UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 02/11/2022

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

11/2/22

ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΧΩ ΧΑΜΗΛΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΙΑΤΙ;

 

Πολλοί άνθρωποι αρρωσταίνουν συνέχεια παρά το γεγονός ότι τηρούν προληπτικά μέτρα όπως αποφυγή ασθενών, εφαρμογή εμβολίων, σχολαστικό πλύσιμο χεριών, καθαριότητα οδόντων, αποφυγή χώρων με συνωστισμό κ.λπ. Ορισμένοι αρρωσταίνουν συνεχώς από αναπνευστικές λοιμώξεις, άλλοι από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, άλλοι από ποικιλία ετερόκλητων μεταξύ τους φλεγμονών ενώ άλλοι προσβάλλονται από κάθε νέο μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοιού που κυκλοφορεί στην κοινότητα. Οι συχνές λοιμώξεις και οι λοιμώξεις σημαντικής βαρύτητας είναι το πιο κοινά συμπτώματα κακής άμυνας, που οδηγούν τους πάσχοντες στον ειδικό παθολόγο.

 Το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου περιλαμβάνει πολλούς μηχανισμούς προστασίας έναντι των τοξικών παραγόντων και περιλαμβάνουν  τόσο επιφανειακές όσο και βαθύτερους μηχανισμούς άμυνα. Τοξικά ένζυμα και καθηλωμένα κύτταρα άμυνας ευρίσκονται στις πύλες εισόδου των παθογόνων μικροοργανισμών και αποτελούν πρώτες γραμμές άμυνας. Βασικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού έχουν τα λευκά αιμοσφαίρια που κυκλοφορούν στο αίμα. Η ειδική ανοσία, αφορά την ιδιαίτερη ικανότητα του οργανισμού να αναπτύσσει ειδική αναμνηστική ανοσία έναντι παθογόνων αιτίων με την παραγωγή αντισωμάτων και ειδικών λεμφοκυττάρων. Η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού είναι σημαντική για την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης και την αποφυγή εμφάνισης νοσημάτων.

Γιατί αρρωσταίνετε συνέχεια – συνήθη αίτια:

1.      Μη επαρκής λήψη νερού

Το νερό είναι το κύριο χημικό συστατικό του σώματος. Αποτελεί περίπου το 60 τοις εκατό του σωματικού  βάρους. Το νερό είναι απαραίτητο για την ομαλή ρύθμιση της πίεσης, την ομαλή θερμορρύθμιση, την ομαλή διεξαγωγή βιοχημικών αντιδράσεων, την ομαλή λειτουργία των νεφρών του ήπατος του εντέρου, την προστασία των ιστών. Κάθε μέρα χάνουμε σημαντικές ποσότητες υγρών μέσω των ούρων και της εφίδρωσης. Η ποσότητα του νερού που χρειάζεται ένα άτομο εξαρτάται από μια ποικιλία παραγόντων όπως η περιβαλλοντική θερμοκρασία, η ηλικία, η διατροφή, τα συμπαρομαρτούντα νοσήματα και μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια μόνο στα πλαίσια της σωστής παθολογικής εξέτασης, ιδιαίτερα όταν δεν λειτουργεί σωστά το αντανακλαστικό της δίψας ή σε περιπτώσεις χρόνιας φαρμακοθεραπείας. Εάν δεν λαμβάνουμε επαρκή ποσότητα νερού, αναπόφευκτη συνέπεια είναι η αφυδάτωση, η οποία αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για φλεγμονές ιδιαίτερα ουρολοιμώξεις.

2.      Το κάπνισμα

Ο άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες, με την καύση όμως οι βλαπτικές ουσίες σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης της πυροσύνθεσης του καπνού και χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των διαφόρων ειδών τσιγάρου. Ο καπνός συγκροτείται από λεπτό αερόλυμα, ώστε να δύναται να μείνει στους αεραγωγούς και στην επιφάνεια των κυψελίδων και από αέρια φάση. Η αέρια φάση περιέχει μονοξείδιο του άνθρακα, τοξικές ερεθιστικές και αρωματικές ουσίες. Τα σωματίδια του αερολύματος περιέχουν πλήθος τοξικών και καρκινογόνων. Το υπόλειμμα των σωματιδίων, αφού αφαιρεθεί η υγρασία και η νικοτίνη αποκαλείται πίσσα. Οι τοξικοί αυτοί παράγοντες αλλοιώνουν την τοπική άμυνα του αναπνευστικού επιθηλίου, με αποτέλεσμα την μειωμένη ανοσολογική ικανότητα. Η διαταραχή επιδεινώνεται περαιτέρω στον χρόνιο καπνιστή, λόγω της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα της πτώσης του οξυγόνου του αίματος και της δυσλειτουργίας των λευκών αιμοσφαιρίων.

