UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 10/01/2015

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

1/10/15

ΑΡΘΡΙΤΙΚΑ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Oι παθήσεις των αρθρώσεων προσβάλλουν πάνω από το 90% των ανθρώπων σήμερα. Η δυσκαμψία και ο πόνος των αρθρώσεων παρουσιάζεται σε μία ευρεία γκάμα ασθενών, που προσέρχονται στο παθολογικό ιατρείο. Κατά την διαφορική διάγνωση διαπιστώνεται εάν τα παθολογικά αυτά συμπτώματα οφείλονται σε ρευματολογική πάθηση (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτις, λύκος), οργανικό νόσημα (π.χ. υπερπαραθυρεοειδισμός, αύξηση ουρικού οξέος) ή εάν πρόκειται για εκφυλιστική λόγω ηλικίας οστεοαρθρίτιδα.

Η εκφυλιστική αρθρίτιδα, ευρέως γνωστή ως «αρθριτικά», είναι η πιο συχνή αιτία συμπτωμάτων από τις αρθρώσεις, που εμφανίζονται με την πάροδο της ηλικίας. Η χρονολογική ηλικία που εμφανίζονται οι κλινικές εκδηλώσεις της νόσου, ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά η επίπτωσή της είναι συχνή σε άτομα άνω των εξήντα ετών.

Η κληρονομικότητα έχει σημαντικό ρόλο στην παθογένεια της νόσου. Προοδευτικώς ο χόνδρος εκφυλίζεται, ενώ αναπτύσσονται περιοχές οστικής υπερτροφίας με οστεόφυτα στην αρθρική επιφάνεια. Τα παθολογικά φαινόμενα μπορεί να αφορούν τη σπονδυλική στήλη, το γόνατο, την άρθρωση του ισχίου ή μικρότερες αρθρώσεις. Το αποτέλεσμα είναι η δυσκαμψία και ο πόνος των αρθρώσεων. Τα συμπτώματα σε αρκετά άτομα συνδέονται με ορισμένες καιρικές μεταβολές (υγρασία, μεταπτώσεις θερμοκρασίας), ενώ συχνά επιδεινώνονται με την δραστηριότητα ή την άρση βάρους και παρουσιάζουν ύφεση όταν το άτομο αναπαύεται. Το παθολογικό αυτό πρόβλημα σε ορισμένα άτομα λαμβάνει τέτοιες διαστάσεις, που προκαλεί επί μακρόν ακινητοποίηση του πάσχοντα με σημαντικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Τι πρέπει να γνωρίζετε αναφορικά με την πρόληψη της νόσου:

• Η αναγκαιότητα τήρησης μέτρων πρόληψης από τη νεαρή ηλικία είναι σημαντική.

• Η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα προσβολής από οστεοαρθρίτιδα

• Η άσκηση συντελεί στην πρόληψη της νόσου. Ωστόσο η χρόνια καταπόνηση των αρθρώσεων, λόγω ακατάλληλων αθλητικών προγραμμάτων, αθλητικών υποδημάτων ή υπερβολών κατά την άσκηση, αυξάνει την επίπτωση της νόσου

• Επαγγέλματα που επιβάλλουν την άρση και μεταφορά φορτίων συνδέονται με αύξηση της επίπτωσης της οστεοαρθρίτιδας

• Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D, είναι σημαντική στην πρόληψη της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας. Η πλειοψηφία της βιταμίνης συντίθεται στον οργανισμό μετά από έκθεση του δέρματος στον ήλιο. Σημαντική ποσότητα υπάρχει στα ψάρια, στα αυγά, στα γαλακτοκομικά προϊόντα

• Το αυξημένο ουρικό οξύ επιδεινώνει την φθορά που προκαλεί ο χρόνος στην άρθρωση σε ευαίσθητα άτομα και πρέπει να αποκαθίσταται. Ο έγκαιρος εντοπισμός και θεραπεία της οστεοπόρωσης που προσβάλλει επίσης τα οστά με την πάροδο της ηλικίας είναι απαραίτητη.


