UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 21/12/2018

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

12/21/18

ΚΑΚΟΣ ΥΠΝΟΣ: ΑΙΤΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΚΟΠΩΣΗΣ, ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ, ΚΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣΥπό φυσιολογικές συνθήκες ο ενδογενής βηματοδότης του ύπνου, ρυθμίζει το κυκλικό φαινόμενο  «ύπνος – αφύπνιση – εγρήγορση» με περιοδικό τρόπο. Το κυκλικό αυτό φαινόμενο  ρυθμίζεται υπό την επήρεια του φωτός και  χημικών ουσιών με κύριο εκπρόσωπο τη μελατονίνη. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται επτά έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Οι διαταραχές του ύπνου εκδηλώνονται ως δυσκολία επέλευσης του ύπνου, αφυπνίσεις κατά τη νύχτα, διαταραχή πρωινής αφύπνισης, υπερβολική υπνηλία, σύνδρομο ανήσυχων άκρων  κατά τον ύπνο και χρήζουν σωστής θεραπευτικής αντιμετωπίσεως προς αποφυγή επιπλοκών. Στους πάσχοντες από διαταραχές ύπνου:
1.    Γίνεται πλημμελής επιδιόρθωση φθορών που επήλθαν κατά την διάρκεια της ημέρας.
 Κατά τον φυσιολογικό ύπνο, καθώς το άτομο χαλαρώνει και εισέρχεται σε κατάσταση ύπνου, η εγκεφαλική δραστηριότητα σταδιακά μειώνεται για να αυξηθεί προοδευτικά στη συνέχεια. Μεγάλα κύματα δ εμφανίζονται κατά την καταγραφή της εγκεφαλικής δραστηριότητας, τα οποία αντιστοιχούν στην έντονη προσπάθεια που καταβάλλει το σώμα κατά το στάδιο αυτό, να επιδιορθώσει τις φθορές του σώματος που έγιναν κατά την διάρκεια κυρίως της εγρήγορσης από την επίθεση ποικίλων αντίξοων παραγόντων (π.χ. stress, καρκινογόνα, καυσαέρια τοξίνες). Η σωστή επιδιόρθωση των φθορών του σώματος είναι απαραίτητη για την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης ενώ η ομαλή εξουδετέρωση των τοξινών είναι απαραίτητη για τον εφοδιασμό των ενεργειακών αποθηκών του σώματος με μέγιστη ενεργειακή εφεδρεία. Η συνεχιζόμενη ανεπάρκεια ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας , νεφρικής νόσου, υψηλής αρτηριακής πίεσης , εγκεφαλικού επεισοδίου, συνδρόμων κόπωσης, λοιμώξεων, χαμηλής γονιμότητας, επιβράδυνσης ανάπτυξης σε παιδιά και εφήβους, ατυχημάτων.
2.    Δεν γίνεται καλή αφομοίωση της γνώσης που προσκομίστηκε κατά την διάρκεια της ημέρας.
Καθώς ο οργανισμός εισέρχεται στο κατεξοχήν στάδιο των ονείρων, η εγκεφαλική δραστηριότητα και οι κινήσεις των οφθαλμών παρουσιάζουν έντονη δραστηριοποίηση (rapid eye movements, rem ύπνος). Το μυϊκό σύστημα στην φάση αυτή είναι σε έντονη χαλάρωση που προσομοιάζει με την κατάσταση της παράλυσης. Στο στάδιο αυτό αποκρυσταλλώνεται η μνήμη και εμπεδώνεται η νέα γνώση και εμπειρία που το άτομο αποκόμισε κατά την διάρκεια της εγρήγορσης. Υπάρχουν 3-5 κύκλοι rem και non rem ύπνου στον φυσιολογικό ύπνο από τη στιγμή της επέλευσής του έως την αφύπνιση.
3.    Διαταράσσεται  το σύνολο των βιοχημικών κύκλων του σώματος.
Ο κύκλος του ύπνου ευρίσκεται σε στενή αλληλεπίδραση με το σύνολο των βιοχημικών κύκλων του οργανισμού με αποτέλεσμα η διαταραχή του να επηρεάζει δυσμενώς την περιοδική έκκριση σημαντικών για την λειτουργία του σώματος χημικών ουσιών. Η ομαλή περιοδική έκκριση των ουσιών αυτών είναι απαραίτητη για τον έλεγχο των φλεγμονών στο ανθρώπινο σώμα, την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το σωστό μεταβολισμό της γλυκόζης. Έτσι για παράδειγμα ο ομαλός ύπνος συντελεί στη διατήρηση υγιούς ισορροπίας των ορμονών που προκαλούν πείνα, αίσθημα κορεσμού και της ινσουλίνης. Η ανεπάρκεια ύπνου μειώνει τα επίπεδα της  λεπτίνης και διαταράσσει την ινσουλίνη του αίματος με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να παρουσιάζουν υψηλότερη συχνότητα βουλιμικών κρίσεων συγκριτικά με τους υγιείς, παχυσαρκία και διαβήτη.
Ο ποσοτικά και ποιοτικά ανεπαρκής ύπνος αλλοιώνει την έκκριση σεροτονίνης και ενδορφινών με αποτέλεσμα την αυξημένη εμφάνιση κατάθλιψης στους πάσχοντες από διαταραχές ύπνου. 
ΜΕΤΡΑ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ
  • Περπατήστε και ασκηθείτε υπό το φως του ήλιου το πρωί. Η έκθεση στο πρωινό ηλιακό φως  βελτιστοποιεί την λειτουργία του βηματοδότη του ύπνου. Αντιθέτως η επίπονη άσκηση κατά το τρίωρο που προηγείται του ύπνου δεν συνιστάται.
  • Αποφύγετε την κατάχρηση καφεΐνης, αλκοόλ, ποτών τύπου cola και το κάπνισμα. Οπωσδήποτε μην καταναλώνετε τις ουσίες αυτές μετά το μεσημέρι. Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα και τα ποτά πριν από το κρεβάτι.
  • Nα τηρείτε σταθερό ωράριο κατάκλισης αφύπνισης. Αποφύγετε τηλεόραση, υπολογιστές, βιντεοπαιχνίδια,  smartphones ή άλλες οθόνες πριν τον ύπνο μεριμνώντας παράλληλα για την επαρκή απομάκρυνση πηγών θορύβου και φώτων από το υπνοδωμάτιο. Υιοθετήστε χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου κατά το δίωρο που προηγείται του ύπνου: Κάνετε χαλαρωτικό μπάνιο ή διαβάστε ένα ευχάριστο ανάγνωσμα.Dr Αναστασία Μοσχοβάκη

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

24ωρη γραμματεία για ραντεβού: 2106252770 FACEBOOK TWITTER ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ KAI ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ http://iatreioamoschovaki.gr

Τα κανάλια του ιατρείου είναι:

https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw

ΠΡΟΛΗΨΗ: ΣΥΛΛΟΓΗ VIDEO

https://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ

ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ: ΣΥΛΛΟΓΗ VIDEO

Οι ιστοσελίδες του ιατρείου είναι (ενδεικτική αναφορά):

https://el-gr.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
FACEBOOK

http://twitter.com/amoschovaki(bilingual tweets)
TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com
ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com
ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ


http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com
ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ


http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/
ΒΟΤΑΝΑ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/
ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