UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 12/07/2023

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

7/12/23

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΝΤΙΝΤΑ

 

Οι λοιμώξεις από κάντιντα προκαλούνται από μύκητες του γένους κάντιντα με κυριότερο εκπρόσωπο το μύκητα Candida albicans και βαίνουν αυξανόμενες σήμερα. Τα είδη Candida παράγουν ευρύ φάσμα ασθενειών, που κυμαίνονται από την επιφανειακή βλεννογονοδερματική νόσο έως τη σοβαρή προσβολή εσωτερικών οργάνων (π.χ. ηπατοσπληνική καντιντίαση ή περιτονίτιδα Candida).

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες μυκητιασικές λοιμώξεις, η άμυνα του οργανισμού έχει κρίσιμο ρόλο και καθορίζει εάν η κάντιντα θα προκαλέσει ή όχι νόσο. Έτσι η κάντιντα μπορεί να μην προκαλέσει νόσο  υπό φυσιολογικές συνθήκες, αλλά να γίνει παθογόνος, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Πληγές, ενδοφλέβιοι καθετήρες, εγκαύματα, έλκη, αλλοιώνουν την άμυνα των βλεννογονοδερματικών φραγμών και καθιστούν το σώμα ευάλωτο στο μύκητα. Βασικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού έχουν τα λευκά αιμοσφαίρια, τα μακροφάγα των ιστών, το σύστημα του συμπληρώματος (  είναι ένα σύστημα ανενεργών ενζύμων του αίματος), τα οποία όταν αλλοιώνονται από υποκείμενο νόσημα παράγοντα ή φάρμακα, καθιστούν τον οργανισμό ευπρόσβλητο στο μύκητα. Η βλεννοδερματική προστατευτική βακτηριακή χλωρίδα αλλοιώνεται από αντιβιοτικά ευρέος φάσματος που προδιαθέτουν τελικώς σε μυκητιασικές λοιμώξεις. Η παρατεταμένη νοσηλεία, η οξεία και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου για προσβολή από κάντιντα. Κακές συνθήκες υγιεινής, όπως πολύωρη έκθεση σε ιδρώτα, σε μολυσμένα νερά, αμέλεια στη συχνή αλλαγή σερβιέτας κατά την έμμηνο ρύση προδιαθέτουν σε μυκητιασικές λοιμώξεις.

 Οι συνηθέστερες λοιμώξεις από κάντιντα κατά την κλινική πράξη είναι:

1.    Η καντιντίαση του ουρογεννητικού συστήματος

Οι τύποι καντιντίασης του ουρογεννητικού συστήματος είναι:

           Αιδοιοκολπική καντιντίαση (VVC) - Ερυθηματώδης κόλπος με δυσοσμία, κνησμό ή δύσοσμη έκκριση

           Candida balanitis - Κνησμός πέους και λευκές κηλίδες στο πέος

           Κυστίτιδα Candida - Πολλοί ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί. Επί συμπτωμάτων μπορεί να υπάρχει αυξημένη επιθημία ούρησης, δυσουρία, αιματουρία και υπερηβικό πόνο

           Ασυμπτωματική καντιντουρία σε ασθενείς με καθετήρα ουροδόχου κύστης

           Ανιούσα πυελονεφρίτιδα - Πόνος στα πλευρά, κοιλιακός πόνος, ναυτία, έμετος, πυρετός, ρίγη και αιματουρία

           Μυκητιασικές μάζες με  διαλείπουσα απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος και επακόλουθη νεφρική ανεπάρκεια

1.    Η         στοματοφαρυγγική καντιντίαση που εντοπίζεται στο στόμα ή φάρυγγα.

Οι ασθενείς με στοματοφαρυγγική καντιντίαση (OPC) είναι συχνά ασυμπτωματικοί. Επί εμφανίσεως συμπτωμάτων, οι ασθενείς παραπονούνται για πόνο στο στόμα ή κάψιμο στόματος-γλώσσας, δυσφαγία, εμφάνιση

λευκών κηλίδων στον στοματικό βλεννογόνο, ερύθημα στόματος,ρωγμές στις γωνίες του στόματος.

2.    Η Καντιντίαση οισοφάγου που εντοπίζεται στον οισοφάγο.

Οι ασθενείς με καντιντίαση οισοφάγου μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί ή μπορεί να έχουν δυσφαγία ή πόνο κατά την κατάποση ή οπισθοστερνικό-επιγαστρικό άλγος ή ναυτία και έμετο.

3.    Η καντιντίαση του γαστρεντερικού συστήματος που μπορεί να εκδηλωθεί με κοιλιακό πόνο, ναυτία και έμετο, πυρετό και ρίγη, εμφάνιση κοιλιακής μάζας (ενίοτε)

4.    Η  βλεννογονοδερματική καντιντίαση που εντοπίζεται στο πρόσωπο, μαλλιά χέρια νύχια και εμφανίζεται ως τοπικό εξάνθημα ή τοπικές παραμορφωτικές βλάβες.

Τι πρέπει να ξέρετε επιπροσθέτως εσείς που πάσχετε από κάντιντα:

·         Η διατροφή σας πρέπει να έχει ως βάση τα φυτικά προϊόντα της Μεσογείου.      Αποφύγετε παχιά τυριά, λιπαρά κρέατα.      Όχι πιπέρι, μπαχαρικά, γλυκά, ζάχαρη, φρουκτόζη, άσπρο αλεύρι, αλκοόλ. Να τρώτε πράσινη σαλάτα σε καθημερινή βάση και να πίνετε επαρκή ποσότητα νερού.

·         Άπαχο γιαούρτι ξινόγαλα μπορείτε να τρώτε ελεύθερα και επιβάλλεται να τρώτε σε καθημερινή βάση. Ο εμπλουτισμός της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου με τα τρόφιμα αυτά, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, η αλλοίωση του οποίου οδηγεί σε υπερανάπτυξη μυκήτων.

·         Το θεραπευτικό πρόγραμμα εξειδικεύεται περαιτέρω με βάση τα αποτελέσματα της ιατρικής εξέτασης. Κατά την ιατρική παθολογική εξέταση από τον ειδικό παθολόγο με σφαιρική γνώση και ανάλογη εμπειρία πρέπει να εκτιμάται με ακρίβεια το μέγεθος του προσβαλλόμενου ιστού, να διερευνάται εάν πρόκειται για επιφανειακή μόλυνση ή για προσβολή βαθύτερων οργάνων, να διερευνάται εάν ο μύκητας έχει αναπτυχθεί σε έδαφος κακών συνηθειών υγιεινής ή νοσήματος-παράγοντα που προκαλεί καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ο μύκητας με την κατάλληλη θεραπεία.

Dr Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

Τηλ. 2106252770 και 6945575287

Οι ιστοσελίδες του ιατρείου εκτίθενται παραπλεύρως.