UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 04/06/2009

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

6/4/09

Η ΔΙΑΡΡΟΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗ ΕΝΑ ΣΥΝΗΘΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

Mε τον όρο διάρροια των ταξιδιωτών αποκαλείται το σύνδρομο που εμφανίζεται κατά τα ταξίδια ή αμέσως μετά και χαρακτηρίζεται από κενώσεις, αυξημένης συχνότητας ή ρευστότητας. H διάρροια των ταξιδιωτών συνοδεύεται γενικά από χαλαρές κενώσεις που μπορεί να είναι και άνω των οκτώ, ενώ συνυπάρχει ναυτία, κοιλιακή δυσφορία. Ο πυρετός είναι σπάνιος. Μπορεί να εμφανιστεί εμετός. Το σύνδρομο υποστρέφει συνήθως εντός πενθημέρου. Σε υπερευαίσθητους οργανισμούς και επί ορισμένων παθογόνων, μπορεί να διαρκέσει πάνω από μήνα. Σύμφωνα με ορισμένες στατιστικές μελέτες, παρά το γεγονός ότι συνήθως είναι μικρής διάρκειας και αυτοπεριοριζόμενη, πάνω από το 30% των ταξιδιωτών τροποποιούν το πρόγραμμά τους όταν η διάρροια εμφανίζεται. Η διάρροια των ταξιδιωτών είναι ιδιαιτέρως συχνή σε περιοχές της Αφρικής, της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής και της Ασίας. Ιδιαιτέρως ευπρόσβλητα είναι τα νεαρά άτομα.
Τα αίτια της διάρροιας των ταξιδιωτών είναι κυρίως λοιμώδη. Σε μικρότερα ποσοστά η διάρροια οφείλεται σε άλλους παράγοντες όπως συστηματικό νόσημα, τροφική αλλεργία, σπαστική κολίτιδα, δυσανεξία στην λακτόζη. Τα περισσότερα λοιμώδη αίτια εισέρχονται στον οργανισμό από την στοματική πρωκτική οδό ή μέσω νερού και τροφίμων που επιμολύνθηκαν από παθογόνα ανθρώπινων ή ζωικών περιττωμάτων. Ο άνθρωπος με καλό ανοσοποιητικό σύστημα έχει ενδογενείς μηχανισμούς αντίστασης έναντι των λοιμογόνων αυτών παραγόντων. Έτσι το γαστρικό οξύ του στομάχου, οι εκκρίσεις του γαστρεντερικού σωλήνα με τα τοξικά ένζυμα και τους ανοσολογικούς παράγοντες, η ωφέλιμη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου έχουν ουσιαστικό ρόλο στην εξουδετέρωση των παθογόνων. Οι αλλαγές στο κλίμα, η μεταβολή των υγειονομικών συνθηκών, η κατανάλωση ασυνήθιστων τροφίμων για τα συνήθη δεδομένα του οργανισμού, η συχνή κατανάλωση φαγητού σε εστιατόρια μαζικής εστίασης, είναι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν πτώση στην ανοσοποιητική ετοιμότητα του οργανισμού ενώ εκθέτουν το άτομο σε μία σειρά από παθογόνα ανάλογα με την περιοχή και το είδος της τροφής που καταναλώνεται. Σημαντικό ρόλο έχει η ποιότητα του αμυντικού συστήματος του οργανισμού. Άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, νόσο aids, ηλικιωμένοι, ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα τα οποία προκαλούν καταστολή ανοσοποιητικού, παρουσιάζουν διαρροϊκά σύνδρομα πολλές φορές από ασυνήθιστα παθογόνα. Τα παθογόνα προκαλούν στα άτομα αυτά σοβαρότερα διαρροϊκά σύνδρομα μεγαλύτερης διάρκειας.
