UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 03/06/2010

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

6/3/10

ΧΑΜΗΛΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ : ΕΝΑ ΕΥΡΗΜΑ ΣΤΟ CHECK UP ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΑΣΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ

Τα αιμοπετάλια αποτελούν κύτταρα του αίματος, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την πήξη του αίματος. Tα προγονικά κύτταρα των αιμοπεταλίων είναι τα μεγακαρυοκύτταρα, τα οποία ευρίσκονται στο μυελό των οστών. Όταν κάποιο αγγείο υποστεί τραυματισμό με τομή ή ρήξη, κινητοποιείται ο μηχανισμός της αιμόστασης που περιλαμβάνει αγγειόσπασμο, σχηματισμό αιμοπεταλιακού θρόμβου, ενεργοποίηση πολλαπλών ενζύμων και παραγόντων πήξεων του αίματος. Ο σχηματισμός αιμοπεταλιακού θρόμβου είναι πολύ σημαντικό βήμα, για την ομαλή επίσχεση της αιμορραγίας.

Η πτώση των αιμοπεταλίων αποκαλείται ιατρικώς θρομβοπενία και συνοδεύεται από αιμορραγική προδιάθεση. Όταν ο αριθμός των αιμοπεταλίων είναι φυσιολογικός, αλλά τα αιμοπετάλια συσσωρεύονται κατά σωρούς, δίνοντας ψευδή εικόνα μειωμένου αριθμού σε απλές γενικές αίματος όπως συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν πρόκειται για θρομβοπενία. Η μη παθολογική αυτή κατάσταση διαγιγνώσκεται από τον έμπειρο κλινικό ιατρό από τη συνολική εικόνα του περιφερικού αίματος.

Αιματώματα, μώλωπες, καθυστερημένος έλεγχος της αιμορραγίας σε κοινά τραύματα, είναι χαρακτηριστικές διαταραχές της θρομβοπενίας. Μικρή ελάττωση των αιμοπεταλίων δεν συνοδεύεται συχνά από εμφανή συμπτώματα, ενώ σημαντική πτώση μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες αιμορραγίες εσωτερικών οργάνων (π.χ. αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο).

Η πτώση των αιμοπεταλίων οφείλεται σε μειωμένη παραγωγή των πρόδρομων μεγακαρυοκυττάρων στο μυελό (π.χ. αιματολογικά νοσήματα, διήθηση από καρκινώματα), σε κατακράτηση των κυκολοφορούντων αιμοπεταλίων από το σπλήνα (π.χ. κίρρωση ήπατος, σπληνομεγαλία), ή σε αυξημένη καταστροφή (π.χ. καρδιακές βαλβίδες, μικρόβια, αυτοαντισώματα).

Η θεραπεία κατευθύνεται στην αποκατάσταση της αιμορραγικής τάσης και στην εκρίζωση του υποκείμενου παθολογικού αιτίου.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.









ΥΨΗΛΟΣ ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ : ΕΝΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΥΡΗΜΑ ΣΤΟ CHECK UP

Συλλογή και ανάλυση αίματος μετά από προσθήκη αντιπηκτικού σε ασθενή με φυσιολογικό αιματοκρίτη (hematocrit) αριστερά και υψηλό αιματοκρίτη δεξιά
H αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, με αποτέλεσμα την αύξηση της αιμοσφαιρίνης ή του αιματοκρίτη δεν συνοδεύεται συχνά από εμφανή συμπτώματα. H διαταραχή ανευρίσκεται τυχαία στο check up.

