UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 12/07/2023

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 31 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 25 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

7/12/23

ΚΟΠΩΣΗ: ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ

 

Η εξασφάλιση βέλτιστης ενεργειακής εφεδρείας προϋποθέτει την αγαστή συνεργασία μιας ποικιλίας παραγόντων όπως η σωστή πρόσληψη τροφής,  η ομαλή λειτουργία της αναπνοής ,η καλή αιματική κυκλοφορία, η σωστή σύνθεση ορμονών, οι καλές νευρωνικές συνδέσεις, η καλή λειτουργία ενζύμων και μιτοχονδρίων.

Η χρόνια κόπωση αποτελεί παθολογική κατάσταση στην οποία μειώνεται σημαντικά η ενεργειακή εφεδρεία του σώματος με αποτέλεσμα ο πάσχων να μην μπορεί να συνέλθει μετά από ύπνο ή ξεκούραση. Η χρόνια κόπωση αποτελεί κατάσταση που επιμένει και έχει διάρκεια πάνω από έξι μήνες. Νοσήματα που προκαλούν χρόνια κόπωση είναι η κακή διατροφή,  η αυπνία, η υπερκόπωση, η αναιμία, οι ορμονικές διαταραχές, οι χρόνιες φλεγμονές, τα καρκινώματα, οι παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, οι αναπνευστικές παθήσεις, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή μυαλγικής εγκεφαλοπάθειας, η χρόνια κόπωση μετά από κορονοιό long covid τα ψυχιατρικά σύνδρομα . Σε κάθε περίπτωση ο εντοπισμός και η θεραπεία του υποκείμενου αιτίου στα πλαίσια της  είναι σημαντικά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της χρόνιας κόπωσης. Είναι ευρέως γνωστό ότι για να εξασφαλιστεί καλή παροχή ενέργειας στο σώμα, οι αποθήκες σιδήρου του σώματος πρέπει να είναι σε βέλτιστα επίπεδα. Εκτός από τα επίπεδα σιδήρου ωστόσο σε αρκετά σύνδρομα κόπωσης ελλείπουν οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που παρατίθενται:

1.     ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ Β

Πρόκειται για σύμπλεγμα υδατοδιαλυτών βιταμινών που συντελούν στην βέλτιστη λειτουργία βιοχημικών ενζύμων. Είναι σημαντικά για τον ομαλό μεταβολισμό λιπών υδατανθράκων πρωτεϊνών, τη μεταφορά οξυγόνου, την ομαλή  σωστή διάθεση ενέργειας στα  ανθρώπινα κύτταρα. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι:

 

Β1 (θειαμίνη)

Β2 (ριβοφλαβίνη)

Β3 (νιασίνη)

Β5 (παντοθενικό οξύ)

Β6

Β7 (βιοτίνη)

Β12

Φολικό οξύ

Μία ποικίλη διατροφή μεσογειακού τύπου που περιλαμβάνει όσπρια, πουλερικά, λαχανικά, ψάρια, φρούτα, σπόρους και ξηρούς καρπούς είναι σημαντική για  να εφοδιάσει το σώμα με τις βιταμίνες Β που χρειάζεται. Οι αυστηρώς φυτοφάγοι συχνά παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης Β12 ενώ οι άνθρωποι που δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά έχουν ελλείψη φυλλικού οξέος.

2.    ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε

 

Η βιταμίνη Ε είναι μια ομάδα οχτώ λιποδιαλυτών ουσιών  οι οποίες περιλαμβάνουν τέσσερις τοκοτριενόλες και τέσσερις τοκοφερόλες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι σημαντική για την όραση, την αναπαραγωγή, την υγεία του αίματος, του εγκεφάλου του ανοσοποιητικού συστήματος και του δέρματoς. Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το ελαιόλαδο είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε.

3.    ΒITAMINH D

Η βιταμίνη D ανήκει στις ζωτικές λιποδιαλυτές βιταμίνες και είναι ευρέως γνωστή ως βιταμίνη του ήλιου: Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) B με μήκος κύματος 290-320 νανόμετρα διεισδύει στο ακάλυπτο δέρμα και μετατρέπει την δερματική 7-δεϋδροχοληστερόλη σε προβιταμίνη D , η οποία με τη σειρά της γίνεται βιταμίνη D.

