UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 07/11/2014

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

11/7/14

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΗΘΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ



1. 
Τι είναι η χοληστερόλη ή χοληστερίνη όπως είναι ευρέως γνωστή;
Είναι μία χημική ουσία (στερόλη), που αυξάνει στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών.
2.     Ποιες ήταν οι παλιότερες αντιλήψεις για την χοληστερόλη;
Στην δεκαετία 1980-1990, όταν άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες αξιόπιστες λεπτομερείς έρευνες για την χοληστερόλη και την σχέση της με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, οι ιατροί έθεταν ως στόχο την τιμή 200mg/dl και χορηγούσαν δίαιτες σε κάθε άνθρωπο, με τιμές μεγαλύτερες από το επίπεδο που προαναφέρθηκε. Κάθε άτομο με τιμές κάτω από 200mg/dl έσπευδαν να το καθησυχάσουν. Σήμερα όμως, η επιστήμη της ιατρικής απέδειξε ότι και αυτή η πρακτική, είναι λανθασμένη.
3.     Τι έχει αποδείξει η επιστήμη της ιατρικής σήμερα;
Σήμερα γνωρίζουμε ότι η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για την λειτουργία των κυττάρων και του εγκεφάλου. Το τμήμα της χοληστερόλης που ονομάζεται HDL, προστατεύει μάλιστα τα αγγεία (¨καλή χοληστερίνη¨). Η καταστροφική χοληστερόλη είναι μόνο η LDL χοληστερόλη, η οποία προκαλεί βλάβες σε αγγεία όλου του σώματος και όχι μόνο σε καρδιακά αγγεία, όπως σε αγγεία του εγκεφάλου, των νεφρών, των άκρων (¨κακή χοληστερίνη¨).
4.     Ποιες φυσιολογικές τιμές LDL πρέπει να έχουμε με βάση τα σύγχρονα δεδομένα της Ιατρικής Επιστήμης, έτσι ώστε να αποφύγουμε τις βλαπτικές επιδράσεις της LDL ;
Εάν πάσχετε από ισχαιμία του μυοκαρδίου, ή έχετε περάσει έμφραγμα, ή ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ή οι αρτηρίες των ποδιών και των καρωτίδων είναι στενωμένες, ακόμη και μικρή αύξηση της LDL μπορεί να καταστρέψει τελείως τα αγγεία σας. Σε εσάς, η Επιστήμη της Ιατρικής, είναι σήμερα πολύ αυστηρή.
Eάν δεν ανήκετε στην παραπάνω ομάδα, κατά την παθολογική εξέταση στο ιατρείο θα διερευνηθεί με την χρήση ειδικού λογισμικού εάν είστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση επιπλοκών από την χοληστερίνη. Στην περίπτωση αυτή, ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για τις παθήσεις που προαναφέρθηκαν και η Επιστήμη της Ιατρικής είναι πιο αυστηρή, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
5.      Γιατί ορισμένα μικροβιολογικά εργαστήρια δίδουν σε όλους τις ίδιες φυσιολογικές τιμές; Γιατί αξιολογούν την ολική χοληστερόλη;
 Πολλά εργαστήρια δίδουν ενδεικτικά τιμές, που αφορούν τον γενικό πληθυσμό χωρίς βλάβες στα αγγεία, ή ιδιαίτερη ευαισθησία. Μόνο ο μάχιμος κλινικός ιατρός, θα καθορίσει τον δικό σας εξατομικευμένο θεραπευτικό στόχο, με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.
6.     Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που βλάπτουν το αγγείο εκτός της υψηλής χοληστερόλης;
Το κάπνισμα, ο σακχ. διαβήτης, η υπέρταση, η παχυσαρκία, η κακή κληρονομικότητα, η ηλικία, το μεταβολικό σύνδρομο, είναι μερικοί από τους παράγοντες αυτούς. Όταν η υπερχοληστερολαιμία συνυπάρχει με ένα ή περισσότερους από τους παράγοντες αυτούς, ο κίνδυνος βλαβών αυξάνεται.
7.      Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε προληπτική εξέταση χοληστερόλης;
Κάθε χρόνο. Νέα άτομα χωρίς πρόβλημα στην πρώτη εξέταση δεν χρειάζονται τόσο συχνούς ελέγχους. Εάν πάσχετε από υπερχοληστερολαιμία, ενδέχεται να χρειάζεστε συχνότερους ελέγχους. Επιπροσθέτως ανάλογα με την κλινική εξέταση στο ιατρείο, καθώς και με το ατομικό και το κληρονομικό ιστορικό σας, ενδέχεται να χρειαστεί στα πλαίσια του εξατομικευμένου προληπτικού σας check up και έλεγχος των ζωτικών οργάνων, για αρχόμενες βλάβες από την τοξική επίδραση της χοληστερόλης.
