UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 31/10/2023

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

10/31/23

ΚΟΠΩΣΗ: ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

Η χρόνια κόπωση αποτελεί παθολογική κατάσταση στην οποία μειώνεται σημαντικά η ενεργειακή εφεδρεία του σώματος με αποτέλεσμα ο πάσχων να μην μπορεί να συνέλθει μετά από ύπνο ή ξεκούραση. Στην περίπτωση του παθολογικού προβλήματος της χρόνιας κόπωσης  διαταράσσεται σημαντικά η ικανότητα ανταπόκρισης του πάσχοντος σε καθήκοντα και δραστηριότητες της καθημερινότητας.  Η χρόνια κόπωση αποτελεί κατάσταση που επιμένει και έχει διάρκεια πάνω από έξι μήνες. Νοσήματα που προκαλούν χρόνια κόπωση είναι η κακή διατροφή,  η αυπνία, η υπερκόπωση, η αναιμία, οι ορμονικές διαταραχές, οι χρόνιες φλεγμονές, τα καρκινώματα, οι παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, οι αναπνευστικές παθήσεις, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή μυαλγικής εγκεφαλοπάθειας, η χρόνια κόπωση μετά από κορονοιό long covid τα ψυχιατρικά σύνδρομα . Σε κάθε περίπτωση ο εντοπισμός και η θεραπεία του υποκείμενου αιτίου στα πλαίσια της σωστής παθολογικής εξέτασης είναι σημαντικά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της χρόνιας κόπωσης. Ανεξαρτήτως αιτίας ωστόσο, βιταμίνες και μέταλλα που εμπλέκονται στην ομαλή διάθεση ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα δεν πρέπει να λείπουν από το καθημερινό τραπέζι του πάσχοντος. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα μέταλλα και  οι βιταμίνες που παρατίθενται:

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ Β

Πρόκειται για σύμπλεγμα οκτώ λιποδιαλυτών βιταμινών που συντελούν στην βέλτιστη λειτουργία βιοχημικών ενζύμων. Είναι σημαντικά για τον ομαλό μεταβολισμό λιπών υδατανθράκων πρωτεϊνών, τη μεταφορά οξυγόνου, την ομαλή  σωστή διάθεση ενέργειας στα  ανθρώπινα κύτταρα. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι:

 

Β1 (θειαμίνη)

Β2 (ριβοφλαβίνη)

Β3 (νιασίνη)

Β5 (παντοθενικό οξύ)

Β6

Β7 (βιοτίνη)

Β12

Φολικό οξύ

Μία ποικίλη διατροφή μεσογειακού τύπου που περιλαμβάνει όσπρια, πουλερικά, λαχανικά, ψάρια, φρούτα, σπόρους και ξηρούς καρπούς είναι σημαντική για  να εφοδιάσει το σώμα με τις βιταμίνες Β που χρειάζεται. Οι αυστηρώς φυτοφάγοι συχνά παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης Β12 ενώ οι άνθρωποι που δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά έχουν ελλείψη φυλλικού οξέος.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε

 

Η βιταμίνη Ε είναι μια ομάδα οχτώ λιποδιαλυτών ουσιών  οι οποίες περιλαμβάνουν τέσσερις τοκοτριενόλες και τέσσερις τοκοφερόλες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι σημαντική για την όραση, την αναπαραγωγή, την υγεία του αίματος, του εγκεφάλου του ανοσοποιητικού συστήματος και του δέρματoς. Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το ελαιόλαδο είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε.

ΒITAMINH D

Η βιταμίνη D ανήκει στις ζωτικές λιποδιαλυτές βιταμίνες και είναι ευρέως γνωστή ως βιταμίνη του ήλιου: Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) B με μήκος κύματος 290-320 νανόμετρα διεισδύει στο ακάλυπτο δέρμα και μετατρέπει την δερματική 7-δεϋδροχοληστερόλη σε προβιταμίνη D , η οποία με τη σειρά της γίνεται βιταμίνη D.