H βιταμίνη D παίζει κρίσιμο ρόλο στην δόμηση υγιούς μυοσκελετικού συστήματος, στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και σε νευρομυϊκές αντιδράσεις.

Συνηθίστε να περπατάτε υπό το φως του ήλιου και χωρίς αντηλιακή προστασία τουλάχιστον επί είκοσι λεπτά ημερησίως μεταξύ 10 π.μ. και 11 μ.μ. εφόσον πάσχετε από κόπωση.

4.    ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

H βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη   για τη βιοσύνθεση του κολλαγόνου, της L-καρνιτίνης και νευροδιαβιβαστών, την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη επίσης για το σωστό μεταβολισμό των πρωτεϊνών, προάγει την απορρόφηση σιδήρου ενώ λειτουργεί ως  φυσικό αντιοξειδωτικό. Εσπεριδοειδή, πιπεριές, ακτινίδια, φράουλες, πεπόνι, ντομάτες, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης C.

5.    ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για το σχηματισμό της ροδοψίνης, μιας χρωστικής στον αμφιβληστροειδή και τη σύνθεση γλυκοπρωτεϊνών. Επίσης  συντελεί στην ακεραιότητα των επιθηλιακών ιστών και των λυσοσωμάτων. Καλές πηγές βιταμίνης Α είναι τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το συκώτι, τα κίτρινα, κόκκινα και πράσινα (φυλλώδη) λαχανικά, όπως σπανάκι, καρότα, γλυκοπατάτες και κόκκινες πιπεριές, τα κίτρινα φρούτα, όπως μάνγκο, παπάγια και βερίκοκα

Ενάμισι καρότο μεσαίου μεγέθους ημερησίως καλύπτει την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

6.    ΜΑΓΝΗΣΙΟ

Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για την λειτουργία πάνω από 300

ενζυμικών συστημάτων που ρυθμίζουν βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα. Είναι σημαντικό για τη σύνθεση των πρωτεϊνών, την λειτουργία σκελετού οδόντων μυών και νεύρων, το μεταβολισμό της γλυκόζης και την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας, την οξειδωτική φωσφορυλίωση και τη γλυκόλυση. Το μαγνήσιο  συντελεί στην ενεργό μεταφορά ιόντων ασβεστίου και καλίου μέσω των

κυτταρικών μεμβρανών, διαδικασία σημαντική για τη μεταφορά νευρικών ώσεων, για τη σύσπαση των μυών και την φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.Το μαγνήσιο ενεργοποιεί ένζυμα και συντελεί στην ομαλοποίηση των επιπέδων ασβεστίου, χαλκού, ψευδαργύρου, καλίου, βιταμίνης D και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών στο σώμα.

Καλές πηγές μαγνησίου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά - όπως το σπανάκι – τα όσπρια, οι ξηρoί καρποί, οι σπόροι η σοκολάτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

7.    ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

Ο ψευδάργυρος είναι μέταλλο που ευρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του

σώματος. Ο Zn είναι σημαντικός για την ανάπτυξη, την κυτταρική διαίρεση,την δραστηριότητα ενζύμων και πρωτεϊνών. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συντελεί στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην αναπαραγωγή, ανάπτυξη, την όραση τη γεύση, την όσφρηση, την πήξη του αίματος, το

μεταβολισμό της ινσουλίνης, τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς.

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα όπως το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά. Ο ψευδάργυρος από ζωικές τροφές όπως το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό από τον ψευδάργυρο από τα φυτικά τρόφιμα.

8.    ΑΣΒΕΣΤΙΟ

Tο ασβέστιο είναι το πιο άφθονο μέταλλο στο ανθρώπινο σώμα. Είναι απαραίτητο για την διαβίβαση σημάτων από κύτταρο σε κύτταρο, για την διακίνηση νευροδιαβιβαστών, για τη συστολή των μυϊκών κυττάρων, για την γονιμοποίηση, για τη σωστή λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών, για την πρωτεϊνική σύνθεση, για τη συστολή και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, για τη σύνθεση των ορμονών και το σχηματισμό των οστών.

