UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 05/06/2012

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

6/5/12

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (ΒΟΤΑΝΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Κ.ΛΠ.): Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ


Η Εναλλακτική  Ιατρική είναι  ιατρική επιστημονική θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιεί μόνο ουσίες φυτικής προέλευσης και φυσικές πρακτικές για την θεραπεία του πάσχοντα.
Τα παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα είναι πολλά και περιλαμβάνουν την κινέζικη παραδοσιακή θεραπευτική, την ayurveda, την ομοιοπαθητική, την βοτανοθεραπεία, την διατροφική θεραπεία.
 Η εναλλακτική ιατρική είναι ιατρική επιστήμη, διερευνά εξονυχιστικά την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών μεθόδων που χρησιμοποιεί, απορρίπτοντας πρακτικές και φυσικά «φάρμακα» που μπορεί να χρησιμοποιούνται από τα παραδοσιακά αυτά θεραπευτικά συστήματα, αλλά δεν έχουν αποτελεσματικότητα και αποτελούν επικίνδυνα γιατροσόφια. Αυτό εξάλλου διαφοροποιεί και τον όρο ιατρική επιστήμη από τον όρο θεραπευτική. Η σοβαρή άσκηση της εναλλακτικής ιατρικής διέπεται από τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές και τους κανόνες αξιοπιστίας, από τους οποίους διέπεται και η σοβαρή άσκηση της κλασσικής ιατρικής.   
 Ο διαχωρισμός της ιατρικής επιστήμης σε εναλλακτική και κλασσική ιατρική, είναι σε μεγάλο βαθμό τεχνητός για τον μάχιμο κλινικό ιατρό, που δεν συμβιβάζεται με τη μετριότητα και του οποίου το τελικό στοίχημα, είναι η επίτευξη της μέγιστης, συνολικά, ποσότητας και ποιότητας ζωής για τα άτομα, την ευθύνη της ζωής των οποίων αναλαμβάνει, χωρίς προκαταλήψεις.
Οι φυσικές ουσίες και τα βότανα έχουν χαμηλότερα συχνά περιθώρια κέρδους για τις εταιρείες παραγωγής και τυποποίησης. Η διάθεσή τους ως τρόφιμα ή συμπληρώματα, παρακάμπτει τα υψηλά κόστη καλά σχεδιασμένων μελετών που απαιτούν οι οργανισμοί έγκρισης φαρμάκων, ενώ η δυνατότητα άμεσης διαφήμισης απευθείας στον καταναλωτή, που δίδεται από την νομοθεσία στα φυτικά σκευάσματα, αυξάνει την οικονομική απόδοση κατά την πώληση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σύμφωνα με εκτιμήσεις ποσοστό κάτω από 2% των γνωστών φυτών που υπάρχουν στον πλανήτη να έχουν αξιολογηθεί επιστημονικώς, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και διάθεσης κεφαλαίων για έρευνα ακόμα και από τις εταιρείες που τυποποιούν τα βότανα ως συμπληρώματα διατροφής και κατεξοχήν θα έπρεπε να ενδιαφέρονται για την πιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των σκευασμάτων τους και για νέα φυτικά προϊόντα.
Το τοπίο στον τομέα αυτό σταδιακά μεταβάλλεται. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε στις ΗΠΑ, το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, το οποίο χρηματοδοτείται από εθνικά και ιδιωτικά κεφάλαια, και ασχολείται εντατικώς από το 2000 με την πραγματοποίηση καλά σχεδιασμένων κλινικών ερευνών που αφορούν τις θεραπευτικές και τοξικές ιδιότητες των βοτάνων, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια διεθνούς φήμης. Ανάλογα κέντρα επιστημονικών μελετών και συνεργασίας έχουν συγκροτηθεί και στην Ευρώπη. Στα πλαίσια αυτά έχει διαπιστωθεί μετά από έρευνες η ηπατοτοξική δράση διαφόρων φυσικών ουσιών, όπως του ma huang, ενός βοτάνου που χρησιμοποιεί η παραδοσιακή κινέζικη θεραπευτική και η θεραπευτική δράση και η ασφάλεια άλλων όπως του glucosamine sulphate.
Οι εναλλακτικές μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά σε νοσήματα, στα οποία η συμβατική φαρμακολογική αντιμετώπιση απαιτεί υψηλές δόσεις χημικών φαρμάκων και συντελούν στην μείωση της δοσολογίας τους. Εφαρμόζονται επίσης εναλλακτικά σε νοσήματα, στα οποία οι παρενέργειες από την μακροχρόνια χρήση του χημικού φαρμάκου υπερβαίνουν το όφελος. Βοηθούν τον οργανισμό να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες, οι οποίες δεν αποτελούν νοσηρές καταστάσεις, όπως είναι η εμμηνόπαυση. Συντελούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως είναι η πολυφαρμακία, η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά, οι τοξικές παρενέργειες φαρμάκων. Χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως της σπαστικής κολίτιδας, της υπέρτασης, της δυσκοιλιότητας, του διαβήτη, της κατάθλιψης, του άγχους, της αϋπνίας, της υπερβολικής εφίδρωσης.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε όλες τις συνδεόμενες ιστοσελίδες εναλλακτικής ιατρικής του ιατρείου http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ και http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.gr/ και http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/

Το ηλεκτρονικό site του ιατρείου είναι http://iatreioamoschovaki.gr
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