UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 31/01/2012

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

1/31/12

ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ: ΕΝΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ (Ενημέρωση και στο http://xroniakoposi.blogspot.com)

Η ινομυαλγία είναι σύνδρομο χρόνιου μυοσκελετικού πόνου, που προσβάλλει κυρίως γυναίκες 20-50 ετών. Ο ασθενής παραπονείται για χρόνιο πόνο με δυσκαμψία, που περιλαμβάνει όλο το σώμα, αλλά κυρίως τον αυχένα, τους ώμους, τη μέση και τα ισχία στις περισσότερες περιπτώσεις. Κατά την ιατρική παθολογική εξέταση, υπάρχουν συχνά σημεία πυροδότησης του πόνου κατά την ψηλάφηση του τραπεζοειδούς, του έσω λιπώδους σώματος του γονάτου, του έξω επικονδύλιας περιοχής του αγκώνα.

Η χρόνια κόπωση είναι συχνή στην ινομυαλγία. Τα άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ευρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου να νοσήσουν από ινομυαλγία και το αντίστροφο.







Στους πάσχοντες έχουν περιγραφεί:



1. Δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού, μετά από επίθεση παραγόντων, όπως είναι οι ιοί



2. Δυσλειτουργία της ντοπαμινεργικής μεταβίβασης



3. Δυσλειτουργία άξονα υπόφυσης εγκεφάλου



4. Μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης



5. Χαμηλά επίπεδα ΑΤΡ στα ερυθρά, που είναι το ενεργειακό νόμισμα του κυττάρου



6. Χαμηλά επίπεδα αυξητικής ορμόνης



7. Αυξημένη νευροψυχολογική ευαισθησία



8. Διαταραχές ύπνου



9. Αυξημένη ευαισθησία NMDA υποδοχέων



Ορισμένες από αυτές τις διαταραχές είναι κοινές ανάμεσα στους πάσχοντες από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και ινομυαλγία.

Παρά τον βασανιστικό χαρακτήρα των συμπτωμάτων και την χρονιότητα του συνδρόμου, η ινομυαλγία δεν είναι θανατηφόρο ή εξελισσόμενο νόσημα.



Η θεραπεία περιλαμβάνει συνδυασμό φαρμάκων.



Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Eιδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά : 2106252770

E mail amoschovaki@yahoo.gr.

LINKS

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER



http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ



http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ



http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)



http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ



http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ



http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ



http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΜΟΝΟΠΥΡΗΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ (Ενημερωθείτε και στο http://xroniakoposi.blogspot.com)

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι ένα λοιμώδες σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διόγκωση λεμφαδένων, πονόλαιμο, κακουχία, πυρετό, εργαστηριακή εικόνα διέγερσης των λεμφοκυττάρων στο περιφερικό αίμα και συνήθως προκαλείται από τον ιό Epstein Barr.

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ένα αθώο σύνδρομο.

Πονοκέφαλος, ναυτία, κοιλιακό άλγος, εξάνθημα, ηπατική ή σπληνική διόγκωση κατά την ιατρική εξέταση, είναι σπανιότερες εκδηλώσεις της νόσου ενώ σοβαρές παθολογικές επιπλοκές κατά την διαδρομή της νόσου (π.χ. ηπατίτιδα, εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, νεφρική προσβολή ρήξη σπλήνα) είναι σπανιότατες.

Σε μεγάλες μελέτες από το 2009 διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με λοιμώδη μονοπυρήνωση έχουν αυξημένη πιθανότητα να νοσήσουν από χρόνια κόπωση. Είναι κλασσική η έρευνα των Ben Z. Katz, MD, και συνεργατών (Northwestern University Feinberg School of Medicine and Children's Memorial Hospital in Chicago, Illinois, Pediatrics. 2009;124:189-193) κατά την διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε ότι μια μεγάλη μερίδα εφήβων με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης νόσησαν από αυτό μετά την αποδρομή λοιμώδους μονοπυρήνωσης.

Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο η λοιμώδης μονοπυρήνωση πυροδοτεί σύνδρομα κόπωσης δεν έχει πλήρως διαλευκανθεί. Σύμφωνα με μελέτες ο ιός σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί έντονη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος ή παραμένει επί μακρόν σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι η αυξημένη απόπτωση λευκών αιμοσφαιρίων, η αυξημένη παραγωγή ελευθέρων ριζών, το αυξημένο «οξειδωτικό stress», η εμφάνιση συνδρόμου χρόνιας κόπωσης σε ευαίσθητα άτομα.

