UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 07/08/2015

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

8/7/15

ΥΠΟΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ: ΣΥΝΗΘΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΥΣΩΝΑ

Η θερμοπληξία, οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές, η υπόταση,  είναι τα πιο συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζει ειδικός παθολόγος κατά τις ημέρες καύσωνα και συνδέονται άμεσα με αυτόν. Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι πάσχοντες από γενικευμένες δερματικές νόσους, οι νεφροπαθείς, οι καρδιοπαθείς, οι πάσχοντες από ελάττωση της αιματικής ροής του σώματος, τα άτομα που κάνουν κακή διατροφή, οι πάσχοντες από υπόταση, οι πάσχοντες από νοσήματα που διαταράσσουν τους μηχανισμούς της δίψας και τους ομοιοστατικούς μηχανισμούς του σώματος, τα μωρά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες, οι αθλητές. Συνήθη φάρμακα και ουσίες που επηρεάζουν τους ομοιοστατικούς μηχανισμούς του σώματος είναι:
*    Τα  αντιχολινεργικά φάρμακα
*    Τα ανιισταμινικά  φάρμακα
*    Οι φαινοθειαζίνες
*    Τα αντικαταθλιπτικά
*    Τα αγγειοσυσπαστικά
*    Οι β αδρενεργικοί αναστολείς
*    Τα ναρκωτικά
*    Το αλκοόλ
Α. ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ

Η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος ελέγχεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου στον οποίο βρίσκονται τα θερμορυθμιστικά κέντρα. Το θερμορυθμιστικό κέντρο στο φυσιολογικό άτομο, διατηρεί την θερμοκρασία του σώματος σταθερή, παρά τις περιβαλλοντικές αλλαγές, διότι εξισορροπεί τις διαταραχές θερμοκρασίας που μπορεί να προκύψουν από την μεταβολική δραστηριότητα του σώματος και την διακύμανση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Η ομοιοστατική αυτή λειτουργία του σώματος είναι πολύ σημαντική και η εφίδρωση, η περιφερική αγγειοδιαστολή και η δίψα είναι σημαντικοί συντελεστές του συστήματος ομοιόστασης του οργανισμού.

