UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 08/09/2023

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

9/8/23

ΣΥΧΝΕΣ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΗ ΛΑΘΗ

 

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού οφείλονται σε παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τα ούρα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα, τον προστάτη, τον νεφρό, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ουρολοιμώξεων που εκδηλώνονται με ποικίλα κλινικά σύνδρομα. Αναλόγως της θέσεως προσβολής του ουροποιητικού, μπορεί να εμφανιστεί κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα, προστατίτιδα, πυελονεφρίτιδα. Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να έχουν συμπτώματα με τσούξιμο κατά την ούρηση, συχνουρία, πυρετό, δέκατα, ναυτία, κοιλιακό πόνο, εμετό ( συμπτωματικές ουρολοιμώξεις) ενδέχεται όμως να μην έχουν κανένα σύμπτωμα και να αποκαλύπτονται μόνο μετά από εξέταση ούρων (ασυμπτωματικές ουρολοιμώξεις). Τα συμπτώματα υποστρέφουν με την χορήγηση κατάλληλης αντιβιοτικής αγωγής.

Οι συχνές ουρολοιμώξεις απασχολούν ένα σημαντικό μέρος του γενικού πληθυσμού. Τα παθογόνα που εμπλέκονται είναι πολλά. Το κολοβακτηρίδιο Escherichia coli επικρατεί σε αρκετές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Άλλα μικρόβια είναι ο staphylococcus saprophyticus, ο πρωτέας, η ψευδομονάδα, η klebsiella, το enterobacter, η serratia, ο s aureus, οι εντερόκοκκοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα όπως τα Chlamydia trachomatis, η neisseria gonorrhoeae, ο ιός του έρπητα έχουν κυρίαρχο ρόλο.

Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση λοίμωξης, ιδιαιτέρως μάλιστα στην περίπτωση συχνά εμφανιζόμενων ουρολοιμώξεων, πρόκειται για ρήξη της ισορροπίας που υφίσταται μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και των εξωτερικών εισβολέων με αποτέλεσμα το σώμα να καθίσταται ευπρόσβλητο σε αυτούς. Η κατάσταση μπορεί να είναι απότοκος συστηματικής έκθεσης σε μεγάλες ποσότητες παθογόνων μικροοργανισμών, οπότε το σώμα δεν προλαβαίνει να τους αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ή έκθεσης σε παθογόνα υψηλής λοιμογονικής ικανότητας ή να πρόκειται για περίπτωση εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος.

Συνήθη λάθη που γίνονται από ασθενείς που προσβάλλονται από συχνές ουρολοιμώξεις είναι:

           Δεν πίνουν αρκετό νερό. Το νερό εκ πλύνει το ουροποιητικό σύστημα από παθογόνους μικροοργανισμούς. Σε συνθήκες αφυδάτωσης, οι ουρολοιμώξεις παραμονεύουν.

           Έχουν κακές συνθήκες υγιεινής κατά την τουαλέτα. Η χρήση του χαρτιού τουαλέτας με φορά από πίσω προς τα εμπρός εκθέτει την ουρήθρα σε αυξημένη ποσότητα μικροβίων που αφθονούν στον πρωκτό. Πολλές φορές επίσης αμελούν το σωστό πλύσιμο των χεριών μετά την ούρηση-αφόδευση.

           Ξεχνούν να ουρούν συχνά. Η ανεπαρκής κένωση της ουροδόχου κύστης αποτελεί αιτία πολλαπλασιασμού των παθογόνων. Εάν είστε οδηγός και κάνετε πολύωρα ταξίδια, ξεχνώντας να ουρήσετε θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

·         Κάνουν κατάχρηση αντιβιοτικών και αντισηπτικών στην περιοχή του εντέρου και των γεννητικών οργάνων που αλλοιώνουν την φυσιολογική ωφέλιμη χλωρίδα του σώματος και ενδέχεται να οδηγήσουν σε υπερβολικό πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών.

·         Έχουν συνήθειες που αυξάνουν την ζέστη και την υγρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, οπότε προάγεται ο πολλαπλασιασμός παθογόνων μικροοργανισμών. Βάλτε άμεσα στεγνό μαγιό μετά το θαλάσσιο μπάνιο σας, αλλάζετε συχνά σερβιέτα κατά την έμμηνο ρύση,  αποφύγετε στενά εσώρουχα που προάγουν την εφίδρωση, αλλάξτε ρούχα μετά από καταστάσεις αυξημένης εφίδρωσης όπως είναι η αθλητική δραστηριότητα.

·         Έχουν κακές συνήθεις υγιεινής κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, όπως πλημμελή χρήση προφυλακτικού.  Η σεξουαλική δραστηριότητα αποτελεί μέσο μετάδοσης επικίνδυνων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων μικροοργανισμών με αρκετή λοιμογόνο ισχύ.

·         Επισκέπτονται κέντρα αισθητικής αμφιβόλου καθαριότητας με κακές συνθήκες απολύμανσης μηχανημάτων. Εάν έχετε τη συνήθεια να κάνετε αποτρίχωση στην περιοχή μπικίνι, με την χρήση πλημμελώς αποστειρωμένων μηχανημάτων, οι μολύνσεις παραμονεύουν.

·         Κολυμπούν σε μολυσμένες πισίνες ή θάλασσες. Δεν κάνουν άμεσα ντους μετά το μπάνιο.

·         Δε μεριμνούν για την άριστη φυσική τους κατάσταση. Παράγοντες καθημερινότητας που προκαλούν κακή φυσική κατάσταση όπως κάπνισμα, κακή διατροφή, καθιστική ζωή.

·         Αμελούν την ιατρική τους εξέταση από ειδικό παθολόγο με σφαιρική γνώση και εμπειρία ή δε συμμορφώνονται με τις ιατρικές οδηγίες. Εάν πάσχετε από συχνές ουρολοιμώξεις, η μειωμένη δύναμη του ανοσοποιητικού σας συστήματος μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενο νόσημα (π.χ.  αυξημένο ζάχαρο, αύξηση ουρικού οξέος, κίρρωση ήπατος) που να εμποδίζει την κένωση της ουροδόχου κύστης ή να εξασθενεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Εάν παίρνετε αντιβιοτικά χωρίς να ακολουθείτε τη σωστή δοσολογία και διάρκεια θεραπείας, η εκρίζωση του παθογόνου μικροοργανισμού ενδέχεται να είναι πλημμελής και να υποτροπιάσετε.

Dr Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

Τηλ. 2106252770 και 6945575287

Οι ιστοσελίδες του ιατρείου εκτίθενται παραπλεύρως.