UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 24/03/2011

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

3/24/11

ΒΑΡΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ - ΜΗΝΟΡΡΑΓΙΑ

Απώλεια ερυθρών αιμοσφαιρίων με την περίοδο και πτώση ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα, με αποτέλεσμα εικόνα αναιμίας (δεξιά εικόνα αναιμίας σε αντιδιαστολή με την περίπτωση φυσιολογικού αίματος αριστερά)
Η φυσιολογική περίοδος διαρκεί δύο με επτά ημέρες και προκαλεί μία μέση απώλεια αίματος 40 ml ανά κύκλο. Όταν η απώλεια αίματος υπερβαίνει τα προαναφερόμενα επίπεδα, πρόκειται για αύξηση του αίματος της φυσιολογικής περιόδου. Ενίοτε οι απώλειες είναι σημαντικές με εμφάνιση άφθονου αίματος, πηγμάτων, παράταση των ημερών της περιόδου ή μείωση των μεσοδιαστημάτων εμφάνισης της περιόδου σε μία συγκεκριμένη γυναίκα.

Τα αίτια περιλαμβάνουν:

1. Εγκυμοσύνη

2. Φάρμακα

3. Ορμονικές διαταραχές

4. Γυναικολογικά προβλήματα

5. Φλεγμονές

6. Παθολογικά προβλήματα που προκαλούν αλλοιώσεις στην πηκτικότητα του αίματος

7. Άγχος.

Σε αρκετές περιπτώσεις η ενδελεχής γυναικολογική και παθολογική διερεύνηση δεν αναδεικνύει σοβαρό υποκείμενο νόσημα. Παρόλα αυτά και ανεξαρτήτως αιτίου, ο σημαντικός ρόλος που έχει ο όγκος και η ιδιαίτερη δυναμική του αίματος για τον οργανισμό, έχει σημαντικές συστηματικές παθολογικές συνέπειες.

Οι γυναίκες που παρουσιάζουν αυξημένες απώλειες αίματος με την περίοδο παρουσιάζουν με αυξημένα ποσοστά τα εξής παθολογικά προβλήματα:

1. Υπόταση

Λόγω της απώλειας αίματος μειώνεται η αρτηριακή πίεση. Η συστολική αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθεί σε επίπεδα κάτω του 100 mmHg. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ζάλη, ατονία, δύσπνοια, αίσθημα παλμών, αδυναμία συγκέντρωσης, λιποθυμικά επεισόδια. Όταν πρόκειται για οξεία αθρόα απώλεια αίματος, η οξεία αιμορραγία μπορεί να οδηγήσει σπάνια σε αιμορραγική καταπληξία, κατάσταση που επιβάλλει ενδονοσοκομειακή νοσηλεία.

Σε ορισμένα άτομα εμφανίζεται μόνο ορθοστατική υπόταση, με αποτέλεσμα η αρτηριακή πίεση του αίματος να μειώνεται σημαντικά και να εμφανίζονται συμπτώματα όπως ζάλη, αδυναμία, ατονία στην όρθια θέση.

2. Αναιμία, πτώση συνολικών αποθεμάτων σιδήρου στον οργανισμό

Η συνολική μάζα των ερυθρών αιμοσφαιρίων που κυκλοφορούν στο αίμα μειώνεται λόγω της αυξημένης απώλειας αίματος με την περίοδο, με αποτέλεσμα την ελάττωση της συγκέντρωσης της αιμοσφαιρίνης του αίματος και του αιματοκρίτη και την εμφάνιση αναιμίας. Ο σίδηρος που περιέχεται στην αιμοσφαιρίνη αποβάλλεται. Όταν οι απώλειες είναι σημαντικές ή η διατροφή με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο πτωχή, ο οργανισμός δεν καταφέρνει να αντιρροπήσει την απώλεια σιδήρου και τα συνολικά αποθέματα του μετάλλου στο σώμα, μειώνονται. Λόγω του σημαντικού ρόλου του σιδήρου στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, στην ομαλή μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς και στην ομαλή διεξαγωγή των χημικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται καθημερινά στο σώμα, συμπτώματα όπως διαταραχές συγκέντρωσης, ζάλη, εύκολη κόπωση, δύσπνοια, αίσθημα ταχυκαρδίας, απώλεια αντοχής, λιποθυμία, εμφανίζονται. Η πτώση σιδήρου προκαλεί αλλοιώσεις από το δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά, όπως εύκολη ρυτίδωση, αύξηση ευθραυστότητας μαλλιών και νυχιών. Σε σοβαρή σιδηροπενία αναπτύσσονται σχισμές στις γωνίες του στόματος, διαστροφή συμπεριφοράς, κοιλονυχία, νευρολογικά σύνδρομα.

