UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 12/03/2011

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

3/12/11

ΧΡΩΜΑ ΚΟΠΡΑΝΩΝ - ΑΧΡΩΜΑ ΚΟΠΡΑΝΑ

Τα κόπρανα είναι άχρηστα προϊόντα που προέρχονται από την επεξεργασία των τροφίμων και του νερού που προσλαμβάνει ο άνθρωπος σε καθημερινή βάση. Η τροφή αρχικώς πολτοποιείται στο στομάχι και κατόπιν εισέρχεται στο λεπτό έντερο. Η ομογενοποιημένη από το στόμαχο τροφή αναμιγνύεται με τον παγκρεατικό χυμό και την χολή στο δωδεκαδάκτυλο. Ο παγκρεατικός χυμός εκκρίνεται από το πάγκρεας και περιέχει κύρια ένζυμα για την πέψη υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών. Η χολή εκκρίνεται από το ήπαρ και είναι πολύ σημαντική για τη σωστή πέψη του λίπους. Στο λεπτό έντερο, ολοκληρώνεται η διάσπαση των προσλαμβανόμενων θρεπτικών ουσιών σε απλούστερες, ενώ παράλληλα γίνεται η απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους των θρεπτικών συστατικών.

Με προωθητικές κινήσεις, άπεπτα υπολείμματα τροφών και αποβαλλόμενα κύτταρα προωθούνται από το λεπτό στο παχύ έντερο. Χρήσιμα για τον οργανισμό βακτήρια προκαλούν, εκτός των άλλων, ζύμωση άπεπτων υδατανθράκων και λιπών. Κύτταρα του γαστρεντερικού σωλήνα που εκκρίνουν τοξικά ένζυμα και ανοσολογικά στοιχεία, σε συνεργασία με την ωφέλιμη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, δημιουργούν τοπικό αμυντικό «φραγμό» έναντι λοιμογόνων και τοξικών παραγόντων. Το άχρηστο περιεχόμενο του εντέρου, που είναι γνωστό ως «κόπρανα», προωθείται τελικώς προς αφόδευση.

Το χρώμα των κοπράνων είναι διακριτό και ανάλογα με το είδος της προσλαμβανόμενης τροφής ποικίλει. Η χροιά των φυσιολογικών κοπράνων είναι καφέ - πορτοκαλί. Ορισμένοι «φυσιολογικοί» παράγοντες, διαταράσσουν το σύνηθες χρώμα των κοπράνων (π.χ. δίαιτα με καρότα).

Η καλή λειτουργία της πέψης, η ομαλή λειτουργία του ανοσολογικού γαστρεντερικού «φραγμού», η καλή λειτουργία της μικροβιακής χλωρίδας, η απουσία τοξικών λοιμογόνων και παραγόντων που εισέρχονται στο σώμα μέσω της τροφής, είναι σημαντικές προϋποθέσεις για τη σωστή αφόδευση και το φυσιολογικό χρωματισμό των κοπράνων. Σημαντικότατος είναι ο ρόλος της μικροβιακής χλωρίδας και της χολής. Η μικροβιακή χλωρίδα επεξεργάζεται την χολή που εκκρίνεται στο έντερο, δημιουργώντας παραπροϊόντα, τα οποία με την βοήθεια του ατμοσφαιρικού οξυγόνου δίνουν χρώμα στα φυσιολογικά κόπρανα. Νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν διαταραχές στην έκκριση και λειτουργικότητα της χολής (π.χ. ηπατίτιδα, καρκίνος παγκρέατος αλκοολισμός κ.λπ.), προκαλούν παθολογικό αποχρωματισμό κοπράνων.

Στον παθολογικό αποχρωματισμό των κοπράνων, τα κόπρανα γίνονται άχρωμα. Σπάνια ωστόσο, πρόκειται για πλήρη αποχρωματισμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για αλλοίωση χρώματος (π.χ. ανοιχτά πορτοκαλί ή πράσινα κόπρανα αντί για καφέ κ.λπ.).