Τι πρέπει να γνωρίζετε επίσης εσείς που πάσχετε από αρθριτικά:

• Κάθε σύμπτωμα από τις αρθρώσεις δεν είναι αρθριτικά. Κακώσεις, ορισμένα λοιμώδη, ρευματολογικά νοσήματα, νοσήματα αίματος, νευρολογικά νοσήματα, παθήσεις ενδοκρινών αδένων, μεταβολικά νοσήματα συνοδεύονται από πόνους και δυσκαμψία αρθρώσεων. Η σωστή ιατρική παθολογική εξέταση, έχει κομβική σημασία στην διαφορική διάγνωση και θεραπεία.

• Η σωστή συστηματική κολύμβηση υπό ιατρική παρακολούθηση και η απώλεια περιττού βάρους είναι σημαντικά μέτρα που συντελούν στην αποκατάσταση των αρθρώσεων που πάσχουν.

• Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα.

• Η επεμβατική αντιμετώπιση, που περιλαμβάνει εγχύσεις φαρμάκων μετά από παρακέντηση ή χειρουργείο έχει ένδειξη σε ορισμένες περιπτώσεις.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά



24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770



E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK



http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER



http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ



http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ



http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ



http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)



 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ



http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ



http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ



http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΕ VIDEO

ΟΞΕΙΑ ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ

Με την ευρεία έννοια του όρου, οι οξείες τροφικές δηλητηριάσεις, οφείλονται σε δράση τοξικών παραγόντων που εισάγονται οξέως στο σώμα, σχετίζονται με την τροφή και το νερό και επιδρούν βλαπτικά στον οργανισμό, παρουσιάζοντας μία ποικιλία συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι απλά επιγαστρικά άλγη ή αυτοπεριοριζόμενα διαρροϊκά σύνδρομα, μπορεί όμως να εμφανιστεί σοβαρή διάρροια, εμετός, υψηλός πυρετός, επίμονη επιγαστραλγία, αιματηρή κένωση.
Τα πιο συχνά είδη της τροφικής δηλητηρίασης είναι η λοιμώδης γαστρεντερίτιδα και η οξεία μη αναμενόμενη δυσανεξία σε συστατικά των τροφών.
1.     Λοιμώδης γαστρεντερίτιδα
Ο ακριβής τύπος του παθογόνου μικροοργανισμού ποικίλλει: Ιοί, shigella, σαλμονέλλα, campylobacter, E. Coli, Entamoeba histolytica, yersinia enterocolitica, giardia, lamblia, cryptosporidia, εντεροιοί, vibrios, s. aureus, bacillus cereus, clostiridium difficile, clostiridium perfigens, είναι μερικά μόνο από αυτά!
Ο ειδικός έλεγχος που θα στείλει ο μάχιμος κλινικός ιατρός στα μη αυτοπεριοριζόμενα σύνδρομα, προς ακριβή ταυτοποίηση του παθογόνου αιτίου ποικίλλουν, αναλόγως της κλινικής εικόνας, του γενικού status της υγείας του κάθε οργανισμού, αλλά και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών που σχετίζονται με παράγοντες όπως η εποχή, ο τόπος, το είδος του τροφίμου που καταναλώθηκε, οι συνθήκες παρασκευής του τροφίμου.  Το αίτιο της τροφικής δηλητηρίασης και ο τρόπος που το αμυντικό σύστημα αντιδρά, θα καθορίσει και το είδος της ιατρικής αντιμετωπίσεως, η οποία κυμαίνεται και μπορεί να είναι απλή, συμπτωματική παρακολούθηση ή θεραπεία σε ελαφρές περιπτώσεις, ενδέχεται όμως να απαιτείται και ενδονοσοκομειακή νοσηλεία σε πιο σοβαρά περιστατικά, λόγω σοβαρής αφυδάτωσης, ανοσοκαταστολής ή τοξικότατου παθογόνου.
ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
·        Μην καταναλώνετε ωμά, μισοψημένα τρόφιμα αμφιβόλου προελεύσεως.  
·        Πλένετε συχνά τα χέρια σας, ιδιαίτερα πριν το φαγητό, πριν και μετά την ετοιμασία του φαγητού, μετά τις συναλλαγές, μετά την αφόδευση ή τις ενασχολήσεις στο ύπαιθρο.  Τα χέρια πρέπει να πλένονται τουλάχιστον επί τριάντα δευτερόλεπτα χωρίς να αμελείτε τις πτυχές των δακτύλων, τους καρπούς, την περιοχή κάτω από τα νύχια.
·        Η θερμότητα φονεύει πολλούς παθογόνους μικροοργανισμούς. Βεβαιωθείτε ότι το φαγητό που σας προσφέρεται είναι ζεματιστό και καταναλώνετε εμφιαλωμένα ποτά και νερά. Η κατάψυξη δεν φονεύει τα μικρόβια που προκαλούν διάρροια, επομένως να αποφεύγετε τα παγάκια που παρασκευάζονται από κοινό νερό ή είναι αμφιβόλου προελεύσεως.
·        Μην  καταναλώνετε αμφιβόλου προελεύσεως, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
·        Να μην χρησιμοποιείτε τα σκεύη για την κοπή και παρασκευή ωμών κρεάτων χωρίς να τα πλύνετε για να κόψετε και να παρασκευάσετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα.