Η πιθανότητα προσβολής από το συνδεόμενο με την λοιμώδη μονοπυρήνωση σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι υψηλότερη σε άτομα 12-18 ετών και σε γυναίκες συγκριτικά με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άνδρες. Το σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί αρκετούς μήνες μετά την λοιμώδη μονοπυρήνωση.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Eιδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά : 2106252770

E mail amoschovaki@yahoo.gr.

LINKS

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER



http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ



http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ



http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)



http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ



http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ



http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ



http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ








ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

Πάνω από το 15% των ασθενών που επισκέπτονται τους οικογενειακούς τους ιατρούς σύμφωνα με μελέτες παραπονούνται για πόνο στον αυχένα. Η συχνότητα του πόνου κορυφώνεται στην ηλικία των πενήντα ετών και παρατηρείται συχνότερα σε γυναίκες παρά σε άντρες.



Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται στην οπίσθια περιοχή του αυχένα ή να περιλαμβάνει τον ώμο, το κεφάλι, τον βραχίονα, το αντιβράχιο, ολόκληρο το χέρι. Υπάρχει συχνά περιορισμός των κινήσεων του αυχένα, ενώ ο ασθενής μπορεί να εμφανίζει μούδιασμα τοπικά.



Αίτια πόνου στον αυχένα :



1. Σύνδρομα από κακή θέση ή στάση ή ψύξη.



Η κακή στάση του σώματος, η καθιστική ζωή, η πολύωρη παραμονή μπροστά στο computer, η ψύξη, προκαλεί μη ειδικό πόνο του αυχένα. Ορισμένες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, όπως η σκολίωση, χαρακτηρίζονται από κακή θέση της σπονδυλικής στήλης συνολικά και συνδέονται με αυξημένη επίπτωση τοπικού πόνου. Επαγγελματικές δραστηριότητες, που προκαλούν αυξημένη δόνηση (π.χ. χειρισμός κομπρεσέρ), γυμναστικές δραστηριότητες που δεν γίνονται σωστά (π.χ. χρήση βαρών χωρίς προθέρμανση, ακατάλληλα υποδήματα), η παχυσαρκία, το άγχος, έχουν συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης πόνων στη σπονδυλική στήλη.



2. Κάκωση αυχένα ή μυϊκή διάταση.



Προέρχονται από κακώσεις στον αυχένα ή απότομη υπερέκταση κάμψη του αυχένα. Ο πόνος συνοδεύεται από μυϊκό σπασμό και σχετική ακαμψία.



3. Αυχενικό σύνδρομο



Είναι ένα σύνολο εκφυλιστικών αλλαγών στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης που περιλαμβάνουν εκφύλιση των δίσκων της αυχενικής μοίρας και προοδευτική ανάπτυξη οστεοφύτων. Διακρίνουμε το δευτεροπαθές αυχενικό σύνδρομο που προκαλείται από συγκεκριμένο υποκείμενο οργανικό νόσημα ή παθολογική διαταραχή (π.χ. ενδοκρινικά νοσήματα, διαβήτης, νόσος Wilson) και το ιδιοπαθές αυχενικό σύνδρομο που έχει πολυπαραγοντική αιτιολογία και είναι συχνό. H ηλικία, η κακή κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, η χρόνια καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης συγκαταλέγονται στους παράγοντες που εμπλέκονται στην εμφάνιση του ιδιοπαθούς συνδρόμου.



4. Κήλη δίσκου



Η ρήξη του πηκτοειδούς πυρήνα των αυχενικών δίσκων, προκαλεί πόνο, που συχνά επιδεινώνεται με τον βήχα, το φτάρνισμα, ορισμένες κινήσεις, ενώ υπάρχουν, αρκετές φορές και τοπικά νευρολογικά συμπτώματα.



5. Συστηματικές παθήσεις οστών, αρθρίτιδες, ινομυαλγία



Φλεγμονώδεις νόσοι με προσβολή αρθρώσεων (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα), μπορεί να εμφανίσουν πόνο στον αυχένα. Η ινομυαλγία αποτελεί πάθηση που χαρακτηρίζεται από χρόνιο διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, δυσκαμψία, παραισθησίες, εύκολη κόπωση, μαζί με πολλαπλές ευαίσθητες αρθρώσεις με ευρεία και συμμετρική κατανομή.