Κοινά αίτια διάρροιας στους ταξιδιώτες είναι το Escherichia coli, η Shigella, το Campylobacter, η Salmonella,η Aeromonas, ορισμένοι ιοί, ο παράγων Norwalk, ορισμένα παράσιτα. Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες ταξιδιώτες στο Νεπάλ εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά διάρροιας από Cyclospora, ταξιδιώτες στην Ρωσία διάρροια από Giardia, ταξιδιώτες σε κρουαζιερόπλοια ιογενείς διάρροιες. Σε ξενοδοχεία και εστιατόρια στα οποία τηρώνται πλημμελώς οι όροι υγιεινής μπορεί να εμφανιστούν επιδημίες από εντεροιούς Shigella, Salmonella, Giardia, Cryptosporidium, ιούς, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, ηπατίτιδα. Σύμφωνα με μελέτες οι καταναλωτές κακών μαγειρευμένων χάμπουργκερ, εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα προσβολής από enterohemorrhagic Escherichia coli, οι καταναλωτές τηγανητού ρυζιού προσβολή από Bacillus cereus, οι καταναλωτές μαγιονέζας και κρέμας προσβολή από Staphylococcus aureus και σαλμονέλα, οι καταναλωτές ψαρικών – θαλασσινών προσβολή από ηπατίτιδα Α, Vibrio species, Salmonella, ενώ η κλινική εικόνα διαφοροποιείται ανάλογα με το επιτιθέμενο αίτιο και την άμυνα του οργανισμού. To Escherichia coli, ένα σύνηθες μικρόβιο που παράγει εντεροτοξίνη και προσβάλλει τα κρεατικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αρτοπαρασκευάσματα προκαλεί γενικώς οξεία υδαρή διάρροια χωρίς πυρετό απότομης έναρξης με μικρού βαθμού κοιλιακό πόνο. Η Shigella προκαλεί γενικά οξεία αιματηρή διάρροια και πυρετό, φούσκωμα, κράμπες, κοιλιακό πόνο. Το Campylobacter προκαλεί αθρόα υδαρή ή αιματηρή διάρροια με πυρετό. Η Salmonella προκαλεί γενικά οξεία διάρροια με δέκατα ή πυρετό. Η Aeromonas προκαλεί υδαρή ή αιματηρή διάρροια. Ο Staphylococcus aureus και ο Bacillus cereus που μολύνει κλασσικά στο ξαναζεσταμένο τηγανητό ρύζι, προκαλούν υδαρή διαρροϊκά σύνδρομα με χαμηλό ή καθόλου πυρετό και έντονο εμετό. Oρισμένα παθογόνα, μπορεί να προκαλέσουν συστηματικές εκδηλώσεις, όπως ουρηθρίτιδα – επιπεφυκίτιδα – αρθρίτιδα ( σύνδρομο REITER από Salmonella, Campylobacter, Shigella, Yersinia), αυξημένης θνητότητας αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (enterohemorrhagic Escherichia coli, Shigella), πυρετό με προσβολή ήπατος (ηπατίτιδα Α).
Ο χρόνος επώασης, η στιγμή της εκδήλωσης της νόσου μετά από την έκθεση ποικίλλει ανάλογα με το αίτιο. Έτσι στο Staphylococcus aureus και στο Bacillus cereus είναι γενικώς μία με οκτώ ώρες, ορισμένα όμως παθογόνα μπορεί να έχουν μακρύ χρόνο επώασης, όπως ορισμένα στελέχη Campylobacter Salmonella Aeromonas, στα οποία ο χρόνος επώασης εκτείνεται στις ένδεκα ημέρες.
Στην διαφορική διάγνωση της διάρροιας περιλαμβάνονται ορισμένοι σπανιότεροι ιδιαίτερα τοξικοί λοιμογόνοι μικροοργανισμοί, που απειλούν τον ταξιδιώτη όπως η λιστέρια, η νόσος των λεγεωναρίων, η φυματίωση, η βρουκέλλα, ορισμένα ασυνήθιστα γριπώδη σύνδρομα (π.χ. γρίπη των χοίρων).
Η απλή ελαφρά διάρροια των ταξιδιωτών αντιμετωπίζεται συχνά με καλή ενυδάτωση και ορισμένα φάρμακα πρώτης ανάγκης που πρέπει να βρίσκονται πάντα στο φαρμακείο του ταξιδιώτη.
Στις συνήθεις περιπτώσεις η μητέρα που θηλάζει δεν πρέπει να διακόψει τον θηλασμό αλλά να αυξήσει την πρόσληψη υγρών. Η σωστή ιατρική εξέταση επιβάλλεται άμεσα σε σύνδρομα που παρουσιάζουν έντονο κοιλιακό πόνο, έντονη διάρροια, ή εμφανίζουν συστηματικά συμπτώματα (π.χ. βήχα).Επίσης άμεσα ιατρική εξέταση επιβάλλεται σε διάρροια που διαρκεί πάνω από 48 ώρες, συνοδεύεται από δέκατα ή πυρετό, αφορά χρονίως πάσχοντες ηλικιωμένους, άτομα με πτώση της αμυντικής ικανότητας ή άτομα που έχουν λάβει προσφάτως αντιβιοτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλεται διερεύνηση με εξετάσεις κοπράνων και αίματος και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Σε αρκετές περιπτώσεις τα λοιμογόνα αίτια δεν απομονώνονται στις γενικές καλλιέργειες των κοπράνων και απαιτείται ειδική συνεννόηση με το μικροβιολογικό εργαστήριο. Σπανιότερα μπορεί να απαιτηθεί νοσοκομειακή εισαγωγή.