2.     ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΟΞΕΙΑ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ
Με τον όρο τροφική δηλητηρίαση λόγω τροφικής δυσανεξίας περιλαμβάνονται σύνδρομα που χαρακτηρίζονται από «μη αναμενόμενη» για το χρόνιο status υγείας του ατόμου αντίδραση υπερευαισθησίας που αφορά ένα ή περισσότερα «φυσιολογικά» συστατικά των τροφών. Η οξεία δυσανεξία σε συστατικά των τροφών μπορεί να είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, όπως συμβαίνει μετά από βρώση ορισμένων ειδών μανιταριών και οστρακοειδών.  Τα συμπτώματα είναι ποικίλα, εμφανίζονται μαζί ή μεμονωμένα:
·        Φούσκωμα
·        Κοιλιακός πόνος
·        Διάρροια
·        Δυσκοιλιότητα
·        Εξάνθημα
·        Δύσπνοια
·        Κνησμός
·        Ζάλη
·        Πονοκέφαλος
·        Εφίδρωση
·        Λιποθυμία
Οι πιο κοινές περιπτώσεις είναι:
1.     Αντιδράσεις αλλεργικού τύπου
Υπάρχει μια γενικευμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ορισμένα συστατικά του τροφίμου που εκλαμβάνονται ως αλλεργιογόνα.  Η συχνότερη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στην τροφική αλλεργία είναι η παραγωγή ειδικών αντισωμάτων Ε (IgE) έναντι του αλλεργιογόνου συστατικού της τροφής.
Το αλλεργιογόνο συνδέεται με τα αντισώματα IgE που είναι συνδεμένα με τα ιστιοκύτταρα και βασεόφιλα. Η δέσμευση αυτή πυροδοτεί την απελευθέρωση από τα κύτταρα τεράστιων ποσοστήτων χημικών ουσιών, όπως η ισταμίνη που είναι υπεύθυνες για τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης ανάλογα με τον ιστό στον οποίο απελευθερώνονται. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρά. Μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση μπορεί να είναι αλλεργικό shock μια αντίδραση απειλητική για τη ζωή με λιποθυμία και πτώση πίεσης που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.
2.     Δυσανεξία σε πρόσθετα τροφίμων
Πρόκειται για δυσανεξία σε ορισμένα προϊόντα που προστίθενται στα τρόφιμα για την ενίσχυση της γεύσης, τον χρωματισμό τους ή την αντισηψία. Ενώσεις όπως το όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG), τα νιτρικά άλατα και τα θειώδη συνδέονται με αντιδράσεις που μπορεί να συγχέονται με την τροφική αλλεργία. Τα θειώδη βρίσκονται στα τρόφιμα για την παρεμπόδιση της ανάπτυξης μούχλας, για την αύξηση της ποιότητας των χαρακτηριστικών του προϊόντος κατά την διαδικασία της οινοποίησης. Τα νιτρικά άλατα χρησιμοποιούνται κλασσικά για τη συντήρηση κρεάτων(μπέικον, λουκάνικα, σαλάμι, ζαμπόν). Το MSG είναι ένα ενισχυτικό γεύσης.
ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Συνιστάται:
·        Αποφυγή λαίμαργης κατανάλωσης γευμάτων πλούσιων σε καρυκεύματα πρόσθετα και γευστικά εδέσματα τα οποία δεν έχουν καταναλωθεί ποτέ στο παρελθόν (π.χ. κατανάλωσης πλούσιων εξωτικών εδεσμάτων από ταξιδιώτες)
·        Aποφυγή καταχρήσεως λιπαρών αλκοόλ και καφέ, αποφυγή άσκοπης λήψης φαρμάκων, απότομης επανασίτισης μετά από νηστεία. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης.  
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά



24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770



E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK



http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER



http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ



http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ



http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ



http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)



 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ



http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ



http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ



http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΕ VIDEO


ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Η Ιατρική Επιστήμη έχει αποδείξει σήμερα, τον ζωτικό ρόλο της ετήσιας προληπτικής παθολογικής εξέτασης. Ένα μεγάλο μέρος των πρόωρων θανάτων ή της αναπηρίας που εμφανίζονται θα αποφεύγονταν, εάν οι άνθρωποι δεν αμελούσαν την ετήσια προληπτική ιατρική παθολογική εξέταση. Σήμερα ο ιατρός, κατά την ετήσια προληπτική ιατρική εξέταση, δεν αναγράφει μόνο ένα σύνολο γενικών εξετάσεων ενιαίο για όλους. Περισσότερες από 1000 ξεχωριστές δοκιμασίες, είναι διαθέσιμες στους ιατρούς προς πραγματοποίηση και έχει υπολογιστεί ότι λόγω της αλματώδους ανάπτυξης της τεχνολογίας, τουλάχιστον μία νέα δοκιμασία προστίθεται ανά εβδομάδα. Η επιλογή των προληπτικών εξετάσεων σε κάθε άτομο χωριστά, έτσι ώστε να μην γίνεται κατάχρηση, αλλά και να μην παρακάμπτονται σωτήριοι έλεγχοι, καθώς και η εξατομικευμένη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, έχει άμεση σχέση με την ιατρική εξέταση το λιγότερο σε ετήσια βάση και την συγκριτική αξιολόγηση διαδοχικών ευρημάτων. Για παράδειγμα, ο αριθμός των σφυγμών στον φυσιολογικό ενήλικα μέσης φυσικής κατάστασης   σε ηρεμία κυμαίνεται από εξήντα έως εκατό το λεπτό. Ορισμένα άτομα ευρίσκονται λόγω ιδιοσυγκρασιακών παραγόντων στα ανώτατα ή κατώτατα όρια της φυσιολογικής αυτής διακύμανσης. Εάν όμως σε ένα άτομο ιδιοσυγκρασιακώς «βραδυσφυγμικό» ανευρεθεί σημαντική μεταβολή των σφυγμών κατά την διαδοχική παθολογική εξέταση ρουτίνας ενδέχεται αυτό να είναι πρώιμο σημείο κάποιας παθολογικής διαταραχής (π.χ. θυρεοειδοπάθειας) .
Έτσι συνοπτικά σήμερα κατά την ετήσια προληπτική εξέταση ο ιατρός:
·        Διαμορφώνει εξατομικευμένους προληπτικούς ελέγχους, που ενδέχεται να περιλαμβάνουν και ειδικότερες εξετάσεις εκτός από τον γενικό έλεγχο ανάλογα με τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης.
·        Συστήνει προγράμματα τροποποίησης καθημερινών συνηθειών, ζωτικών για την διατήρηση της υγείας, την αποτροπή της εμφάνισης των νοσηρών προδιαθέσεων, τον έγκαιρο εντοπισμό και θεραπεία σοβαρών νοσημάτων.
·        Αξιολογεί τον ρυθμό της βιολογικής γήρανσης, συστήνοντας εξατομικευμένα προγράμματα αντιγήρανσης.
ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ
Α. Η σημασία της σταθερότητας του προσωπικού ιατρού.
