UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 07/12/2013

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

12/7/13

ΟΣΤΕΟΠΕΝΙΑ: ΕΝΑ ΣΥΧΝΟ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Το οστό είναι ένας δραστήριος ιστός, που συνεχώς αναδημιουργείται αναπληρώνοντας την καθημερινή φθορά του. Όταν για κάποιο λόγο, η αναπλήρωση δεν είναι επαρκής το οστό «αραιώνει», δηλαδή μειώνεται η πυκνότητά του. Αυτή η κατάσταση επιστημονικά καλείται οστεοπενία   και εντοπίζεται στα πλαίσια της εξέτασης μέτρησης οστικής μάζας που παραγγέλλεται για την διερεύνηση της  οστεοπόρωσης. Η οστεοπενία δεν ταυτίζεται με την οστεοπόρωση διότι αποτελεί μικρού βαθμού μόνο διαταραχή της πυκνότητας του οστού.
 Η οστεοπενία προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και τους άντρες μεγαλύτερης ηλικίας. Εάν δεν αποκατασταθεί μπορεί να οδηγήσει προοδευτικά σε μια σοβαρή πάθηση του οστού, την οστεοπόρωση, που προκαλεί υψηλό κίνδυνο καταγμάτων.
 Συμπτώματα δεν υπάρχουν στις περισσότερες περιπτώσεις οστεοπενίας. Τα συμπτώματα, όταν υπάρχουν είναι πόνος στην ράχη, απώλεια ύψους, πόνοι στα κόκαλα, κάταγμα δυσανάλογο με το οστικό τραύμα.
Κατά τη σωστή ιατρική εξέταση πρέπει να γίνει σωστή διερεύνηση και άρση των αιτίων της  οστεοπενίας. Η εναλλακτική Ιατρική (διατροφική θεραπεία συμπληρώματα) έχει εξέχουσα θέση κατά την θεραπεία της οστεοπενίας. Στις περιπτώσεις που χρειάζεται, χορηγούνται ορισμένα φάρμακα.
 Συνήθεις παράγοντες που προκαλούν οστεοπενία:
·         Η έλλειψη άσκησης
·         Το κάπνισμα
·         Η υπερκατανάλωση αλκοόλ
·         Η υπερκατανάλωση καφέ και αναψυκτικών τύπου cola
·         Η δυσμενής κληρονομικότητα
·         Η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου με την διατροφή (π.χ. αποφυγή γαλακτοκομικών προϊόντων)
·         Η εμμηνόπαυση όταν συνδυάζεται και με άλλους παράγοντες (π.χ. κακή διατροφή)
·         Φάρμακα (π.χ. κορτιζόνη).
Συχνά υποκείμενα νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν οστεοπόρωση:

·         Ο υπογοναδισμός

·         Η έλλειψη βιταμίνης D

·         H δυσαπορρόφηση
·         Η υπερασβεστιουρία

·         Η ρευματοειδής αρθρίτιδα
·         Ορισμένα νοσήματα του αίματος

·         Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
·         Ο υπερθυρεοειδισμός

·         Ο υπερπαραθυρεοειδισμός

·         Η χολόσταση

·         Ορισμένες καταστάσεις κίρρωσης

·         Διαβήτης
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑhttp://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΦΩΣΦΟΔΙΕΣΤΕΡΑΣΗΣ: ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΑ ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΡΕΣ

Οι αναστολείς του PDE 5 (φωσφοδιεστεράσης) ο παλαιότερος εκπρόσωπος των οποίων είναι το γνωστό βιάγκρα, είναι ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα σήμερα για την διέγερση της στύσης.
 Η διόγκωση του πέους κατά τη στύση εξαρτάται από την αυξημένη ροή του αίματος στα αγγεία του πέους, η οποία προϋποθέτει την πλήρη χάλαση των αρτηριών και των λείων μυϊκών ινών του πέους. Σημαντικός είναι ο ρόλος του μονοξειδίου του αζώτου στο φαινόμενο. Το μονοξείδιο του αζώτου απελευθερώνεται από κύτταρα του φυσιολογικού ενδοθηλίου και από χολινεργικές παρασυμπαθητικές και μη αδρενεργικές μη χολινεργικές οδούς, που κινητοποιούνται κατά την διάρκεια της στύσης. Το μονοξείδιο του αζώτου αυξάνει την παραγωγή του κυκλικού 3,54 γουανασινομονοφωσφορικού (κυκλικό GMP) του λείου μυός, που προκαλεί χάλαση του λείου μυός και στύση. Η δράση του αναστέλλεται από την φωσφοδιεστεράση PDE 5. Οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης εμποδίζουν την δράση της φωσφοδιεστεράσης με αποτέλεσμα την διατήρηση υψηλών επιπέδων3,54 γουανασινομονοφωσφορικού (κυκλικό GMP). Το πιο γνωστό φάρμακο της κατηγορίας είναι το βιάγκρα (σιλδεναφίλη).
  Παρά το γεγονός ότι οι αναστολείς του PDE 5 (φωσφοδιεστεράσης) συνήθως είναι καλά ανεκτά φάρμακα, ζάλη, δυσπεψία, ρινική συμφόρηση, μυαλγίες, διαταραχές όρασης, υπόταση, αλλεργικές αντιδράσεις στηθάγχη, έμφραγμα, εγκεφαλική αιμορραγία, αρρυθμίες, ανακοπή ενδέχεται να εμφανιστούν σε ορισμένα ευαίσθητα άτομα. Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα αζώτου συνολικά στον οργανισμό, μπορεί να κάνουν καθολική αγγειοδιαστολή shock και να καταλήξουν. Έτσι η ιατρική  εξέταση είναι απαραίτητη πριν την χορήγηση των φαρμάκων τόσο για την εκτίμηση της δυνατότητας που έχει το άτομο να τα λάβει με ασφάλεια, όσο και για τον καθορισμό της ασφαλούς δοσολογίας που εξατομικεύεται ανάλογα με το άτομο.
Συνοψίζοντας οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης είναι ασφαλή φάρμακα, όταν χρησιμοποιούνται μετά από σωστή ιατρική εξέταση, στην ενδεικνυόμενη για τον κάθε ασθενή δοσολογία.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ


http://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΤΑΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ: ΠΟΤΕ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Oι θάνατοι από τις παρενέργειες των συμβατικών ιατρικών μεθόδων αποτελούν σύμφωνα με εκτιμήσεις την τρίτη αιτία θανάτου σε αναπτυγμένες χώρες. Το κενό στην ύπαρξη καθολικών ασφαλών και αποτελεσματικών μεθόδων έρχεται κατά  τα τελευταία χρόνια να καλύψει η Εναλλακτική Ιατρική η οποία χρησιμοποιεί κατά την θεραπεία ασθενών μόνο φυτικά φάρμακα και φυσικές θεραπευτικές μεθόδους. Ένα σύνηθες ερώτημα που απασχολεί τους ασθενείς είναι εάν η εναλλακτική Ιατρική προσφέρει αποτελεσματικές χωρίς παρενέργειες λύσεις. Είναι γεγονός ότι παρά την ύπαρξη αρκετών παραδοσιακών θεραπευτικών συστημάτων (π.χ. φυτοθεραπεία, κινέζικη παραδοσιακή θεραπευτική, ayurveda, ομοιοπαθητική κ.λπ.) τα οποία χρησιμοποιούν φυσικά φάρμακα και μεθόδους που εφαρμόζονται επί χρόνια και μεταδίδονται κυρίως μέσω παραδόσεων, υπάρχει έλλειμα μεγάλων αξιόπιστων επιστημονικών ερευνών για πολλές από τις χρησιμοποιούμενες μεθόδους και φάρμακα των παραδοσιακών αυτών συστημάτων. Τα παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα είναι πολλά και περιλαμβάνουν την κινέζικη παραδοσιακή θεραπευτική, την ayurveda, την ομοιοπαθητική, την διατροφική θεραπεία, την βοτανοθεραπεία. Στον χώρο αυτό εντάσσονται και παραδοσιακές θεραπευτικές πρακτικές που δεν χρησιμοποιούν καθόλου φάρμακα όπως ο βελονισμός. Η έλλειψη καλά σχεδιασμένων ερευνών, που να αξιολογούν όλα τα φάρμακα και τις μεθόδους των παραδοσιακών θεραπευτικών συστημάτων, οφείλεται κυρίως σε έλλειψη χρηματοδοτών. Αυτό κυρίως συμβαίνει λόγω των μικρότερων περιθωρίων κέρδους που παρέχουν οι φυσικές πρώτες ύλες στις βιομηχανίες παρασκευής φαρμάκων καθώς και σε διαπλεκόμενα με την χημική φαρμακοβιομηχανία συμφέροντα του ιατρικού κατεστημένου.
Το τοπίο στον τομέα αυτό σταδιακά μεταβάλλεται. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε στις ΗΠΑ, το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, το οποίο χρηματοδοτείται από εθνικά και ιδιωτικά κεφάλαια και ασχολείται εντατικώς από το 2000 με την πραγματοποίηση καλά σχεδιασμένων κλινικών ερευνών που αφορούν τις θεραπευτικές και τοξικές ιδιότητες των βοτάνων, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια διεθνούς φήμης. Στα πλαίσια αυτά έχει διαπιστωθεί μετά από έρευνες η ηπατοτοξική δράση διαφόρων φυσικών ουσιών παραδοσιακών θεραπευτικών συστημάτων (π.χ. chaparral) και η θεραπευτική δράση και η ασφάλεια άλλων (π.χ. glucosamine sulphate). Έτσι σήμερα υπάρχουν ασφαλή και αποτελεσματικά φυσικά φάρμακα μέθοδοι και βότανα με επαρκή παγκόσμια ιατρική εμπειρία που έχουν ένδειξη σε μια ποικιλία παθολογικών προβλημάτων.
 Οι εναλλακτικές θεραπευτικές πρακτικές, δρουν ολιστικά και πιο βαθμιαία από το χημικό φάρμακο με αποτέλεσμα να απαιτείται συχνά περισσότερος χρόνος από το χημικό φάρμακο για την εμφάνιση ορατών αποτελεσμάτων ενώ χρειάζονται αρκετές φορές υψηλού βαθμού διατροφική πειθαρχία ή αλλαγές σε ορισμένες συνήθειες της καθημερινότητας. Έτσι δεν απευθύνονται σε ανυπόμονους ασθενείς, οι οποίοι απαιτούν άμεση απελευθέρωση από τα συμπτώματά τους, σε ασθενείς που δεν έχουν αυτοπειθαρχία, σε ασθενείς που δεν έχουν συνειδητοποιήσει την βλαπτική μακροπρόθεσμη δράση της πολυφαρμακίας δίδοντας έμφαση σε βραχυπρόθεσμα θεραπευτικά αποτελέσματα. Οι εναλλακτικές θεραπευτικές πρακτικές δρουν κινητοποιώντας τις αμυντικές εφεδρείες του οργανισμού με αποτέλεσμα να δρουν ελάχιστα ή καθόλου όταν οι εφεδρείες αυτές έχουν εξαντληθεί.
Παθολογικές καταστάσεις στις οποίες εφαρμόζονται οι εναλλακτικές θεραπείες είναι:
·         Παθολογικές καταστάσεις με δυσανεξίες στα χημικά φάρμακα
·         Καταστάσεις δυσανεξίας σε τρόφιμα
·         Νοσήματα στα οποία η συμβατική φαρμακολογική αντιμετώπιση απαιτεί υψηλές δόσεις χημικών φαρμάκων και επιδιώκεται μείωση δοσολογίας.
·         Νέα άτομα με χρόνια νοσήματα και ενεργείς αμυντικές εφεδρείες στα οποία η προβλεπόμενη διάρκεια χορήγησης του χημικού φαρμάκου υπερβαίνει την δεκαετία με αποτέλεσμα το άτομα να εκτίθεται σε κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών (π.χ. αυξημένη χοληστερίνη σε εφήβους νέους ενηλίκους).
·         Ψυχοσωματικά συμπτώματα στα οποία επιδιώκεται η αποφυγή της εξάρτησης από βαριά ψυχοφάρμακα
·         Ψυχοσωματικά συμπτώματα στα οποία προεξάρχει το σωματικό σύμπτωμα με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται στα ψυχοφάρμακα
·         Παθολογικά συμπτώματα κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης
·         Λειτουργικές διαταραχές του οργανισμού με δυσάρεστα συμπτώματα (π.χ. σπαστική κολίτιδα)
·         Καταστάσεις υπογονιμότητας στις οποίες επιδιώκεται η μεγιστοποίηση της φυσικής ενίσχυσης του οργανισμού.
·         Εργαστηριακές διαταραχές (π.χ. ουραιμία, αυξημένα τριγλυκερίδια)
·         Καταστάσεις ήπιας υπέρτασης
·         Περιπτώσεις διαβήτη
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε όλες τις συνδεόμενες ιστοσελίδες εναλλακτικής ιατρικής του ιατρείου http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ και http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.gr/ και http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/

Το ηλεκτρονικό site του ιατρείου είναι http://iatreioamoschovaki.gr
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
 https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ


http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