UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 21/10/2011

Kυβερνητικά μέτρα για τον κορονοϊό: Ρωτάτε επίμονα ποια είναι η επιστημονική μου γνώμη.

Μετά την επιβολή έκτακτων μέτρων στην πατρίδα μας και στρατιωτικού νόμου σε πολλές χώρες του κόσμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας σας ενημερώνω

ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών από 24/03/2020 επιβάλλει πειθαρχικές και επιρρίπτει ποινικές ευθύνες στα μέλη του όταν εκφράζουν δημοσίως τυχόν διαφωνίες τους με τα μέτρα της Πολιτείας και του διορισμένου επιστημονικού συμβουλίου.

Υπακούμε στους νόμους του κράτους. Έχω στείλει επιστολή στον Ιατρικό Σύλλογο στις 30/03/2020 και τον ΕΟΔΥ στις 27/03/2020 σχετικά με τα μέτρα.

Επίσης δηλώνω προκαταβολικώς ότι συναινώ να κοινοποιηθεί η επιστολή μου σε οποιοδήποτε πολίτη ή φορέα το επιθυμεί ή τον ελληνικό λαό εφόσον ο Ιατρικός Σύλλογος ή ο ΕΟΔΥ αποφασίσουν να την κοινοποιήσουν.

Links

https://anastasiamoschovaki1.blogspot.com/2020/04/blog-post.html

https://anastasiamoschovaki1.blogspot.com/2020/03/blog-post.html

Σας εύχομαι υγεία και δύναμη! Η επιστήμη της ιατρικής παγκοσμίως αγωνίζεται για τον εφοδιασμό του ανθρώπου με τη μέγιστη δυνατή ψυχολογική πνευματική σωματική ευεξία και μακροζωία ανεξαρτήτως χώρας, φυλής, θρησκείας, αιτίου νοσηρότητας ή πολιτεύματος.

Υπεύθυνα δίπλα σας: 28 χρόνια κλινικής εμπειρίας. 21 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου. Ευχαριστώ για τη στήριξή σας.

Search This Blog

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.
Εκτυπώστε την εφημερίδα δελτίο πρόληψης του ιατρείου, το τεύχος Άνοιξη 2020, σε pdf,https://drive.google.com/file/d/1VIzsZRmyVgk2uJ24DcRXyIN1yJpboBVw/view?usp=sharing

10/21/11

ΑΝΑΙΜΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΑΝΑΙΜΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣτην αναιμία μειώνεται η συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης του αίματος και ο αιματοκρίτης τα οποία σε άντρες και γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι αντιστοίχως κάτω από 13.5g/dl με Ht κάτω από 40% και κάτω από 11.5 g/dl με Ηt κάτω από 36%, στις γυναίκες. Αναιμία επίσης έχουμε όταν παρατηρείται πτώση αιμοσφαιρίνης και αιματοκρίτη από τα συνήθη ή τα ικανοποιητικώς ανεκτά για ένα δεδομένο άτομο επίπεδα, ακόμη και εάν διατηρούνται στα πλαίσια των φυσιολογικών διακυμάνσεων. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να αξιολογούνται συγκριτικά οι εξετάσεις και επομένως να φυλάσσονται μετά την έκδοσή τους.
Τα άτομα που εμφανίζουν αναιμία παρουσιάζουν κακή αιμάτωση, φαινόμενο που μπορεί να εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως εύκολη κόπωση, ζάλη, ταχυκαρδία, ατονία, διαταραχές αναπνοής. Ενδέχεται να μην υπάρχουν συμπτώματα. Ένα σύνηθες λάθος που γίνεται από άτομα χωρίς συμπτώματα, στα οποία ανευρίσκεται αναιμία στο check up, είναι η αναβολή της ιατρικής εξέτασης. Η αναιμία όμως επιβάλλει πάντα σωστή ιατρική αξιολόγηση, διότι μπορεί να οφείλεται σε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, που πρέπει να διαγνωστούν άμεσα όπως καρκινώματα, ηπατικά νοσήματα, νοσήματα μυελού των οστών, γαστρεντερικά νοσήματα, μυέλωμα. Υπάρχουν περιπτώσεις που η διαταραχή του αιματοκρίτη οφείλεται σε απλές καταστάσεις όπως ιογενή νοσήματα. Πρέπει λοιπόν να αποφεύγεται η πραγματοποίηση απλών εξετάσεων check up κατά την διαδρομή οξέων εμπύρετων νοσημάτων ή ασυνήθιστων για τον οργανισμό καταστάσεων.
Η αναιμία μπορεί να συνδέεται με έλλειψη θρεπτικών αιμοποιητικών ουσιών όπως σιδήρου, βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέως. Στις περιπτώσεις αυτές η ενίσχυση του οργανισμού με τις ουσίες που απουσιάζουν είναι πολλές φορές απαραίτητη.
Η αναιμία που οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου χωρίς άλλες παθολογικές διαταραχές είναι συχνή στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και στα κορίτσια κατά την εφηβεία λόγω των απωλειών σιδήρου κατά την έμμηνο ρήση. Ο σίδηρος υπάρχει σε πολλά τρόφιμα όπως στο κόκκινο κρέας, στα αυγά, στα όσπρια, στη σόγια, στο πιτυρούχο ψωμί, στο σπανάκι, στο κουνουπίδι, στις ελιές, στους ξηρούς καρπούς, στο φύτρο σταριού. Ο σίδηρος των φυτικών τροφών μεταβολίζεται πιο δύσκολα.

ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΜΥΓΔΑΛΩΝ

Υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα
Οι αμυγδαλές είναι δύο μορφώματα, πλούσια σε λεμφικό ιστό που ευρίσκονται στη βάση της γλώσσας. Ο ρόλος τους στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και στην ομαλή απομάκρυνση τοξινών από τον οργανισμό, είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Η αμυγδαλίτιδα είναι μία ιδιαίτερα συνήθης πάθηση που αντιμετωπίζει ο κλινικός παθολόγος.

Στην αμυγδαλίτιδα, αναπτύσσεται λοιμώδης φλεγμονή των αμυγδαλών.

Όταν η κατάσταση είναι οξεία, πρόκειται για οξεία αμυγδαλίτιδα, όταν η κατάσταση οδηγηθεί σε χρονιότητα λόγω επανειλημμένης ή ατελώς θεραπευθείσας λοίμωξης, πρόκειται για χρόνια αμυγδαλίτιδα.

Η εισβολή γίνεται με πονόλαιμο, πυρετό, πρήξιμο αδένων, κακουχία. Οι αμυγδαλές είναι εξέρυθρες και στην επιφάνειά τους μπορεί να υπάρχει πύο ή εξίδρωμα. Παρά το γεγονός ότι αρκετές περιπτώσεις οφείλονται σε κοινές ιώσεις, μεγάλο μέρος των περιπτώσεων αμυγδαλίτιδας οφείλεται στον β αιμολυτικό στρεπτόκοκκο, ένα επικίνδυνο μικρόβιο, το οποίο εάν δεν αντιμετωπιστεί με κατάλληλη αντιβίωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακή νόσο, ρευματικό πυρετό, αποστήματα, σηψαιμία, νεφρική σπειραματονεφρίτιδα. Ο ρευματικός πυρετός, η πιο σοβαρή επιπλοκή του στρεπτόκοκκου σε νεαρές ηλικίες, αναπτύσσεται κύρια σε άτομα πέντε με σαράντα ετών, οφείλεται σε μία ανοσολογική διαδικασία που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος μία με πέντε εβδομάδες μετά την λοίμωξη και χαρακτηρίζεται από καρδιακή βλάβη, ερύθημα και υποδόρια οζίδια, νευρολογικές εκδηλώσεις με ακούσιες χοριοαθετωσικές κινήσεις, πολυαρθρίτιδα. Τα παραπάνω ευρήματα εμφανίζονται μεμονωμένα ή συνυπάρχουν. Το σημαντικότερο πρόβλημα του ρευματικού πυρετού είναι η προοδευτική ανάπτυξη ρευματικής καρδιακής νόσου, παρά τα μικρά ποσοστά άμεσης θνητότητας. Η διαφορική διάγνωση και η σωστή θεραπεία από το σωστό έμπειρο παθολόγο κατά την ιατρική εξέταση είναι καθοριστικής σημασίας στην λοιμώδη αμυγδαλίτιδα, με δεδομένο ότι η άμεση χορήγηση ειδικής αγωγής από το στόμα κατά του στρεπτόκοκκου είναι επιβαλλόμενη στην στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα, ενώ αντενδείκνυται στην ιογενή αμυγδαλίτιδα. Σήμερα σε αμφίβολες περιπτώσεις κατά την κλινική αξιολόγηση, υπάρχουν ειδικές δοκιμασίες εντοπισμού του στρεπτόκοκκου (δοκιμασία αντιγόνου, strep test, ASTO, ειδική καλλιέργεια).