Πλούσιες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

9.    ΣΕΛΗΝΙΟ

Το σελήνιο (Se) ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την διενέργεια πολλών χημικών αντιδράσεων.

Είναι συστατικό του ενεργού κέντρου της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης που προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από τις δυσμενείς επιπτώσεις των υπεροξειδίων των λιπιδίων H2O2.

Οι ξηροί καρποί Βραζιλίας, τα θαλασσινά, το κρέας, τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσιες πηγές σεληνίου.

 Ένα βραζιλιάνικο καρύδι ημερησίως καλύπτει το σύνολο των

ημερήσιων αναγκών.

 

Dr Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

Τηλ. 2106252770 και 6945575287

Οι ιστοσελίδες του ιατρείου εκτίθενται παραπλεύρως.

 

           

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΝΤΙΝΤΑ

 

Οι λοιμώξεις από κάντιντα προκαλούνται από μύκητες του γένους κάντιντα με κυριότερο εκπρόσωπο το μύκητα Candida albicans και βαίνουν αυξανόμενες σήμερα. Τα είδη Candida παράγουν ευρύ φάσμα ασθενειών, που κυμαίνονται από την επιφανειακή βλεννογονοδερματική νόσο έως τη σοβαρή προσβολή εσωτερικών οργάνων (π.χ. ηπατοσπληνική καντιντίαση ή περιτονίτιδα Candida).

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες μυκητιασικές λοιμώξεις, η άμυνα του οργανισμού έχει κρίσιμο ρόλο και καθορίζει εάν η κάντιντα θα προκαλέσει ή όχι νόσο. Έτσι η κάντιντα μπορεί να μην προκαλέσει νόσο  υπό φυσιολογικές συνθήκες, αλλά να γίνει παθογόνος, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Πληγές, ενδοφλέβιοι καθετήρες, εγκαύματα, έλκη, αλλοιώνουν την άμυνα των βλεννογονοδερματικών φραγμών και καθιστούν το σώμα ευάλωτο στο μύκητα. Βασικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού έχουν τα λευκά αιμοσφαίρια, τα μακροφάγα των ιστών, το σύστημα του συμπληρώματος (  είναι ένα σύστημα ανενεργών ενζύμων του αίματος), τα οποία όταν αλλοιώνονται από υποκείμενο νόσημα παράγοντα ή φάρμακα, καθιστούν τον οργανισμό ευπρόσβλητο στο μύκητα. Η βλεννοδερματική προστατευτική βακτηριακή χλωρίδα αλλοιώνεται από αντιβιοτικά ευρέος φάσματος που προδιαθέτουν τελικώς σε μυκητιασικές λοιμώξεις. Η παρατεταμένη νοσηλεία, η οξεία και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου για προσβολή από κάντιντα. Κακές συνθήκες υγιεινής, όπως πολύωρη έκθεση σε ιδρώτα, σε μολυσμένα νερά, αμέλεια στη συχνή αλλαγή σερβιέτας κατά την έμμηνο ρύση προδιαθέτουν σε μυκητιασικές λοιμώξεις.

 Οι συνηθέστερες λοιμώξεις από κάντιντα κατά την κλινική πράξη είναι:

1.    Η καντιντίαση του ουρογεννητικού συστήματος

Οι τύποι καντιντίασης του ουρογεννητικού συστήματος είναι:

           Αιδοιοκολπική καντιντίαση (VVC) - Ερυθηματώδης κόλπος με δυσοσμία, κνησμό ή δύσοσμη έκκριση

           Candida balanitis - Κνησμός πέους και λευκές κηλίδες στο πέος

           Κυστίτιδα Candida - Πολλοί ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί. Επί συμπτωμάτων μπορεί να υπάρχει αυξημένη επιθημία ούρησης, δυσουρία, αιματουρία και υπερηβικό πόνο

           Ασυμπτωματική καντιντουρία σε ασθενείς με καθετήρα ουροδόχου κύστης

           Ανιούσα πυελονεφρίτιδα - Πόνος στα πλευρά, κοιλιακός πόνος, ναυτία, έμετος, πυρετός, ρίγη και αιματουρία

           Μυκητιασικές μάζες με  διαλείπουσα απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος και επακόλουθη νεφρική ανεπάρκεια

1.    Η         στοματοφαρυγγική καντιντίαση που εντοπίζεται στο στόμα ή φάρυγγα.