Τα μέτρα πρόληψης της διάρροιας των ταξιδιωτών περιλαμβάνουν το καλό πλύσιμο των χεριών και των τροφίμων, το καλό ψήσιμο των τροφών. Ο ταξιδιώτης πρέπει να μην καταναλώνει τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, αμφιβόλου προέλευσης ποτά, νερό και παγάκια. Τα φρούτα πρέπει να ξεφλουδίζονται στα ταξίδια και να μην καταναλώνονται αναποφλοίωτα, το φαγητό πρέπει να σερβίρεται ζεματιστό. Καλό είναι να καταναλώνονται μόνο εμφιαλωμένο νερό και ποτά. Για να αποφευχθούν αλλεργικές αντιδράσεις και φαινόμενα δυσανεξίας καλό είναι ο ταξιδιώτης να μην καταναλώνει ασυνήθιστα τρόφιμα στην χώρα υποδοχής. Οι κολυμβητές δεν πρέπει να κολυμπούν σε μη ελεγμένα και αμφιβόλου ποιότητας ύδατα. Ορισμένα ειδικά διαρροϊκά σύνδρομα προλαμβάνονται με εμβόλια (ηπατίτιδα Α). Σε άτομα υψηλού κινδύνου χορηγείται φαρμακευτική προφυλακτική αγωγή έναντι της διάρροιας των ταξιδιωτών. Προφυλακτική αγωγή χορηγείται επίσης σε περίπτωση ορισμένων περιοχών υψηλού κινδύνου.
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.

ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Το κάπνισμα αποτελεί σύμφωνα με όλες τις έρευνες της επιστήμης την πρώτη αιτία θανάτου στην αναπτυγμένη Δύση.
Η νικοτίνη, η κύρια εθιστική ουσία στο τσιγάρο, αποδίδεται πολύ γρήγορα στον εγκέφαλο και προκαλεί εξάρτηση. Οι εθισμένοι στην νικοτίνη καπνιστές ρυθμίζουν αυτόματα την πρόσληψη νικοτίνης βάσει των επιπέδων της στο αίμα καπνίζοντας όταν απαιτείται ώστε να προκληθούν τα ψυχοδραστικά αποτελέσματα της νικοτίνης και να αποφευχθούν τα συμπτώματα στέρησης. Oι καπνιστές τσιγάρων μικρής περιεκτικότητας σε πίσσα και νικοτίνη συχνά αυξάνουν την ποσότητα των τσιγάρων ούτως ώστε να επιτευχθούν τα επιθυμητά επίπεδα στο αίμα. Ο άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες, με την καύση όμως οι βλαπτικές ουσίες σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των διαφόρων ειδών τσιγάρου. Ο καπνός συγκροτείται από λεπτό αερόλυμα, ώστε να δύναται να μείνει στους αεραγωγούς και στην επιφάνεια των κυψελίδων και από αέρια φάση. Η αέρια φάση περιέχει μονοξείδιο του άνθρακα, τοξικές ερεθιστικές και αρωματικές ουσίες. Τα σωματίδια του αερολύματος περιέχουν πλήθος τοξικών και καρκινογόνων. Το υπόλειμμα των σωματιδίων, αφού αφαιρεθεί η υγρασία και η νικοτίνη αποκαλείται πίσσα.
Mέχρι προσφάτως θεωρούνταν ότι οι βλαπτικές αυτές συνέπειες του καπνού αφορούσαν μόνο τους ενεργητικώς καπνίζοντες. Ωστόσο οι επιστημονικές έρευνες που έγιναν σε άτομα που είχαν παθητική έκθεση στον καπνό ανέτρεψαν σταδιακώς αυτήν την αντίληψη. Συγκεκριμένα η παθητική έκθεση και εισπνοή του καπνού και των συνοδών τοξικών παραγόμενων από την καύση του καπνού ουσιών, αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου, καρκίνου του πνεύμονα, καρκίνου του μαστού, καρδιακής νόσου, επιθετικής πνευμονίας, αναπνευστικής πνευμονοπάθειας, αποφρακτικής αγγειοπάθειας. Πάνω από το 10 % των θανάτων που οφείλονται στο κάπνισμα μπορεί να αποδοθούν σε παθητική έκθεση.