Παρά το γεγονός ότι τα παθολογικά επίπεδα στην ερυθροκυττάρωση, αρχίζουν συνήθως σε τιμές πάνω από 17 gram/dl αιμοσφαιρίνης και 50% αιματοκρίτη στον άνδρα και πάνω από 15 gram/dl αιμοσφαιρίνης και 45% αιματοκρίτη στην γυναίκα, τα φυσιολογικά όρια διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο. Με δεδομένο ότι ορισμένα άτομα έχουν κληρονομικώς υψηλό αιματοκρίτη, οι αυξήσεις αξιολογούνται ιατρικώς πάντα σε συνάρτηση με το ιστορικό, τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης και με παλαιότερες εξετάσεις, εάν υπάρχουν.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο συνδεδεμένο με αιμοσφαιρίνη στους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Η φυσιολογική παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο ανθρώπινο σώμα γίνεται στο μυελό. Ο φυσιολογικός ρυθμιστής της παραγωγής των ερυθροκυττάρων είναι η ερυθροποιητίνη, που παράγεται κύρια στο νεφρό, αλλά και στο ήπαρ. Με την επίδραση της ερυθροποιητίνης, τα πρόδρομα ερυθροποιητικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται, διαφοροποιούνται και εξελίσσονται, διαδικασία που προϋποθέτει την επάρκεια θρεπτικών ουσιών, όπως σιδήρου, βιταμίνης Β12, φυλλικού οξέως. Ώριμα ερυθρά αιμοσφαίρια απελευθερώνονται στην κυκλοφορία.Στους πνεύμονες γίνεται σύνδεση του οξυγόνου της ατμόσφαιρας  με την αιμοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το αίμα που έχει κορεστεί από οξυγόνο, είναι ζωηρό κόκκινο και λέγεται αρτηριακό αίμα. Αυτό καθώς φτάνει στα λεπτά τριχοειδή αγγεία διασπάται σε αιμοσφαιρίνη και οξυγόνο, το οποίο μεταφέρεται στους ιστούς, με αποτέλεσμα το αίμα να λαμβάνει ένα σκούρο χρώμα (φλεβικό αίμα). Το γερασμένο ερυθρό αιμοσφαίριο καταστρέφεται στο δικτυοενδοθηλιακό σύστημα και ιδιαίτερα στο σπλήνα. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η φυσιολογική παραγωγή ερυθροκυττάρων οδηγεί σε ημερήσια αντικατάσταση του 0.8-1% όλων των κυκλοφορούμενων ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, μπορεί να είναι αποτέλεσμα βλάβης σε κάποιο σημείο του κύκλου της αιμοποίησης των ερυθρών (π.χ. νοσήματα του αίματος), υπερβολικής παραγωγής ερυθροποιητίνης (π.χ. καρκινώματα που παράγουν ερυθροποιητίνη) ή υπερδραστηριότητας του κύκλου αυτού για να αντισταθμίσει την χαμηλή παροχή του οξυγόνου, που έχει ως αιτία νοσήματα και διαταραχές, οι οποίες επιδρούν δευτεροπαθώς σε ένα φυσιολογικό κύκλο αιμοποίησης (π.χ. κάπνισμα, καρδιοπάθεια, διαμονή σε μεγάλο υψόμετρο).

Άλλες φορές η αύξηση είναι αποτέλεσμα αιμοσυμπύκνωσης (π.χ. αφυδάτωση, έμετοι, διάρροιες).

Η παθολογική αύξηση του αιματοκρίτη, μπορεί να είναι σιωπηλή, μπορεί όμως να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα, που δεν οφείλονται αμιγώς στην υποκείμενη νόσο. Στις περιπτώσεις αυτές η αύξηση της γλοιότητας του αίματος, δημιουργεί αυξημένη τάση για θρομβώσεις, αρτηριακές ή φλεβικές, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να αποβούν θανατηφόρες. Σε πολλά άτομα εμφανίζεται υπέρταση. Είναι πιθανό να εμφανιστούν επιπλοκές όπως ίλιγγος, εμβοές, διαταραχές της όρασης.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, που περιλαμβάνει την αποκατάσταση του υποκείμενου παράγοντα ή νοσήματος και την προστασία του οργανισμού από την υπεργλοιότητα και την θρόμβωση.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.











ΚΡΑΜΠΕΣ

Πρόκειται για ακούσιες επώδυνες εντοπισμένες συσπάσεις των μυών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από απότομη έναρξη και μικρή διάρκεια. Η φυσιολογική σύσπαση των μυών προϋποθέτει την ομαλή λειτουργία του μυός αυτού καθεαυτού, την ομαλή λειτουργία παρακείμενων αρθρώσεων, την ομαλή λειτουργία της νευρομυϊκής σύναψης – νεύρων - κεντρικού νευρικού συστήματος που ρυθμίζουν την λειτουργία του μυός, την ομαλή τροφοδοσία με αίμα, τη σωστή περιεκτικότητα του αίματος σε ορισμένες ορμόνες, βιταμίνες και στοιχεία, με παράλληλη απουσία ορισμένων τοξινών, βλαπτικών αντισωμάτων, τοξικών παθογόνων. Ορισμένες κακές συνήθειες και απλοί παθολογικοί παράγοντες, μπορεί να προκαλέσουν λειτουργική διαταραχή των παραπάνω συστημάτων με αποτέλεσμα την εμφάνιση κραμπών. Τέτοιοι συνήθεις παράγοντες είναι η υπερκόπωση, η ορθοστασία, η κακή διατροφή, η υπερκατανάλωση καφέ. Οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από ορισμένα χρόνια νοσήματα είναι πιο ευαίσθητοι στους παράγοντες αυτούς. Η άρση των παθολογικών αυτών παραγόντων είναι απαραίτητη για την θεραπεία του ενοχλητικού συμπτώματος των κραμπών. Σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγούνται ορισμένα ενισχυτικά φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής και τοπικές κρέμες αποκατάστασης.