Οι ασθενείς με στοματοφαρυγγική καντιντίαση (OPC) είναι συχνά ασυμπτωματικοί. Επί εμφανίσεως συμπτωμάτων, οι ασθενείς παραπονούνται για πόνο στο στόμα ή κάψιμο στόματος-γλώσσας, δυσφαγία, εμφάνιση

λευκών κηλίδων στον στοματικό βλεννογόνο, ερύθημα στόματος,ρωγμές στις γωνίες του στόματος.

2.    Η Καντιντίαση οισοφάγου που εντοπίζεται στον οισοφάγο.

Οι ασθενείς με καντιντίαση οισοφάγου μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί ή μπορεί να έχουν δυσφαγία ή πόνο κατά την κατάποση ή οπισθοστερνικό-επιγαστρικό άλγος ή ναυτία και έμετο.

3.    Η καντιντίαση του γαστρεντερικού συστήματος που μπορεί να εκδηλωθεί με κοιλιακό πόνο, ναυτία και έμετο, πυρετό και ρίγη, εμφάνιση κοιλιακής μάζας (ενίοτε)

4.    Η  βλεννογονοδερματική καντιντίαση που εντοπίζεται στο πρόσωπο, μαλλιά χέρια νύχια και εμφανίζεται ως τοπικό εξάνθημα ή τοπικές παραμορφωτικές βλάβες.

Τι πρέπει να ξέρετε επιπροσθέτως εσείς που πάσχετε από κάντιντα:

·         Η διατροφή σας πρέπει να έχει ως βάση τα φυτικά προϊόντα της Μεσογείου.      Αποφύγετε παχιά τυριά, λιπαρά κρέατα.      Όχι πιπέρι, μπαχαρικά, γλυκά, ζάχαρη, φρουκτόζη, άσπρο αλεύρι, αλκοόλ. Να τρώτε πράσινη σαλάτα σε καθημερινή βάση και να πίνετε επαρκή ποσότητα νερού.

·         Άπαχο γιαούρτι ξινόγαλα μπορείτε να τρώτε ελεύθερα και επιβάλλεται να τρώτε σε καθημερινή βάση. Ο εμπλουτισμός της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου με τα τρόφιμα αυτά, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, η αλλοίωση του οποίου οδηγεί σε υπερανάπτυξη μυκήτων.

·         Το θεραπευτικό πρόγραμμα εξειδικεύεται περαιτέρω με βάση τα αποτελέσματα της ιατρικής εξέτασης. Κατά την ιατρική παθολογική εξέταση από τον ειδικό παθολόγο με σφαιρική γνώση και ανάλογη εμπειρία πρέπει να εκτιμάται με ακρίβεια το μέγεθος του προσβαλλόμενου ιστού, να διερευνάται εάν πρόκειται για επιφανειακή μόλυνση ή για προσβολή βαθύτερων οργάνων, να διερευνάται εάν ο μύκητας έχει αναπτυχθεί σε έδαφος κακών συνηθειών υγιεινής ή νοσήματος-παράγοντα που προκαλεί καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ο μύκητας με την κατάλληλη θεραπεία.

Dr Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

Τηλ. 2106252770 και 6945575287

Οι ιστοσελίδες του ιατρείου εκτίθενται παραπλεύρως.

 


ΣΥΧΝΕΣ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΗ ΛΑΘΗ

 

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού οφείλονται σε παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τα ούρα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα, τον προστάτη, τον νεφρό, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ουρολοιμώξεων που εκδηλώνονται με ποικίλα κλινικά σύνδρομα. Αναλόγως της θέσεως προσβολής του ουροποιητικού, μπορεί να εμφανιστεί κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα, προστατίτιδα, πυελονεφρίτιδα. Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να έχουν συμπτώματα με τσούξιμο κατά την ούρηση, συχνουρία, πυρετό, δέκατα, ναυτία, κοιλιακό πόνο, εμετό ( συμπτωματικές ουρολοιμώξεις) ενδέχεται όμως να μην έχουν κανένα σύμπτωμα και να αποκαλύπτονται μόνο μετά από εξέταση ούρων (ασυμπτωματικές ουρολοιμώξεις). Τα συμπτώματα υποστρέφουν με την χορήγηση κατάλληλης αντιβιοτικής αγωγής.

