UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 30/04/2009

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

4/30/09

ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ : ΟΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ

Κατά την δοκιμασία των εξετάσεων αξιολόγησης είναι βασικό ο οργανισμός να ευρίσκεται σε άριστη κατάσταση ούτως ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη απόδοση. Οι αυξημένες ανάγκες που ο εγκέφαλος έχει κατά την διάρκεια των πνευματικών δοκιμασιών, επιβάλλουν την λήψη συγκεκριμένων μέτρων τόσο από τον διαγωνιζόμενο, όσο και από το οικογενειακό του περιβάλλον που συχνά αναλαμβάνει την ευθύνη της διατροφής του.
Είναι σημαντικό κατά την διάρκεια της επίπονης δοκιμασίας των εξετάσεων και της προετοιμασίας ο εγκέφαλος να τροφοδοτείται με την απαιτούμενη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά για την λειτουργία του. Λόγω των πολλαπλών αλληλεπιδράσεων του εγκεφάλου με όλα τα όργανα του σώματος είναι απαραίτητο να λαμβάνεται μέριμνα για την συνολική υγεία και ευεξία του οργανισμού. Έτσι κατά την διάρκεια της εξεταστικής περιόδου, ο οργανισμός πρέπει να κοιμάται επαρκώς, να αποφεύγει την χρήση τοξικών ουσιών όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα, να μην λαμβάνει άσκοπα φάρμακα, να μην υποβάλλεται σε δίαιτες με δραστική περικοπή θερμίδων, να αποφεύγει τα νυχτερινά γεύματα, να καταναλώνει με σύνεση τον καφέ και να αποφεύγει τα ποτά τύπου cola, να μην έρχεται σε επαφή με άτομα που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα, να αποφεύγει τα κρύα ρεύματα και τις ακραίες θερμοκρασίες, να απέχει από συναισθηματικές εντάσεις. Η επίπονη άσκηση καλό είναι να αποφεύγεται κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Αντιθέτως επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει την αξία της ήπιας κίνησης στην βελτιστοποίηση της απόδοσης (π.χ. γρήγορος περίπατος).
Ιατρικές έρευνες έχουν αποδείξει τον σημαντικό ρόλο που έχουν για την άριστη λειτουργία του οργανισμού κατά την διάρκεια της εξεταστικής περιόδου, ορισμένα θρεπτικά στοιχεία και τρόφιμα που αναφέρονται παρακάτω:
1. Η υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη. Κατά την διάρκεια του μεταβολισμού των πρωτεϊνών, κάθε ημέρα, βασικά αμινοξέα χάνονται και πρέπει οπωσδήποτε να αναπληρώνονται με την διατροφή. Τα βασικά αμινοξέα είναι η λευκίνη, η ισολευκίνη, η λυσίνη, η μεθειονίνη, η φαινυλαλανίνη, η θρεονίνη, η τρυπτοφάνη, η βαλίνη, η ιστιδίνη. Η βιολογική αξία είναι υψηλότερη στις ζωικές πρωτεΐνες και ακολουθούν οι πρωτεΐνες των οσπρίων (π.χ. φασόλια), των δημητριακών (ρύζι σιτάρι καλαμπόκι) και των ριζών. Η στέρηση των πρωτεϊνών επηρεάζει δυσμενώς πρακτικά όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό σύστημα, το κυκλοφορικό σύστημα, το νευρικό σύστημα, το γαστρεντερικό σύστημα. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας είναι το κρέας, το ψάρι, τα τυριά, το γάλα, το γιαούρτι. Συνδυασμοί πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης αυξάνουν την βιολογική αξία των επιμέρους φυτικών τροφίμων. Προσθέστε τρία κεσεδάκια αποβουτυρωμένο γιαούρτι καθημερινώς στη συνήθη διατροφή σας κατά την διάρκεια της εξεταστικής περιόδου.
2. Οι υδατάνθρακες. Τρόφιμα με υψηλό ποσοστό υδατανθράκων είναι η ζάχαρη, το μέλι, τα φρούτα, τα αμυλούχα, τα δημητριακά, το καλαμπόκι, το ψωμί , τα όσπρια. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως αυτοί που περιέχονται στα δημητριακά, στο ψωμί ολικής άλεσης, στα όσπρια, καθώς και οι άπεπτοι υδατάνθρακες (διατροφικές ίνες), βοηθούν τον μεταβολισμό του ζαχάρου και της χοληστερόλης και έχουν συνδεθεί με μειωμένη συχνότητα σοβαρών παθήσεων του πεπτικού και καρδιαγγειακού συστήματος.
Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί καθημερινώς γλυκόζη για την λειτουργία του. Στην περίπτωση που αποσυρθούν οι υδατάνθρακες από την διατροφή προκαλείται μία σοβαρή κατάσταση, η κέτωση κατά την οποία διαταράσσεται σημαντικά η λειτουργία του εγκεφάλου. Τα ωφέλιμα για την λειτουργία του νευρικού συστήματος σάκχαρα, ευρίσκονται συνδεδεμένα με ζωτικά ιχνοστοιχεία στα φρούτα και στο μέλι, ενώ η ζάχαρη και οι κατεργασμένοι υδατάνθρακες παρέχουν «κενές θερμίδες». Καλό είναι να αντικαταστήσετε την ζάχαρη με το μέλι, να τρώτε τουλάχιστον τέσσερα φρούτα και να πίνετε ένα ποτήρι φρέσκο χυμό φρούτων καθημερινώς κατά την περίοδο των εξετάσεων.
