UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 02/08/2023

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

8/2/23

ΧΑΜΗΛΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

Κατά την διάρκεια της λειτουργίας της, η καρδιά εξωθεί με δύναμη το αίμα προς την περιφέρεια. Πολύπλοκοι νευρικοί και ορμονικοί υποδοχείς σε συνδυασμό με το νεφρικό ηθμό επιδρούν στη συνέχεια με αποτέλεσμα η πίεση του αίματος, να διατηρείται σε στενά όρια στο φυσιολογικό οργανισμό.

Η πίεση του αίματος όπως μετράται με ειδικά όργανα, τα πιεσόμετρα, περιλαμβάνει ένα συστολικό στοιχείο (μεγάλη πίεση) που αντιστοιχεί στην φάση της καρδιακής συστολής και ένα διαστολικό στοιχείο (μικρή πίεση) που αντιστοιχεί στην φάση της καρδιακής διαστολής, κατά την διάρκεια της οποίας η καρδιά προετοιμάζεται για την επόμενη παλμική εξώθηση.

Χαμηλή αρτηριακή πίεση ή υπόταση έχουμε όταν  η συστολική αρτηριακή πίεση είναι  χαμηλότερη από 90 mm Hg ή η διαστολική χαμηλότερη από  60 mm Hg. Επίπεδα συστολικής αρτηριακής πίεσης 90- 100 mmHg ή διαστολικής 60-65 Ηg θεωρούνται επίσης χαμηλά όταν δεν αντιστοιχούν στα δεδομένα υγείας ενός συγκεκριμένου οργανισμού. Έτσι εάν η συστολική αρτηριακή σας πίεση κυμαίνεται από 110-125mmHg και ξαφνικά πίπτει σε επίπεδα 95-100 mmHg παρουσιάσατε υπόταση. Κάθε μετρούμενη τιμή πρέπει να διασταυρώνεται και με δεύτερη μέτρηση. Η χαμηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί πρόβλημα που πρέπει να αποκατασταθεί μόνο εάν έχει αρνητικό αντίκτυπο στον οργανισμό (π.χ. ελαττωμένη παροχή αίματος στο εγκέφαλο λόγω υπότασης) ή οφείλεται σε βλαπτικό για τον οργανισμό υποκείμενο νόσημα ή παράγοντα.

Τα συμπτώματα της υπότασης μπορεί να περιλαμβάνουν εμφάνιση θολούρας, ζάλη, λιποθυμία, κόπωση, εξασθένηση, μειωμένη αντοχή, πρόβλημα συγκέντρωσης, ναυτία, ωχρότητα, γρήγορη αναπνοή, κατάθλιψη, δύσπνοια, αίσθημα παλμών, ταχυκαρδίες.

Ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν πτώση της πίεσης αποκλειστικώς σε όρθια θέση, παρουσιάζουν δηλαδή ορθοστατική υπόταση. Άλλοι ασθενείς  εμφανίζουν αμιγώς μεταγευματική υπόταση ή υπόταση μετά από εντόνως αγχογόνα ερεθίσματα.

Καταστάσεις  και ιατρικά προβλήματα που συνοδεύονται από πτώση αρτηριακής πίεσης:

·      Κύηση

·      Νοσήματα που αλλοιώνουν τη σωστή λειτουργία νεύρων και νευροφυτικών αντανακλαστικών όπως ο διαβήτης και η νόσος Πάρκινσον.

·      Καρδιολογικά νοσήματα

·      Αφυδάτωση

·      Καταστάσεις αιμορραγίας

·      Σοβαρές λοιμώξεις όταν οι παθογόνοι οργανισμοί εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος

·      Αλλεργικές αντιδράσεις

·      Διατροφικές ελλείψεις

 Ορμονικές διαταραχές

·      Φάρμακα

Η ιατρική εξέταση στο ιατρείο περιλαμβάνει την μέτρηση της πίεσης με ειδικά πιεσόμετρα ακριβείας σε ύπτια, καθιστή και όρθια θέση. Πραγματοποιούνται αδρές δοκιμασίες καρδιακής, πνευμονικής και εγκεφαλικής λειτουργίας. Αξιολογείται ο βαθμός της περιφερικής αιμάτωσης, εξετάζεται ο σφυγμός περιφερικών αρτηριών και αξιολογείται η επίδραση τυχόν λαμβανόμενων φαρμάκων. Σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνονται επιβεβλημένες ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις. Τα ανωτέρω είναι σημαντικά για να διερευνηθεί το αίτιο της χαμηλής πίεσης καθώς και το είδος της θεραπευτικής παρέμβασης.

Η υπόταση είναι συχνή κατά τις θερμές ημέρες του έτους. Βασικός παθοφυσιολογικός μηχανισμός είναι η αφυδάτωση. Στην αφυδάτωση, οι απώλειες ύδατος με τον ιδρώτα είναι αρκετές και υπερβαίνουν την ποσότητα που απαιτείται για την ομαλή αναπλήρωση.

Dr Αναστασία Μοσχοβάκη

 

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

 

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

 

Τηλ. 2106252770 και 6945575287

 

LINKS

 

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER.

 

 http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com

E mail amoschovaki@yahoo.gr