Οι συχνές ουρολοιμώξεις απασχολούν ένα σημαντικό μέρος του γενικού πληθυσμού. Τα παθογόνα που εμπλέκονται είναι πολλά. Το κολοβακτηρίδιο Escherichia coli επικρατεί σε αρκετές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Άλλα μικρόβια είναι ο staphylococcus saprophyticus, ο πρωτέας, η ψευδομονάδα, η klebsiella, το enterobacter, η serratia, ο s aureus, οι εντερόκοκκοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα όπως τα Chlamydia trachomatis, η neisseria gonorrhoeae, ο ιός του έρπητα έχουν κυρίαρχο ρόλο.

Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση λοίμωξης, ιδιαιτέρως μάλιστα στην περίπτωση συχνά εμφανιζόμενων ουρολοιμώξεων, πρόκειται για ρήξη της ισορροπίας που υφίσταται μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και των εξωτερικών εισβολέων με αποτέλεσμα το σώμα να καθίσταται ευπρόσβλητο σε αυτούς. Η κατάσταση μπορεί να είναι απότοκος συστηματικής έκθεσης σε μεγάλες ποσότητες παθογόνων μικροοργανισμών, οπότε το σώμα δεν προλαβαίνει να τους αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ή έκθεσης σε παθογόνα υψηλής λοιμογονικής ικανότητας ή να πρόκειται για περίπτωση εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος.

Συνήθη λάθη που γίνονται από ασθενείς που προσβάλλονται από συχνές ουρολοιμώξεις είναι:

           Δεν πίνουν αρκετό νερό. Το νερό εκ πλύνει το ουροποιητικό σύστημα από παθογόνους μικροοργανισμούς. Σε συνθήκες αφυδάτωσης, οι ουρολοιμώξεις παραμονεύουν.

           Έχουν κακές συνθήκες υγιεινής κατά την τουαλέτα. Η χρήση του χαρτιού τουαλέτας με φορά από πίσω προς τα εμπρός εκθέτει την ουρήθρα σε αυξημένη ποσότητα μικροβίων που αφθονούν στον πρωκτό. Πολλές φορές επίσης αμελούν το σωστό πλύσιμο των χεριών μετά την ούρηση-αφόδευση.

           Ξεχνούν να ουρούν συχνά. Η ανεπαρκής κένωση της ουροδόχου κύστης αποτελεί αιτία πολλαπλασιασμού των παθογόνων. Εάν είστε οδηγός και κάνετε πολύωρα ταξίδια, ξεχνώντας να ουρήσετε θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

·         Κάνουν κατάχρηση αντιβιοτικών και αντισηπτικών στην περιοχή του εντέρου και των γεννητικών οργάνων που αλλοιώνουν την φυσιολογική ωφέλιμη χλωρίδα του σώματος και ενδέχεται να οδηγήσουν σε υπερβολικό πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών.

·         Έχουν συνήθειες που αυξάνουν την ζέστη και την υγρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, οπότε προάγεται ο πολλαπλασιασμός παθογόνων μικροοργανισμών. Βάλτε άμεσα στεγνό μαγιό μετά το θαλάσσιο μπάνιο σας, αλλάζετε συχνά σερβιέτα κατά την έμμηνο ρύση,  αποφύγετε στενά εσώρουχα που προάγουν την εφίδρωση, αλλάξτε ρούχα μετά από καταστάσεις αυξημένης εφίδρωσης όπως είναι η αθλητική δραστηριότητα.

·         Έχουν κακές συνήθεις υγιεινής κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, όπως πλημμελή χρήση προφυλακτικού.  Η σεξουαλική δραστηριότητα αποτελεί μέσο μετάδοσης επικίνδυνων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων μικροοργανισμών με αρκετή λοιμογόνο ισχύ.