3. Απώλειες ζωτικών ιχνοστοιχείων.

Ορισμένες μελέτες έχουν αναδείξει μικρότερα επίπεδα ζωτικών ιχνοστοιχείων σε άτομα με χρόνια απώλεια αίματος (π.χ. μείωση αποθεμάτων χαλκού - ψευδαργύρου του σώματος). Υποθερμία, διαταραχές στην άμυνα του οργανισμού, χρόνια κόπωση είναι ανάμεσα στα συμπτώματα που εμφανίζονται.

Κατά την σωστή ιατρική εξέταση αξιολογούνται τα στοιχεία από το ιστορικό σε συνδυασμό με τα ευρήματα της ιατρικής φυσικής εξέτασης και των εργαστηριακών ελέγχων. Η ακριβής εντόπιση του αιτίου της αναιμίας και η σωστή αποκατάσταση της υπότασης και των αποθεμάτων των στοιχείων που ελλείπουν, είναι σημαντικά για την θεραπεία.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1



















ΒΑΡΥ ΚΕΦΑΛΙ

Το βαρύ κεφάλι, είναι ένα συχνό σύμπτωμα, που χαρακτηρίζεται από αίσθημα βάρους στην περιοχή του κρανίου. Το βαρύ κεφάλι δεν πρέπει να συγχέεται με τον πονοκέφαλο. Ως σύμπτωμα μπορεί να συνοδεύεται από πονοκέφαλο ή αίσθημα τάσης, μπορεί όμως και όχι.

Παράγοντες της καθημερινότητας που συνοδεύονται από το σύμπτωμα είναι η κατάχρηση αλκοόλ, η υπερκόπωση, το stress, η αϋπνία, η κακή διατροφή. Απλά τοπικά νοσήματα στην περιοχή της κεφαλής, και ποικίλες ιώσεις προκαλούν χαρακτηριστικά βαρύ κεφάλι. Όταν το σύμπτωμα είναι έντονο, επιμένει ή εμφανίζεται μετά από τραυματισμό, η ιατρική εξέταση επιβάλλεται προς αποκλεισμό σοβαρότερων νοσημάτων (π.χ. αιματώματα, υπέρταση, εγκεφαλικά νοσήματα).

Μέτρα πρόληψης του συμπτώματος:

• Να αποφεύγετε την αϋπνία, τις ακατάστατες ώρες ύπνου, το στρες και την υπερκόπωση. Η ήπια άσκηση που περιλαμβάνει περπάτημα και ειδικές τεχνικές χαλάρωσης όπως το μασάζ, βοηθούν στην πρόληψη του συμπτώματος.

• Η διατροφή σας πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες. Εάν είστε σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, να μην αμελείτε τη σωστή ιατρική σας παρακολούθηση.

• Συνιστάται αποφυγή υπερκατανάλωσης καφέ, τσαγιού, αλκοόλ και προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη όπως αναψυκτικών τύπου κόλα.

• Μην καταναλώνετε αμφιβόλου ποιότητας αλκοολούχα ποτά και μην τα αναμιγνύετε μεταξύ τους. Μην καταναλώνετε καθόλου αλκοόλ εάν είστε υπό φαρμακευτική αγωγή.

• Να φροντίζετε σχολαστικά τα δόντια σας.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.



Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1


ΒΑΡΥΣΤΟΜΑΧΙΑ - ΒΑΡΥ ΣΤΟΜΑΧΙ

Η ύπαρξη βάρους στην περιοχή του στομάχου είναι ένα συχνό παθολογικό πρόβλημα κατά τη μαχόμενη κλινική πράξη. Το πρόβλημα μπορεί να εμφανίζεται οξέως, να είναι χρόνιο ή να υποτροπιάζει. Αρκετοί ασθενείς παραπονούνται ταυτόχρονα για κάψιμο, φούσκωμα, πόνο, ναυτία, διαταραχές κενώσεων. Η βαρυστομαχιά μειώνει δραστικά την ποιότητα της ζωής του πάσχοντα και αρκετές φορές του προκαλεί άγχος και πανικό.

Η βαρυστομαχιά μπορεί να οφείλεται σε:

1. Εγκυμοσύνη

2. Παράγοντες της καθημερινότητας που αφορούν την διατροφή, τις συνήθειες, την χρήση φαρμάκων, το επάγγελμα του ατόμου.

Τα ακατάστατα γεύματα, τα λιπαρά γεύματα, το stress, η κατάχρηση αλκοόλ και ορισμένων ροφημάτων, η κατάχρηση φαρμάκων, είναι ορισμένοι από τους πιο κοινούς παράγοντες που προκαλούν βαρύ στομάχι στον έλληνα ασθενή.

3. Οργανικά νοσήματα.

Τα νοσήματα αυτά, δεν είναι αμιγώς νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος, όπως λανθασμένα και ευρέως δυστυχώς πιστεύει μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Ο διαβήτης, οι φλεγμονές, νοσήματα στομάχου χολής παγκρέατος, εντερικά νοσήματα, η καρδιακή ισχαιμία, η αλλεργία, η νεφρική νόσος είναι ανάμεσα στα πιο κοινά νοσήματα που πλήττουν τον έλληνα ασθενή και προκαλούν βάρος στο στομάχι. Ιδιαίτερα συχνό σε παχύσαρκους και διαβητικούς ασθενείς είναι το άτυπο έμφραγμα του μυοκαρδίου, που εκδηλώνεται οξέως ως βαρυστομαχιά.

4. Λειτουργική δυσπεψία

Αποτελεί την πιο συχνή αιτία της χρόνιας βαρυστομαχιάς. Ποικίλοι παράγοντες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αποτελούν την αιτία του συνδρόμου. Η αυξημένη σπλαγχνική ευαισθησία, η δυσανεξία σε συστατικά των τροφών, η καθυστερημένη προώθηση της τροφής και ψυχολογικοί παράγοντες είναι ανάμεσα στους παράγοντες αυτούς.

Κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης, τα στοιχεία από το διατροφικό και επαγγελματικό ιστορικό, το ιστορικό των καθημερινών συνηθειών, τα συνoδά συμπτώματα, ορισμένα σημεία από την εξέταση κατευθύνουν την ορθή διάγνωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλονται εργαστηριακοί έλεγχοι.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την δυσάρεστη αυτή παθολογική κατάσταση.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1


ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΦΩΝΗΣ


Η ομαλή εκφώνηση προϋποθέτει την καλή λειτουργία του λάρυγγα, των φωνητικών χορδών, της αναπνοής, του νευρικού συστήματος. Στην χροιά της φυσιολογικής φωνής εμπλέκονται κληρονομικοί και ορμονικοί παράγοντες, με αποτέλεσμα η φωνή να είναι ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου. Η αλλοίωση της φωνής μπορεί να αφορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της (π.χ. τόνος, τραχύτητα) ή να αφορά την ομαλή ροή των λέξεων και την άρθρωση. Η αλλοίωση της φωνής μπορεί να οφείλεται σε :

1. Παράγοντες που διαταράσσουν την ανατομική δομή της περιοχής (π.χ. φλεγμονές από ιούς και μικρόβια, καρκίνος του λάρυγγα).

2. Παράγοντες που διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία των φωνητικών χορδών και λαρυγγικών μυών (π.χ. υπερβολική χρήση των φωνητικών χορδών λόγω επαγγέλματος, κάπνισμα, πεπτικές διαταραχές).

3. Παράγοντες που διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος (π.χ. ορισμένα εγκεφαλικά επεισόδια παρουσιάζουν χαρακτηριστικά δυσαρθρία).

