UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 08/01/2020

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

1/8/20

2020: ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ


Το 2020 ήλθε κουβαλώντας όνειρα ελπίδες και υποσχέσεις. Τα όνειρα, οι υποσχέσεις και οι ελπίδες απαιτούν και την δική μας ενεργητική συμβολή και αγωνιστικότητα. Το 2020 μπορεί  να γίνει καλύτερο από το 2019 και αυτό σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται και από εμάς, από την διάθεσή μας να σχεδιάσουμε ρηξικέλευθα μέτρα και να τα υλοποιήσουμε. 
Είναι η κατάλληλη στιγμή τώρα για να λάβετε αποφάσεις που αφορούν την βελτιστοποίηση της υγείας. Πείτε όχι στο κάπνισμα, ανακαλύψτε τη μεσογειακή διατροφή, ενταχτείτε σε προγράμματα άσκησης, κάντε προληπτικά check up, πάρτε τώρα την απόφαση να διακόψετε fast food και πολυφαγία. Όχι αύριο, σήμερα, το 2020, στην αυγή της νέας δεκαετίας που ανατέλλει. Στο παρόν άρθρο εκτίθενται τα πορίσματα ορισμένων σημαντικών ερευνών του 2019 που αφορούν την πρόληψη. Χρησιμοποιήστε τα εποικοδομητικά για να βελτιώσετε συνολικά την υγεία σας.


1.     Μάρτιος 2019 Ανακοίνωση περιβαλλοντικής ομάδας εργασίας (EWG) ΗΠΑ: περιβαλλοντική ομάδα εργασίας (EWG) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εδράζεται στις ΗΠΑ και κάθε χρόνο μετρά κατάλοιπα φυτοφαρμάκων σε περισσότερα από 40.900 δείγματα προϊόντων σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και τη Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων. Για το 2019 με βάση τα συμπεράσματα των ερευνητών τα πιο μολυσμένα τρόφιμα ήταν :  Φράουλες Σπανάκι Καλέ Νεκταρίνια Μήλα Σταφύλια Ροδάκινα Κεράσια Αχλάδια Ντομάτες Σέλινο Πατάτες Τα πιο "καθαρά" φρούτα και λαχανικά ήταν Αβοκάντο Καλαμπόκι Ανανάς Αρακάς Κρεμμύδια Παπάγια Μελιτζάνες Σπαράγγια Ακτινίδια Λάχανο Κουνουπίδι Πεπόνι Μπρόκολο Μανιτάρια

2.     Ιούνιος 2019, Αυστρία: Σύμφωνα με έρευνα που ανακοινώθηκε κατά την ετήσια διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής που διεξήχθη στην  Βιέννη στις 28/06/2019, οι παράγοντες της διατροφής έχουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της αναπαραγωγικής υγείας και ενεργειακής εφεδρείας των όρχεων. Συγκεκριμένα έρευνα περιέλαβε 3000 δανούς (Jorge Chavarro και συν. /Harvard university) που κατηγοριοποιήθηκαν σε τέσσερεις κατηγορίες, άντρες με "δυτικό" πρότυπο διατροφής (πρόχειρο φαγητό τυποποιημένα αναψυκτικά και σνακ) άντρες με "μετριοπαθές" πρότυπο διατροφής( ψάρια, κοτόπουλο και φρέσκα προϊόντα) άντρες με σκανδιναβικό πρότυπο διατροφής ( μεταποιημένα κρέατα, πλήρη δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα) άντρες με χορτοφαγικό μοντέλο διατροφής και το χορτοφαγικό πρότυπο. Από αυτές τις τέσσερις ομάδες, οι άνδρες που ακολουθούσαν το μετριοπαθές πρότυπο είχαν υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων, χαμηλότερα επίπεδα οιστραδιόλης ( τάση P = .001) και υψηλότερες συγκεντρώσεις SHBG (σφαιρίνη δέσμευσης ορμόνης σεξουαλικής προέλευσης) ακολουθούμενοι από τους χορτοφάγους. Η ομάδα του πρόχειρου φαγητού είχε το χαμηλότερο σκορ.

3.     Ιούνιος 2019 Αυστραλία: Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Newcastle στην Αυστραλία (Dr Thava Palanisami και συν.) σε συνεργασία με την παγκόσμια περιβαλλοντική οργάνωση WWF και περιέλαβαν δειγματοληπτικές μελέτες σε όλο τον κόσμο, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου πέντε γραμμάρια πλαστικού ανά εβδομάδα που ισοδυναμεί με μία πιστωτική κάρτα. Η κύρια πηγή πρόσληψης πλαστικού είναι το νερό. Άλλη σημαντική πηγή είναι τα οστρακοειδή.

4.     Aύγουστος 2019, Ισπανία: Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Ισπανούς ερευνητές Albert Salas-Huetos  και συν. ) η προσθήκη εξήντα γραμμαρίων ξηρών καρπών την ημέρα σε υγιείς άντρες αυξάνει την ποιότητα της σεξουαλικής τους ικανοποίησης και της σεξουαλικής επιθυμίας. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients στις 19/06/2019.

5.     Αύγουστος 2019, Ιαπωνία: Σύμφωνα με έρευνα που περιέλαβε 70 696 ανθρώπους, διεξήχθη στην Ιαπωνία (Norie Sawada και συν. Εθνικό Κέντρο Επιστημών Τόκιο) και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Intern Med ( online 26-08-2019) η αυξημένη πρόσληψη τροφίμων φυτικής πρωτεΐνης (π.χ. όσπρια, ξηροί καρποί) συνδέονται με υψηλούς δείκτες υγείας και μακροζωίας. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Intern Med ( online 26-08-2019).

Ευτυχές το νέο έτος με υγεία σωστές αποφάσεις και χρόνια πολλά!


Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Τηλ: 2106252770
Παραπομπές: