UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 01/07/2018

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

7/1/18

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ: ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ


Eίναι πολλά τα οξέα ιατρικά σύνδρομα, που αντιμετωπίζουμε εμείς οι μάχιμοι κλινικοί ιατροί κατά τις περιόδους καύσωνα, σύνδρομα τα οποία οφείλονται συνήθως στην ανεπαρκή τήρηση προληπτικών μέτρων αποφυγής θερμοπληξίας από τον πληθυσμό. Συγκεκριμένα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

Κατά την διάρκεια των ζεστών ημερών, αναγκαίο είναι να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο, να πίνετε πολλά νερά, να αποφεύγετε τις μετακινήσεις, να κάνετε πολλά δροσερά μπάνια κατά την διάρκεια της ημέρας και να αποφεύγετε το αλκοόλ και τα βαριά φαγητά.

Πολλές φορές πρέπει να γίνονται ορισμένες τροποποιήσεις στην φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν οι χρονίως πάσχοντες, κατά την διάρκεια των ημερών με καύσωνα.

H επίπονη και παρατεταμένη άσκηση κατά την διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών, δεν συνιστάται. Οι καλύτερες ώρες για άσκηση, είναι το πρωί πριν τις 10.30 και μετά τις 18.00.

Τα άτομα υψηλού κινδύνου για βλάβες από τις υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να ευρίσκονται σε στενή ιατρική παρακολούθηση κατά την διάρκεια των ημερών καύσωνα. Άτομα υψηλού κινδύνου, εκτός από τα μικρά παιδιά, είναι τα παχύσαρκα άτομα, τα υποτασικά άτομα, τα άτομα που υποσιτίζονται, τα άτομα που ευρίσκονται σε κακή φυσική κατάσταση, τα άτομα που λαμβάνουν χρονίως ορισμένου τύπου φάρμακα, όπως αντιχολινεργικά, αντιισταμινικά, β-αναστολείς κ.α., οι ηλικωμένοι και οι πάσχοντες από ορισμένα χρόνια ιατρικά νοσήματα (π.χ. καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια, εγκεφαλικά νοσήματα).

Επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας προς κλινική ιατρική εξέταση και αντιμετώπιση, εάν κατά την διάρκεια του καύσωνα εμφανίσετε:

·      Κράμπες

·      Πυρετό

·      Ζάλη-αδυναμία

·      Σύγχυση-αποπροσανατολισμό

·      Ναυτίες

·      Λιποθυμία

·      Ατονία

·      Αίσθημα ταχυκαρδίας

·      Πονοκέφαλο

·      Σπασμούς

·      Εγκεφαλική δυσλειτουργία

·      Αίμα στα ούρα.

Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες που πρέπει να δώσετε στα θύματα του καύσωνα;

1.Πρέπει να μεταφέρετε το θύμα σε δροσερό μέρος, να του κάνετε ένα δροσερό μπάνιο ή να το δροσίσετε εάν δεν δύναται να κάνει μπάνιο, με βρεγμένα πανιά.

2.Χαλαρώνετε την ζώνη και αφαιρείτε τα ρούχα του.

3. Διαλύετε ένα κουταλάκι γλυκού αλάτι σε ένα κιλό νερό και δίνετε στο θύμα να πίνει αργά-αργά. Μην δίδετε υγρά εάν ο ασθενής κάνει εμετό ή εάν έχει ναυτία, υπνηλία ή μειωμένη εγρήγορση.



Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη



Ιατρός Ειδική Παθολόγος



Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά



24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770



E mail: amoschovaki@yahoo.gr.



Oι ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας παραπλεύρως.