UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 30/03/2015

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

3/30/15

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ: ΜΙΑ ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΙΩΝΑ



ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΟΥ ΑΡΧΕΙΟ



Πάνω εικόνα: Αιμορροίδες πριν την θεραπεία
Κάτω εικόνα: Μετά από επιτυχή θεραπεία



Η νόσος των αιμορροΐδων προσβάλλει πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα του δυτικού κόσμου κάθε χρόνο.  συχνότητα της νόσου είναι μικρότερη στις υποανάπτυκτες χώρες. Η μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου στις βιομηχανικές χώρες έχει αποδοθεί στην τυπική δυτική διαβίωση που χαρακτηρίζεται από καθιστική ζωή και διατροφή πτωχή σε φυτικές ίνες και πλούσια σε λίπος. Σήμερα οι αιμορροΐδες αποτελούν μία από τις πιο κοινές αιτίες εμφάνισης αίματος στα κόπρανα.
Οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι αγγειακές μάζες που αποτελούνται από συνδετικό ιστό, λείες μυϊκές ίνες και αρτηριοφλεβώδεις επικοινωνίες ανάμεσα στην άνω αιμορροΐδική αρτηρία και  τις αιμορροΐδικές φλέβες. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες προέρχονται από τις κάτω αιμορροΐδικές φλέβες και καλύπτονται από το πλακώδες επιθήλιο του πρωκτικού καναλιού και της περιπρωκτικής περιοχής. Οι φυσιολογικές αιμορροΐδες συντελούν στην δημιουργία φυσιολογικών πρωκτικών πιέσεων.
Παράγοντες όπως η δυσκοιλιότητα, η καθιστική ζωή, η κύηση, η πτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή αυξάνουν την φλεβική πίεση, προκαλώντας παθολογική διάταση και συμφόρηση των αιμορροΐδων. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα και η σταδιακή διόγκωση και πρόπτωση των αιμορροΐδων. Αρχικά οι εσωτερικές αιμορροΐδες, εντοπίζονται στο πρωκτικό κανάλι  και δεν είναι ορατές από τον εξωτερικό παρατηρητή (στάδιο 1). Με το χρόνο, μπορεί να διογκωθούν σταδιακά οπότε εμφανίζεται ορατή πρόπτωση αιμορροΐδων κατά την αφόδευση, φαινόμενο που υποχωρεί αυτόματα (στάδιο 2). Με την πάροδο του χρόνου, οι εμφανιζόμενες αιμορροΐδες χρειάζονται επαναφορά με το χέρι μετά την εντερική κένωση (στάδιο 3) ή μπορεί να παραμείνουν χρονίως σε μη αναστρέψιμη πρόπτωση. Οι χρονίως προσπίπτουσες αιμορροΐδες, μπορεί να προκαλέσουν επίμονο αίσθημα πληρότητας και βλεννώδες έκκριμα που λερώνει τα εσώρουχα και προκαλεί ερεθισμούς.
Πόνος, δεν εμφανίζεται πάντα και συνήθως είναι αμβλύς. Ένα έντονο άλγος υποδηλώνει συνήθως θρόμβωση ή ραγάδα. Η θρόμβωση των αιμορροΐδων, είναι μια οξεία κατάσταση. Ο επίμονος βήχας, η άρση βάρους, ή τάση κατά την αφόδευση, ενδέχεται να προκαλέσουν οξεία θρόμβωση αιμορροΐδων.

Τι πρέπει να ξέρετε επιπρόσθετα εσείς, που πάσχετε από αιμορροιδοπάθεια:
·        Η επαρκής λήψη νερού και η δίαιτα που είναι πλούσια  σε φυτικές ίνες μειώνουν την διάταση των αιμορροΐδων
·          Διατηρείτε φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος ΒΜΙ. Ο δείκτης μάζας σώματος(ΒΜΙ), ισούται με το πηλίκο του βάρους διά του τετραγώνου του ύψους. To ΒΜΙ γενικώς στον πάσχοντα από αιμορροιδοπάθεις δεν πρέπει να υπερβαίνει το 25. Το BMI καθορίζεται για κάθε άτομο περαιτέρω, βάσει των ευρημάτων της ιατρικής εξετάσεως
·            Υιοθετείστε πρόγραμμα καθημερινής βάδισης με σωστά αθλητικά υποδήματα
·          Εφαρμόζετε καθημερινά πλύσεις της πρωκτικής και περιπρωκτικής περιοχής με χλιαρό νερό
·            Κάθε επεισόδιο αίματος στα κόπρανα δεν προέρχεται απαραίτητα από τις αιμορροΐδες σας. Ορισμένες περιπτώσεις αιμορραγίας χρειάζονται διερεύνηση προς αποκλεισμό επιπρόσθετης οργανικής νόσου (π.χ. διαταραχών πήξης, καρκίνου εντέρου)
·        Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.
Σημείωση: Η θεραπεία των αιμορροΐδων γίνεται σήμερα με ειδική διατροφή και φάρμακα. Σε σοβαρές περιπτώσεις  η αντιμετώπιση είναι επεμβατική (π.χ.  χειρουργική αποκατάσταση). Επειδή η επεμβατική αντιμετώπιση συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση των μεθόδων αυτών σε συνήθη περιστατικά αιμορροΐδοπάθειας.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά



24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770



E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK



http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER



http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ



http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ



http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ



http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)



 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ



http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ



http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ



http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΕ VIDEO