H βιταμίνη D παίζει κρίσιμο ρόλο στην δόμηση υγιούς μυοσκελετικού συστήματος, στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και σε νευρομυϊκές αντιδράσεις.

Συνηθίστε να περπατάτε υπό το φως του ήλιου και χωρίς αντηλιακή προστασία τουλάχιστον επί είκοσι λεπτά ημερησίως μεταξύ 10 π.μ. και 11 μ.μ. εφόσον πάσχετε από κόπωση.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

H βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη   για τη βιοσύνθεση του κολλαγόνου, της L-καρνιτίνης και νευροδιαβιβαστών, την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη επίσης για το σωστό μεταβολισμό των πρωτεϊνών, προάγει την απορρόφηση σιδήρου ενώ λειτουργεί ως  φυσικό αντιοξειδωτικό. Εσπεριδοειδή, πιπεριές, ακτινίδια, φράουλες, πεπόνι, ντομάτες, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης C.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για το σχηματισμό της ροδοψίνης, μιας χρωστικής στον αμφιβληστροειδή και τη σύνθεση γλυκοπρωτεϊνών. Επίσης  συντελεί στην ακεραιότητα των επιθηλιακών ιστών και των λυσοσωμάτων. Καλές πηγές βιταμίνης Α είναι τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το συκώτι, τα κίτρινα, κόκκινα και πράσινα (φυλλώδη) λαχανικά, όπως σπανάκι, καρότα, γλυκοπατάτες και κόκκινες πιπεριές, τα κίτρινα φρούτα, όπως μάνγκο, παπάγια και βερίκοκα

Ενάμισι καρότο μεσαίου μεγέθους ημερησίως καλύπτει την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. 

ΙΩΔΙΟ:

Το ιώδιο είναι μέταλλο που είναι σημαντικό για πολλές βιοχημικές αντιδράσεις, για τον θυρεοειδή, το μεταβολισμό, την γονιμότητα, για την λειτουργία του εγκεφάλου.

Το ιώδιο είναι διαθέσιμο σε ίχνη στο νερό, τα τρόφιμα και το αλάτι. Οι τροφές που καλλιεργούνται σε παραθαλάσσιες περιοχές έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ιώδιο συγκριτικά με τρόφιμα που καλλιεργούνται σε μεγάλα υψόμετρα. Σε ορεινές περιοχές όπως τα Ιμαλάια, οι Ευρωπαϊκές Άλπεις και οι Άνδεις, το έδαφος έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο, διότι αυτό έχει απομακρυνθεί από παγετώνες και τις πλημμύρες. Πεδινές περιοχές μακριά από τους ωκεανούς, όπως η Κεντρική Αφρική και η Ανατολική Ευρώπη έχουν επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο. Oμάδες υψηλού κινδύνου για ανεπάρκεια ιωδίου είναι οι χορτοφάγοι και οι

 Τρόφιμα πλούσια σε ιώδιο είναι τα ψάρια, το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά. Τα φύκια είναι μια πολύ συμπυκνωμένη πηγή ιωδίου, αλλά μπορεί να παρέχουν υπερβολικές ποσότητες ή να είναι επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα.

 ΜΑΓΝΗΣΙΟ

Kάθε όργανο του σώματος, ειδικά η καρδιά, οι μύες και τα νεφρά, χρειάζεται μαγνήσιο. Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για την λειτουργία πάνω από 300 ενζυμικών συστημάτων που ρυθμίζουν βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα. Είναι σημαντικό για τη σύνθεση των πρωτεϊνών,  την λειτουργία σκελετού οδόντων μυών και νεύρων, το μεταβολισμό της γλυκόζης και την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας, την οξειδωτική φωσφορυλίωση και τη γλυκόλυση. Το μαγνήσιο συντελεί στην ενεργό μεταφορά ιόντων ασβεστίου και καλίου μέσω των κυτταρικών μεμβρανών, διαδικασία σημαντική για τη μεταφορά νευρικών ώσεων, για τη σύσπαση των μυών και την φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.

