UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΑΝΔΡΟΓΕΝΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

6/7/14

ΑΝΔΡΟΓΕΝΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Η παχυσαρκία που χαρακτηρίζεται από κοιλιακή εναπόθεση λίπους αποκαλείται «ανδρογενής» παχυσαρκία ή ανδρικού τύπου παχυσαρκία σε αντιδιαστολή με την γυναικείου τύπου παχυσαρκία στην οποία υπάρχει αυξημένη εναπόθεση λίπους στους γλουτούς. Η διάγνωση της ανδρογενούς παχυσαρκίας γίνεται όταν:
·        Η περίμετρος μέσης είναι  ≥ 102 εκατοστά  σε άνδρες ή ≥ 88 cm  σε γυναίκες
·        Ο δείκτης μάζας σώματος(ΒΜΙ) που ισούται με το πηλίκο του βάρους διά του τετραγώνου του ύψους είναι ≥  τριάντα.
   Η διατροφή και η κληρονομικότητα είναι παράγοντες που έχουν σημαντικό ρόλο  στην παθογένεση της ανδρικού τύπου παχυσαρκίας. Σπανιότερα νοσήματα όπως η αποφρακτική άπνοια του ύπνου, η νεφραγγειακή νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, το γλυκαγόνωμα, το φαιοχρωμοκύττωμα, ο υποθυρεοειδισμός  αποτελούν τα αίτια της κατάστασης. Ανεξαρτήτως αιτιολογίας η κεντρική εναπόθεση λίπους (ανδρική κατανομή λίπους) είναι πιο βλαπτική για τον οργανισμό συγκριτικά με την γυναικείου τύπου συσσώρευση λίπους στους γλουτούς. Αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο, στεφανιαία καρδιακή νόσο, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, στυτική δυσλειτουργία, διαβήτη, λιπώδες ήπαρ και διάφορες μορφές καρκίνου, νοσήματα σκελετού.
Ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών αυξάνει όταν κατά την ιατρική εξέταση διαπιστώνεται μεταβολικό σύνδρομο, διαταραχή της ηπατικής βιοχημείας, υπερχοληστερολαιμία, δυσμενής κληρονομικότητα για αγγειακά νοσήματα και καρκίνο, ανθυγιεινές συνήθειες (κάπνισμα, καθιστική ζωή).
 Ποιες γενικές αρχές πρέπει να τηρούνται από τα άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία ανδρικού τύπου:
·        Σημαντικό είναι να ασκούνται. Μισή ώρα επιπλέον γρήγορο περπάτημα την ημέρα μερικές φορές είναι αρκετό για να αποκαταστήσει τον μεταβολισμό.
·        Πρέπει να κάνουν διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα, trans λιπαρά τυποποιημένα τρόφιμα κόκκινο κρέας τυποποιημένη φρουκτόζη και ζάχαρη και να αποφεύγουν το αλκοόλ. Η μεσογειακή χαμηλή σε αλάτι  διατροφή και η διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χρησιμοποιεί ως πηγή ζωικής πρωτεΐνης το ψάρι αντί του κρέατος συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης επιπλοκών. Τα διατροφικά προγράμματα εξατομικεύονται με βάση την κατάσταση υγείας του ατόμου. Σήμερα χορηγούμε ειδικά φάρμακα αποκατάστασης και πρόληψης των επιπλοκών σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου. Η εναλλακτική ιατρική έχει επίσης θέση στις περιπτώσεις κοιλιακής παχυσαρκίας. 
Η απότομη ελάττωση βάρους συνδέεται με ειδικά προβλήματα υγείας (π.χ. αύξηση ουρικού οξέος, λιπώδη διήθηση ήπατος, προβλήματα χολής) και πρέπει να αποφεύγεται.  
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
 https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ




http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