UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 05/05/2017

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

5/5/17

ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ: ΤΟ ΝΟΣΗΜΑ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ

Η ινομυαλγία είναι πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από χρόνιο διάχυτο πόνο και ευαισθησία, που δεν προκαλούνται από υποκείμενο ρευματολογικό ή συστηματικό ή ορθοπεδικό  ή ψυχιατρικό νόσημα ή παράγοντα. Παρά το γεγονός ότι περιγραφές της νόσου υπάρχουν στην Βίβλο, η ινομυαλγία ως νόσημα άρχισε να αναλύεται και να μελετάται διεξοδικά μόλις από τα τέλη του εικοστού αιώνα πιθανώς λόγω αύξησης της συχνότητας της νόσου.
Η ινομυαλγία προσβάλλει κυρίως νεαρά άτομα και γυναίκες μέσης ηλικίας. Σε αρκετούς πάσχοντες υπάρχει ανάλογη δυσμενής κληρονομική επιβάρυνση.
Σύμφωνα με μελέτες πάνω από το  8% των επισκέψεων σε ιατρεία επειγόντων περιστατικών αφορούν συμπτώματα ινομυαλγίας. Ο ασθενής προσέρχεται στο ιατρείο με αισθήματα απόγνωσης, όταν ο πόνος συνοδεύεται από επίμονη δυσκαμψία, διατάραξη  της ικανότητας προσαρμογής και επιτέλεσης απλών καθημερινών καθηκόντων ή επίμονη κόπωση.
Στην τυπική της μορφή η ινομυαλγία χαρακτηρίζεται από:
1.   Επίμονο διάχυτο πόνο που εντοπίζεται και στις δύο πλευρές του σώματος (δεξιά και αριστερή πλευρά). Η σπονδυλική στήλη και οι ιστοί που γειτνιάζουν με τη σπονδυλική στήλη είναι ιδιαίτερα ευπρόσβλητες περιοχές.
2.   Ακαμψία
3.   Κούραση
4.   Μη αναζωογονητικό ύπνο
5.   Γνωστικές δυσκολίες, άγχος κατάθλιψη, δυσκολία προσαρμογής σε συνήθεις δραστηριότητες.
Τα συμπτώματα μερικές φορές αρχίζουν μετά από φυσικό τραύμα, χειρουργική επέμβαση, λοίμωξη ή σημαντικό ψυχολογικό στρες. Σε άλλες περιπτώσεις, τα συμπτώματα σταδιακά συσσωρεύονται με τον καιρό και χωρίς εμφανή γενεσιουργό αφορμή.
Παρά το γεγονός ότι ο πάσχων από ινομυαλγία έχει αυξημένη ψυχολογική ευαισθησία και το επίμονο άλγος προκαλεί σε αυτόν αρνητικές ψυχολογικές επιδράσεις, η ινομυαλγία δεν είναι ψυχιατρικό νόσημα. Έτσι τα ψυχοφάρμακα δεν ασκούν την παραμικρή ανακουφιστική επίδραση στον πόνο. Η κυρίαρχη βλάβη στην ινομυαλγία είναι η διαταραχή στην πρόσληψη του πόνου, που συνοδεύεται από ένα σύνολο νευρικών αισθητηριακών και ανοσολογικών δυσλειτουργιών
 όπως:
1.   Περίσσεια διεγερτικών νευροδιαβιβαστών (π.χ., ουσία Ρ)
2.    Χαμηλά επίπεδα ανασταλτικών νευροδιαβιβαστών (π.χ. σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη)
3.   Χαμηλά επίπεδα τριφωσφορικής αδενοσίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια.
4.   Δυσλειτουργία του άξονα υποθαλάμου υπόφυσης
5.   Χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης και αυξητικής ορμόνης
Οι πάσχοντες από ινομυαλγία ευρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο προσβολής από  ασθένειες που χαρακτηρίζονται από συστηματική φλεγμονή, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα (RA), ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η χρόνια μόλυνση από ηπατίτιδα C.
Τι πρέπει να ξέρετε εσείς που πάσχετε από ινομυαλγία:
1.     Μειώστε το στρες. Το stress προκαλεί μυϊκούς σπασμούς και έχει πλήρη αντένδειξη. Δοκιμάστε τεχνικές διαχείρισης του στρες.
2.     Να κοιμάστε επαρκώς και να μεριμνάτε για τη σωστή ποιότητα ύπνου που αυξάνει την ενεργειακή σας εφεδρεία. Υιοθετήστε καλές συνήθειες ύπνου:
·        Να πηγαίνετε στο κρεβάτι και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα
·        Να έχετε καλής ποιότητας στρώμα
·        Να έχετε επαρκή συσκότιση και απουσία θορύβων στο υπνοδωμάτιο
3.     Να αποφεύγετε την καθιστική ζωή. Ωστόσο το είδος και η ένταση της άσκησης πρέπει να καθοριστεί μετά από τη σωστή ιατρική σας εξέταση. Η υπερβολική για το σώμα σας άσκηση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας.
4.     Διατηρήστε έναν υγιή τρόπο ζωής.
Ακολουθήστε μεσογειακά διατροφικά προγράμματα.  Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ.
6.   Αποφύγετε την έκθεση σε κρύο, κρύα μπάνια ή ρεύματα. Το κρύο αυξάνει το μυϊκό σπασμό και επιδεινώνει τα συμπτώματα.
Κατά την εξέταση στο ιατρείο θα πρέπει να διερευνηθεί εάν υπάρχει αληθής ινομυαλγία ή εάν χρόνιο υποκείμενο νόσημα ή παθολογικός παράγοντας της καθημερινότητας, ευθύνονται για τους πόνους. Παράγοντες ή νοσήματα που προκαλούν χρόνιο επίμονο άλγος είναι η κακή στάση του σώματος, η υπερβολική ή ακατάλληλη άσκηση, το επίμονο stress, η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες, πρωτοπαθή νοσήματα των οστών ή των μυών, καρκινώματα, λοιμώδη νοσήματα, ρευματολογικά νοσήματα, μεταβολικές νόσοι, νοσήματα θυρεοειδούς, νευρολογικές παθήσεις. Η θεραπεία περιλαμβάνει εξατομικευμένη διατροφική θεραπεία συμπληρώματα εναλλακτικής ιατρικής και φάρμακα που αυξάνουν τις ενεργειακές εφεδρείες του σώματος, σταθεροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, ομαλοποιούν την ουδό του πόνου. 
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου είναι http://iatreioamoschovaki.gr
Τα συνδεόμενα κανάλια του ιατρείου είναι https://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ και https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw
Οι συνδεόμενες ιστοσελίδες πρόληψης:

http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΒΟΝΝΗ ΠΑΡΙΣΙ
ΠΕΚΙΝΟ ΤΟΚΙΟ: ΝΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

· Facebook

· Twitter
http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ ΒΟΤΑΝΑ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/ ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