Παθολογική αλλοίωση χρώματος, προκαλείται από:

1. Φάρμακα (π.χ. καταστροφή μικροβιακής χλωρίδας από παρατεινόμενη χορήγηση αντιβίωσης)

2. Τοξικούς παράγοντες (π.χ. ιοί και μικρόβια)

3. Τοπικές παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα (π.χ. ελκώδης κολίτις)

4. Σύνδρομα δυσαπορρόφησης που προκαλούν κακή πέψη (π.χ. νόσος whipple).

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1






ΒΑΡΙΑ ΠΟΔΙΑ

Τα «βαριά πόδια» είναι από τα πιο συνήθη παθολογικά συμπτώματα του σύγχρονου ανθρώπου. Το πρόβλημα διογκώνεται σήμερα και προσβάλλει νεαρότερες ηλικίες συγκριτικά με το παρελθόν.

Το αίσθημα βάρους στα πόδια, ενδέχεται να συνοδεύεται από αίσθημα δυσφορίας, κράμπες, αίσθημα κούρασης στα πόδια ή τοπικό πόνο, ορατές φλέβες. Πρήξιμο ποδιών, διαταραχή στο χρώμα του δέρματος και έλκη από στάση μπορεί να αναπτυχθούν.

Τα βαριά πόδια, ως σύμπτωμα, μπορεί να συνδέεται:

1. Με παράγοντες της καθημερινότητας που επιβαρύνουν τα κάτω άκρα.

Η καθιστική ζωή, η παρατεταμένη ορθοστασία, η παχυσαρκία, η άσκηση που δεν πραγματοποιείται σωστά, η κακή διατροφή, τα σοβαρά τραύματα στα κάτω άκρα, το κάπνισμα, ορισμένα φάρμακα είναι παράγοντες της καθημερινότητας που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του προβλήματος.

2. Με ορισμένα οργανικά νοσήματα.

Οργανικά νοσήματα που διαταράσσουν την κυκλοφορία των κάτω άκρων, την ποιότητα του δέρματος της περιοχής, την παροχή ζωτικών στοιχείων μέσω του αίματος, την λειτουργία των νεύρων, το ορμονικό περιβάλλον (π.χ. αναιμία, φλεβίτιδα, διαβήτης) επιβαρύνουν τα κάτω άκρα. Ορισμένες φορές επικίνδυνα εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να έχουν ως πρώτο σύμπτωμα τα βαριά πόδια. 

Τι πρέπει να γνωρίζετε επιπρόσθετα εσείς που υποφέρετε από βαριά πόδια:

• Να αποφεύγετε την ορθοστασία

• Να περπατάτε με καλής ποιότητας αθλητικά παπούτσια σε καθημερινή βάση

• Να αποφεύγετε τα καυτά μπάνια και τις υψηλές θερμοκρασίες στα πόδια

• Να μην καπνίζετε

• Να χάσετε βάρος εάν είστε υπέρβαροι

• Η διατροφή σας πρέπει να είναι ισορροπημένη, να περιέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων και να μην γίνεται κατάχρηση καφέ, αλκοόλ, φαρμάκων και χρήση ουσιών. Να αποφεύγετε την κατάχρηση αλκοόλ.

• Εάν είστε σε πρόγραμμα οργανωμένης άσκησης, πρέπει να ακολουθείται ο κανόνας καλή προθέρμανση-άσκηση-καλή αποθεραπεία και να αποφεύγετε την επίπονη και πολύωρη καθημερινή άσκηση με στόχο το ρεκόρ. Δεν πρέπει να ασκείστε αμέσως μετά το φαγητό αλλά τουλάχιστον τρεις ώρες μετά το γεύμα.

• Κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης, τα στοιχεία από το διατροφικό ιστορικό, το ιστορικό των καθημερινών συνηθειών, τα συνoδά συμπτώματα, ορισμένα σημεία από την εξέταση (π.χ. μέτρηση αρτηριακής πίεσης, επισκόπηση δέρματος, εξέταση νευρολογικών σημείων) κατευθύνουν την διαφορική διάγνωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλονται εργαστηριακοί έλεγχοι. Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικά μέτρα θεραπείας του δυσάρεστου αυτού παθολογικού συμπτώματος.






Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΒΑΡΙΑ ΦΩΝΗ

Η ρύθμιση της φωνής γίνεται με μεταβολές της τάσεως, του μήκους και του πλάτους των φωνητικών χορδών και με μεταβολές στην αναπνοή. Στην χροιά της φυσιολογικής φωνής εμπλέκονται κληρονομικοί και ορμονικοί παράγοντες με αποτέλεσμα η φωνή να είναι ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου. Έτσι ορισμένα άτομα έχουν «φυσιολογικώς», πιο βαριά ή πιο οξεία φωνή από άλλα. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ακούγεται φυσιολογικά η φωνή είναι η φυσιολογική ανατομική δομή των λαρυγγικών και «παραλαρυγγικών» δομών, η ομαλή νεύρωση και η ομαλή λειτουργία των φωνητικών χορδών και λαρυγγικών μυών.

Η βαριά φωνή είναι παθολογικό εύρημα, όταν εγκαθίσταται ως πρωτοεμφανιζόμενη αλλοίωση σε ένα άτομο ή όταν είναι εξαιρετικά βαριά για τα αναμενόμενα δεδομένα που αφορούν το φύλο και την ηλικία.

Η βαριά φωνή ως παθολογικό εύρημα μπορεί να οφείλεται σε :

1. Παράγοντες που διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία των φωνητικών χορδών και λαρυγγικών μυών. Τα συχνότερα αίτια της κατηγορίας είναι η υπερβολική χρήση των φωνητικών χορδών (π.χ. τραγουδιστές, δικηγόροι), το κάπνισμα, ορισμένες διαταραχές από το πεπτικό, ορισμένα ψυχολογικά σύνδρομα.

2. Παράγοντες που διαταράσσουν τα επίπεδα ορμονών που εμπλέκονται στην τραχύτητα της φωνής (π.χ. σύνδρομα αρρενοποίησης).

3. Παράγοντες που διαταράσσουν την ανατομική δομή της περιοχής. Εδώ συγκαταλέγονται συνήθεις φλεγμονές από ιούς και μικρόβια. Σπανιότερα αίτια είναι ο καρκίνος του λάρυγγα, η σύφιλη του λάρυγγα, η φυματίωση του λάρυγγα.

4. Παράγοντες που διαταράσσουν την ομαλή νεύρωση των μυών. Τοπικά νοσήματα αλλά και νοσήματα που δεν εντοπίζονται στην περιοχή των φωνητικών χορδών και του λάρυγγα, είναι δυνατόν να προκαλούν προσβολή ή αδυναμία λειτουργίας των νεύρων που ρυθμίζουν την κίνηση των μυών που εμπλέκονται στην ομαλή εκφώνηση (π.χ. πίεση νεύρων από καρκίνο πνεύμονα παθήσεις ΚΝΣ ανευρύσματα αορτής).

Κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης, τα στοιχεία από το διατροφικό και επαγγελματικό ιστορικό, το ιστορικό των καθημερινών συνηθειών, τα συνoδά συμπτώματα, ορισμένα σημεία από την εξέταση (π.χ. εξέταση λαιμού, αναπνευστικό ψιθύρισμα, εξέταση νευρολογικών σημείων) κατευθύνουν την διάγνωση και την θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλονται εργαστηριακοί έλεγχοι.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1


ΑΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΛΟΝ - ΑΕΡΙΑ ΕΝΤΕΡΟΥ

 Η αποβολή αερίων από το ορθό, συχνά δύσοσμων, είναι ένα παθολογικό σύμπτωμα, αρκετά δυσάρεστο για τον ασθενή και τον περίγυρό του.

Ο αέρας που αποβάλλεται από το έντερο, προέρχεται από:

1. Το εξωτερικό περιβάλλον. Ο αέρας που έχει εισέλθει στο σώμα με κατάποση και δεν έχει αποβληθεί με το ρέψιμο, αποβάλλεται από το ορθό με τη μορφή αερίων.

2. Ενδογενή παραγωγή. Υδρογόνο, μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα παράγονται κυρίως στο κόλον λόγω βακτηριακής ζύμωσης άπεπτων υδατανθράκων.

Η παραγωγή αερίων αυξάνεται όταν αυξάνεται η πρόσληψη άπεπτων υδατανθράκων με την τροφή ή όταν η δίοδος και η επεξεργασία των τροφών από το έντερο δεν γίνεται σωστά.