3. Τα λίπη. Η σύγχρονη διατροφή περιέχει μεγάλη ποσότητα λιπών, κυρίως με την μορφή βλαπτικού κορεσμένου λίπους (ζωικά λίπη – βούτυρο). Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει επαρκείς έρευνες που να αξιολογούν την σχέση λίπους και πνευματικής απόδοσης κατά την διάρκεια των εξετάσεων, η υπερβολική κατανάλωση λίπους καλό είναι να αποφεύγεται λόγω των στομαχικών διαταραχών που προκαλούν συχνά τα λιπαρά γεύματα.
4. Ζωτικές βιταμίνες και άλατα. Οι ζωτικές βιταμίνες και τα άλατα είναι πολύ σημαντικά για την ομαλή λειτουργία όλου του σώματος. Οι βιταμίνες είναι μία ετερογενής ομάδα οργανικών μορίων που χρησιμοποιούνται σε μία πλειάδα ζωτικών οργανικών λειτουργιών. Περιλαμβάνουν τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες θειαμίνη ή βιταμίνηΒ1, ριβοφλαβίνη ή βιταμίνη Β2, νιασίνη ή βιταμίνη Β3, πυριδοξίνη ή βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, βιοτίνη, βιταμίνη c και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α,D,E,K. Τα άλατα περιλαμβάνουν το ασβέστιο, το μαγνήσιο, τον φώσφορο, τους ηλεκτρολύτες κάλιο, νάτριο, χ λώριο και τα ιχνοστοιχεία σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, μολυβδένιο, φθόριο, ιώδιο, κοβάλτιο, χρώμιο , σελήνιο. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά περιέχουν βιταμίνες και άλατα σε αφθονία. Τρώτε καθημερινώς φρέσκα φρούτα και λαχανικά κατά την διάρκεια των εξετάσεων.
Ιδιαίτερα σημαντικές για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και γενικότερα του νευρικού συστήματος είναι :
· Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β Αυξημένες συγκεντρώσεις υπάρχουν στο σταρένιο ψωμί ολικής άλεσης, στα πλήρη δημητριακά πρωινού, στο αυγό, στο κρέας, στη μαγιά μπύρας, στη ζύμη, στους ξηρούς καρπούς, στα λαχανικά, στα όσπρια. Η Β12 υπάρχει μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
· Η βιοτίνη Εξαιρετικές διαιτητικές πηγές βιοτίνης είναι το συκώτι, η σόγια, η μαγιά, ο κρόκος αυγού.
· Το παντοθενικό οξύ Το συκώτι, η μαγιά μπύρας, ο κρόκος αυγού είναι αρκετά καλές πηγές.
· Το φυλλικό οξύ Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι βασικές διαιτητικές πηγές της βιταμίνης.
· Η βιταμίνη C Αυξημένες συγκεντρώσεις υπάρχουν στα εσπεριδοειδή (π.χ. λεμόνια πορτοκάλια), στις ντομάτες, στα πράσινα λαχανικά, στις φράουλες, στις φρέσκες πατάτες .
· Η βιταμίνη Ε Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται στο ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, σιτέλαιο, στα πλήρη δημητριακά πρωινού, στο φύτρο σταριού, στους ξηρούς καρπούς.
· Ο φώσφορος Αυξημένες συγκεντρώσεις περιέχονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα πλήρη δημητριακά, στα αυγά, στο κρέας, στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς.
· Το ασβέστιο Αυξημένες συγκεντρώσεις υπάρχουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
· Το μαγνήσιο Αυξημένες συγκεντρώσεις στις μπανάνες, στα πλήρη δημητριακά, στα όσπρια, στα γαλακτοκομικά, στους ξηρούς καρπούς, στα πράσινα λαχανικά.
· Ο ψευδάργυρος Το κρέας, τα οστρακόδερμα, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια είναι καλές πηγές βιοδιαθέσιμου ψευδαργύρου.
· Το σελήνιο Αυξημένες συγκεντρώσεις στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, στα πλήρη δημητριακά, στα φρούτα, στα όσπρια, στα κρέατα, στα ψάρια και θαλασσινά.
Είναι σημαντικό ο εξεταζόμενος να εμπλουτίσει τα καθημερινά του γεύματα με τα τρόφιμα που προαναφέρονται.
५. Το νερό Έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία των ζωτικών οργάνων. Ο εξεταζόμενος πρέπει να μεριμνά για την ομαλή πρόσληψη υγρών με την μορφή φρέσκων χυμών ή νερού καθημερινά κυρίως ενδιαμέσως των γευμάτων για να μην «φορτώνεται» το στομάχι με υπερβολικά υγρά κατά την διάρκεια του φαγητού.
Το πρωί της εξέτασης αλλά και σε όλη την διάρκεια της προετοιμασίας, καλό είναι να αρχίσετε την ημέρα σας με καλό πρωινό, αποφεύγοντας όμως το βαρύ πρωινό γεύμα.
Οι παραπάνω κατευθυντήριες οδηγίες αφορούν τα απολύτως υγιή άτομα και διαφοροποιούνται ανάλογα με τις παθήσεις ή τα παθολογικά προβλήματα του κάθε οργανισμού. Επί παραδείγματι ορισμένα άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη δεν μπορούν να καταναλώσουν ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ ορισμένα άλλα με σπαστική κολίτιδα δεν μπορούν να καταναλώσουν ελεύθερα τα όσπρια και τα λαχανικά. Ορισμένα άτομα ενδέχεται να χρειαστούν φαρμακευτική χορήγηση βιταμινών και συμπληρωμάτων.
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου προς συμπληρωματική πληροφόρηση:
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.