UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 24/10/2014

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

10/24/14

ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΟΛΑ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ





1.     Εάν βρεθώ τυχαία στον ίδιο χώρο με κάποιον που πάσχει από έμπολα, αλλά δεν έρχομαι σε καμία σωματική επαφή μαζί του μπορεί να προσβληθώ;
Η απάντηση είναι όχι ο ιός δεν μεταδίδεται αερογενώς. Εάν ωστόσο ευρίσκεστε σε παρατεταμένη στενή μη σωματική επαφή σε απόσταση μικρότερη του μέτρου (π.χ. είστε μέλος της οικογένειας του πάσχοντα), παρουσιάζετε έκθεση χαμηλού κινδύνου. Εάν κατά την διάρκεια της ασθένειας ο πάσχων εκτοξεύσει πάνω σας  εμέσματα ή πτύελα ή σάλια ο κίνδυνος μεγαλώνει.
2.     Πότε διατρέχω υψηλό κίνδυνο νόσησης;
Η ανταλλαγή αίματος (π.χ. τρύπημα από μολυσμένη βελόνα), η άμεση και παρατεταμένη επαφή με το δέρμα ή τα σωματικά υγρά του πάσχοντος, η επεξεργασία αίματος ή σωματικών υγρών του πάσχοντος χωρίς την λήψη προφυλάξεων με βάση τα διεθνή πρότυπα για την ασφαλή διακίνηση των μολυσμένων εκκρίσεων σώματος, η άμεση επαφή με το νεκρό σώμα μολυσμένου ατόμου κατά την ετοιμασία του προς ταφή αποτελούν δραστηριότητες υψηλού κινδύνου. Εάν έχετε επιστρέψει από χώρες με επιδημική έξαρση του ιού ή έχετε έρθει σε σωματική επαφή με πρωτεύοντα στις χώρες αυτές (π.χ. χιμπαντζήδες)  πρέπει να είστε σε επιφυλακή για έκλυση συμπτωμάτων 21 ημέρες μετά την επιστροφή σας.
3.     Τι σημαίνει άμεση επαφή με δέρμα ή σωματικά υγρά του πάσχοντος.
Σημαίνει ότι το δέρμα ή τα υγρά του σώματος (αίμα, σάλιο, βλέννα, εμετός, ούρα σπέρμα ή κόπρανα) από ένα μολυσμένο άτομο (ζωντανό ή νεκρό) έρχονται σε επαφή με τα μάτια, τη μύτη, το στόμα, μικροτραύματα δέρματος ή τρίβονται πάνω στο δέρμα.
4.     Εάν είμαι σε καφετέρια και  καθίσω σε κάθισμα στο οποίο πριν κάθονταν  ασθενής μπορεί να κολλήσω;
Εάν το κάθισμα έχει αίμα ή σωματικά υγρά (π.χ. εμετός) από τον πάσχοντα η πιθανότητα μετάδοσης είναι αυξημένη. Εάν δεν υπάρχουν σωματικά υγρά σε συνήθεις συνθήκες δεν υπάρχει κίνδυνος.
5.     Πόσο μπορεί να παραμείνει ο ιός σε μία επιφάνεια;
Έχει καταγραφεί εξαήμερη παραμονή ενεργού ιού σε μολυσμένη επιφάνεια και κάτω από ιδανικές για αυτόν συνθήκες.
6.     Η χειραψία αποτελεί μέσο μετάδοσης;
Η μεμονωμένη χειραψία αποτελεί δραστηριότητα χαμηλού κινδύνου για νόσηση.
7.     Ποιες χώρες πλήττονται αυτή τη στιγμή από τον ιό;
Η επιδημία του έμπολα κατά το 2014 στην Δυτική Αφρική είναι η μεγαλύτερη επιδημία που αφορά τον ιό και έχει καταγραφεί από την ανακάλυψή του. Λιβερία Γουινέα Σιέρρα Λεόνε είναι χώρες υψηλής επικινδυνότητας ενώ η Νιγηρία και το Κογκό είναι χώρες με κρούσματα υψηλού κινδύνου επέκτασης. Οι ΗΠΑ έχουν εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για Λιβερία Γουινέα Σιέρρα Λεόνε ήδη από το καλοκαίρι.
8.     Ο ιός μεταδίδεται με το σεξ;
Η συνουσία με πάσχοντα άτομο αποτελεί πράξη υψηλού κινδύνου. Ο ιός Έμπολα έχει βρεθεί στο σπέρμα έως και 3 μήνες μετά την ανάρρωση.
9.     Πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός;
Η θνητότητα είναι υψηλή έως 90%. Αυτό εν μέρει αντανακλά το χαμηλό υγειονομικό επίπεδο των χωρών που προσβλήθηκαν.
10.       Ποια τα συμπτώματα του ιού;
Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται οπουδήποτε από 2 έως 21 ημέρες μετά την έκθεση σε Ebola, αλλά ο μέσος όρος είναι 8 έως 10 ημέρες. Τα πρώτα συμπτώματα είναι η ξαφνική εμφάνιση πυρετού κόπωσης, μυϊκών πόνων, πονοκέφαλου και πονόλαιμου. Αυτό ακολουθείται από εμετό, διάρροια, εξάνθημα, εξασθενημένη νεφρική και ηπατική λειτουργία, και σε ορισμένες περιπτώσεις, εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία (π.χ. αίμα από τα ούλα, αίμα στα κόπρανα). Οι άνθρωποι δεν είναι μολυσματικά μέχρι να αναπτυχθούν τα συμπτώματα.
11.       Μπορεί ο ιός να παρουσιάσει μετάλλαξη στο μέλλον και να αλλά ξει χαρακτηριστικά; Να αρχίσει για παράδειγμα να μεταδίδεται εύκολα με την αναπνοή;
Έχουν εκφραστεί φόβοι από μέλη της επιστημονικής κοινότητας για αντίστοιχο ενδεχόμενο στο μέλλον.
12.       Τι μπορώ να κάνω εκτός από το να αποφεύγω να ταξιδεύω σε χώρες υψηλού κινδύνου;
Πρέπει να τηρείτε σχολαστικά κανόνες που αφορούν την προσωπική υγιεινή. Μόλις εισέρχεστε στο σπίτι από την δουλειά,  αλλάζετε ρούχα και παπούτσια. Φροντίζετε για την καθαριότητα των ρούχων σας και των χώρων όπου κινείστε. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι τουλάχιστον επί 15-20 δευτερόλεπτα χωρίς να αμελείτε τις πτυχές των δακτύλων την ραχιαία και παλαμιαία επιφάνεια των χεριών. Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε μαντηλάκια εμποτισμένα με οινόπνευμα σε ποσοστό άνω του 60%. Στο video που έγινε με τη συνεργασία του Ειδικού Κέντρου Λοιμώξεων των ΗΠΑ μπορείτε να δείτε συνήθη λάθη που γίνονται κατά το πλύσιμο των χεριών. Τα χέρια πρέπει να πλένονται μετά την επιστροφή από την εργασία, μετά την παραμονή σε κοινόχρηστους χώρους, πριν το φαγητό, μετά την αφόδευση, μετά τις αθλητικές δραστηριότητες και μετά από χειραψίες ,πριν τον ύπνο.  Μην αγγίζετε μάτια μύτη στόμα πρωκτό χωρίς να έχετε πλύνει σωστά τα χέρια σας.
 Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
 https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