UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 14/01/2012

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

1/14/12

LDL ΚΑΙ ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (Ενημέρωση και στο http://organicsexualdysfunction.blogspot.com)


Απόφραξη του αγγείου από την υψηλή χοληστερόλη LDL



Εκδηλώσεις αγγειακής απόφραξης από την LDL: Ανάλογα με την θέση της προσβολής, από αριστερά προς δεξιά στυτική δυσλειτουργία, καρδιακή στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαλείπουσα χωλότητα άκρων. Κάτω απαιτούμενη απόφραξη για την εμφάνιση συμπτωμάτων από αυτή
Από το http://www.europeanurology.com
 
Η χοληστερόλη ή χοληστερίνη, όπως είναι ευρέως γνωστή, είναι μία χημική ουσία (στερόλη), που αυξάνει στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών. Το όχημα μεταφοράς της χοληστερόλης των τροφών είναι τα χυλομικρά μέσω των οποίων η εξωγενώς απορροφούμενη χοληστερόλη μεταφέρεται στο ήπαρ.

Εκτός όμως από την εξωγενή οδό απορρόφησης της χοληστερόλης το ήπαρ συνθέτει χοληστερόλη από πρώτες ύλες με μία καταιγίδα χημικών αντιδράσεων. Η ενδογενώς παραγόμενη χοληστερόλη αποτελεί και την κύρια ποσότητα της χοληστερόλης που χρησιμοποιεί ο οργανισμός. Το όχημα μεταφοράς στο αίμα είναι οι λιποπρωτεΐνες, που αποτελούνται από υδρόφοβα λιπίδια (εστέρες χοληστερόλης, τριγλυκερίδια), υδρόφιλα λιπίδια (φωσφολιπίδια, μη εστεροποιημένη χοληστερόλη) και πρωτεΐνες. Οι λιποπρωτεΐνες ανάλογα με την πυκνότητά τους διαιρούνται σε χυλομικρά, VLDL (very low density lipoprotein-πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη), IDL(Intermediate density lipoprotein-ενδιάμεσης πυκνότητας λιποπρωτεΐνη), LDL (low density lipoprotein-χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) και HDL (high density lipoprotein-υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη). Το τμήμα της χοληστερόλης που συνδέεται με την LDL, είναι εκείνο που, υπό προϋποθέσεις, προκαλεί δυσλειτουργία του ενδοθηλίου και αθηρωμάτωση. Η δυσλειτουργία του ενδοθηλίου είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία αλλοιώνεται σημαντικά η εκκριτική ικανότητα του ενδοθηλίου, η δομή ή η λειτουργία του. Η ομαλή λειτουργία του ενδοθηλίου είναι πολύ σημαντική για την καλή στύση. Προϋπόθεση της επαρκούς στύσης είναι η αύξηση της ροής του αίματος, φαινόμενο που εγκαθίσταται μετά την πλήρη χάλαση των αρτηριών και των λείων μυϊκών ινών των σωμάτων του πέους. Το μονοξείδιο του αζώτου ΝΟ, ουσία που εκκρίνεται από το άθικτο ενδοθήλιο συντελεί στο φαινόμενο αυτό της χάλασης, ενώ η επάρκεια της ελαστικότητας και διασταλτικής ικανότητας του αγγείου επιτυγχάνεται με την διατήρηση της ακεραιότητας της ανατομικής δομής του ενδοθηλίου. Το άθικτο ενδοθήλιο εκκρίνει επιπρόσθετα ένα σύνολο ουσιών (π.χ. ενδοθηλίνη), που έχουν κεντρικό ρόλο στην τοπική διατήρηση της ευαίσθητης βιοχημικής ισορροπίας.

Όταν αυξάνεται η LDL και συντρέχουν ένας ή περισσότεροι από ορισμένους βλαπτικούς για το ενδοθήλιο των αγγείων παράγοντες (π.χ. κακή κληρονομικότητα, αυξημένη πίεση αίματος, αυξημένο σάκχαρο, κάπνισμα), λιποπρωτεΐνες LDL συρρέουν στον έσω χιτώνα της αρτηρίας, όπου υφίστανται βιοχημικές τροποποιήσεις (π.χ. οξείδωση, μη ενζυματική γλυκοζυλίωση), ενώ αναπτύσσεται μια ιδιότυπη φλεγμονώδης αντίδραση. Λευκά αιμοσφαίρια συρρέουν στην περιοχή, μονοκύτταρα μετατρέπονται σε φαγοκύτταρα που φαγοκυτταρώνουν το λίπος του τοιχώματος. Παράγοντες φλεγμονής και αυξητικοί παράγοντες συρρέουν τοπικά, ενεργές μορφές οξυγόνου (ρίζες οξυγόνου) παράγονται, χημικές ουσίες που εκλύονται καταστρέφουν πλειάδα ενδοθηλιακών κυττάρων με αποτέλεσμα την ανάπτυξη δυσλειτουργίας του ενδοθηλίου και την διαταραχή της στύσης. Ο αυλός του αγγείου προοδευτικά στενεύει και η αιματική ροή διαταράσσεται σημαντικά.
Πολλά ένζυμα εμπλέκονται στην ενδογενή παραγωγή και το μεταβολισμό της χοληστερόλης. Πολλές φορές τα αυξημένα επίπεδα LDL, οφείλονται σε αλλοιωμένη λειτουργία των ενζύμων αυτών ή σε παράγοντες που επεμβαίνουν στον κύκλο της χοληστερόλης.