Κάθε νόσημα ή παθολογική κατάσταση που προκαλεί αύξηση της πρόσληψης του αέρα του εξωτερικού περιβάλλοντος (π.χ. παθήσεις στομάχου, νευρολογικά νοσήματα) ή αύξηση της ενδογενούς παραγωγής αέρα (π.χ. νοσήματα δυσαπορρόφησης, δυσανεξία στη λακτόζη) συνοδεύεται από αυξημένη αποβολή αερίων.

Ορισμένα άτομα παρουσιάζουν διαταραχή στην προώθηση των αερίων του εντέρου, χωρίς να αυξάνεται το συνολικό φορτίο του αέρα που υπάρχει στο έντερο. Ιδιαίτερα συχνά στον ελληνικό πληθυσμό που προκαλούν αυξημένη σπλαγχνική ευαισθησία και διαταραχή στην προώθηση των αερίων, είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και οι ορμονικές διαταραχές.

Κατά την διερεύνηση του πάσχοντος, υπολογίζεται το φορτίο των άπεπτων υδρογονανθράκων που προσλαμβάνει καθημερινώς, διερευνάται το ιστορικό των καθημερινών συνηθειών, τα συνοδά συμπτώματα, εξετάζονται ορισμένα αντικειμενικά σημεία (π.χ. ακρόαση εντέρου, αναπνευστικό ψιθύρισμα, εξέταση νευρολογικών σημείων) κομβικά για τη σωστή διαφορική διάγνωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλονται εργαστηριακοί έλεγχοι. Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικά μέτρα θεραπείας του δυσάρεστου αυτού παθολογικού συμπτώματος.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1









ΡΕΨΙΜΟ: ΕΝΑ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ

Το ρέψιμο (ερυγές), είναι η εκούσια ή ακούσια αποβολή αέρα από το στόμα. Το ρέψιμο μπορεί να εμφανίζεται ως μεμονωμένο σύμπτωμα ή να συνοδεύεται από φούσκωμα, κάψιμο στο στήθος, κοιλιακό πόνο, κοιλιακές κράμπες, αέρια από το ορθό (κόλον), ατονία. Ορισμένες φορές είναι πολύ ενοχλητικό για τον πάσχοντα και τον περίγυρο.

To φαινόμενο συμβαίνει φυσιολογικά σε περιστασιακή βάση, ιδιαίτερα μετά από πλούσια γεύματα: Ο οισοφαγικός σφιγκτήρας υφίσταται παροδική χάλαση ενώ γίνεται αντανακλαστική αποβολή αερίων. Όταν το σύμπτωμα συμβαίνει συστηματικά ή είναι επίμονο, η ιατρική διερεύνηση είναι επιβεβλημένη, προς αποκλεισμό νοσημάτων που συνοδεύονται από την ύπαρξη αυξημένης ποσότητας αέρα στον στόμαχο και τον οισοφάγο, καθώς και νοσημάτων που προκαλούν την παθολογική πυροδότηση του αντανακλαστικού (π.χ. εγκεφαλικά – νευρολογικά νοσήματα, νοσήματα του πεπτικού, διαταραχές αναπνευστικού, φλεγμονές).

Ορισμένες κακές συνήθειες της καθημερινότητας είναι συχνά υποκείμενα αίτια παθολογικού ρεψίματος. Τα ακατάστατα γεύματα, η υπερβολική κατανάλωση ορισμένων τροφών και ποτών (π.χ. μπίρας), το κάπνισμα είναι ορισμένες από τους συχνότερους παράγοντες της καθημερινότητας, που συνοδεύονται από αεροφαγία και ρέψιμο.

Κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης, τα στοιχεία από το διατροφικό ιστορικό, το ιστορικό των καθημερινών συνηθειών, τα συνoδά συμπτώματα, ορισμένα σημεία από την εξέταση (π.χ. μέτρηση αρτηριακής πίεσης, ακρόαση εντέρου, αναπνευστικό ψιθύρισμα, εξέταση νευρολογικών σημείων) κατευθύνουν την διάγνωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλονται εργαστηριακοί έλεγχοι. Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικά μέτρα θεραπείας του δυσάρεστου αυτού παθολογικού συμπτώματος.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1