UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 21/07/2010

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

7/21/10

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ - ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ

Πόνο στη μέση εμφανίζει κάποια στιγμή στην ζωή του, πάνω από το 80% του πληθυσμού. Παρά το γεγονός ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για «πιάσιμο», που οφείλεται σε ορισμένες κακές συνήθειες της καθημερινότητας και παράγοντες  ιδιαίτερα διαδεδομένους  στον πληθυσμό, ένα υπολογίσιμο ποσοστό οφείλεται σε οργανικά προβλήματα.
Τα νοσήματα που προκαλούν οσφυαλγία διακρίνονται σε  τοπικές παθήσεις των οστών και της σπονδυλικής στήλες (π.χ. «άλατα» στη σπονδυλική στήλη), σε συστηματικά νοσήματα (π.χ. καρκινώματα), σε οργανικά προβλήματα παρακείμενων οργάνων (π.χ. παθήσεις νεφρού), σε φλεγμονές (πχ. βρουκέλλωση). Κάθε περιστατικό οσφυαλγίας που είναι έντονο, υποτροπιάζει,  δεν υποχωρεί τη νύχτα  ή συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα πρέπει να αξιολογείται σωστά ιατρικώς, διότι ενδέχεται να μην είναι  μια απλή, κοινή, τοπική οσφυαλγία. 
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την πρόληψη της οσφυαλγίας:
1.      Πίνετε επαρκή ποσότητα νερού. Η αφυδάτωση συνδέεται με αυξημένα ποσοστά συγκέντρωσης αλάτων στο νεφρό και επεισόδια οσφυαλγίας. Η ποσότητα του νερού που πρέπει ιδανικά να καταναλώνετε εξαρτάται από το είδος των παθήσεων από τις οποίες πάσχετε και το status της υγείας σας. Γενικώς πάντως εφόσον είστε υγιής, να αποφεύγετε να πίνετε κάτω από οκτώ ποτήρια νερό ημερησίως.
2.      Ορισμένες διαταραχές χωρίς συμπτώματα, όπως  η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου, της χοληστερόλης  και του ουρικού οξέος του αίματος, συνδέονται με επεισόδια οσφυαλγίας. Μην αμελείτε την προληπτική περιοδική ιατρική σας εξέταση, για την πρώιμη αποκατάσταση των διαταραχών αυτών.  
3.       Παράγοντες που καταπονούν τη σπονδυλική στήλη, προκαλούν πόνους και πρέπει να αποφεύγονται, είναι η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η παρατεταμένη ορθοστασία, η κακή στάση του σώματος, οι επαγγελματικές δραστηριότητες που προκαλούν αυξημένη δόνηση (π.χ. χειρισμός κομπρεσέρ), γυμναστικές δραστηριότητες που δεν γίνονται σωστά, τα «ψηλά» τακούνια.
4.      Είναι σημαντικό να προστατεύετε την ράχη σας κατά τις καθημερινές δραστηριότητες. Να αποφεύγετε να σηκώνετε βάρη, σε περίπτωση άρσης βαρών να λυγίζετε τα πόδια σας, να χρησιμοποιείτε καρέκλα με στήριγμα για τα χέρια, να μεριμνάτε για την καλή ποιότητα του ύπνου σας, να είστε ευθυτενείς.
5.      Η σωστή συστηματική αεροβική άσκηση που γίνεται με κατάλληλα αθλητικά υποδήματα και ακολουθεί τον  κανόνα καλή προθέρμανση-άσκηση-καλή αποθεραπεία είναι πολύ ευεργετική για την πρόληψη της οσφυαλγίας. Η κολύμβηση είναι μία από τις καλύτερες αθλητικές δραστηριότητες. Η στατική άρση βαρών, καταπονεί την ράχη και μπορεί να προκαλέσει κήλη. Προγράμματα άσκησης που περιλαμβάνουν την ενδυνάμωση κοιλιακών-ραχιαίων είναι ωφέλιμα.
Σημαντικά για την ορθή αξιολόγηση της εγκατεστημένης οσφυαλγίας, είναι τα ευρήματα της σωστής ιατρικής εξέτασης, τα οποία καθορίζουν και το είδος τυχόν απαιτούμενου εργαστηριακού ελέγχου.
 Η θεραπεία διαφοροποιείται ανάλογα με το αίτιο.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com   FREQUENT MEDICAL DISORDERS
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.