3.      Η καθιστική ζωή

Η άσκηση οδηγεί σε καλύτερη μεταβολική κατάσταση και κινητοποιεί αμυντικές εφεδρείες σε ολόκληρο το σώμα. Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να μην είναι οργανωμένη άσκηση, αλλά γρήγορο περπάτημα ημερησίως. Η κίνηση μπορεί να είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα της καθημερινότητας όπως είναι η χρήση σκάλας αντί του ανελκυστήρα, το καθημερινό γρήγορο βάδισμα, η εγκατάλειψη του αυτοκινήτου. Η άσκηση υπό το φως του ήλιου το πρωί εφοδιάζει το σώμα με βιταμίνη D που συντελεί στη σωστή άμυνα. Πριν την ένταξη σε πρόγραμμα άσκησης πρέπει απαραιτήτως να προηγείται σοβαρή ιατρική εξέταση, κατά την οποία αξιολογείται η ικανότητα άσκησης.

4.      Ο κακός ύπνος

Ο κύκλος ύπνου εγρήγορσης είναι από τους πιο σημαντικούς κύκλους στον άνθρωπο. Κατά την διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός αναπληρώνει ενεργειακές εφεδρείες που έχασε κατά την διάρκεια της ημέρας, επανορθώνει κυτταρικές φθορές,  αφομοιώνει τις γνώσεις που απέκτησε κατά την εγρήγορση. Ο ύπνος είναι σημαντικός για την ομαλοποίηση της έκκρισης ορμονών και τη σωστή διεξαγωγή των βιοχημικών αντιδράσεων που επιτελούνται στο σώμα.  Η διατήρηση σταθερού ωραρίου ύπνου, η αποχή από ηλεκτρονικές συσκευές κατά το δίωρο που προηγείται του ύπνου, η μείωση έκθεσης στο μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών, η εξασφάλιση αθόρυβου και με επαρκή συσκότιση υπνοδωματίου, το σωστό στρώμα, η αποφυγή υπερκατανάλωσης καφέ τσάι ποτών τύπου cola αλκοόλ είναι σημαντικά για το σωστό ύπνο.

5.      Η κακή διατροφή

Τα υγιή άτομα πρέπει να κάνουν διατροφή που να περιλαμβάνει καθημερινώς φρούτα, λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. όσπρια, μαύρο ψωμί, δημητριακά ολικής άλεσης), φρέσκο λάδι, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Η καθημερινή διατροφή δεν πρέπει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Το ψάρι εφοδιάζει το σώμα με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ω3 λιπαρά, πολύτιμα άλατα και βιταμίνες και πρέπει να είναι συστατικό μιας σωστής ισορροπημένης διατροφής. Καλό είναι να αποφεύγεται η κατάχρηση κρέατος, λιπαρών ιδιαίτερα κορεσμένων, γλυκαντικών ουσιών και τυποποιημένων προϊόντων (κενές θερμίδες).

Ιδιαίτερα σημαντικά για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού στον υγιή οργανισμό είναι οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που παρατίθενται:

Βιταμίνη Α. Η έλλειψή της έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της λειτουργικότητας των ανατομικών φραγμών, τη μείωση της δραστηριότητας αρκετών ανοσοποιητικών κυττάρων, τη μείωση του αριθμού των Τ και Β λεμφοκυττάρων. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται στο γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, βούτυρο, καρότα, στις γλυκοπατάτες, στα βερίκοκα, στα κίτρινα λαχανικά, στο συκώτι, στο αυγό.

Βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για την προστασία των κυτταρικών μεμβρανών ενάντια στην υπεροξείδωση λιπιδίων που συνιστά ανοσοκατασταλτική διεργασία. Η έλλειψή της αυξάνει την ευπάθεια σε ορισμένες λοιμώξεις. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται στο φρέσκο φυτικό λάδι, στο ελαιόλαδο, στο φύτρο σταριού, στα πλήρη δημητριακά, στους ξηρούς καρπούς – φιστίκια.

Βιταμίνη C. Eίναι σημαντική για την ομαλή παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται στις ντομάτες, στα εσπεριδοειδή, μαϊντανό, πράσινες πιπεριές, πράσινα ωμά λαχανικά, πεπόνια, φράουλες, λάχανο, πατάτες, κίτρα, ραπανάκια.

