UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 14/02/2020

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

2/14/20

ΥΠΕΡΚΟΠΩΣΗ ΜΥΩΝ ΑΠΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥΣ


Παρά το γεγονός ότι η τακτική άσκηση συντελεί στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτιστοποίηση της καρδιακής λειτουργίας και του εγκεφάλου και στην πρόληψη της παχυσαρκίας, του μεταβολικού συνδρόμου, του διαβήτη, της οστεοπόρωσης, της κατάθλιψης, της αϋπνίας και αρκετών καρκινωμάτων, υπάρχει ένα ανώτατο όριο εξατομικευμένα για τον καθένα, πάνω από το οποίο η άσκηση μπορεί να εκδηλώσει αρνητικά αποτελέσματα.
Η χρόνια κόπωση από υπερπροπόνηση χαρακτηρίζεται από επίμονη, υποτροπιάζουσα κόπωση που επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα του ατόμου να ανταποκριθεί στις καθημερινές του υποχρεώσεις και οφείλεται στην υπερκόπωση μυών από υπερβολική ή ακατάλληλη προπόνηση. Προσβάλλει κυρίως νέους ανθρώπους με επίπονα πολύωρα ανταγωνιστικά προγράμματα προπόνησης. Η κόπωση συχνά συνοδεύεται από
·         πτώση libido
·         μειωμένη ενέργεια,
·         μυϊκά άλγη
·         διαταραχή εμμήνου ρήσεως στις γυναίκες
·         ψυχολογικές διαταραχές
·         αυξημένο καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης
·         ευπάθεια σε λοιμώξεις.
Η καταστροφή μυϊκών κυττάρων με την διαφυγή cpk στο αίμα, η εξάντληση του γλυκογόνου των μυών και η διαταραγμένη αναπλήρωσή του,  η διαταραχή στην διάθεση της σεροτονίνης, η πτώση των επιπέδων της γλουταμίνης, το οξειδωτικό stress, οι διαταραχές σε βασικούς κύκλους έκκρισης ορμονών  η διαταραχή στο αυτόνομο νευρικό σύστημα και η αυξημένη έκκριση κυτοκινών έχουν ενοχοποιηθεί για την κατάσταση αυτή.
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΚΟΠΩΣΗΣ ΑΠΟ ΜΥΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
·         Τα καθημερινά πολύωρα επίπονα προγράμματα άσκησης με στόχο τα ρεκόρ δεν συνιστώνται.
·         Ορισμένα είδη άσκησης καταπονούν τις αρθρώσεις και το μυϊκό σας σύστημα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μυϊκών σπασμών και πόνου: Όχι  στην άρση μεγάλων βαρών. Αιφνίδια άρση βάρους και εφαρμογή ασκήσεων εδάφους χωρίς προθέρμανση και άριστη προετοιμασία, είναι απόλυτη αντένδειξη. Η καλύτερη άσκηση για την υγεία είναι το κολύμπι και το γρήγορο βάδισμα. Να περπατάτε μισή ώρα ημερησίως με καλά αθλητικά υποδήματα που απορροφούν τους κραδασμούς. Όχι  άσκηση αμέσως μετά το φαγητό αλλά τουλάχιστον τρεις ώρες μετά το γεύμα.
·         Το πρόγραμμα άσκησης πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε προθέρμανση και αποθεραπεία με ασκήσεις χαλάρωσης.
·         Εάν αφήσετε την άθληση για κάποιο χρονικό διάστημα μην ενταχτείτε απότομα σε πρόγραμμα. Η επίπονη άσκηση μετά από μακροχρόνιες περιόδους καθιστικής ζωής καταπονεί ιδιαίτερα το μυϊκό σύστημα. Να αυξάνετε την διάρκεια του προγράμματος δέκα λεπτά την φορά μέχρι να σταθεροποιηθείτε στο ωράριο της άσκησης που θέλετε να ακολουθήσετε.
·         Συνιστάται επαρκής ξεκούραση και καλή ποιότητα ύπνου.

Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη



Ιατρός Ειδική Παθολόγος



Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά







24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770







E mail: amoschovaki@yahoo.gr


Οι ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για ειδικά θέματα Παθολογίας και ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου εκτίθενται παραπλεύρως.