Η παθολογική αδυναμία του σώματος να αποβάλλει την πλεονάζουσα θερμότητα κατά την διάρκεια υψηλών περιβαλλοντικών θερμοκρασιών, λόγω  ανεπάρκειας των ομοιοστατικού μηχανισμού του οργανισμού, προκαλεί μια σειρά από συμπτώματα: Ατονία, ζάλη, αδυναμία, κράμπες, σύγχυση, ναυτία, εμετό, λιποθυμία, πονοκέφαλο,  εγκεφαλική δυσλειτουργία, διαταραχές ούρων. Όταν η ομοιοστατική λειτουργία διαταράσσεται σε μεγάλο βαθμό, εμφανίζεται θερμοπληξία με πυρετό,  σοβαρές βλάβες στην λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, του εγκεφάλου, του ήπατος και των νεφρών, κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία για τον πάσχοντα, χωρίς την παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας.
Β. ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Το νάτριο και το κάλιο είναι οι πιο βασικοί ηλεκτρολύτες του οργανισμού που λαμβάνουμε με τα τρόφιμα.  Η διατήρηση της φυσιολογικής συγκέντρωσης των ηλεκτρολυτών είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων του σώματός μας, άρα κατ’ επέκταση και των οργάνων μας. Με την εφίδρωση που κινητοποιείται έντονα κατά την περίοδο του καύσωνα, το άτομα χάνει νερό και ηλεκτρολύτες, κυρίως μάλιστα νάτριο, το οποίο αφθονεί στον ιδρώτα. Εάν προεξάρχει η απώλεια νερού, η συγκέντρωση του νατρίου στο αίμα αυξάνεται, εάν προεξάρχει η απώλεια νατρίου, τότε εμφανίζεται χαμηλό νάτριο αίματος. Σημαντική είναι η σωστή λειτουργία του μηχανισμού της δίψας, της ούρησης και της αφόδευσης για την αποτροπή των ηλεκτρολυτικών διαταραχών.
Οι φυσιολογικές συγκεντρώσεις νατρίου είναι απαραίτητες για την πραγματοποίηση βασικών λειτουργιών του σώματος, όπως η εκτέλεση ποικίλων διεργασιών στον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα και τους μυς, την ρύθμιση της οξεοβασικής ισορροπίας του οργανισμού, την προστασία από την αφυδάτωση, την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η διαταραχή του νατρίου στο αίμα μπορεί να επιφέρει διαταραχές πίεσης, κράμπες, μυϊκή αδυναμία, ζάλη, λήθαργο, σπασμούς, κώμα.
Γ. YΠΟΤΑΣΗ
Στην υπόταση, η συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία ευρέως είναι γνωστή ως «μεγάλη» πίεση είναι κάτω από 100mmHg. Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις μεμονωμένης διαστολικής υπότασης, στις οποίες η διαστολική πίεση (είναι ευρέως γνωστή ως «μικρή» πίεση), ευρίσκεται σε επίπεδα κάτω από 70 mmHg. Η χαμηλή αρτηριακή πίεση δεν προκαλεί συμπτώματα σε αρκετά άτομα. Τα συμπτώματα, όταν υπάρχουν,  περιλαμβάνουν, ζάλη, αδιαθεσία, λιποθυμία, έλλειψη συγκέντρωσης, σύνδρομο κόπωσης, θολή όραση, ναυτία, ωχρότητα, ταχεία αναπνοή, ατονία, κατάθλιψη, δύσπνοια, αίσθημα παλμών, ταχυκαρδίες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.
Κοινή αιτία υπότασης κατά τις ημέρες καύσωνα είναι η αφυδάτωση. Στην αφυδάτωση, οι απώλειες ύδατος υπερβαίνουν την ποσότητα που απαιτείται για την ομαλή αναπλήρωση.  Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, ζάλη υπόταση. Σε σοβαρές περιπτώσεις, προκαλείται υπο ογκαιμικό shock, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες. Σημαντικά για την αποφυγή της υπότασης είναι η σωστή λειτουργία του μηχανισμού της δίψας, της ούρησης, των νευροφυτικών αντανακλαστικών και της αφόδευσης που δεν λειτουργούν σωστά σε πολλά άτομα.
Κατά την διάρκεια των ζεστών ημερών, αναγκαίο είναι να αποφεύγονται η έκθεση στον ήλιο, οι μετακινήσεις, η επίπονη άσκηση, το αλκοόλ, τα βαριά γεύματα. Οι καλύτερες ώρες για περπάτημα, άσκηση ή έκθεση στον ήλιο, είναι το πρωί πριν τις 10.30 και μετά τις 18.00. Συνιστώνται:
·        Επαρκής λήψη νερού
·        Δροσερά μπάνια κατά την διάρκεια της ημέρας
·        Ανοιχτόχρωμα ρούχα
Οι χρονίως πάσχοντες ενδέχεται να χρειάζονται τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου καλό είναι να παραμένουν μόνιμα σε καλά κλιματιζόμενα δωμάτια. 

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOKhttp://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTERhttp://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΒΟΝΝΗ ΠΑΡΙΣΙ ΠΕΚΙΝΟ ΤΟΚΙΟ: ΝΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣhttp://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗhttp://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣhttp://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο) http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣhttp://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑhttp://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΕ VIDEO

ΔΙΑΡΡΟΙΑ: ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΝΤΑ ΣΗΜΕΙΟ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑΣ Η ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Η φυσιολογική συχνότητα κενώσεων είναι ευρεία, κυμαίνεται από τρεις έως δώδεκα ανά εβδομάδα. Με τον όρο διάρροια ορίζουμε το παθολογικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από αύξηση της συνήθους συχνότητας των κενώσεων, του όγκου ή της χαλαρότητάς τους. Οι κενώσεις συχνά έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε νερό. Τα συμπτώματα που συνοδεύουν την διάρροια μπορεί να περιλαμβάνουν:
·        Κοιλιακές κράμπες
·        Κοιλιακό άλγος
·        Πυρετό
·        Αίμα στα κόπρανα
·        Φούσκωμα
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα διάρροιας διαρκούν συνήθως μια-δυο μέρες. Σπανιότερα η διάρροια διαρκεί επί εβδομάδες.  Μία συνήθης δοξασία που επικρατεί είναι ότι η διάρροια οφείλεται σε γαστρεντερίτιδα από παθογόνους μικροοργανισμούς ή σε ευερέθιστο έντερο που αποτελεί συνήθη αθώα λειτουργική διαταραχή. Ωστόσο αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη.
Συνήθη αίτια διάρροιας είναι:

1.     Παθογόνοι μικροοργανισμοί
Τα περισσότερα λοιμώδη αίτια εισέρχονται στον οργανισμό από την στοματική πρωκτική οδό ή μέσω νερού και τροφίμων που επιμολύνθηκαν από παθογόνα ανθρώπινων ή ζωικών περιττωμάτων. Ο άνθρωπος με καλό ανοσοποιητικό σύστημα έχει ενδογενείς μηχανισμούς αντίστασης έναντι των λοιμογόνων αυτών παραγόντων. Έτσι το γαστρικό οξύ του στομάχου, οι εκκρίσεις του γαστρεντερικού σωλήνα με τα τοξικά ένζυμα και τους ανοσολογικούς παράγοντες, η ωφέλιμη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, τα λευκά αιμοσφαίρια, έχουν ουσιαστικό ρόλο στην εξουδετέρωση των παθογόνων. Άτομα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση οξείας διάρροιας είναι οι ταξιδιώτες, οι καταναλωτές τροφίμων αμφιβόλου ποιότητας προέλευσης ή σε μη ελεγμένα εστιατόρια, τα άτομα με διαταραχή του ανοσοποιητικού, οι ένοικοι βρεφονηπιακών σταθμών, τα ιδρυματικά άτομα, οι ομοφυλόφιλοι και ετεροφυλόφιλοι που αμελούν πρακτικές καλής σεξουαλικής υγιεινής, (π.χ. προφυλακτικό), τα άτομα που είναι αντιβίωση ή υπό έχουν λάβει αντιβίωση, οι ηλικιωμένοι. Η τυπική διάρροια των ταξιδιωτών χαρακτηρίζεται από χαλαρές κενώσεις που μπορεί να είναι και άνω των οκτώ ενώ το παθογόνο αίτιο που την προκαλεί ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή και το είδος της τροφής που καταναλώνεται. 
Παθογόνοι μικροοργανισμοί που προκαλούν διάρροια είναι ο ιός Norwalk, ο κυτταρομεγαλοϊός, η ιογενής ηπατίτιδα, η Giardia lamblia το Cryptosporidiu,  το καμπυλοβακτηρίδιο, η σαλμονέλα, η Shigella, το Escherichia coli.
2.     Φάρμακα.
Πολλά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν διάρροια. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά καταστρέφουν τη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών και διάρροια.
3.     Η δυσανεξία στη λακτόζη.
 Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα. Πολλοί άνθρωποι έχουν δυσκολία στην πέψη της λακτόζης λόγω ανεπάρκειας του σχετικού ενζύμου που εμπλέκεται στην διάσπασή της.  Αυτό προκαλεί δυσανεξία στη λακτόζη και διάρροια.

4.     Η φρουκτόζη, τα τεχνητά γλυκαντικά.
Η φρουκτόζη ευρίσκεται φυσιολογικά στα φρούτα και μέλι, αλλά προστίθεται ως γλυκαντικό σε ορισμένα τρόφιμα. Η φρουκτόζη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που προστίθενται κλασσικά σε τσίχλες και προϊόντα χωρίς ζάχαρη, εμπλέκονται συχνά σε διαρροϊκά σύνδρομα.
5.     Χειρουργικές επεμβάσεις.
Χειρουργικές επεμβάσεις κοιλιάς ιδιαίτερα μάλιστα  η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης προκαλούν συχνά επίμονα διαρροϊκά σύνδρομα.
6.     Χρόνια παθολογικά ή πεπτικά προβλήματα.
Ο κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνει τη νόσο του Crohn, την ελκώδη κολίτιδα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τις διαταραχές του θυρεοειδούς, τα καρκινώματα.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOKhttp://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTERhttp://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΒΟΝΝΗ ΠΑΡΙΣΙ ΠΕΚΙΝΟ ΤΟΚΙΟ: ΝΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣhttp://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗhttp://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣhttp://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο) http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣhttp://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑhttp://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΕ VIDEO 

ΠΥΡΕΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ


 Η διαδικασία διατήρησης της θερμοκρασίας του σώματος, ανεξάρτητα από τις συνθήκες της θερμοκρασίας, που επικρατούν στο περιβάλλον, είναι σημαντική στο ανθρώπινο σώμα και υπάρχουν πολυάριθμοι ομοιοστατικοί μηχανισμοί, που περιλαμβάνουν το ρίγος κατά την έκθεση στο κρύο και την εφίδρωση σε συνθήκες καύσωνα. 
Έτσι σε υγιή άτομα ηλικίας 18 έως 40 ετών, η μέση θερμοκρασία του στόματος είναι 36,8 +_ 0,4 βαθμοί Κελσίου ενώ η φυσιολογική ημερήσια διακύμανση είναι 0.5-1 βαθμός Κελσίου. Οι θερμοκρασίες στη μασχάλη είναι κατά μισό βαθμό χαμηλότερες από τις προαναφερόμενες, στο στόμα. Η θερμοκρασία του σώματος είναι χαμηλότερη το πρωί συγκριτικά με το απόγευμα. Σε γυναίκες με εμμηνορρυσία, η πρωινή θερμοκρασία είναι γενικά χαμηλότερη επί δύο εβδομάδες προ της ωορρηξίας. Στη συνέχεια αυξάνεται κατά 0.6 βαθμούς Κελσίου περίπου με την ωορρηξία και παραμένει σε αυτό το επίπεδο, έως ότου αρχίσει η εμμηνορρυσία.
Η εμφάνιση θερμοκρασίας που υπερβαίνει  τα προαναφερόμενα επίπεδα είναι πάντα παθολογικό φαινόμενο και οφείλεται είτε σε αδυναμία του σώματος να αποβάλλει την πλεονάζουσα θερμότητα λόγω ανεπάρκειας των ομοιοστατικών του μηχανισμών, είτε σε άνοδο του υποθαλαμικού σημείου ρύθμισης βάσει του οποίου κινητοποιούνται οι ομοιοστατικοί μηχανισμοί λόγω ιατρικού νοσήματος.
ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
 Κατά το καλοκαίρι ο πυρετός συνήθως οφείλεται σε παθολογική αδυναμία του σώματος να αποβάλλει την πλεονάζουσα θερμότητα λόγω υψηλών περιβαλλοντικών θερμοκρασιών. Το φαινόμενο αποκαλείται θερμοπληξία και είναι κατάσταση που χρήζει άμεσης ιατρικής παρέμβασης.
Τα λοιμώδη νοσήματα ευθύνονται για ευρεία γκάμα πυρετικών συνδρόμων κατά το καλοκαίρι. Οι ιώσεις, οι γαστρεντερίτιδες, η διάρροια των ταξιδιωτών, τα λοιμώδη νοσήματα από κουνούπια, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και οι ουρολοιμώξεις είναι τα πιο κοινά από τα λοιμώδη νοσήματα. Σημαντικό ρόλο έχουν οι ταξιδιωτικοί προορισμοί και οι διατροφικές συνήθειες. Mπορείτε κάθε χρόνο να ενημερώνεστε για τα λοιμώδη νοσήματα που επικρατούν στον ταξιδιωτικό προορισμό σας από το Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων των Η.Π.Α. http://wwwnc.cdc.gov/travel/destinations 
Σπανιότερα αίτια πυρετού κατά το καλοκαίρι είναι  ορισμένα φάρμακα και ουσίες (π.χ. αμφεταμίνες, κοκαΐνη λίθιο), οι διαταραχές ορμονών, εγκεφαλικά νοσήματα, καρκινώματα,  πνευμονική εμβολή, καρδιαγγειακά νοσήματα,  μεσογειακός πυρετός,  σαρκοείδωση, αυτοάνοσα νοσήματα. 

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΥΡΕΤΙΚΩΝ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Tί πρέπει να γνωρίζετε για την πρόληψη του πυρετού κατά το καλοκαίρι:
·        Το καλό πλύσιμο χεριών και τροφίμων, το καλό μαγείρευμα των τροφών και η χρήση εμφιαλωμένου νερού κατά τα ταξίδια προστατεύει από τις συνήθεις γαστρεντερίτιδες που ενδημούν το καλοκαίρι. 
·        Ανάλογα με τα λοιμώδη νοσήματα που ενδημούν στον τόπο προορισμού σας κατά τα ταξίδια μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ειδικά εμβόλια.
·        Η χρήση αντικουνουπικών σκευασμάτων είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις με αυξημένη δραστηριότητα κουνουπιών κατά το σούρουπο.
·        Η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη για την προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
·        Η μέριμνα για επαρκή ενυδάτωση, αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους κατά τις ώρες 1100-1700, η χρήση καπέλου προστατεύει από τα συνήθη σύνδρομα θερμοπληξίας.
·        Να μεριμνάτε για την ποιότητα των υδάτων στα οποία κολυμπάτε (καθαρές πισίνες, θάλασσα) για να αποφύγετε ορισμένες μολύνσεις και λοιμώξεις που μεταδίδονται λόγω κολύμβησης σε ύποπτα ύδατα (π.χ. νόσος λεγεωναρίων από ακάθαρτες πισίνες).  
Η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη, εάν εμφανίσετε υψηλό πυρετό ή δέκατα ή πυρετό που επιμένουν ή εάν ο πυρετός συνοδεύεται από συστηματικά συμπτώματα.  Κατά την ιατρική εξέταση, πρέπει να αναφέρετε εάν κάνατε ηλιοθεραπεία και πόσο, τυχόν φάρμακα που λαμβάνετε, τις σεξουαλικές σας συνήθειες, τις εμφυτευμένες συσκευές ή επιθέματα που τυχόν υπάρχουν στο σώμα σας, άλλα άτομα με πυρετό που ευρίσκονται στο στενό σας περιβάλλον, έκθεση σε τοξικές ουσίες, έκθεση σε ζώα, τις ταξιδιωτικές σας συνήθειες, την χρήση απαγορευμένων ουσιών ή αλκοόλ, προηγηθείσες μεταγγίσεις ή αλλεργίες, δήγματα ζώων ή εντόμων, ασυνήθιστες απασχολήσεις ή διατροφικές συνήθειες όπως για παράδειγμα κατανάλωση άπλυτων τροφίμων, χρήση βοτάνων. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να σας φαίνονται άσχετα με τον πυρετό σας, είναι όμως στοιχεία που ο μαχόμενος ιατρός θα συνυπολογίσει κατά την διερεύνηση και θεραπεία σας.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOKhttp://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTERhttp://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΒΟΝΝΗ ΠΑΡΙΣΙ ΠΕΚΙΝΟ ΤΟΚΙΟ: ΝΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣhttp://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗhttp://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣhttp://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο) http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣhttp://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑhttp://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΕ VIDEOΣΤΟΜΑ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ: BURNING MOUTH SYNDROME

To σύνδρομο αυτό ταλαιπωρεί μεγάλο τμήμα των συμπολιτών μας και.  Οι γυναίκες είναι 3-7 φορές πιο ευπρόσβλητες από τους άνδρες ίδιας ηλικίας.  Διακρίνουμε τρεις κύριες μορφές του παθολογικού αυτού συνδρόμου:
•          Τύπος 1: Χαρακτηρίζεται από επίμονο καύσος του βλεννογόνου του στόματος που εμφανίζεται με την πάροδο της ημέρας. Δεν υπάρχουν συμπτώματα μετά την αφύπνιση ενώ η μεταβλητότητα νυχτερινών συμπτωμάτων είναι αξισημείωτη. 
•          Τύπος 2: Χαρακτηρίζεται από επίμονο καύσος του βλεννογόνου του στόματος που υπάρχει συνεχώς κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ συχνά εξαλείφεται κατά τη νύχτα.
•          Τύπος 3: Χαρακτηρίζεται από επίμονο καύσος του βλεννογόνου του στόματος που ωστόσο εμφανίζεται σε διαλείπουσα βάση ενώ υπάρχουν ημέρες ελεύθερες συμπτωμάτων.
Κλασικά, τα τρία κύρια συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο, εκτός από το επίμονο καύσος του στοματικού βλεννογόνου είναι  πόνος, δυσγευσία και ξηροστομία, χωρίς όμως να εμφανίζονται απαραίτητα και τα τρία αυτά συμπτώματα.
Πόνος
Ο πόνος είναι συνήθως το κύριο σύμπτωμα. Ο πόνος περιγράφεται ως κάψιμο, ζεμάτισμα, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα. Εντοπίζεται κυρίως στην γλώσσα.  Ο πόνος μπορεί να είναι ήπιος ή σοβαρός. Ζεστά, όξινα ή πικάντικα φαγητά συχνά επιδεινώνουν τον πόνο.
Δυσγευσία
Δυσγευσία εμφανίζεται σε ποσοστό έως 70% των περιπτώσεων και μπορεί να λάβει την αίσθηση επίμονης γεύσης στο στόμα ή αλλαγής της αντίληψης της γεύσης. Μπορεί να υπάρχει πικρή, μεταλλική γεύση, μειωμένη ή αυξημένη αίσθηση γλυκού ή ξινού.  
Ξηροστομία
Ξηροστομία εμφανίζεται σε ποσοστό έως 64% των ασθενών. 
ΑΙΤΙΑ
Το σύνδρομο μπορεί να είναι ιδιοπαθές ή να οφείλεται σε υποκείμενα παθολογικά αίτια ή παράγοντες όπως ορμονικές διαταραχές, διαβήτη, αναιμία, έλλειψη βιταμινών, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, χρήση των οδοντικών προσθέσεων, νευρολογικές διαταραχές, διαταραχές του συνδετικού ιστού, άγχος, φάρμακα, λοιμογόνα αίτια (π.χ. κάντιντα).
         Η παθολογική διερεύνηση των διαταραχών της γεύσης γίνεται με ειδικές εξετάσεις ενώ η θεραπεία διαφοροποιείται ανάλογα με το αίτιο.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOKhttp://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTERhttp://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΒΟΝΝΗ ΠΑΡΙΣΙ ΠΕΚΙΝΟ ΤΟΚΙΟ: ΝΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣhttp://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗhttp://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣhttp://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο) http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣhttp://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑhttp://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΕ VIDEO