·         Επισκέπτονται κέντρα αισθητικής αμφιβόλου καθαριότητας με κακές συνθήκες απολύμανσης μηχανημάτων. Εάν έχετε τη συνήθεια να κάνετε αποτρίχωση στην περιοχή μπικίνι, με την χρήση πλημμελώς αποστειρωμένων μηχανημάτων, οι μολύνσεις παραμονεύουν.

·         Κολυμπούν σε μολυσμένες πισίνες ή θάλασσες. Δεν κάνουν άμεσα ντους μετά το μπάνιο.

·         Δε μεριμνούν για την άριστη φυσική τους κατάσταση. Παράγοντες καθημερινότητας που προκαλούν κακή φυσική κατάσταση όπως κάπνισμα, κακή διατροφή, καθιστική ζωή.

·         Αμελούν την ιατρική τους εξέταση από ειδικό παθολόγο με σφαιρική γνώση και εμπειρία ή δε συμμορφώνονται με τις ιατρικές οδηγίες. Εάν πάσχετε από συχνές ουρολοιμώξεις, η μειωμένη δύναμη του ανοσοποιητικού σας συστήματος μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενο νόσημα (π.χ.  αυξημένο ζάχαρο, αύξηση ουρικού οξέος, κίρρωση ήπατος) που να εμποδίζει την κένωση της ουροδόχου κύστης ή να εξασθενεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Εάν παίρνετε αντιβιοτικά χωρίς να ακολουθείτε τη σωστή δοσολογία και διάρκεια θεραπείας, η εκρίζωση του παθογόνου μικροοργανισμού ενδέχεται να είναι πλημμελής και να υποτροπιάσετε.

Dr Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

Τηλ. 2106252770 και 6945575287

Οι ιστοσελίδες του ιατρείου εκτίθενται παραπλεύρως.

 

ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ: ΠΟΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ

 

Η κόπωση χαρακτηρίζεται από πτώση των επιπέδων ενέργειας του σώματος, η οποία ενίοτε είναι τόσο σοβαρή που καθιστά αδύνατη την τέλεση καθημερινών συνήθων δραστηριοτήτων. Όταν η κόπωση επιμένει για χρονικό  διάστημα άνω του εξαμήνου και δεν υποχωρεί με απλά μέτρα (π.χ. ξεκούραση τέλεση αγχολυτικών δραστηριοτήτων), πρόκειται για το παθολογικό πρόβλημα της χρόνιας κόπωσης. Τα αίτια είναι ποικίλα όπως ορμονικές διαταραχές, χρόνιες φλεγμονές, αναιμία, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ψυχιατρικά σύνδρομα, ινομυαλγία, οι ελλείψεις βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αλλοιώσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, καρκινώματα. Ο εντοπισμός του αιτίου γίνεται με στοχευμένους εργαστηριακούς ελέγχους αναλόγως των κλινικών ευρημάτων που εντοπίζει ο παθολόγος με ανάλογη κλινική εμπειρία κατά την παθολογική εξέταση.  Ανεξαρτήτως αιτιολογίας ωστόσο και εξατομικευμένης διαχείρισης του προβλήματος, οι πάσχοντες πρέπει να διατηρούν εντός φυσιολογικών επιπέδων:

           Την τιμή  CPK

H  CPK (κρεατινική κινάση) ανιχνεύεται κυρίως σε σκελετικούς μυς και ιστούς σπλάγχνων (π.χ. εγκέφαλος καρδιά) και αποτελεί ένζυμο που συντελεί στην παροχή ενέργειας. Όταν καταστραφούν τμήματα ιστών που περιέχουν cpk από υποκείμενο νόσημα ή παράγοντα, το ένζυμο cpk «διαχέεται» στο αίμα και τα μετρούμενα επίπεδα εμφανίζονται υψηλά. Έτσι για παράδειγμα σε οξύ έμφραγμα, στο οποίο καταστρέφεται τμήμα μυοκαρδίου αυξάνει η ΜΒ CPK που ευρίσκεται στον καρδιακό ιστό.    Η cpk αποτελεί επίσης δείκτη σωματικής υπερκόπωσης. Η σωματική υπερκόπωση είναι το πιο κοινό αίτιο αυξημένης cpk που προκαλεί επιδείνωση της κόπωσης στον πάσχοντα από χρόνια κόπωση.