Έτσι αυξημένα επίπεδα LDL προκαλούν εκτός από την κακή διατροφή:

Κληρονομικοί παράγοντες

Η φθορά του χρόνου

Ορμονικές διαταραχές (π.χ. υποθυρεοειδισμός)

Νεφρωσικό σύνδρομο

Παθήσεις ήπατος, χοληφόρων

Ορισμένες μορφές νευρικής ανορεξίας

Φάρμακα

Μεταβολικές διαταραχές (π.χ. διαβήτης)

Η σωστή παθολογική εξέταση έχει κομβική σημασία στη σωστή διαφορική διάγνωση και θεραπεία.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Eιδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά : 2106252770

E mail amoschovaki@yahoo.gr.

LINKS

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ







































































HDL ΚΑΙ ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (Ενημέρωση και στο http://organicsexualdysfunction.blogspot.com)


Η χοληστερόλη, ευρέως γνωστή ως χοληστερίνη, είναι σημαντικό λιπίδιο του αίματος και μεταφέρεται στο αίμα με τις λιποπρωτεΐνες. Οι λιποπρωτεΐνες είναι σφαιρικά σωματίδια, τα οποία περιέχουν πρωτεΐνες γνωστές ως αποπρωτεΐνες.


HDLκαι αύξηση ΝΟ στο ενδοθήλιο, βασικό στοιχείο της φυσιολογικής στύσης
Από το  http://www.jci.org/homepage

H υψηλής πυκνότητας HDL είναι η πυκνότερη οικογένεια των λιποπρωτεϊνών και αποτελείται κυρίως από αποπρωτεΐνες και χοληστερόλη. Ενώ με την αύξηση της LDL χοληστερόλης, μεγαλώνει ο κίνδυνος εναπόθεσης της χοληστερίνης στο τοίχωμα των αρτηριών, δυσλειτουργίας του ενδοθηλίου και στυτικής δυσλειτουργίας, η HDL χοληστερόλη προστατεύει τον άνδρα από τα παθολογικά αυτά φαινόμενα. Σύμφωνα με μελέτες η HDL προάγει την έκκριση ΝΟ, που αποτελεί βασική συνιστώσα της φυσιολογικής στύσης.

Η ευαισθησία των ατόμων στις επιδράσεις της HDL και LDL ποικίλλει. Αυτός είναι ο λόγος που οι στόχοι σήμερα είναι εξατομικευμένοι. Oι διαβητικοί, οι καπνιστές, οι στεφανιαίοι ασθενείς, οι υπερτασικοί, οι άνδρες με περιφερική αρτηριοπάθεια, τα άτομα με κακή κληρονομικότητα και διαταραχές ορισμένων αιματολογικών παραμέτρων, τα άτομα μεγάλης ηλικίας, οι παχύσαρκοι, οι άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις βλαπτικές επιδράσεις της LDL. Σε αυτά τα άτομα επιδιώκουμε σημαντικές αυξήσεις HDL, η οποία θα αυξήσει την ενδογενή άμυνα του οργανισμού απέναντι στις τοξικές αυτές επιδράσεις.

Κατά την εξέταση στο ιατρείο, καθορίζονται τα ιδανικά επίπεδα LDL HDL για το συγκεκριμένο άτομο που εξετάζεται, γεγονός που είναι σημαντικό για την αξιολόγηση της αναγκαιότητας θεραπευτικής παρέμβασης, αλλά και για τον καθορισμό του είδους της θεραπείας (διατροφή ή συνδυασμός διατροφής με φάρμακα). Στον καθορισμό των εξατομικευμένων στόχων κομβική σημασία έχουν τα ευρήματα από την σωστή ιατρική εξέταση και την λήψη ιστορικού (π.χ. ύπαρξη φυσημάτων, αυξημένη αρτηριακή πίεση, κακή κληρονομικότητα, κάπνισμα) και η εφαρμογή ορισμένων εξισώσεων και παραμέτρων που πρόσφατα έχουν εισαχθεί στην μαχόμενη ιατρική παθολογική πρακτική.Κατά την ιατρική μελέτη διερευνώνται επιπροσθέτως τα αίτια παρατηρούμενων διαταραχών.

Υπάρχουν πολλοί γενετικοί παράγοντες νοσήματα και φάρμακα εκτός από την διατροφή, που προκαλούν διαταραχές της HDL (π.χ. ηπατικά, νεφρικά νοσήματα, νοσήματα ενδοκρινών αδένων, λήψη ορμονών). Οι πιο κοινοί παράγοντες που προκαλούν παθολογική μείωση της HDL είναι η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή. Η διατήρηση φυσιολογικού ΒΜΙ, που είναι ένας ειδικός δείκτης που χρησιμοποιείται σήμερα για την εκτίμηση του υπερβολικού βάρους και η καθημερινή βάδιση είναι πολύ σημαντικά.  Η καλή διατροφή η οποία είναι επαρκής σε βιταμίνες και άλατα, ιδιαιτέρως μάλιστα στην βιταμίνη του συμπλέγματος Β νιασίνη, συντελεί σύμφωνα με μελέτες στην αύξηση της HDL. Ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλουν την χορήγηση ειδικού φαρμάκου.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Eιδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά : 2106252770

E mail amoschovaki@yahoo.gr.

LINKS

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER



http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ



http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ



http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)



http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ



http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ



http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ



http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