8.     Πώς θα "φτιάξω την αυξημένη χοληστερίνη";
Σημαντικό είναι να ακολουθείτε ειδική διατροφή για την χοληστερόλη σας. Σημαντικό είναι επίσης να διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά πλαίσια και να τεθείτε σε πρόγραμμα άσκησης. Τα μέτρα που προαναφέρουμε είναι μερικές φορές ανεπαρκή και επιβάλλεται η χορήγηση φαρμάκου. Φάρμακο δεν σημαίνει απαραίτητα χημικό φάρμακο. Πολλά περιστατικά υπερχοληστερολαιμίας ανταποκρίνονται επαρκώς σε φυσικά φάρμακα εναλλακτικής ιατρικής. Σε ορισμένα άτομα η συνεχής λήψη φαρμάκου είναι απαραίτητη, για τον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης και την αποφυγή σοβαρών βλαβών. Υπάρχουν περιπτώσεις που η αύξηση της χοληστερόλης οφείλεται σε ιατρικά νοσήματα που επηρεάζουν τον οργανισμό, η θεραπεία των οποίων είναι απαραίτητη προς αποκατάσταση.
9.     Τι διατροφή πρέπει να κάνουν τα άτομα που έχουν υψηλές τιμές χοληστερόλης;
Σημαντικό είναι να διατρέφονται με τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά. Πρέπει να αποφεύγουν την κρέμα γάλακτος, το πρόβειο γιαούρτι, το γάλα και το γιαούρτι με λιπαρά άνω του 2%,τα σκληρά κίτρινα τυριά και το τυρί κρέμα, τα προϊόντα με βούτυρο ή μαργαρίνη, τα αλλαντικά, τα εντόσθια, τις σοκολάτες, τις πέτσες από πουλερικά, το οινόπνευμα, το αρνί, την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος, τα τυποποιημένα βιομηχανοποιημένα προϊόντα, τα τηγανητά. Ανάλογα με τα ευρήματα της εξειδικευμένης ιατρικής εξετάσεως, σχεδιάζονται εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα.
10.                         Πόσο σημαντική είναι η τακτική άσκηση για την πρόληψη και θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας;
Πολύ σημαντική. Μισή ώρα γρήγορο βάδισμα την ημέρα ή αερόβια άσκηση, είναι πολλές φορές αρκετά, για να ομαλοποιήσουν τον μεταβολισμό.
11.                        Πόσο σημαντικό είναι να διατηρούμε φυσιολογικό βάρος, όταν πάσχουμε από υπερχοληστερολαιμία;
Πολύ σημαντικό. Σε μια εποχή που παράλληλα με την έκρηξη της παχυσαρκίας, αυξάνονται και τα κρούσματα της ψυχογενούς ανορεξίας,(άρνηση λήψης τροφής από άτομα φυσιολογικού βάρους ή ισχνά άτομα), λόγω των αισθητικών προτύπων που προβάλλονται, είναι σημαντική η τοποθέτηση της ιατρικής επιστήμης σχετικά με το θέμα αυτό. Η επιστήμη χρησιμοποιεί ένα ειδικό δείκτη, το ΒΜΙ, ο οποίος είναι το πηλίκο του βάρους δια του τετράγωνου του ύψους. Κάτω του 18,5 είναι χαμηλός, χαρακτηρίζει τα πολύ αδύνατα άτομα και συνοδεύεται από αυξημένη νοσηρότητα. Όταν έχετε ΒΜΙ=18,5-24,9, είστε γενικά φυσιολογικοί, ΒΜΙ=25-29,9 υπέρβαροι και πάνω από τριάντα παχύσαρκοι. Aναλόγως των ευρημάτων της κλινικοεργαστηριακής ιατρικής εξετάσεως, καθορίζονται εξατομικευμένοι στόχοι ΒΜΙ, για το κάθε άτομο. Ιδιαιτέρως σημαντικός είναι ο τύπος της κατανομής του λίπους, εάν πρόκειται δηλαδή για ανδρικού ή γυναικείου τύπου κατανομή βάρους. Η διατήρηση φυσιολογικού βάρους αποτελεί, στην περίπτωση της χοληστερόλης εκτός από θεραπευτικό και σημαντικό προληπτικό μέτρο.
12.                         Ποιες βασικές αρχές πρέπει να τηρούνται κατά την απώλεια περιττού βάρους;
Ο ιδανικός ρυθμός απώλειας, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα τέσσερα κιλά τον μήνα. Πρέπει επίσης να αποφεύγετε τις μονομερείς δίαιτες και να είστε υπό ιατρική παρακολούθηση.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΒΟΝΝΗ ΠΑΡΙΣΙ ΠΕΚΙΝΟ ΤΟΚΙΟ: ΝΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