UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 04/05/2021

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

5/4/21

Αλλεργική ρινίτιδα ή covid 19; Απαντήσεις σε συχνές ανησυχίες ασθενών

  Μετά από τον κρύο χειμώνα και το μακροχρόνιο εγκλεισμό λόγω του νέου κορονοϊού πολλοί περιμένουν με ανυπομονησία την έλευση της  Άνοιξης. Άνοιξη σημαίνει δροσερό αεράκι ανθισμένα λουλούδια και δέντρα αναγέννηση της φύσης μετά τον παγωμένο και κουραστικό χειμώνα. 

Ωστόσο με το δροσερό αεράκι η αερομεταφερόμενη γύρη και διάφορα αλλεργιογόνα διασκορπίζονται παντού. Έτσι οι συνήθεις εποχικές αλλεργίες συχνά μειώνουν τα αισθήματα ευεξίας που η εποχή εκλύει, προκαλώντας σε ανθρώπους με αντίστοιχη προδιάθεση αλλεργική ρινίτιδα με ενοχλητικό μπούκωμα, καταρροή, φτάρνισμα, κνησμό κόκκινα μάτια. Παρά τη μειωμένη μετακίνηση  των αλλεργικών πολιτών λόγω των μέτρων έναντι του κορωνοιού, αρκετοί πολίτες υποφέρουν σημαντικά. Το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί έντονα σε περίπτωση έκθεσης στον covid19. Στις συνθήκες επιδημικής έξαρσης του covid 19 που διανύουμε,  άνθρωποι που υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα λόγω γύρης κατά την περίοδο που διανύουμε ευρίσκονται σε σύγχυση και ρωτούν εάν τα δυσάρεστα συμπτώματα της καταρροής του βήχα της ρινικής συμφόρησης που τους ταλαιπωρούν έχουν ως αίτιο τη συνήθη αλλεργική ρινίτιδα της Άνοιξης ή το νέο κορωνοιό covid19.

Είναι γεγονός ότι ο κορωνοιός μπορεί να προκαλέσει ανάλογα με την αλλεργική ρινίτιδα της Άνοιξης συμπτώματα. H διαφορική διάγνωση δεν είναι εύκολη χωρίς ιατρική εξέταση ή εργαστηριακό έλεγχο. Εξάλλου η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να επιπλακεί με ποικίλες μικροβιακές ή ιογενείς επιμολύνσεις. Ωστόσο ορισμένα σημεία, διαφοροποιούν αλλεργική ρινίτιδα και covid 19 σε αρκετούς πάσχοντες.

Τα σημεία αυτά είναι τα εξής:

1.    Η αλλαγή των καθιερωμένων χαρακτηριστικών της ρινικής συμφόρησης στον αλλεργικό ασθενή. Εάν το σύνηθες μπούκωμα της αλλεργικής ρινίτιδα από την οποία πάσχετε, ξαφνικά επιδεινωθεί, σας κάνει δύσπνοια ή έντονη καταρροή πρέπει να θορυβηθείτε.

2.    Η ύπαρξη πυρετού. Ο πυρετός είναι σημείο φλεγμονής από παθογόνους μικροοργανισμούς. Συνηθίστε να ελέγχετε την θερμοκρασία του σώματός σας αυτή την περίοδο.

3.    Οι έντονες μυαλγίες αρθραλγίες. Ο νέος κορωνοιός συχνά προκαλεί έντονους πόνους σε σώμα και αρθρώσεις. Εάν παρουσιάσετε ανάλογα συμπτώματα πρέπει να διερευνηθείτε.

4.    H απώλεια οσμής και γεύσης. Παρά το γεγονός ότι οι διαταραχές της οσμής είναι γνώριμες στους πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα λόγω της απόφραξης της μύτης, η αιφνίδια απώλεια της οσμής ή της γεύσης παραπέμπει σε λοίμωξη από κορωνοιό.

Η διατήρηση της ακεραιότητας του επιθηλίου της μύτης είναι σημαντική και για την τοπική άμυνα έναντι παθογόνων μικροοργανισμών. 

Εκτός από προληπτικά μέτρα που αφορούν τον ιό covid 19 τα μέτρα πρόληψης των  αλλεργιών της Άνοιξης πρέπει να τηρούνται σχολαστικά:  

·        Συνιστάται αποφυγή καπνού και έκθεσης στη γύρη

·        Απομακρύνετε τα χαλιά, χνουδωτά αντικείμενα και μοκέτες που μαζεύουν σκόνη και αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα.

·        Αντί για το κλασσικό ξεσκόνισμα που έχει ως συνέπεια να διαχέεται η σκόνη στους χώρους του σπιτιού προτιμήστε την ηλεκτρική σκούπα και το καθάρισμα των επιφανειών με υγρό πανί.

·        Χρησιμοποιήστε αδιαπέραστα καλύμματα στα κρεβάτια κατά την διάρκεια της ημέρας τα οποία θα τα αφαιρείτε κατά τον ύπνο.

·        Να πλένετε σε υψηλή θερμοκρασία τα ρούχα σας και να χρησιμοποιείτε στεγνωτήριο ρούχων εάν έχετε σοβαρό πρόβλημα.

·        Να αλλάζετε ρούχα και παπούτσια μόλις εισέρχεστε από εξωτερικό χώρο στο σπίτι.

·        Να έχετε διπλά τζάμια στα παράθυρα.

·        Τα παράθυρα στο αυτοκίνητο πρέπει να διατηρούνται κλειστά

·        Να συμβουλεύεστε τα μετεωρολογικά site που μετρούν ταχύτητα ανέμου και συγκέντρωση γύρης. Να αερίζετε το σπίτι σας κατά τη στιγμή που η ταχύτητα του ανέμου και η συγκέντρωση της γύρης είναι χαμηλή. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε καλά κλιματιστικά συστήματα αυτόματης ανανέωσης του αέρα  με φίλτρα HEPA.

·        Η γούνα των κατοικίδιων ζώων όταν εκτίθενται στο εξωτερικό περιβάλλον πρέπει να πλένεται και να καθαρίζεται. Ιδανικά τα κατοικίδια ζώα, και κυρίως η γάτα δεν πρέπει να εισέρχονται στο σπίτι και ιδιαίτερα να μπαίνουν στα υπνοδωμάτια.

·        Δεν συνιστάται η πραγματοποίηση δραστηριοτήτων στο ύπαιθρο, όπως το κλάδεμα, το κόψιμο χόρτων, η αποκομιδή σκουπιδιών και πεσμένων φρούτων.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

 Ιατρός Ειδική Παθολόγος Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

Τηλ: 2106252770

 Οι ιστοσελίδες και ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου εκτίθενται παραπλεύρως.





Ι