Το μαγνήσιο ενεργοποιεί ένζυμα και συντελεί στην ομαλοποίηση  των επιπέδων ασβεστίου, χαλκού, ψευδαργύρου, καλίου, βιταμίνης D και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών στο σώμα. Κατά γενικό κανόνα, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες παρέχουν μαγνήσιο. Καλές πηγές μαγνησίου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά - όπως το σπανάκι – ta όσπρια, οι ξηρoί καρποί, οι σπόροι η σοκολάτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

ΣΕΛΗΝΙΟ

Το σελήνιο (Se) ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την διενέργεια πολλών χημικών αντιδράσεων. Γύρω στα είκοσι πέντε γνωστές πρωτεΐνες απαιτούν σελήνιο για να λειτουργήσουν.

Είναι συστατικό του ενεργού κέντρου της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης που προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από τις δυσμενείς επιπτώσεις των υπεροξειδίων των λιπιδίων H2O2. Το σελήνιο είναι σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς. Το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται επίσης σελήνιο για να λειτουργήσει σωστά. Ο ι ξηροί καρποί Βραζιλίας, τα θαλασσινά το κρέας, τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσιες πηγές σεληνίου. Ένα βραζιλιάνικο καρύδι ημερησίως καλύπτει το σύνολο των ημερήσιων αναγκών.

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ ZN

Ο ψευδάργυρος είναι μέταλλο που ευρίσκεται σε όλα τα  κύτταρα του σώματος. Ο Zn είναι σημαντικός για την ανάπτυξη, την κυτταρική διαίρεση, την δραστηριότητα ενζύμων και πρωτεινών. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Συντελεί στην προστασία των κυττάρων του σώματος από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, για την αναπαραγωγή, την ανάπτυξη, την όραση τη γεύση, την όσφρηση, την πήξη του αίματος, το μεταβολισμό της ινσουλίνης, τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς.

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα όπως το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά. Ο ψευδάργυρος από ζωικές τροφές όπως το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό από τον ψευδάργυρο από τα φυτικά τρόφιμα.

ΑΣΒΕΣΤΙΟ

Tο ασβέστιο είναι το πιο άφθονο μέταλλο στο ανθρώπινο σώμα . Tο σώμα αποθηκεύει περισσότερο από το 99% του ασβεστίου του στα οστά και τα δόντια. Το υπόλοιπο βρίσκεται σε όλο το σώμα σε αίμα, μύες και μεσοκυττάριο υγρό. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις φυσιολογικές και βιοχημικές διεργασίες: Είναι απαραίτητο για την διαβίβαση σημάτων από κύτταρο σε κύτταρο, για την διακίνηση νευροδιαβιβαστών, για τη συστολή των μυϊκών κυττάρων, για την γονιμοποίηση, για τη σωστή λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών, για την πρωτεϊνική σύνθεση, για  τη συστολή και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, για τη σύνθεση των ορμονών και το σχηματισμό των οστών.

Πλούσιες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα

ΣΙΔΗΡΟΣ

O σίδηρος είναι βασικό στοιχείο της λειτουργίας των κυττάρων του οργανισμού. Χωρίς σίδηρο, τα κύτταρα δεν θα μπορούσαν να μεταφέρουν ηλεκτρόνια και να μεταβολίσουν ενέργεια. Ο σίδηρος συντελεί στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς ως συστατικό της αιμοσφαιρίνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων. O σίδηρος είναι βασικό στοιχείο της λειτουργίας των κυττάρων του οργανισμού. Ο κύριος ρόλος του είναι να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς ως συστατικό της αιμοσφαιρίνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Στο μυϊκό ιστό, η μυοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη πλούσια σε σίδηρο.Ο σίδηρος είναι βασικό στοιχείο πολλών ενζύμων, που μετέχουν στο μεταβολισμό. Χωρίς σίδηρο, τα κύτταρα δεν θα μπορούσαν να μεταφέρουν ηλεκτρόνια και να μεταβολίσουν ενέργεια.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κρέας.