6. Καρκινώματα ή όγκοι



Ορισμένοι όγκοι, προκαλούν μεταστάσεις ή προσβάλλουν την αυχενική μοίρα ή τον παρακείμενο εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πόνου στον αυχένα.



7. Σύνδρομα θωρακικής εξόδου



Προέρχονται από συμπίεση νευροαγγειακών δομών που εξυπηρετούν τα άνω άκρα, λόγω χαλάρωσης της ωμικής ζώνης ως αποτέλεσμα ηλικίας, παχυσαρκίας, αιωρούμενων μαστών, είτε λόγω συνθηκών της καθημερινότητας είτε λόγω εμπλοκής ορισμένων οργανικών παραγόντων. Ο πόνος στον αυχένα ακτινοβολεί συνήθως από το σημείο της συμπίεσης και αφορά κυρίως τα άνω άκρα.



8. Οστεομυελίτιδα, μηνιγγίτιδα, φλεγμονές



Ορισμένοι παθογόνοι μικροοργανισμοί προσβάλλουν την περιοχή του αυχένα και παρακείμενα μόρια προκαλώντας τοπικά άλγος. Ορισμένες φορές η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη με φλεγμονή του μυελού και ανάπτυξη οστεομυελίτιδας. Υπάρχουν περιπτώσεις, που καταστάσεις λοιμώξεων προκαλούν αντιδραστικό πόνο στον αυχένα, χωρίς τοπική προσβολή.



9. Συστηματικά νοσήματα



Η υπέρταση, ένα σύνηθες συστηματικό νόσημα, μπορεί να προκαλέσει κρίσεις πονοκεφάλου με αυχεναλγία. Ορισμένα συστηματικά νοσήματα (π.χ. γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα) μπορεί να εμφανίσουν πόνο στον αυχένα.



10. Παθήσεις οργάνων άνωθεν του διαφράγματος ή του ΚΝΣ.



Παθήσεις του εγκεφάλου προκαλούν πονοκέφαλο ή αυχεναλγία. Οργανικές βλάβες πάνω από το διάφραγμα, μπορεί σπάνια να εκδηλωθούν με πόνο στον αυχένα. Χαρακτηριστικά το θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου, μπορεί να εμφανιστεί σε άτυπες περιπτώσεις ως οξύ άλγος στον αυχένα.



Κομβική θέση στην θεραπεία του πόνου του αυχένα κατέχει ο εντοπισμός και η θεραπεία του υποκείμενου νοσήματος ή παράγοντα που τον προκαλεί.



Σημαντικά για την διάγνωση είναι τα ευρήματα της σωστής ιατρικής εξέτασης.



Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Eιδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά : 2106252770

E mail amoschovaki@yahoo.gr.

LINKS

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER



http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ



http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ



http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)



http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ



http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ



http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ



http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης αποτελεί σύνδρομο μη προκαλούμενο από συγκεκριμένο παράγοντα ή νόσο, που επιμένει για χρονικό διάστημα άνω του εξαμήνου και συνοδεύεται από εκδηλώσεις όπως διαταραχές της μνήμης και της συγκέντρωσης, μυϊκούς πόνους, αρθραλγίες, κακή ποιότητα ύπνου, κακουχία μετά από άσκηση, πονοκεφάλους, πονόλαιμο, ευαίσθητους τραχηλικούς ή μασχαλιαίους αδένες.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου χαρακτηρίζεται από εντερικά συμπτώματα, που διαρκούν πάνω από τρεις μήνες και περιλαμβάνουν τυμπανισμό, κοιλιακό άλγος ή λειτουργική ευαισθησία με δύο τουλάχιστον από τα εξής χαρακτηριστικά:

Διαταραχή στην υφή των κοπράνων, για παράδειγμα μπορεί να είναι σφιχτά ή υδαρή.

Διαταραχή στην εμφάνιση ή την συχνότητα των κενώσεων, για παράδειγμα μπορεί να εμφανίζεται δυσκοιλιότητα εναλλασσόμενη με διάρροια.

Το κοιλιακό άλγος ή η δυσανεξία ανακουφίζεται με την αφόδευση και μπορεί να συνοδεύεται από μετεωρισμό.