Τα παιδιά των καπνιστών έχουν μικρότερο βάρος γέννησης, μειωμένη πνευματική απόδοση, συχνότερες λοιμώξεις αναπνευστικού. Μελέτες ενδοθηλίου έχουν αναδείξει αυξημένη καταστροφή ενδοθηλίου στον παθητικό καπνιστή, αυξημένη τάση συσσώρευσης αιμοπεταλίων. Επίσης αυξάνεται η συσσώρευση καρκινογόνων σε ειδικές μελέτες ούρων.
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.

ΔΙΑΡΡΟΙΑ

Mε τον όρο διάρροια χαρακτηρίζονται οι κενώσεις, που παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αύξηση της συχνότητας ή της ρευστότητάς τους . Η διάρροια διακρίνεται στην οξεία, όταν διαρκεί από μία έως δεκατρείς ημέρες, εμμένουσα όταν διαρκεί από δύο έως τέσσερις εβδομάδες και χρόνια όταν διαρκεί πάνω από τέσσερις εβδομάδες. Η διάρροια όταν δεν αντιμετωπιστεί σωστά μπορεί να προκαλέσει σημαντική συνολική εξασθένηση του οργανισμού με απώλεια ζωτικών ουσιών που μπορεί να απειλήσει ακόμα και την ζωή. Σε ορισμένες περιπτώσεις τοξικά λοιμογόνα αίτια μπορεί να εισέλθουν στην συστηματική κυκλοφορία και να προκαλέσουν σοβαρές φλεγμονές σε διάφορα όργανα. Τα αίτια της οξείας και της χρόνιας διάρροιας διαφέρουν σημαντικά καθώς και το είδος της ενδεικνυόμενης θεραπείας.
Α. ΟΞΕΙΑ ΔΙΑΡΡΟΙΑ
Η οξεία διάρροια μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες όπως λοιμώδη αίτια, ορμονικές διαταραχές, φάρμακα, ισχαιμική κολίτιδα, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, τοξίνες, αλλεργία κ.λπ. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών που παρουσιάζουν οξεία διάρροια, αφορά προσβολή από λοιμώδη αίτια. Τα περισσότερα λοιμώδη αίτια εισέρχονται στον οργανισμό από την στοματική πρωκτική οδό ή μέσω νερού και τροφίμων που επιμολύνθηκαν από παθογόνα ανθρώπινων ή ζωικών περιττωμάτων. Ο άνθρωπος με καλό ανοσοποιητικό σύστημα έχει ενδογενείς μηχανισμούς αντίστασης έναντι των λοιμογόνων αυτών παραγόντων. Έτσι το γαστρικό οξύ του στομάχου, οι εκκρίσεις του γαστρεντερικού σωλήνα με τα τοξικά ένζυμα και τους ανοσολογικούς παράγοντες, η ωφέλιμη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, τα λευκά αιμοσφαίρια, έχουν ουσιαστικό ρόλο στην εξουδετέρωση των παθογόνων. Άτομα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση οξείας διάρροιας είναι οι ταξιδιώτες, οι καταναλωτές τροφίμων αμφιβόλου ποιότητας προέλευσης ή σε μη ελεγμένα εστιατόρια, τα άτομα με διαταραχή του ανοσοποιητικού, οι ένοικοι βρεφονηπιακών σταθμών, τα ιδρυματικά άτομα, οι ομοφυλόφιλοι και ετεροφυλόφιλοι που αμελούν πρακτικές καλής σεξουαλικής υγιεινής, (π.χ. προφυλακτικό), τα άτομα που είναι υπό αντιβίωση ή έχουν λάβει αντιβίωση, οι ηλικιωμένοι. Συγκεκριμένα η συνήθης διάρροια των ταξιδιωτών χαρακτηρίζεται από χαλαρές κενώσεις που μπορεί να είναι και άνω των οκτώ ενώ το παθογόνο αίτιο που την προκαλεί ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή και το είδος της τροφής που καταναλώνεται. Eπί παραδείγματι βάσει ιατρικών μελετών, οι καταναλωτές κακών μαγειρευμένων χάμπουργκερ εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα προσβολής από enterohemorrhagic Escherichia coli, οι καταναλωτές τηγανητού ρυζιού προσβολή από Bacillus cereus, οι καταναλωτές μαγιονέζας και κρέμας προσβολή από Staphylococcus aureus και σαλμονέλα, οι καταναλωτές ψαρικών – θαλασσινών (ιδιαίτερα ωμών) προσβολή από ηπατίτιδα Α, Vibrio species, Salmonella, ενώ το Escherichia coli η Shigella, το Campylobacter και οι ιοί είναι τα πιο συνήθη παθογόνα γενικώς στους ταξιδιώτες. Παθογόνα που μεταδίδονται στο έντερο μέσω πρωκτικής συνουσίας είναι το Αids, η Νeisseria κ.