4. Παράγοντες που διαταράσσουν τα επίπεδα ορμονών που εμπλέκονται στην τραχύτητα της φωνής (π.χ. σύνδρομα αρρενοποίησης).

Κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης, τα στοιχεία από το διατροφικό και επαγγελματικό ιστορικό, το ιστορικό των καθημερινών συνηθειών, τα συνoδά συμπτώματα, ορισμένα σημεία από την εξέταση (π.χ. εξέταση λαιμού, αναπνευστικό ψιθύρισμα, εξέταση νευρολογικών σημείων) κατευθύνουν την διάγνωση και την θεραπεία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλονται εργαστηριακοί έλεγχοι.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχει ως βασική πηγή καθημερινής θερμιδικής πρόσληψης φυτικά προϊόντα της Μεσογείου, όπως τα όσπρια, τα πλήρη δημητριακά, το σταρένιο ψωμί, το extra παρθένο ελαιόλαδο. Χαρακτηρίζεται από μέτρια κατανάλωση ζωικών προϊόντων (αυγά–γαλακτοκομικά), μέτρια κατανάλωση ψαριών και ελάχιστη κατανάλωση κρέατος. Το κρέας, ήταν κατά κύριο λόγο τρόφιμο των κυριακάτικων και εορταστικών γευμάτων.

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή υπαγορεύονταν στην παραδοσιακή ελληνική κοινωνία από οικονομικούς και θρησκευτικούς λόγους, με δεδομένο ότι η μέση ελληνική οικογένεια συμμορφώνονταν με τις ορθόδοξες θρησκευτικές παραδόσεις και επιπροσθέτως, δεν είχε τα χρήματα, για να εντάξει το κρέας και το ψάρι στο καθημερινό της τραπέζι. Η παραδοσιακή ελληνική διατροφή έχει συνδεθεί σε επιστημονικές έρευνες με χαμηλή επίπτωση εμφραγμάτων και ορισμένων καρκινωμάτων, αύξηση της επιβίωσης και υψηλά επίπεδα ζωτικότητας.

Η κατάσταση άλλαξε άρδην κατά τα τελευταία χρόνια. Η μείωση της επιρροής της θρησκείας, η αύξηση της οικονομικής ευμάρειας και η υιοθέτηση ξενόφερτων διατροφικών προτύπων, είχαν ως αποτέλεσμα οι θρησκευτικές νηστείες να μην τηρούνται πλέον σε μεγάλο βαθμό, ενώ το κρέας και τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα του (π.χ. βούτυρο, αλλαντικά), έλαβαν δεσπόζουσα θέση στην διατροφική καθημερινότητα του νεοέλληνα. Με την αστικοποίηση, η πρόσβαση σε καλής ποιότητας ελαιόλαδο περιορίστηκε. Οι μαργαρίνες αντικατέστησαν σταδιακά το φρέσκο ελαιόλαδο. Τα έτοιμα βιομηχανοποιημένα snack και τα αναψυκτικά αντικατέστησαν τα πατροπαράδοτα γεύματα.

Οι αλλαγές αυτές σε συνδυασμό με την βιομηχανοποίηση της κτηνοτροφίας, οδήγησαν στην αύξηση της επίπτωσης ορισμένων διογκούμενων παθολογικών προβλημάτων.

Προβλήματα υγείας που συνδέονται με τις αλλαγές στις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες είναι:

1. Μεταβολικές διαταραχές, όπως παχυσαρκία, αύξηση σακχάρου, χοληστερόλης LDL και ουρικού οξέως.

Η περιεκτικότητα του κρέατος σε λίπος έχει σημαντικά αυξηθεί κατά τα τελευταία χρόνια, λόγω των μεθόδων εκτροφής που χρησιμοποιεί η σύγχρονη κτηνοτροφία. Συγκεκριμένα, το κρέας των σύγχρονων ζώων περιέχει αναλογικά πολύ περισσότερο λίπος σε σχέση με το κρέας των ζώων παραδοσιακής εκτροφής, λόγω των χρησιμοποιούμενων μεθόδων ταχείας πάχυνσης σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή που επιβάλλεται στο ζώο από τις σύγχρονες μεθόδους κτηνοτροφίας.

