UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 16/04/2018

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

4/16/18

ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΔΙΑΣΜΑΤΑ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ


Το μούδιασμα και η μυρμηκίαση περιλαμβάνουν μία ευρεία γκάμα συμπτωμάτων, που περιγράφονται από τους ασθενείς ως τράβηγμα, στρίψιμο, κάψιμο, ηλεκτρισμός, τσιμπήματα, σφιξίματα, σουβλιές, ακαθόριστα τοπικά αισθήματα. Ιατρικώς τα αισθήματα αυτά είναι γνωστά ως δυσαισθησίες, παραισθησίες, μυρμηκίες.
Κατά την διάρκεια του stress και των ψυχικών προβλημάτων, γίνονται ορισμένες βιοχημικές αντιδράσεις και σωματικές προσαρμογές, οι οποίες ευθύνονται για την εμφάνιση μουδιασμάτων σε ευαίσθητα άτομα. Συγκεκριμένα προκαλείται αυξημένη έκκριση ορμονών του stress (π.χ. γλυκοκορτικοειδή κατεχολαμίνες), αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αύξηση της καρδιακής παροχής, έκλυση ταχυκαρδίας, αυξημένη λειτουργία της καρδιακής αντλίας, δραστηριοποίηση σπλαγχνικών αντανακλαστικών. Μελέτες αναδεικνύουν σημαντικές αυξήσεις στην παραγωγή χημικών ριζών από την υπερδραστηριότητα, οι οποίες ερεθίζουν τις ευαίσθητες νευρικές απολήξεις των νεύρων και προκαλούν μούδιασμα, κάψιμο ή πόνο. Διαταραχές στη σεροτονίνη και στα επίπεδα ενδορφινών, που εμπλέκονται στην ομαλή αίσθηση επιδεινώνουν την κατάσταση. Ο ύπνος που δεν ξεκουράζει, συχνό φαινόμενο που συνοδεύει τις ψυχολογικές διαταραχές, εμποδίζει  την απρόσκοπτη ανάκτηση των βιολογικών εφεδρειών του σώματος και επιδεινώνει περαιτέρω την ομαλή αντίληψη των αισθήσεων.
 Τα μουδιάσματα μπορεί να εμφανίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, να είναι διάχυτα ή εντοπισμένα, να είναι επιφανειακά (μυς – άρθρωση – δέρμα) ή βαθύτερα (καρδιά – κεφάλι – κοιλιά). Εμφανίζονται με το ψυχικό πρόβλημα και εξαφανίζονται με την αποδρομή του. 

Όταν το μούδιασμα είναι εντοπισμένο, οι συνηθέστερες εστίες εντόπισης είναι:

·        Το κεφάλι 

Το μούδιασμα στο κεφάλι είναι συχνό σε καταστάσεις άγχους. Αρκετά σύνδρομα κεφαλαλγίας, παρουσιάζουν αυξημένη λειτουργική ευαισθησία του εγκεφάλου σε ψυχογενή ερεθίσματα.

·         Τα άκρα

Τα μουδιάσματα στα άκρα από το άγχος συχνά είναι μετακινούμενα δεν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα και εντοπίζονται κάθε φορά σε διαφορετικό τμήμα του άκρου που προσβάλλεται.

·        Το στήθος
  
Η αυξημένη λειτουργία της καρδιάς οισοφάγου στομάχου σε συνθήκες stress, προκαλεί πόνο ή κάψιμο στο στήθος, κατάσταση που πανικοβάλει τον ασθενή, διότι εκλαμβάνεται συχνά ως καρδιακό επεισόδιο. 

·        Η κοιλιά
  
Το φούσκωμα, ο πόνος,  υπό την επήρεια ψυχικών συναισθημάτων, είναι συχνά και μπορεί να συνοδεύονται από σπαστική κολίτιδα, λειτουργική δυσπεψία ή χρόνια δυσκοιλιότητα. 

Τι πρέπει να ξέρετε επιπροσθέτως:
 1. Για να χαρακτηριστεί ένα μούδιασμα ως ψυχοσωματικό, η ενδελεχής ιατρική διερεύνηση δεν πρέπει να έχει αναδείξει υποκείμενη οργανική αιτία που τον προκαλεί. Οργανικά νοσήματα που προκαλούν μουδιάσματα είναι νευρολογικά νοσήματα, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η υπέρταση, οι καρδιακές παθήσεις, οι ορμονικές διαταραχές, η ανεπάρκεια βιταμινών, η αρθρίτιδα κ.λπ. Έτσι ένα μούδιασμα δεν πρέπει με επιπολαιότητα και χωρίς σωστή ιατρική παθολογική εξέταση να θεωρείται σωματικό παθολογικό σύμπτωμα ψυχικών προβλημάτων.
2.Οι σωματικές προσαρμογές  κατά την διάρκεια των ψυχικών προβλημάτων, δεν είναι αθώες. Η αυξημένη επιβάρυνση ζωτικών οργάνων, κινδυνεύει να προκαλέσει ψυχοσωματικά οργανικά νοσήματα, πρόωρη γήρανση και εξάντληση ζωτικών οργάνων, όταν τα ψυχολογικά προβλήματα και οι σωματικές προσαρμογές που τα συνοδεύουν (π.χ. δραστηριοποίηση συμπαθητικού νευροφυτικού συστήματος, ταχυκαρδία, αυξημένη πίεση), εγκαθίστανται μόνιμα. Έτσι ένα μούδιασμα στο κεφάλι για παράδειγμα μπορεί να αποτελεί στην αρχή της εμφάνισής του αμιγώς ψυχοσωματικό σύμπτωμα, ενδέχεται ωστόσο σε βάθος χρόνου το χρόνιο stress να προκαλέσει μόνιμες αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης και τα μουδιάσματα να επιδεινωθούν λόγω υπερτασικών επεισοδίων.Σήμερα η σωστή θεραπεία  δεν αποσκοπεί μόνο στην αποκατάσταση των ψυχικών προβλημάτων, αλλά και στην αποκατάσταση της λειτουργίας των ευαίσθητων νευροφυτικών αντανακλαστικών και των σωματικών οργάνων, που έχει απορυθμιστεί από ψυχογενείς παράγοντες, στην αποτροπή σημαντικής επιβάρυνσης του σώματος και εγκατάστασης ψυχοσωματικού νοσήματος (π.χ. υπέρτασης, γαστρίτιδας-γαστροπάθειας).

Dr Αναστασία Μοσχοβάκη







Ειδική Παθολόγος







Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά







Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου είναι http://iatreioamoschovaki.gr







Τα συνδεόμενα κανάλια του ιατρείου είναι https://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQκαι







 Συνδεόμενες ιστοσελίδες πρόληψης: Εμφανίζονται παραπλεύρως.