UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 03/11/2013

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

11/3/13

ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ

Το φυλλικό οξύ ή φολικό οξύ όπως είναι ευρέως γνωστό είναι μία υδατοδιαλυτή ουσία, η οποία συμμετέχει σε μια ποικιλία βιοχημικών αντιδράσεων. Είναι απαραίτητη για την παραγωγή του DNA και του RNA και αποτελεί συνένζυμο για τη σύνθεση μεθειονίνης. Οι ενώσεις του φυλλικού οξέος δρουν ως συνένζυμο στη μεταφορά ουσιών με μία ανθρακική ομάδα.
Το φολικό οξύ προσλαμβάνεται με τις τροφές, απορροφάται από το λεπτό έντερο και αποθηκεύεται κύρια στο ήπαρ. Υψηλές και αφομοιώσιμες συγκεντρώσεις φολικού έχουν τα πράσινα λαχανικά, τα καρύδια, το συκώτι, η μαγιά.
Ενώ η ανεπάρκεια φολικού είναι αρκετά συχνή στην κλινική πράξη, το υψηλό φυλλικό, αποτελεί σπανιότερο εργαστηριακό εύρημα, χωρίς ειδικά συμπτώματα που συνήθως ανακαλύπτεται σε εργαστηριακές μετρήσεις. Τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος έχουν συνδεθεί με ορισμένα καρκινώματα. Τα πιο συνήθη αίτια που προκαλούν υψηλά επίπεδα φολικού οξέος είναι η ανάπτυξη βακτηριδίων στο λεπτό έντερο, η υπερβολική κατανάλωση χορταρικών, περιπτώσεις αβιταμινώσεων, η μετάγγιση αίματος, η πρόσληψη φαρμάκων ή συμπληρωμάτων με φολικό οξύ.
Η ανεπάρκεια του φολλικού οξέος, είναι συχνότερη, προκαλείται από μια ποικιλία καταστάσεων και νοσημάτων που συνδέονται με:

1. Μειωμένη πρόσληψη

Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι αλκοολικοί εμφανίζουν σε αρκετές περιπτώσεις ανεπαρκή διαιτητική πρόσληψη.

2. Κακή απορρόφηση

Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι η διαβητική εντεροπάθεια, η γαστρεκτομή, η νόσος του CROHN.

3. Αυξημένες ανάγκες σε φυλλικό

Η κύηση και η γαλουχία είναι φυσιολογικές καταστάσεις, που προκαλούν αυξημένες ανάγκες. Τα καρκινώματα, η χρόνια αιμολυτική αναιμία, η ψωρίαση προκαλούν αυξημένες ανάγκες, λόγω αύξησης των μεταβολικών αντιδράσεων που προκαλούν τα παραπάνω νοσήματα.

4. Αυξημένη απώλεια

Η ηπατική νόσος, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η αιμοδιάλυση προκαλούν αυξημένη απώλεια φυλλικού.

5. Φάρμακα

Ανταγωνίζονται το φυλλικό σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις. Η φαινυτοίνη, η πρυμιδόνη, η τετρακυκλίνη είναι χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας.


Οι επιπτώσεις από το χαμηλό φυλλικό είναι η αναιμία, η υπογονιμότητα, η αδυναμία, οι ψυχωσικές εκδηλώσεις, η ανορεξία, η απώλεια βάρους, οι διαταραχές κενώσεων, η γλωσσίτιδα, η χειλίτιδα, η μελάγχρωση δέρματος, οι εύκολοι μωλωπισμοί, η λευκοπενία, οι συχνές λοιμώξεις. Η συμπτωματολογία ενδέχεται να είναι ήπια. Η έλλειψη φυλλικού οξέος κατά τη σύλληψη και τις πρώτες εβδομάδες της κυοφορίας, συνδέεται με ανωμαλίες νευρικού σωλήνα στο έμβρυο και δυσμορφίες. Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος σε συνδυασμό με την αύξηση ενός παράγοντα του αίματος, που καλείται ομοκυστεΐνη, συνδέεται με αγγειακή νόσο (π.χ. αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο).
Η σωστή παθολογική εξέταση έχει κομβική σημασία στη σωστή διαφορική διάγνωση και θεραπεία. Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
 https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ


http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΜΥΚΗΤΕΣΜύκητες: Ενημερωθείτε συμπληρωματικά στο video
Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί που εμφανίζουν τεράστια ποικιλία και διάδοση. Οι περισσότεροι ανευρίσκονται στο έδαφος και τα φυτά. Υπάρχουν χρήσιμοι για τον άνθρωπο μύκητες όπως οι ζυμομύκητες και παθογόνοι για τον άνθρωπο μύκητες (π.χ. δηλητηριώδη μανιτάρια). Ορισμένοι μύκητες είναι δυνητικώς παθογόνοι. Πρόκειται για μύκητες που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν είναι παθογόνοι αλλά γίνονται παθογόνοι, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και η κατάχρηση αντιβιοτικών είναι οι πιο κοινοί παράγοντες που οδηγούν σε σοβαρές μυκητιασικές φλεγμονές.
Οι συνηθέστερες θέσεις των μυκητιάσεων είναι ο γυναικείος κόλπος, η ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα, τα νύχια, τα πόδια, το δέρμα, το τριχωτό της κεφαλής.
Συμπτώματα είναι η αλλοίωση του χρώματος της περιοχής, ο κνησμός, η ευθρυπτότητα, η τοπική καταστροφή του ιστού. Στην περίπτωση βαθύτερων μυκητιάσεων τα συμπτώματα συνδέονται με το είδος του οργάνου που προσβάλλεται. Επί παραδείγματι επί οισοφαγικής προσβολής εμφανίζονται πόνος στην κατάποση ξινίλα, επί προσβολής του κόλπου κάψιμο έκκριση από τον κόλπο κνησμός γεννητικών οργάνων πόνος κατά τη συνουσία, επί προσβολής του πνεύμονα αναπνευστικά προβλήματα κοκ. 
Παράγοντες κινδύνου είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η χρήση κοινόχρηστων αντικειμένων, η υγρασία, οι πληγές, τα τσιμπήματα, η κακή διατροφή. Ενίοτε οι μύκητες μεταδίδονται από κακώς αποστειρωμένα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε επαγγελματικούς χώρους, όπως τα κομμωτήρια και τα κουρεία. 
Διαδεδομένες μυκητιάσεις είναι η λοίμωξη από κάντιντα  η λοίμωξη από  tinea nigra η λοίμωξη Tinea pedis   η λοίμωξη από Tinea corporis  η λοίμωξη από Tinea barbae  η λοίμωξη από Tinea cruris η ονυχομυκητίαση. Οι μύκητες Cryptococcus, candida, pneumocystis, fusarium, histoplasma, coccidioides paracoccidioides προσβάλλουν βαθύτερα στρώματα ιστών.
Κατά την κλινική εξέταση στις περιπτώσεις μυκητιασικών λοιμώξεων πρέπει οπωσδήποτε:
·         Να εκτιμάται το μέγεθος του προσβαλλόμενου ιστού
·         Να διερευνάται η επάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς
·         Να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ο μύκητας με την κατάλληλη θεραπεία που εξαρτάται από το είδος του μύκητα, το μέγεθος της προσβολής και την ποιότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του πάσχοντος.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOKhttp://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTERhttp://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣhttp://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗhttp://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣhttp://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο) http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣhttp://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑhttp://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΕ VIDEO