UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 27/02/2019

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

2/27/19

ΕΧΩ ΚΡΥΩΜΑ Η ΓΡΙΠΗ;ΕΣΕΙΣ ΡΩΤΑΤΕ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΑΠΑΝΤΑ


Η εποχική γρίπη είναι στην κορύφωσή της. Εκτιμάται ότι η κορύφωση συμβαίνει τώρα αλλά η γρίπη θα συνεχίσει να προκαλεί αρκετά κρούσματα μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Στις συνθήκες αυτές και ενώ πολλοί συμπολίτες μας ή βήχουν ή πάσχουν από πονόλαιμο ή έχουν πυρετό συχνά ρωτούν: Έχω απλό κρύωμα ή γρίπη; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν είναι απλή και συχνά μπορεί να απαντηθεί μόνο μετά από την ιατρική εξέταση του ασθενούς από έμπειρο παθολόγο. Αυτό συμβαίνει διότι η αλληλεπίδραση των ιών με  το ανοσοποιητικό σύστημα του προσβεβλημένου ασθενούς είναι σύνθετη και υπάρχουν ιδιοσυγκρασιακοί και άλλοι παράγοντες που καθορίζουν κυρίως το είδος της αντίδρασης του οργανισμού και των εκλυόμενων συμπτωμάτων. Ωστόσο στις τυπικές τους μορφές τα δύο νοσήματα διαφέρουν ως προς τα αίτια, την πρόληψη και την θεραπεία και ως προς το είδος των εμφανιζόμενων συμπτωμάτων. Συγκεκριμένα τα δύο νοσήματα διαφέρουν:

·        Διαφέρουν ως προς τα αίτια
Και η γρίπη και το κρυολόγημα αποτελούν μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος από ιούς. Οι ιοί όμως είναι διαφορετικοί. Η γρίπη προκαλείται από τους ιούς γρίπης που κατά το έτος που διανύουμε είναι κυρίως α τύπου και μάλιστα κυριαρχεί ο τύπος Η1Ν1 ενώ το κρυολόγημα, μπορεί να οφείλεται σε περισσότερους από 200 διαφορετικούς ιούς.
·        Διαφέρουν ως προς την κλινική εικόνα
Το κοινό κρυολόγημα στην τυπική του μορφή χαρακτηρίζεται από ήπια τοπικά συμπτώματα στο λαιμό και στη μύτη όπως μπούκωμα, φτάρνισμα, πονόλαιμο. Ο πυρετός απουσιάζει ή πρόκειται για ήπια δέκατα.
Αντίθετα παρά το γεγονός ότι το φάσμα των κλινικών εκδηλώσεων της γρίπης είναι ευρύ και κυμαίνεται από ελαφρά απύρετη αναπνευστική νόσο έως σοβαρή εξάντληση, στην τυπική της μορφή στην γρίπη προεξάρχουν τα συστηματικά συμπτώματα όπως είναι η έντονη κόπωση ο   πονοκέφαλος, οι μυϊκοί πόνοι, ο υψηλός πυρετός. Όταν η αλληλεπίδραση των ιών με  το ανοσοποιητικό σύστημα του προσβεβλημένου ασθενούς δεν είναι συνήθης, υπάρχει αλληλοεπικάλυψη συμπτωμάτων, οπότε μόνο η ιατρική εξέταση μπορεί να παράσχει ασφαλή διάγνωση.
·        Διαφέρουν ως προς την διάρκεια των συμπτωμάτων
Τα δύο νοσήματα διαφέρουν και ως προς την διάρκεια των συμπτωμάτων. Η γρίπη χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, 38-41 βαθμούς, πόνους στους μύες, πονοκέφαλο, βήχα, πρήξιμο αδένων, ρίγη, αίσθημα κακουχίας. Ο πυρετός εμφανίζει ταχεία άνοδο κατά το πρώτο 24ωρο και πέφτει βαθμιαία σε διάστημα δύο – τριών ημερών, αν και περιστασιακά διαρκεί επί μία εβδομάδα. Η νόσος γενικά λύεται εντός δύο πέντε ημερών εκτός εάν υπάρξουν επιπλοκές. Τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι συνήθως ήπια αλλά το μπούκωμα και ο πονόλαιμος  διαρκούν επί εβδομάδα και ενίοτε επί δεκαήμερο.
·        Διαφέρουν ως προς την πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών
Παρά το γεγονός ότι το κοινό κρυολόγημα δεν είναι άμοιρο επιλοκών, η πιθανότητα των σοβαρών επιπλοκών είναι πιο υψηλή στην περίπτωση της γρίπης. Το «κύμα» γρίπης που σαρώνει αυτή την περίοδο την χώρα έχει αφήσει πίσω της δεκάδες νεκρούς και αρκετούς ασθενείς που δίνουν μάχη σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
·        Διαφέρουν ως προς την πρόληψη και την θεραπεία
Το αντιγριπικό εμβόλιο δημιουργεί αντισώματα στον οργανισμό  περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Αυτά τα αντισώματα παρέχουν προστασία έναντι  των ιών της γρίπης που είναι στο εμβόλιο. Οι ιοί του εμβολίου είναι οι ιοί που αναμένεται να επικρατήσουν το επόμενο έτος με βάση  τα στελέχη που προκάλεσαν γρίπη τον προηγούμενο χειμώνα και απομονώθηκαν από τους πάσχοντες. Αυτά τα στελέχη χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του εμβολίου το οποίο ιδανικά γίνεται το Φθινόπωρο σε ευπαθείς ομάδες και σε ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες καθώς και σε ανθρώπους που είναι σε στενή επαφή με πουλερικά για να αποφευχθούν θανατηφόροι ανασυνδυασμοί των ιών της ανθρώπινης γρίπης με τους ιούς της νόσου των πουλερικών. Οι υποψήφιοι για εμβολιασμό επιπροσθέτως είναι πάνω από έξι μηνών και δεν έχουν απαγορευτικές αντενδείξεις για το εμβόλιο. Αντίθετα για το κοινό κρυολόγημα δεν υπάρχει εμβόλιο. Επίσης ενώ υπάρχουν φάρμακα που δρουν κατά του ιού της γρίπης, τα φάρμακα αυτά δεν δρουν κατά της πλειοψηφίας των ιών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.
Παρά τις διαφορές τους τα δύο νοσήματα μεταδίδονται μέσω της αναπνοής και μολυσμένων αντικειμένων. Έτσι η κοινή έκφραση που αφορά την γρίπη και το κοινό κρυολόγημα "Βάλε κάτι επάνω σου, θα γριπωθείς ή θα κρυολογήσεις" δεν έχει επιστημονική βάση εφόσον το μόνο πράγμα που μπορεί να προκαλέσει κρυολόγημα ή γρίπη είναι ένας ιός κρυολογήματος ή γρίπης.

Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

24ωρη γραμματεία για ραντεβού: 2106252770 
To ιατρείο στο web http://iatreioamoschovaki.gr

Facebook Twitter Ιστοσελίδες και Κανάλια του ιατρείου παραπλεύρως