Βιταμίνη Β12, Β6, φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ, οι βιταμίνες Β12, Β6, συντελούν στην ομαλή λειτουργία της ειδικής αναμνηστικής ανοσίας αλλά και της φυσικής ανοσίας. Η Β12 υπάρχει μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως γάλα, κρέας, τυρί, αυγά, ψάρι. Αυξημένες συγκεντρώσεις Β6, ευρίσκονται στις μπανάνες, δημητριακά, στο συκώτι, στα πουλερικά, στα όσπρια, αυγό, ψάρια και πράσινα λαχανικά, κρέας, ξηροί καρποί, πατάτες, γλυκοπατάτες, ζύμη, σταφίδες, δαμάσκηνα. Αυξημένες συγκεντρώσεις φυλλικού, ευρίσκονται στα πράσινα φύλλα λαχανικών, όσπρια, ξηρούς καρπούς, φύτρο σταριού, συκώτι, αυγά.

Ο χαλκός. Είναι σημαντικός στην ομαλή παραγωγή ιντερλευκίνης 2, μιας κυτοκίνης που εμπλέκεται στον φυσιολογικό μεταβολισμό των λεμφοκυττάρων. Αυξημένες συγκεντρώσεις χαλκού, ευρίσκονται στο συκώτι, θαλασσινά, αυγό, ξηρούς καρπούς- αμύγδαλα, όσπρια, πλήρη δημητριακά, αλεύρι βρώμης.

Ο σίδηρος. Είναι σημαντικός για την ομαλή διεξαγωγή των φλεγμονωδών απαντήσεων, την ομαλή λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, την απελευθέρωση κυτοκινών, την ανάπτυξη του λεμφικού ιστού. Αυξημένες συγκεντρώσεις σιδήρου, ευρίσκονται στο συκώτι, το κρέας, τα όσπρια, τα πλήρη δημητριακά, το αυγό, τα πράσινα λαχανικά, ξερά φρούτα.

Το μαγνήσιο. Ο θύμος αδένας που είναι εστία παραγωγής των Τ λεμφοκυττάρων αλλοιώνεται επί ανεπαρκείας. Αυξημένες συγκεντρώσεις μαγνησίου ευρίσκονται στις μπανάνες, πλήρη δημητριακά, όσπρια, γαλακτοκομικά, στους ξηρούς καρπούς, πράσινα λαχανικά, ορισμένα θαλασσινά, κακάο.

Το μαγγάνιο. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε φλεγμονώδεις αντιδράσεις, καθώς και στην προσκόλληση και αποκοκκίωση των ουδετεροφίλων. Αυξημένες συγκεντρώσεις μαγγανίου ευρίσκονται σε πράσινα λαχανικά, πλήρη δημητριακά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς.

Το σελήνιο. Επηρεάζει την αντιοξειδωτική κατάσταση του οργανισμού και η έλλειψή του αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται σε κρέατα, θαλασσινά, αυγά, ξηρούς καρπούς, πράσινα λαχανικά, πλήρη δημητριακά, φρούτα, όσπρια.

Ο ψευδάργυρος. Εμπλέκεται σε πολλαπλές κυτταρικές λειτουργίες και η έλλειψή του προκαλεί αυξημένη επίπτωση λοιμώξεων. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται στα οστρακοειδή, φύτρο σταριού, κρέας, ξηρούς καρπούς, αυγό, ψάρια, σε δημητριακά ολικής αλέσεως.

Η τεχνητή χορήγηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων με τη μορφή συμπληρωμάτων, δεν ενδείκνυται στον υγιή οργανισμό, λόγω κινδύνου άθροισης. Παρόλα αυτά είναι χρήσιμη, σε ορισμένες περιπτώσεις και πρέπει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση (π.χ. κακή διατροφή stress).

6.      Χρόνια νοσήματα που μειώνουν την δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος

Τα νοσήματα αυτά εντοπίζονται μόνο στα πλαίσια της σωστής παθολογικής εξέτασης που πρέπει να μην αναβάλλεται σε περιπτώσεις συχνών λοιμώξεων. Συνήθη τέτοια νοσήματα που αλλοιώνουν σημαντικά τη σωστή άμυνα και πρέπει να εντοπίζονται πρώιμα και να έχουν άριστη ρύθμιση είναι ο διαβήτης, η χρόνια ηπατική βλάβη, η νεφρική ανεπάρκεια.

7.      Το χρόνιο stress

 

To χρόνιο στρες εμποδίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα η ανάρρωση μετά από λοιμώξεις να καθυστερεί, οι λοιμώξεις να είναι πιο συχνές και πιο σοβαρές και τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας να επιδεινώνονται.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770 και 6945575287

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

 

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

 

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