Η σπαστική κολίτιδα είναι συγγενής νόσος με το ευερέθιστο έντερο και χαρακτηρίζεται από χρόνια γενικά εντερικά συμπτώματα με τυμπανισμό, κοιλιακό άλγος και λειτουργική υπερευαισθησία του εντέρου. Ο όρος σπαστική κολίτιδα και ευερέθιστο έντερο χρησιμοποιούνται συχνά με ταυτόσημο τρόπο.

Ποικίλα ευρήματα αναδεικνύουν μια κοινή διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος στις περιπτώσεις του ευερέθιστου εντέρου και του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Αρκετά άτομα με ευερέθιστο έντερο αναπτύσσουν σε βάθος χρόνου σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και αρκετά άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης πάσχουν από ευερέθιστο έντερο. Μελέτες αναδεικνύουν μια κοινή διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος στις δύο αυτές οντότητες. Συγκεκριμένα στο αίμα των πασχόντων από τα δύο αυτά σύνδρομα, ανευρέθηκαν αυξημένα επίπεδα κυτταροκινών και παράγοντα νέκρωσης των όγκων, που απελευθερώνονται στον οργανισμό υπό συνθήκες φλεγμονής και ειδικής δραστηριοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ορισμένα χρήσιμα μικρόβια της χλωρίδας του εντέρου έχουν σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού και ορισμένες μελέτες αναδεικνύουν διαταραχή της ωφέλιμης μικροχλωρίδας σε περιστατικά με ευερέθιστο έντερο και παρουσία τοπικής φλεγμονής, η οποία έχει σημαντικό ρόλο στην ειδική κινητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος που εμπλέκεται στην πυροδότηση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.

Η πλήρης διαλεύκανση των κοινών παθοφυσιολογικών μηχανισμών στα δύο σύνδρομα θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νεώτερων φαρμάκων αποτελεσματικών και για τα δύο σύνδρομα.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Eιδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά : 2106252770

E mail amoschovaki@yahoo.gr.

LINKS

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER



http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ



http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ



http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)



http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ



http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ



http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ



http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ










ΧΡΟΝΙΑ ΑΤΟΝΙΑ (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ http://xroniakoposi.blogspot.com)


Το σύμπτωμα της χρόνιας ατονίας είναι ένα δυσάρεστο σύμπτωμα, που οδηγεί τον πάσχοντα στον ειδικό παθολόγο.

Με τον όρο χρόνια ατονία εννοούμε την πτώση του επιπέδου ενέργειας του οργανισμού, που παρατείνεται πάνω από μήνα και εκδηλώνεται με αδυναμία πραγματοποίησης ή δυσχέρεια διεκπεραίωσης εργασιών της καθημερινότητας.

Η φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού προϋποθέτει καλή μυϊκή ισχύ, καλή λειτουργία των οστών και των αρθρώσεων, καλή λειτουργία των νεύρων, επάρκεια αιματικής ροής, φυσιολογική τροφοδοσία του σώματος με οξυγόνο θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία, φυσιολογικό επίπεδο ορμονών που επηρεάζουν το μεταβολισμό του σώματος, καλή λειτουργία του εγκεφάλου και των νευρικών οδών που δίνουν την εντολή της κίνησης, της συνέργειας και της ισορροπίας, καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Απλοί παράγοντες όπως φάρμακα, κατάχρηση αλκοόλ, αϋπνία, συχνά ταξίδια μεταξύ περιοχών με σημαντική διαφορά ώρας ενδέχεται να αποτελούν την αιτία του προβλήματος.

Τα νοσήματα που προκαλούν ατονία διακρίνονται σε:

• Συστηματικά νοσήματα (π.χ. αναιμία, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης)

• Νοσήματα που προκαλούν σοβαρή δυσκινησία ή μυϊκή αδυναμία (π.χ. μυασθένεια, δυσκινησία λόγω αρθρίτιδας)

• Νευροπάθειες (π.χ. διαβητική νευροπάθεια, Guillain Barré)

• Νοσήματα εγκεφάλου-νωτιαίου μυελού (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικό απόστημα)

• Ψυχιατρικά νοσήματα (π.χ. κατάθλιψη, ψύχωση).

Ορισμένες περιπτώσεις μυϊκής αδυναμίας έχουν μεικτό μηχανισμό.

Η σωστή παθολογική εξέταση έχει κομβικό ρόλο στην ορθή διαφορική διάγνωση και θεραπεία.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Eιδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά : 2106252770

E mail amoschovaki@yahoo.gr.

LINKS

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER



http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ



http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ



http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)



http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ



http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ



http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ



http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