UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 21/02/2018

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

2/21/18

Η ΚΟΠΩΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ


Η χρόνια κόπωση αποτελεί παθολογική κατάσταση στην οποία μειώνεται σημαντικά η ενεργειακή εφεδρεία του σώματος με αποτέλεσμα ο πάσχων να μην δύναται να ανταποκριθεί απρόσκοπτα σε δραστηριότητες της καθημερινότητας. Παράγοντες που αφορούν τη γήρανση έχουν καθοριστικό ρόλο στη μειωμένη ενεργητικότητα που εμφανίζει το σώμα,  με την πάροδο της ηλικίας. Σπανίως ωστόσο, στον υγιή ηλικιωμένο, η μειωμένη ενεργητικότητα εξελίσσεται σε αληθή κόπωση.
Παράγοντες που συντελούν σημαντικά στη μειωμένη ενεργητικότητα του ηλικιωμένου:
1. Τα μειωμένα επίπεδα σεξουαλικών ορμονών.
Με την πάροδο της ηλικίας η ορμονική λειτουργία μειώνεται. Εάν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως έκθεση σε κάπνισμα κακή διατροφή άγχος, η ζωτικότητα του σώματος ενδέχεται να μειωθεί.
 2. Οι αλλαγές της αρχιτεκτονικής  του ύπνου
Οι ηλικιωμένοι έχουν μειωμένη έκκριση μελατονίνης και βραχύ στάδιο βαθέως ύπνου, που είναι σημαντικά για την αποκατάσταση της ενεργειακής εφεδρείας του σώματος. Ως αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν συχνές αφυπνίσεις, ύπνο που δεν ξεκουράζει, φαινόμενα αϋπνίας, διαταραχές στην ενεργειακή στάθμη του σώματος.
 3. Η απώλεια μυϊκής μάζας
Με την πάροδο της ηλικίας, το σώμα χάνει μυϊκή μάζα. Αυτό μεταφράζεται σε μειωμένη δύναμη και αντοχή στην κόπωση. Μπορούμε ωστόσο να αντισταθμίσουμε την απώλεια μέσω της άσκησης που αυξάνει τη μυϊκή δύναμη και την ευλυγισία.
 4.  Οι αλλαγές στην λειτουργικότητα του εγκεφάλου
Το νευρικό σύστημα με την πάροδο της ηλικίας γίνεται λιγότερο ευέλικτο με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να συγκεντρωθούμε και να υιοθετήσουμε καινούριες δεξιότητες. Αυτές οι αλλαγές συχνά αντικατοπτρίζουν τις χημικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία και επηρεάζουν τη μνήμη και τη μάθηση. Μπορούμε ωστόσο να επιβραδύνουμε αυτή τη διαδικασία με την διανοητική άσκηση.
5. Δραματικά γεγονότα όπως η συνταξιοδότηση, ο αποχωρισμός από τα παιδιά που μεγαλώνουν, όταν υπάρχει αυξημένη ψυχολογική ευαισθησία, μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς τις ενεργειακές εφεδρείες του ηλικιωμένου.
Παρά το γεγονός ότι είναι φυσιολογικό ο ηλικιωμένος να νοιώθει λιγότερο ενεργητικός κατά την περίοδο των γηρατειών σε σύγκριση με την περίοδο της νεότητάς του, η κόπωση που επιμένει, δεν παρέρχεται με απλά μέτρα ξεκούρασης και διαταράσσει την ικανότητα διεκπεραίωσης καθημερινών καθηκόντων χρήζει πάντοτε ιατρικής εξέτασης και αξιολόγησης προς αποκλεισμό σοβαρού υποκείμενου νοσήματος που επιδεινώνει την κατάσταση. Κατά την διάρκεια της ιατρικής αξιολόγησης πρέπει να εξεταστεί εάν υπάρχει συγκεκριμένο υποκείμενο αίτιο που προκαλεί την χρόνια κόπωση, όπως  η κατάχρηση αλκοόλ, τα καρκινώματα, η κακή απορρόφηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων, η αυπνία, η υπερκόπωση, η αναιμία, οι ορμονικές διαταραχές, οι χρόνιες φλεγμονές, τα ψυχιατρικά σύνδρομα, οι παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, οι αναπνευστικές παθήσεις, η λήψη φαρμάκων (π.χ. αντικαταθλιπτικά φάρμακα).
Γενικά μέτρα αύξησης της ενεργητικότητας του ηλικιωμένου:
·        Η ποιοτική επάρκεια του ύπνου είναι σημαντική για την ανάκτηση της ενεργειακής εφεδρείας του σώματος. Συνιστάται σταθερό ωράριο ύπνου με επαρκή συσκότιση και απουσία θορύβου στο υπνοδωμάτιο.
·        Το κάπνισμα συνδέεται με πολλές ασθένειες και διαταραχές, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και τα προβλήματα αναπνοής, τα οποία μπορούν να αποστραγγίσουν την ενέργεια του ηλικιωμένου οργανισμού. Συνιστάται αποφυγή καπνού, υπερκατανάλωσης αλκοόλ και καφέ, αποφυγή τροφίμων με κενές θερμίδες, όπως τα τηγανητά τρόφιμα και τα γλυκά. Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή είναι το διατροφικό μοντέλο που συνιστάται. Τα φρούτα τα λαχανικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν πρέπει να λείπουν από το καθημερινό τραπέζι. Τα ψάρια πρέπει να καταναλώνονται οπωσδήποτε σε εβδομαδιαία βάση εφόσον δεν υπάρχουν ειδικές αντενδείξεις λόγω χρόνιου νοσήματος.
·        Ο αθλητισμός, η συμμετοχή σε κοινωνικές και παραγωγικές δραστηριότητες (π.χ. εθελοντισμός) προσφέρει την απαιτούμενη σωματική και διανοητική άσκηση για να διατηρείται το μυϊκό σύστημα και ο εγκέφαλος σε υψηλή ετοιμότητα.
Ειδικά παρασκευάσματα τροφίμων που δύνανται να χρησιμοποιηθούν  για την ενεργειακή τόνωση του ηλικιωμένου είναι:
·        Ο ζωμός κότας και λαχανικών: Περιέχει ηλεκτρολύτες και ιχνοστοιχεία που συχνά απουσιάζουν από τον οργανισμό του ηλικιωμένου.
·        Γιαούρτι που έχει αναμιχτεί με κανέλα Κεϋλάνης: Η υψηλή ποσότητα πρωτεϊνών, υδατανθράκων και υγιών προβιοτικών στο γιαούρτι και οι αντιοξειδωτικές ουσίες της κανέλλας συντελούν στην αύξηση της ενεργειακής εφεδρείας του ηλικιωμένου.
·        Ελιές με δεντρολίβανο: Οι πολυφαινόλες της ελιάς παρέχουν αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, καρδιοπροστατευτική και νευροπροστατευτική δράση ενώ το δενδρολίβανο περιέχει συστατικά που τονώνουν ανοσοποιητικό κυκλοφορικό και πεπτικό σύστημα. Οι  πολλαπλές αυτές δράσεις συντελούν στη συνολική τόνωση του οργανισμού του ηλικιωμένου.

Dr Αναστασία Μοσχοβάκη 


Ειδική Παθολόγος 


Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά 


Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου είναι http://iatreioamoschovaki.gr 


Τα συνδεόμενα κανάλια του ιατρείου είναιhttps://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ και https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw 




Οι συνδεόμενες ιστοσελίδες πρόληψης: 



http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΒΟΝΝΗ ΠΑΡΙΣΙ



ΠΕΚΙΝΟ ΤΟΚΙΟ: ΝΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ



http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ 



http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ




http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)



http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ










http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.comΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ 



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ 



· Facebook






· Twitter







http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ





http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ ΒΟΤΑΝΑ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ 







http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