           Τον αιματοκρίτη τους

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι απαραίτητα για την μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς, μέσω του αίματος. Έτσι στην περίπτωση της αναιμίας μειώνεται ο αιματοκρίτης και διαταράσσεται η επαρκής εφεδρεία οξυγόνου. Τα άτομα με χρόνια κόπωση που εμφανίζουν αναιμία παρουσιάζουν κακή αιμάτωση, φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση συμπτωμάτων,  ζάλη, ταχυκαρδία, διαταραχές αναπνοής. Η σιδηροπενική αναιμία είναι η πιο συχνή μορφή αναιμίας. Πλήττει συχνά άτομα που ευρίσκονται σε ανάπτυξη (πχ. παιδιά), γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, κυοφορούσες, χορτοφάγους, καρκινοπαθείς.

           Tην ουρία του αίματος

Η ουρία είναι αζωτούχα ένωση που παράγεται  κατά την διάρκεια του μεταβολισμού και αποβάλλονται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε καθημερινή βάση. Η καλή κάθαρσή της, προϋποθέτει καλή κυκλοφορία και επάρκεια αίματος και καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, το οποίο δρα ως απεκκριτικό φίλτρο των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού. Η αύξηση της ουρίας μπορεί να οφείλεται σε κατακράτηση τοξινών λόγω βλάβης του νεφρικού ηθμού  ή παθολογικές καταστάσεις που διαταράσσουν την ομαλή κυκλοφορία όπως είναι η αιμορραγία, η διάρροια, o εμετός, ο διαβήτης, νόσοι της καρδιάς, η παγκρεατίτιδα, η υπολευκωματιναιμία, η αναφυλαξία, σύνδρομα υπεργλοιότητας ή φάρμακα. Σε υγιείς κατά τα λοιπά πάσχοντες από χρόνια κόπωση ωστόσο, η αύξηση της ουρίας αποτελεί δείκτη κακής ενυδάτωσης του οργανισμού που μπορεί να επιδεινώσει την χρόνια κόπωση.

·         Την ορμόνη του θυρεοειδούς TSH

Ο θυρεοειδής είναι αδένας στην βάση στην βάση του λαιμού, ο οποίος

ως βασική λειτουργία έχει την παραγωγή δύο ορμονών, της τριϊωδοθυρονίνης (Τ3) και της θυροξίνης (Τ4). Αυτές οι ορμόνες κυκλοφορούν μέσω του αίματος σε όλα τα όργανα του σώματος, επηρεάζοντας την σωστή λειτουργία τους και τον μεταβολισμό. Οι θυρεοειδικές ορμόνες συντελούν στην ρύθμιση του μεταβολισμού, στην ομαλή διάθεση ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα, στην ομαλή λειτουργία των ιστών. Η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (επίσης γνωστή ως TSH ή θυρεοτροπίνη) είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που συντίθεται από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης και αποτελεί αδρό δείκτη της ομαλής λειτουργίας του θυρεοειδούς.

           Την αρτηριακή τους πίεση

H πίεση του αίματος στο φυσιολογικό άτομο, διατηρείται σε στενά όρια, υπακούοντας σε πολλά συστήματα ρύθμισης. Τόσο η ελάττωση της αρτηριακής πίεσης (υπόταση) όσο και η αύξηση της αρτηριακής πίεσης (υπέρταση) προκαλούν κακή παροχή αίματος στα ζωτικά όργανα, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε

ζάλη, έλλειψη συγκέντρωσης, επιδείνωση κόπωσης. Οι πάσχοντες από χρόνια κόπωση πρέπει να παρακολουθούν στενά την αρτηριακή τους πίεση.

Dr Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

Τηλ. 2106252770 και 6945575287

Οι ιστοσελίδες του ιατρείου εκτίθενται παραπλεύρως.