UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 20/08/2017

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

8/20/17

ΠΟΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΥΡΗΣΗ: ΕΝΑ ΣΥΧΝΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Ο πόνος κατά την ούρηση καλείται ιατρικώς δυσουρία και είναι ιδιαίτερα συχνός κατά την διάρκεια των περιόδων του έτους στις οποίες οι περιβαλλοντικές θερμοκρασίες δεν είναι χαμηλές και οι εκδρομές, οι κολυμβητικές δραστηριότητες, οι εξορμήσεις στην ύπαιθρο,  είναι συνήθεις (στην Ελλάδα κλασσικά η περίοδος Άνοιξη Καλοκαίρι Φθινόπωρο). Πολλές φορές οι ασθενείς δεν παραπονιούνται για πόνο αλλά για συμπτώματα που μοιάζουν με πόνο όπως το κάψιμο ή τα τσιμπήματα κατά την ούρηση.
Η υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος και κακές συνήθειες που συνδέονται με τα ταξίδια και το θέρος, οδηγούν σε παθοφυσιολογικά φαινόμενα και νοσήματα, που ευθύνονται για τα παθολογικά αυτά συμπτώματα. Το χλώριο της πισίνας και το αλάτι της θάλασσας ενίοτε προκαλούν τοπικούς ερεθισμούς που ενδέχεται να προκαλέσουν παροδικά καύσος. Ακατάλληλα μαγιό, εσώρουχα, σαπούνια, αρώματα, και άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή ερεθισμούς που πυροδοτούν πόνο καύσος ή τσούξιμο στην ουρήθρα ή τα γεννητικά όργανα. Ξεχασμένα ταμπόν ή λερωμένες σερβιέτες που παραμένουν επί μακρόν κατά τα ταξίδια μπορεί να ευθύνονται για τα ενοχλητικά αυτά συμπτώματα σε γυναίκες.
Τα πιο κοινά νοσήματα που προκαλούν πόνο κατά την ούρηση και συχνά εμφανίζουν αυξημένη επίπτωση κατά την περίοδο που διανύουμε είναι:
1.     Οι λίθοι του ουροποιητικού συστήματος
Η επαρκής πρόσληψη νερού σε συνδυασμό με την ούρηση αποτρέπουν την δημιουργία κρυστάλλων και συγκριμάτων στα νεφρά αποτελώντας ένα αποτελεσματικό μηχανισμό έκπλυσής τους. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η αυξημένη εφίδρωση συχνά οδηγεί σε αφυδάτωση και συμπύκνωση ούρων. Επιπλέον η υπερκατανάλωση αλκοόλ και ζωικής πρωτεΐνης κατά τα ταξίδια οδηγεί σε αύξηση του δυσδιάλυτου ουρικού οξέος, το οποίο κατά τη νεφρική αποβολή του μπορεί να προκαλέσει συγκρίματα και λίθους. Η κατάσταση μπορεί να εκδηλωθεί με δυσουρία, πόνους στα νεφρά, στην κοιλιά και στη μέση (κολικός νεφρού), κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει νεφρική βλάβη.
2.     Οι κοινές ουρολοιμώξεις
Η ουρολοίμωξη είναι φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού οφείλονται σε παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τα ούρα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα, τον προστάτη, τον νεφρό. Όταν η φλεγμονή αφορά την κύστη πρόκειται για κυστίτιδα, την ουρήθρα ουρηθρίτιδα, το νεφρό πυελονεφρίτιδα, τον προστάτη προστατίτιδα. Εάν ο οργανισμός περιχαρακώσει τοπικά την λοίμωξη συμπτώματα όπως τσούξιμο κατά την ούρηση, συχνουρία, πυρετός, δέκατα, ναυτία, κοιλιακός πόνος, εμετός εμφανίζονται ( συμπτωματικές ουρολοιμώξεις ) ενδέχεται ωστόσο οι ουρολοιμώξεις να μην παρουσιάσουν κανένα σύμπτωμα (ασυμπτωματικές ουρολοιμώξεις). Όταν οι μηχανισμοί άμυνας δεν λειτουργήσουν επαρκώς ή το σώμα έλθει αντιμέτωπο με ένα ιδιαίτερα επιθετικό λοιμογόνο αίτιο, εκείνο μέσω του αίματος μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλα όργανα .Το πιο κοινό αίτιο ουρολοιμώξεων είναι το μικρόβιο escherichia coli.
Βασικοί παράγοντες που συνδέονται με τον πολλαπλασιασμό κοινών μικροβίων που προκαλούν ουρολοιμώξεις κατά το καλοκαίρι είναι η αναποτελεσματική πλύση της ουροδόχου κύστης λόγω της αφυδάτωσης από τη ζέστη, η κολύμβηση σε  μολυσμένες κολυμβητικές δεξαμενές ή θάλασσες, η μη λήψη επαρκούς ποσότητας νερού, οι κακές συνθήκες υγιεινής που εκθέτουν την ουρήθρα σε μικρόβια από τον πρωκτό. Εξορμήσεις στην ύπαιθρο και πολύωρες πεζοπορίες στις οποίες δεν λαμβάνεται μέριμνα για επαρκή ανεφοδιασμό με νερό πολλές φορές δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να εμφανιστεί το πρόβλημα της ουρολοίμωξης κατά την Άνοιξη και το Φθινόπωρο.
3.     Μολύνσεις του γεννητικού συστήματος
Συνήθεις τρόποι προσβολής του γεννητικού συστήματος με παθογόνους μικροοργανισμούς είναι η επιμόλυνση ρούχων ή πετσετών σε μολυσμένες πισίνες, η κολύμβηση σε μολυσμένα ύδατα, η αυξημένη σεξουαλική ελευθεριότητα κατά τα ταξίδια σε συνδυασμό με την αμέλεια κατά την χρήση του προφυλακτικού. Μύκητες, τα Chlamydia trachomatis, η Neisseria Gonorrhea, τα χλαμύδια trachomatis, το treponema pallidum, o haemophilus ducreyi, το calymmatobacterium granulomatis, το ureaplasma uralyticum, ο ιός των θηλωμάτων του ανθρώπου, η trichomonas vaginalis, ο έρπης είναι ορισμένα μόνο από τα παθογόνα που απασχολούν τους ειδικούς παθολόγους κατά την διάρκεια των διακοπών. Οι μολύνσεις ενδέχεται να είναι ασυμπτωματικές ενώ όταν υπάρχουν συμπτώματα, τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με το αίτιο και τον βαθμό της συστηματικής διασποράς.  Δυσουρία, κνησμός, πυώδης έκκριση εξάνθημα έλκος πυρετός αρθραλγίες πονόλαιμος λεμφαδενοπάθεια διάσπαρτη λοίμωξη μπορεί να εμφανιστούν.
Η σωστή ιατρική εξέταση είναι σημαντική για την ορθή διάγνωση και θεραπεία.


Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770


E mail: amoschovaki@yahoo.gr