Δυστυχώς στην Ελλάδα, δεν έχει γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα του προσωπικού ιατρού ούτε από το ευρύ κοινό, ούτε από τα ασφαλιστικά συστήματα. Το αποτέλεσμα είναι, ότι επικρατεί, η επιφανειακή και επιπόλαια αντιμετώπιση του ανθρώπινου οργανισμού με ολέθρια αποτελέσματα τόσο στην περίπτωση της πρόληψης όσο και στην περίπτωση της θεραπείας της νόσου. Οι άνθρωποι κατευθύνονται από τον ένα ιατρό στον άλλο αναλόγως καλύψεων, χρηματικών αποθεματικών ή διαθέσεων του ασφαλιστικού τους ταμείου, τα οποία τροποποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ διάφορα καταναλωτικά πρότυπα, που προάγουν την γρήγορη κατανάλωση και αντικατάσταση των αγαθών, ασκούν ιδιάζουσα επιρροή στις συνολικότερες επιλογές ενός μεγάλου τμήματος των συνανθρώπων μας. Σήμερα η συγκριτική αξιολόγηση του οργανισμού δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση μόνο για τον καθορισμό του εξατομικευμένου ιατρικού check up, αλλά και για την εκτίμηση της βιολογικής ηλικίας του συνόλου του σώματος και των επιμέρους οργάνων, καθώς και τον σχεδιασμό παρεμβάσεων αντιγήρανσης. Ο όρος βιολογική ηλικία χρησιμοποιείται σήμερα από την ιατρική επιστήμη, για να περιγράψει την εσωτερική κατάσταση των λειτουργικών συστημάτων του οργανισμού. Λόγω ανάλογου ρυθμού γήρανσης, ένα άτομο χρονολογικής ηλικίας εξήντα ετών, μπορεί να έχει βιολογική ηλικία τριάντα ετών και αντιστρόφως. Επίσης, ένα άτομο με χρονολογική ηλικία εξήντα πέντε ετών μπορεί να έχει καρδιά πενηντάρη και εγκέφαλο ενενηντάρη.
Β. Η αξία της έκθεσης στον ιατρό όλων των προσωπικών δεδομένων υγείας.
Μην αποκρύπτετε στοιχεία από το ιατρικό ιστορικό σας, αλλά και το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας, για να εντοπιστούν τα κληρονομικά σας στίγματα. Η συνήθεια της απόκρυψης είναι αρκετά διαδεδομένη στον ελληνικό χώρο και προέρχεται κυρίως από τις εξής τρεις λανθασμένες αντιλήψεις:
1Ότι ο ιατρός θα ανασυνθέσει μόνος του το ιατρικό σας παρελθόν. Κάθε νόσημα, που έχετε περάσει μπορεί να έχει αφήσει εμφανή ίχνη κατά την ιατρική εξέταση, μπορεί όμως και όχι. Έχει μείνει, ωστόσο, στην κυτταρική σας μνήμη και καθορίζει πολλές φορές τον τρόπο που το αμυντικό σας σύστημα και όλο το σώμα σας αντιδρά στο μέλλον και τα νοσήματα που είναι επιρρεπές. Οι συχνές πυελονεφρίτιδες που πέρασε κάποιος κατά το παρελθόν μπορεί να μην φαίνονται στην ιατρική εξέταση, αλλά να τον έχουν καταστήσει επιρρεπή σε νεφρικές βλάβες και η υπέρταση από την οποία πάσχει να απαιτεί πιο αυστηρή ρύθμιση και άλλου τύπου εργαστηριακούς ελέγχους συγκριτικώς με ένα άλλο υπερτασικό άτομο, για να αποφευχθεί η εγκατάσταση νεφρικών βλαβών.
2Ότι μόνο οι σοβαρές παθήσεις αξίζει να αναφερθούν και ότι ο καθένας, ο οποίος δεν έχει ειδικές γνώσεις μπορεί να ιεραρχήσει τα σημαντικά από τα ασήμαντα στοιχεία του ιστορικού. Κι όμως, δεδομένα, που φαίνονται ασήμαντα μπορεί να είναι ιδιαιτέρως σημαντικά. Το σάκχαρο κατά την εγκυμοσύνη για παράδειγμα είναι ένα στοιχείο, που πολλοί από εσάς θεωρούν λεπτομέρεια. Κι όμως ασθενής σώθηκε από βαρύ εγκεφαλικό, διότι λόγω αυτού του στοιχείου και άλλων ευρημάτων κατά την κλινική εξέταση, υποβλήθηκε σε ειδικές εξετάσεις.
3Ότι ο συνοδός είναι απαραίτητος κατά την κλινική ιατρική εξέταση, για λόγους συμπαράστασης. Οι σύζυγοι προσέρχονται μαζί, οι μητέρες με τα παιδιά τους, ο φίλος με τον φίλο και πολλά στοιχεία που είναι προσωπικά μυστικά δεν λέγονται στον ιατρό, στοιχεία σημαντικότατα, που καθορίζουν το status του οργανισμού.
Γ. Η αξία της επαναλαμβανόμενης λήψης του ιατρικού ιστορικού. Επιστημονικές στατιστικές μελέτες έχουν δείξει, ότι στοιχεία του ιατρικού ιστορικού λησμονούνται και δεν δίνονται συχνά από τον ασθενή στην πρώτη λήψη, αλλά ανασυνθέτονται στην μνήμη του πληρέστερα, όσο περισσότερες φορές καλείται να τα ανασύρει από το παρελθόν. Μην λησμονάτε να ενημερώνετε για τυχόν αλλαγές στο γενικό αίσθημα ευεξίας σας ή σε συμπτώματα, από την στιγμή της προηγούμενης εξέτασης.