Τα ποσοστά παχυσαρκίας, τα επίπεδα κακής χοληστερόλης LDL και σακχάρου αυξήθηκαν. Η καθημερινή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που αφθονούν στο κόκκινο κρέας στο βούτυρο τις μαργαρίνες και τα κακής ποιότητας φυτικά λάδια και η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, που αφθονεί στα έτοιμα βιομηχανοποιημένα προϊόντα και τα αναψυκτικά, είναι υπεύθυνα για την αύξηση του ποσοστού των πασχόντων από τα παθολογικά αυτά προβλήματα. Επιπρόσθετα η απόσυρση του φρέσκου υψηλής ποιότητας ελαιόλαδου από την διατροφή, επιδείνωσε το profile των λιπιδίων στο αίμα, με αποτέλεσμα τη μείωση της προστατευτικής χοληστερόλης HDL και την αύξηση της βλαπτικής χοληστερόλης LDL. Η χαμηλή LDL χοληστερόλη συσσωρεύεται στο τοίχωμα των αγγείων με αποτέλεσμα την ανάπτυξη αθηροσκλήρυνσης, κακής άρδευσης ζωτικών οργάνων, στεφανιαίας νόσου, νεφρικής ανεπάρκειας, εγκεφαλικών επεισοδίων, στυτικής ανδρικής δυσλειτουργίας, πρόωρης γήρανσης. Το αυξημένο σάκχαρο μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε μια ποικιλία ζωτικών οργάνων, όπως είναι η καρδιά, ο εγκέφαλος, τα νεφρά, τα αγγεία, τα νεύρα, το δέρμα, τα μάτια, το γεννητικό σύστημα. Το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, ορισμένες παράμετροι (π.χ. κοιλιακή παχυσαρκία, κακή κληρονομικότητα, χαμηλή καλή χοληστερόλη HDL) επιδεινώνουν τις παθολογικές συνέπειες από την εκτροπή του μεταβολισμού του σακχάρου και της χοληστερόλης.

Το ουρικό οξύ, παράγεται στον οργανισμό κατά τον μεταβολισμό των πουρινών, οι οποίες αφθονούν στο κρέας και ορισμένα βιομηχανοποιημένα προϊόντα του (π.χ. αλλαντικά). Η υπερουριχαιμία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στις αρθρώσεις και στα νεφρά.

2. Αυξημένη συσσώρευση τοξικών ουσιών στον οργανισμό.

Κατά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές μελέτες που αφορούν την δίοδο στην τροφική αλυσίδα των βιομηχανικών χημικών ουσιών, των τοξικών ουσιών από τα κατάλοιπα των βιομηχανικών αποβλήτων, των εντομοκτόνων παρασιτοκτόνων μυκητοκτόνων, που χρησιμοποιούνται στην γεωργία. Αρκετές φορές οι ουσίες αυτές μολύνουν τις ζωοτροφές, οι οποίες, ως γνωστόν, δεν πλένονται πριν την κατανάλωσή τους από το εκτρεφόμενο ζώο και έχουν τάση συσσώρευσης σε οργανισμούς που ευρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Πολλές από τις ουσίες αυτές είναι λιποδιαλυτές, αποθηκεύονται στο λιπώδη ιστό και τελικώς αθροίζονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα ζώα που τρέφονται με τις μολυσμένες τροφές και στα ζωικά τους προϊόντα (π.χ. γάλα). Η άθροιση τοξικών ουσιών είναι αυξημένη και στα ψάρια, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες. Η τακτική αφόδευση που προάγεται από την φυτοφαγική διατροφή, απάγει τα καρκινογόνα από το έντερο με μεγαλύτερο ρυθμό συγκριτικά με την κρεοφαγία, φαινόμενο στο οποίο οφείλεται, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες η μειωμένη επίπτωση καρκινωμάτων του εντέρου σε χορτοφάγους, με βάση επιδημιολογικές μελέτες.