Τα νοσήματα και οι βλαπτικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία μυών και κράμπες, διαιρούνται αδρώς ανάλογα με την αιτία της βλάβης:

1. Σε νοσήματα από διαταραχές βιταμινών και σημαντικών ιχνοστοιχείων, όπως είναι η ανεπάρκεια μαγνησίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β, διαταραχές ασβεστίου κ.λπ. Η αφυδάτωση από υπερβολική εφίδρωση κατά το καλοκαίρι και η συστηματική κατάχρηση αλκοόλ, είναι συχνοί παράγοντες στον ελληνικό πληθυσμό που ευθύνονται για διαταραχές ιχνοστοιχείων και ηλεκτρολυτών με κράμπες και απαιτούν σε αρκετές περιπτώσεις ειδική θεραπεία.

2. Σε μεταβολικά νοσήματα όπως είναι ο διαβήτης, η ηπατοπάθεια, η νεφρική ανεπάρκεια κ.λπ.

3. Σε νοσήματα που συνοδεύονται από τοξική επίδραση παθογόνων μικροοργανισμών στο σώμα, όπως είναι η σύφιλη, το aids, η ηπατίτιδα κ.λπ.

4. Σε νοσήματα ή διαταραχές που συνοδεύονται από κυκλοφορία στο αίμα τοξινών, βλαπτικών αυτοαντισωμάτων, βλαπτικών κυττάρων, όπως συμβαίνει σε καρκινώματα, επί χρήσεως ορισμένων ναρκωτικών, τοξικών ουσιών και φαρμάκων, σύνδρομα GUILLAIN BARRE κ.λπ.

5. Σε νοσήματα με διαταραγμένα επίπεδα κυκλοφορούντων ορμονών, όπως είναι χαρακτηριστικά ο υποθυρεοειδισμός.

6. Σε νοσήματα με διαταραχές αιμάτωσης όπως είναι χαρακτηριστικά η αποφρακτική αγγειοπάθεια.

7. Σε αμιγή νοσήματα του νευρικού συστήματος (π.χ. ψυχιατρικές διαταραχές, πλάγια μυατροφική σκλήρυνση κ.λπ.).

8. Σε αμιγή ρευματολογικά νοσήματα, που επηρεάζουν τους παρακείμενους ιστούς, όπως είναι χαρακτηριστικώς η ρευματική πολυμυαλγία.

9. Σε νοσήματα των μυών και νευρομυϊκής σύναψης, όπως είναι η μυϊκή δυστροφία και η μυοπάθεια BETHLEM, η μυασθένεια κ.λπ.

10. Στο σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.

Ορισμένες διαταραχές έχουν μεικτό χαρακτήρα.

Σημαντικά για τη σωστή διάγνωση είναι τα ευρήματα της σωστής ιατρικής εξέτασης που θα κατευθύνουν τη σωστή εργαστηριακή διερεύνηση και θεραπεία.

Τι πρέπει να ξέρετε εσείς που πάσχετε από κράμπες:

• Να πίνετε αρκετό νερό και καταναλώνετε επαρκή ποσότητα άλατος, εάν δεν υπάρχουν σχετικές ιατρικές αντενδείξεις (π.χ. περιπτώσεις υπέρτασης) κατά τις ζεστές ημέρες του έτους. Μην ασκείστε σε θερμό περιβάλλον και μην εκτίθεστε στον ήλιο κατά τις ώρες της μέγιστης ηλιοφάνειας.

• Διακόψτε το αλκοόλ. Να τρώτε τουλάχιστον πέντε φρούτα ημερησίως.

• Πρέπει να κοιμάστε και να ξεκουράζεστε επαρκώς.

• Εάν κάνετε εντατική άσκηση μειώστε την ποσότητά της. Μην χρησιμοποιείτε υψηλά υποδήματα και αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία.