Δ. Η αξία της προσκόμισης των παλαιών εξετάσεων. Είναι σημαντικό, σε κάθε ιατρική επίσκεψη, να προσκομίζετε όσο γίνεται περισσότερες και παλαιότερες εξετάσεις, από αυτές που έχετε. Ακόμη και εάν υπάρχουν αρχεία δεδομένων στο ιατρείο, είναι σημαντικό, πολλές φορές, να προσκομίζετε τα πρωτότυπα. Υπάρχει σημαντικό εύρος στις φυσιολογικές τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων, έτσι κάθε εργαστηριακό αποτέλεσμα συγκρίνεται με προηγούμενα. Για παράδειγμα, ο αιματοκρίτης σε μία φυσιολογική γυναίκα κυμαίνεται από 36 έως 46%. Ένας οργανισμός όμως που λειτουργεί από την ηλικία των δεκαοκτώ ετών με αιματοκρίτη 46% και ξαφνικά εμφανίζει αιματοκρίτη 38%, έχει συχνότατα παθολογικό πρόβλημα ακόμα και εάν η νέα τιμή εξακολουθεί να ευρίσκεται στα φυσιολογικά πλαίσια που δίδουν τα μικροβιολογικά εργαστήρια. Ο οργανισμός επίσης αλλάζει και μία τιμή αιματοκρίτου 36% που μπορεί να είναι φυσιολογική για μια τριανταπεντάρα, μπορεί να υποκρύπτει παθολογικό πρόβλημα όταν η γυναίκα αυτή γίνει εξήντα ετών.
Ε. Η σημασία της πραγματοποίησης της ιατρικής προληπτικής εξέτασης, σε πραγματικές συνθήκες καθημερινότητας.
Αρκετά ευρήματα, που διαπιστώνονται κατά την διάρκεια οξέων νοσημάτων ή σε περίεργες συνθήκες, είναι φυσιολογικά διαταραγμένα, λόγω της αντίδρασης του οργανισμού, το αμυντικό σύστημα του οποίου, ευρίσκεται σε ιδιαίτερη δραστηριοποίηση. Εάν έχετε ξενυχτίσει την προηγούμενη της ιατρικής εξέτασης ημέρα, ενώ δεν το συνηθίζετε, αναβάλετε το προκαθορισμένο σας ραντεβού, διότι κατά την προληπτική εξέταση πρέπει να αξιολογηθεί η λειτουργία του οργανισμού, σε συνθήκες της καθημερινότητας σας. Εάν έχετε πυρετό ή νιώθετε άρρωστος, πηγαίνετε στο προκαθορισμένο σας ραντεβού για να θεραπευτείτε, αλλά μεταθέσετε το ραντεβού της ετήσιας ιατρικής προληπτικής εξέτασης.
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗΣ: ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ
Τα προγράμματα αντιγήρανσης συγκροτούνται μετά τη σωστή ιατρική εξέταση και τον καθορισμό της πραγματικής βιολογικής ηλικίας του εξεταζόμενου και στόχο έχουν τη σμίκρυνση της βιολογικής ηλικίας. Ανάλογα με το status υγείας του εξεταζόμενου περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό διατροφικών προγραμμάτων ενίσχυσης των κυττάρων, εντοπισμό και  αποκατάσταση αρχόμενων παθολογικών διαταραχών, χορήγηση λειτουργικών τροφίμων και συμπληρωμάτων, χορήγηση ειδικών φαρμάκων.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά



24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770



E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK



http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER



http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ



http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ



http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ



http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)



 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ



http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ



http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ



http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΕ VIDEO