Η χρήση ορισμένων συντηρητικών και τεχνητών χρωστικών που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή βιομηχανοποιημένων προϊόντων έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη ορισμένων καρκινωμάτων, σε βάθος χρόνου.

Παρά το γεγονός ότι η σχέση της κρεοφαγίας και των χρησιμοποιούμενων συντηρητικών των τροφίμων με την καρκινογένεση δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς, η αύξηση της νοσηρότητας από ορισμένα καρκινώματα κατά τα τελευταία χρόνια πιθανώς οφείλεται στην κατάχρηση κρέατος, ζωικής πρωτεΐνης και βιομηχανοποιημένων προϊόντων.

3. Νοσήματα του πεπτικού, όπως η χολολιθίαση, η δυσκοιλιότητα, οι αιμορροΐδες

Α. ΧΟΛΟΛΙΘΙΑΣΗ

Στην χολολιθίαση αναπτύσσονται λίθοι χολής. Η κρεοφαγία, η πτώση της ημερήσιας κατανάλωσης φυτικών ινών και η αύξηση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών ενοχοποιούνται για την αύξηση της επίπτωσης της χολολιθίασης στο σύγχρονο κόσμο.

Β. ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ-ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ

Στην δυσκοιλιότητα, οι κενώσεις προκαλούν υπερβολική προσπάθεια κατά την αφόδευση ή ο ασθενής έχει συστηματικά δύο ή λιγότερες κενώσεις την εβδομάδα. Η νόσος των αιμορροΐδων χαρακτηρίζεται από διάταση και συμφόρηση του αγγειακού πλέγματος της περιοχής του εντέρου. Η ομαλή λειτουργία του εντέρου έχει άμεση σχέση με το ποσό των φυτικών ινών που περιέχεται σε μια ισορροπημένη διατροφή. Τα όσπρια, το ψωμί ολικής άλεσης, τα πλήρη δημητριακά που είναι πλούσια σε ίνες, ήταν η βασικότερη πηγή θερμιδικής πρόσληψης στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, με αποτέλεσμα τα προβλήματα αυτά να ήταν σπάνια κατά το παρελθόν. Όταν το κρέας αποτελεί την βασική καθημερινή πηγή θερμιδικής πρόσληψης, η πιθανότητα εμφάνισης των παθολογικών αυτών προβλημάτων, αυξάνεται.

4. Ανθεκτικές λοιμώξεις και προβλήματα γονιμότητας.

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για να προλαμβάνουν τις λοιμώξεις των ζώων που συνωστίζονται κατά την σύγχρονη εκτροφή, προκαλούν σημαντική αύξηση της αντοχής των μικροβίων και νέες επιθετικές λοιμώξεις, ενώ οι ορμόνες που χρησιμοποιούνται στην εντατική εκτροφή έχουν συνδεθεί σε μελέτες, με ορισμένα καρκινώματα και προβλήματα υπογονιμότητας.

5. Νόσος GREUTZFELDT JAKOB.

Κατά τα τελευταία χρόνια μία σπάνια νευρολογική νόσος που σχετίζεται με την κατανάλωση βοδινού κρέατος, η νόσος GREUTZFELDT JAKOB, μονοπώλησε τα media. H νόσος χαρακτηρίζεται από μη αναστρέψιμη νευρολογική εκφύλιση, αστάθεια, έκπτωση εγκεφαλικών λειτουργιών. Πυροδοτείται από παθογόνους παράγοντες που ονομάζονται πριόνια (prions) και επάγουν μετατροπή φυσιολογικής εγκεφαλικής πρωτεΐνης σε παθολογική ισομορφή. Οφείλεται σε κατανάλωση μολυσμένου βοδινού κρέατος από ζώα που πάσχουν από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών (νόσος τρελλών αγελάδων). Η νόσος των τρελλών αγελάδων στα ζώα προέρχεται μετά από κατανάλωση ακατάλληλης ζωοοτροφής που περιέχει υλικό από μολυσμένα ζώα.

Η χρησιμοποίηση γενετικώς τροποποιημένων ζωοτροφών, νέας μεθόδου γρήγορης εκτροφής στην βιομηχανοποιημένη κτηνοτροφία, έχει άγνωστες μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1