Η διακοπή του καπνίσματος, η χορήγηση απλών αντισηπτικών του στόματος με γαργάρες, η καλή ενυδάτωση, η καλή διατροφή που στα υγιή άτομα περιλαμβάνει φρούτα, όσπρια, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ο επαρκής ύπνος, η αποφυγή ψυχολογικών επιβαρύνσεων, είναι σημαντικά συμπληρωματικά μέτρα στην αμυγδαλίτιδα. Στην περίπτωση πασχόντων από χρόνια νοσήματα, απαιτείται εφαρμογή ειδικών ενδεικνυόμενων διατροφικών προγραμμάτων και προγραμμάτων καθημερινότητας ανάλογα με το είδος της χρόνιας πάθησης.

Σπανιότερα αίτια λοιμώδους αμυγδαλίτιδας είναι ο ιός της ιλαράς, ο ιός της λοιμώδους μονοπυρήνωσης EPSTEIN BARR, o CMV, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα όπως η NEISSERIA GONORRHEA o HIV, το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας κλπ. Η αγωγή τροποποιείται ανάλογα με το αίτιο. Συχνότερο από τα αίτια αυτά είναι η λοιμώδης μονοπυρήνωση, που παρατηρείται κυρίως στο νεαρό πληθυσμό και οφείλεται στον ιό EPSTEIN BARR. H λεμφαδενοπάθεια είναι συνήθως εμφανής στην λοιμώδη μονοπυρήνωση, ενώ συχνά υπάρχει σπληνομεγαλία. Μεταξύ άλλων εκδηλώσεων είναι η ηπατίτιδα, η προσβολή του νευρικού συστήματος, η νεφρική ανεπάρκεια, η πνευμονική προσβολή, η μυοκαρδίτιδα, η απόφραξη αεραγωγών, η ρήξη του σπλήνα.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΑΜΥΓΔΑΛΩΝ : ΜΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ;

Οι απόλυτες ενδείξεις για την χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών (αμυγδαλεκτομή) είναι σπάνιες.

Η αμυγδαλεκτομή δεν είναι μια απλή διαδικασία. Η μετεγχειρητική αιμορραγία είναι μια υπαρκτή επιπλοκή που συμβαίνει σήμερα ακόμα και στα καλύτερα κέντρα, ενώ σπανίως εμφανίζονται λαρυγγόσπασμος, δύσπνοια, θάνατος. Το πιο αμφιλεγόμενο σήμερα θέμα είναι ο συσχετισμός της αμυγδαλεκτομής με ορισμένα καρκινώματα και νοσήματα του αίματος, που αναπτύσσονται χρόνια μετά από αυτήν. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μελέτες που στηρίζουν αυτό το συσχετισμό, ελλείπουν επαρκείς μεγάλες μελέτες σε βάθος χρόνου. Η αμυγδαλεκτομή δεν πρέπει να επιτελείται πάντως «ελαφρά τη καρδία» σε χρόνια υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα. Οι αμυγδαλές έχουν καθοριστικό ρόλο στην σωστή άμυνα του οργανισμού και στην επαρκή απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα.

Η σωστή ενδοφλέβια νοσοκομειακή αγωγή σε συνδυασμό με αντιμετώπιση συμπαρομαρτούντων παραγόντων που παρεμποδίζουν την ολοκληρωμένη εκρίζωση (π.χ. δυσανεξία στην γλυκόζη), είναι σημαντικά θεραπευτικά μέτρα για την αποφυγή του χειρουργείου σε χρόνιες επίμονες αμυγδαλίτιδες.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1