Τα οστρακοειδή και οι σαρδέλες περιέχουν επίσης υψηλής ποιότητας αφομοιώσιμο σίδηρο. Ο σίδηρος των φυτικών τροφών είναι λιγότερο αφομοιώσιμος αν και σημαντικές ποσότητες ευρίσκονται σε όσπρια, ελιές, κινόα, μανιτάρια, σπανάκι, κουνουπίδι, σκούρα πράσινα λαχανικά, πατάτες λιαστές ντομάτες.

Εφόσον δεν πάσχετε από νόσημα που συνοδεύεται από υπερφόρτωση σιδήρου εντάξτε στην διατροφή σας  τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο χρησιμοποιώντας παράλληλα  τρόφιµα πλούσια σε βιταµίνη C, όπως χυµό πορτοκαλιού, φράουλες, πιπεριές, με δεδομένο ότι η βιταµίνη C αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου.

Dr Αναστασία Μοσχοβάκη

 

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

 

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

 

Τηλ. 2106252770 και 6945575287

 

LINKS

 

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER.

 

 http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com

E mail amoschovaki@yahoo.gr

ΚΡΑΜΠΕΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

 

Η φυσιολογική σύσπαση των μυών αποτελεί σύνθετη διαδικασία, που προϋποθέτει την ομαλή συνεργασία πολλών οργανικών συστημάτων:  Το κεντρικό νευρικό σύστημα και τα νεύρα που μεταφέρουν την εντολή πρέπει να λειτουργούν άψογα, το μυϊκό κύτταρο να υπακούει ακώλυτα, η τροφοδοσία με αίμα του μυϊκού ιστού και των παρακείμενων μορίων να είναι απρόσκοπτη, η παροχή οξυγόνου θρεπτικών στοιχείων βέλτιστη, η απαγωγή άχρηστων ουσιών που παράγονται κατά την λειτουργία του μυϊκού κυττάρου άριστη. Ορισμένες κακές συνήθειες και απλοί παθολογικοί παράγοντες, μπορεί να προκαλέσουν λειτουργική διαταραχή των παραπάνω συστημάτων με αποτέλεσμα την εμφάνιση κραμπών. Οι κράμπες είναι ακούσιες επώδυνες εντοπισμένες συσπάσεις των μυών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από απότομη έναρξη και μικρή διάρκεια. Συνήθεις παράγοντες που προκαλούν κράμπες είναι η υπερκόπωση, η ορθοστασία, η κακή διατροφή, η υπερκατανάλωση καφέ. Οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από ορισμένα χρόνια νοσήματα είναι πιο ευαίσθητοι στους παράγοντες αυτούς. Η άρση των παθολογικών αυτών παραγόντων είναι απαραίτητη για την θεραπεία του ενοχλητικού συμπτώματος των κραμπών. Σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγούνται ορισμένα ενισχυτικά φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής και τοπικές κρέμες αποκατάστασης.

 

Τα νοσήματα και οι βλαπτικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία μυών και κράμπες, διαιρούνται αδρώς ανάλογα με την αιτία της βλάβης:

          Σε αμιγή νοσήματα του νευρικού συστήματος (π.χ. ψυχιατρικές διαταραχές, πλάγια μυατροφική σκλήρυνση κ.λπ.).

 

·      Σε νοσήματα από διαταραχές βιταμινών και σημαντικών ιχνοστοιχείων, όπως είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το ασβέστιο κ.λπ. Η αφυδάτωση από εφίδρωση και η κατάχρηση αλκοόλ, είναι συχνοί παράγοντες στον ελληνικό πληθυσμό που ευθύνονται για την εμφάνιση κραμπών κατά το καλοκαίρι.

 

·      Σε μεταβολικά νοσήματα όπως είναι ο διαβήτης, η ηπατοπάθεια, κ.λπ.

 

·      Σε νοσήματα με διαταραγμένα επίπεδα κυκλοφορούντων ορμονών, όπως είναι χαρακτηριστικά ο υποθυρεοειδισμός.