• Να αποφεύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες στο μπάνιο (καυτό-κρύο).

• Εάν οι κράμπες σας είναι έντονες, εμμένουν ή συνοδεύονται από επιπρόσθετα συμπτώματα μην αμελήσετε τη σωστή ιατρική παθολογική εξέταση.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.











ΔΙΑΙΤΕΣ EXPRESS ΚΑΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Οι δίαιτες express είναι εξαιρετικά υποθερμιδικές – στερητικές δίαιτες που οδηγούν σε ταχεία απώλεια βάρους. Είναι εξαιρετικά δημοφιλείς δίαιτες που ακολουθούνται από τα υπέρβαρα άτομα κυρίως κατά το καλοκαίρι.

Ο ανθρώπινος οργανισμός, για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται μία στοιχειωδώς επαρκή ποσότητα βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων, υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λίπους. Για τα περισσότερα άτομα οι ποσότητες αυτές αντιστοιχούν σε 45-70 γραμμάρια πρωτεΐνης, 30-50 γραμμάρια υδατανθράκων και 2 γραμμάρια λίπους, ενώ σε εξαιρετικά υποθερμιδικές δίαιτες κάτω των 1000 θερμίδων ημερησίως αρκετές φορές απαιτείται συμπληρωματική χορήγηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Οι δίαιτες απώλειας βάρους πρέπει πάντα να γίνονται υπό σοβαρή ιατρική επίβλεψη με ιδανικό ρυθμό απώλειας βάρους που δεν υπερβαίνει τα τέσσερα κιλά το μήνα και όταν πρόκειται για ταχείας απώλειας βάρους δίαιτες, ή δίαιτες με ημερήσια πρόσληψη θερμίδων κάτω από 1000 θερμίδες ημερησίως, αυτές πρέπει πάντα να είναι βραχείας διάρκειας. Το μέγιστο επιτρεπόμενο χρονικό διάστημα της δίαιτας καθορίζεται ανάλογα με το status και τις μεταβολικές αντοχές του οργανισμού κατά την ιατρική εκτίμηση. Οι αρχές αυτές σπάνια τηρούνται στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα αρκετοί ασθενείς να καταλήγουν στα ιατρεία (ορισμένοι δε και στο νοσοκομείο) από επιπλοκές της ακατάλληλης δίαιτας αδυνατίσματος, που ακολουθούν.

Οι ακατάλληλες δίαιτες προκαλούν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, λιποθυμικά επεισόδια, δυσκοιλιότητα, διάρροια, τριχόπτωση, ανωμαλίες περιόδου, ορθοστατική υπόταση, αδυναμία συγκέντρωσης, διαταραχές ηλεκτρολυτών, ουρική νόσο, καρδιακές αρρυθμίες, αναιμία, κέτωση, γρήγορη επανάκτηση του παθολογικού βάρους. Σε πολλές δίαιτες με λιγότερες από 600 θερμίδες ημερησίως, αλλά και σε αρκετές ακατάλληλες δίαιτες, η απώλεια βάρους συχνά οφείλεται αποκλειστικά σε απώλεια υγρών. Σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει έως 25% βάσει μελετών, αναπτύσσονται χολόλιθοι, που εν μέρει οφείλονται στη μεγαλύτερη επίπτωση βουλιμικών επεισοδίων, μετά την εφαρμογή της δίαιτας. Τα επεισόδια υπερφαγίας, που συχνά εμφανίζονται μετά τις δίαιτες αυτές, μπορεί να προκαλέσουν τοξική προσβολή του παγκρέατος και παγκρεατίτιδα.

Ιδιαίτερα ευπρόσβλητα σε νοσηρές επιπλοκές είναι τα άτομα που έχουν κάποια από τα παρακάτω νοσήματα ή καταστάσεις στην αρχή της δίαιτας:

• Κύηση

• Χαμηλή πίεση

• Αναιμία

• Μεταβολικές διαταραχές

• Βάρος λιγότερο από το 130% του ιδανικού τους βάρους, όπως καθορίζεται με σαφήνεια κατά την ιατρική αξιολόγηση

• Οργανικά αίτια παχυσαρκίας (π.χ. υποθυρεοειδισμός, σύνδρομο cushing, παθήσεις υποθαλάμου, ινσουλίνωμα)

• Ηπατική δυσλειτουργία

• Καρδιακό νόσημα

• Καρκίνο

• Ψυχιατρικό νόσημα.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.