λπ. Τα άτομα με ορισμένες διαταραχές του ανοσοποιητικού ευρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση οξείας διάρροιας από ασυνήθιστα λοιμώδη αίτια (π.χ. Mycobacterium, Cryptosporidium, Isospora). H οξεία διάρροια μπορεί να είναι σύμπτωμα που προεξάρχει σε μία σειρά από συστηματικές φλεγμονές όπως η Listeria, η Legionella, oι ηπατίτιδες κ.λπ. Τα άτομα που είναι υπό αντιβίωση ή έχουν λάβει αντιβίωση, κινδυνεύουν να νοσήσουν από οξεία διάρροια λόγω καταστροφής της ωφέλιμης μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου που έχει ουσιαστικό ρόλο στην εξουδετέρωση των παθογόνων. Σήμερα υπάρχουν προφυλακτικά φάρμακα έναντι της διάρροιας από αντιβιοτικά. Τα άτομα άνω των πενήντα ετών είναι σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμφανίσουν διάρροια μη λοιμώδους αιτιολογίας (π.χ. ισχαιμική κολίτιδα). Τα άτομα άνω των εξήντα πέντε κινδυνεύουν να εμφανίσουν διάρροια από ασυνήθιστα παθογόνα.
Β. ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΡΡΟΙΑ
Η χρόνια διάρροια οφείλεται σε οργανικά νοσήματα, σε χρονίζουσα τοξική επίδραση ουσιών όπως φαρμάκων, οινοπνεύματος, τοξινών, ή σε λοιμογόνους παράγοντες. Κλασσικά παραδείγματα συστηματικών νόσων είναι η ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (νόσος Crohn, ελκώδης κολίτις ), ο διαβήτης, καταστάσεις δυσαπορρόφησης, ορμονικές διαταραχές, ορισμένα καρκινώματα, η συστηματική μαστοκυττάρωση, η κοινή υπογαμμασφαιριναιμία , η κοιλιοκάκη κ.λπ. Τα λοιμώδη αίτια δεν είναι τόσο συχνά στην χρόνια διάρροια όσο στην οξεία και πολλές φορές συνυπάρχουν με οργανικούς παράγοντες. Η χρόνια κατανάλωση καθαρτικών καθώς και η επαγγελματική έκθεση σε ορισμένες τοξίνες, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα διάρροιας από χρόνια τοξική επίδραση ουσιών.
Η σωστή ιατρική εξέταση επιβάλλεται σε κάθε περιστατικό χρόνιας διάρροιας και σε σύνδρομα οξείας διάρροιας που παρουσιάζουν έντονο κοιλιακό πόνο, έντονη διάρροια, εμφανίζουν συνωδά συμπτώματα (π.χ. δέκατα ή πυρετό ή βήχα), είναι παρατεινόμενα ( η διάρροια διαρκεί πάνω από 48 ώρες), αφορούν χρονίως πάσχοντες ηλικιωμένους άτομα με διαταραχή του ανοσοποιητικού ή άτομα που έχουν λάβει προσφάτως αντιβιοτικά. Σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλεται διερεύνηση με εξετάσεις κοπράνων και αίματος. Σε αρκετές περιπτώσεις τα αίτια δεν απομονώνονται στις γενικές εξετάσεις κοπράνων και αίματος και απαιτείται ειδική συνεννόηση με το μικροβιολογικό εργαστήριο. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται συλλογή κοπράνων 24ώρου ή απεικονιστικές και επεμβατικές εξετάσεις (π.χ. κολονοσκόπηση – βιοψία). Σπανιότερα μπορεί να απαιτηθεί νοσοκομειακή εισαγωγή. Η ακριβής διάγνωση καθορίζει την σωστή και αποτελεσματική θεραπεία.
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr .

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.