 

·      Σε νοσήματα που συνοδεύονται από τοξική επίδραση παθογόνων μικροοργανισμών στο σώμα, όπως είναι η σύφιλη, η ηπατίτιδα κ.λπ.

 

·      Σε νοσήματα ή διαταραχές που συνοδεύονται από κυκλοφορία στο αίμα τοξινών, βλαπτικών αυτοαντισωμάτων, βλαπτικών κυττάρων, όπως συμβαίνει σε καρκινώματα, επί χρήσεως ορισμένων ναρκωτικών κ.λπ.

 

 

·      Σε νοσήματα με διαταραχές αιμάτωσης όπως είναι χαρακτηριστικά η αποφρακτική αγγειοπάθεια.

 

 

·      Σε αμιγή ρευματολογικά νοσήματα, που επηρεάζουν τους παρακείμενους ιστούς, όπως είναι η ρευματική πολυμυαλγία.

 

·      Σε νοσήματα των μυών και νευρομυϊκής σύναψης, όπως είναι η μυϊκή δυστροφία, η μυασθένεια κ.λπ.

 

·      Στο σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.

 

Ορισμένες διαταραχές έχουν μεικτό χαρακτήρα.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΚΡΑΜΠΕΣ:

·        Διακόψτε τη μυϊκή δραστηριότητα και μεταφερθείτε σε σκιερό μέρος.

·        Πιείτε χυμό ή αλατισμένο κρύο ζωμό κότας.

·        Κάνετε μασάζ με αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο στην προσβεβλημένη περιοχή

·        Μην συνεχίσετε την έντονη δραστηριότητα για αρκετές ώρες

·        Εάν κράμπες δεν υποχωρήσουν εντός μίας ώρας ή υπάρχουν και συστηματικά συμπτώματα (π.χ. πυρετός) η άμεση ιατρική παθολογική εξέταση είναι απαραίτητη.

 

Τι πρέπει να ξέρετε εσείς που πάσχετε από κράμπες για την πρόληψη και θεραπεία του προβλήματος επιπροσθέτως:

 

• Να πίνετε αρκετό νερό και καταναλώνετε επαρκή ποσότητα άλατος, εάν δεν υπάρχουν σχετικές ιατρικές αντενδείξεις (π.χ. περιπτώσεις υπέρτασης) κατά τις ζεστές ημέρες του έτους και κατά την άσκηση.

·      Η επίπονη άσκηση μετά από μακροχρόνιες περιόδους καθιστικής ζωής καταπονεί ιδιαίτερα το μυϊκό σύστημα. Εάν αφήσετε την άθληση για κάποιο χρονικό διάστημα μην ενταχθείτε απότομα σε πρόγραμμα. Μην αμελείτε να κάνετε προθέρμανση και ασκήσεις χαλάρωσης μετά την άσκηση

·      Μην ασκείστε αμέσως μετά φαγητό.

• Διακόψτε το αλκοόλ.

·      Να τρώτε φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση.

 

• Πρέπει να κοιμάστε και να ξεκουράζεστε επαρκώς.

 

• Εάν κάνετε εντατική άσκηση μειώστε την ποσότητά της έως την αποκατάσταση του προβλήματος των κραμπών. Μην χρησιμοποιείτε υψηλά υποδήματα και αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία.

 

• Να αποφεύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες στο μπάνιο (καυτό-κρύο).

 

• Εάν οι κράμπες σας είναι έντονες, εμμένουν ή συνοδεύονται από επιπρόσθετα συμπτώματα μην αμελήσετε τη σωστή ιατρική παθολογική εξέταση. Σημαντικά για τη σωστή διάγνωση είναι τα ευρήματα της σωστής ιατρικής εξέτασης που θα κατευθύνουν τη σωστή εργαστηριακή διερεύνηση και θεραπεία.

Dr Αναστασία Μοσχοβάκη

 

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

 

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

 

Τηλ. 2106252770 και 6945575287

 

LINKS

 

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER.

 

 http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com

E mail amoschovaki@yahoo.gr