UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΚΡΑΜΠΕΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

10/31/23

ΚΡΑΜΠΕΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

 

Η φυσιολογική σύσπαση των μυών αποτελεί σύνθετη διαδικασία, που προϋποθέτει την ομαλή συνεργασία πολλών οργανικών συστημάτων:  Το κεντρικό νευρικό σύστημα και τα νεύρα που μεταφέρουν την εντολή πρέπει να λειτουργούν άψογα, το μυϊκό κύτταρο να υπακούει ακώλυτα, η τροφοδοσία με αίμα του μυϊκού ιστού και των παρακείμενων μορίων να είναι απρόσκοπτη, η παροχή οξυγόνου θρεπτικών στοιχείων βέλτιστη, η απαγωγή άχρηστων ουσιών που παράγονται κατά την λειτουργία του μυϊκού κυττάρου άριστη. Ορισμένες κακές συνήθειες και απλοί παθολογικοί παράγοντες, μπορεί να προκαλέσουν λειτουργική διαταραχή των παραπάνω συστημάτων με αποτέλεσμα την εμφάνιση κραμπών. Οι κράμπες είναι ακούσιες επώδυνες εντοπισμένες συσπάσεις των μυών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από απότομη έναρξη και μικρή διάρκεια. Συνήθεις παράγοντες που προκαλούν κράμπες είναι η υπερκόπωση, η ορθοστασία, η κακή διατροφή, η υπερκατανάλωση καφέ. Οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από ορισμένα χρόνια νοσήματα είναι πιο ευαίσθητοι στους παράγοντες αυτούς. Η άρση των παθολογικών αυτών παραγόντων είναι απαραίτητη για την θεραπεία του ενοχλητικού συμπτώματος των κραμπών. Σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγούνται ορισμένα ενισχυτικά φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής και τοπικές κρέμες αποκατάστασης.

 

Τα νοσήματα και οι βλαπτικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία μυών και κράμπες, διαιρούνται αδρώς ανάλογα με την αιτία της βλάβης:

          Σε αμιγή νοσήματα του νευρικού συστήματος (π.χ. ψυχιατρικές διαταραχές, πλάγια μυατροφική σκλήρυνση κ.λπ.).

 

·      Σε νοσήματα από διαταραχές βιταμινών και σημαντικών ιχνοστοιχείων, όπως είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το ασβέστιο κ.λπ. Η αφυδάτωση από εφίδρωση και η κατάχρηση αλκοόλ, είναι συχνοί παράγοντες στον ελληνικό πληθυσμό που ευθύνονται για την εμφάνιση κραμπών κατά το καλοκαίρι.

 

·      Σε μεταβολικά νοσήματα όπως είναι ο διαβήτης, η ηπατοπάθεια, κ.λπ.

 

·      Σε νοσήματα με διαταραγμένα επίπεδα κυκλοφορούντων ορμονών, όπως είναι χαρακτηριστικά ο υποθυρεοειδισμός.

 

·      Σε νοσήματα που συνοδεύονται από τοξική επίδραση παθογόνων μικροοργανισμών στο σώμα, όπως είναι η σύφιλη, η ηπατίτιδα κ.λπ.

 

·      Σε νοσήματα ή διαταραχές που συνοδεύονται από κυκλοφορία στο αίμα τοξινών, βλαπτικών αυτοαντισωμάτων, βλαπτικών κυττάρων, όπως συμβαίνει σε καρκινώματα, επί χρήσεως ορισμένων ναρκωτικών κ.λπ.

 

 

·      Σε νοσήματα με διαταραχές αιμάτωσης όπως είναι χαρακτηριστικά η αποφρακτική αγγειοπάθεια.

 

 

·      Σε αμιγή ρευματολογικά νοσήματα, που επηρεάζουν τους παρακείμενους ιστούς, όπως είναι η ρευματική πολυμυαλγία.

 

·      Σε νοσήματα των μυών και νευρομυϊκής σύναψης, όπως είναι η μυϊκή δυστροφία, η μυασθένεια κ.λπ.

 

·      Στο σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.

 

Ορισμένες διαταραχές έχουν μεικτό χαρακτήρα.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΚΡΑΜΠΕΣ:

·        Διακόψτε τη μυϊκή δραστηριότητα και μεταφερθείτε σε σκιερό μέρος.

·        Πιείτε χυμό ή αλατισμένο κρύο ζωμό κότας.

·        Κάνετε μασάζ με αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο στην προσβεβλημένη περιοχή

·        Μην συνεχίσετε την έντονη δραστηριότητα για αρκετές ώρες

·        Εάν κράμπες δεν υποχωρήσουν εντός μίας ώρας ή υπάρχουν και συστηματικά συμπτώματα (π.χ. πυρετός) η άμεση ιατρική παθολογική εξέταση είναι απαραίτητη.

 

Τι πρέπει να ξέρετε εσείς που πάσχετε από κράμπες για την πρόληψη και θεραπεία του προβλήματος επιπροσθέτως:

 

• Να πίνετε αρκετό νερό και καταναλώνετε επαρκή ποσότητα άλατος, εάν δεν υπάρχουν σχετικές ιατρικές αντενδείξεις (π.χ. περιπτώσεις υπέρτασης) κατά τις ζεστές ημέρες του έτους και κατά την άσκηση.

·      Η επίπονη άσκηση μετά από μακροχρόνιες περιόδους καθιστικής ζωής καταπονεί ιδιαίτερα το μυϊκό σύστημα. Εάν αφήσετε την άθληση για κάποιο χρονικό διάστημα μην ενταχθείτε απότομα σε πρόγραμμα. Μην αμελείτε να κάνετε προθέρμανση και ασκήσεις χαλάρωσης μετά την άσκηση

·      Μην ασκείστε αμέσως μετά φαγητό.

• Διακόψτε το αλκοόλ.

·      Να τρώτε φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση.

 

• Πρέπει να κοιμάστε και να ξεκουράζεστε επαρκώς.

 

• Εάν κάνετε εντατική άσκηση μειώστε την ποσότητά της έως την αποκατάσταση του προβλήματος των κραμπών. Μην χρησιμοποιείτε υψηλά υποδήματα και αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία.

 

• Να αποφεύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες στο μπάνιο (καυτό-κρύο).

 

• Εάν οι κράμπες σας είναι έντονες, εμμένουν ή συνοδεύονται από επιπρόσθετα συμπτώματα μην αμελήσετε τη σωστή ιατρική παθολογική εξέταση. Σημαντικά για τη σωστή διάγνωση είναι τα ευρήματα της σωστής ιατρικής εξέτασης που θα κατευθύνουν τη σωστή εργαστηριακή διερεύνηση και θεραπεία.

Dr Αναστασία Μοσχοβάκη

 

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

 

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

 

Τηλ. 2106252770 και 6945575287

 

LINKS

 

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER.

 

 http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com

E mail amoschovaki@yahoo.gr