UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 08/04/2011

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

4/8/11

ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ (ΚΟΛΠΙΤΙΔΕΣ ΑΠΟ GARDNERELLA VAGINALIS, MYCOPLASMA HOMINIS, ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΚΛΠ).

Η φλεγμονή και η λοίμωξη του κόλπου από βακτήρια αποτελούν συχνές καταστάσεις, που αντιμετωπίζει ο μαχόμενος παθολόγος.

Η άμυνα του οργανισμού απέναντι σε μικρόβια, εξαρτάται τόσο από την αμυντική κατάσταση του τοπικού επιθηλίου, όσο και από την άμυνα γενικότερα του οργανισμού.

Η ταυτόχρονη λοίμωξη με ορισμένα παθογόνα, o διαβήτης, η μειωμένη επάρκεια του ανοσοποιητικού καθιστά επιρρεπή τον οργανισμό στην προσβολή από μικρόβια.

Το Ph του φυσιολογικού κόλπου είναι 4.5 ή χαμηλότερο και ο οργανισμός που επικρατεί είναι ο lactobacillus. O lactobacillus παράγει υπεροξείδιο του υδρογόνου και συντελεί στην προστασία από ορισμένα παθογόνα.

Στην βακτηριακή κολπίτιδα, υπάρχει υπερβολική ανάπτυξη παθογόνων, όπως gardnerella και άλλων μικροοργανισμών, τα οποία δεν είναι ωστόσο κατά κύριο λόγο, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα. Η gardnerella vaginalis είναι το παθογόνο που συχνά προεξάρχει, αν και όχι πάντα, στη βακτηριακή κολπίτιδα. Άλλα συχνά παθογόνα που προκαλούν τη μικροβιακή κολπίτιδα είναι το mycoplasma hominis και αναερόβια (π.χ. mobiluncus spp, peptostreptococcus). Η νόσος είναι συνηθέστερα πολυμικροβιακή και εκδηλώνεται με αύξηση των κολπικών εκκρίσεων, αλλοίωση της οσμής των γεννητικών οργάνων, ανάπτυξη κολπικού ερεθισμού, τοπικής φαγούρας, πόνου ή δυσοσμίας. Το ph του κόλπου αυξάνεται. Γενικό αίσθημα κακουχίας μπορεί να συνυπάρχει.

Κατά τη μικροσκοπική μικροβιολογική εξέταση του νωπού παρασκευάσματος, που εμποτίζεται με αλατούχο διάλυμα, τα επιθηλιακά κύτταρα καλύπτονται σε τέτοιο βαθμό από βακτηρίδια, ώστε τα όρια των κυττάρων γίνονται δυσδιάκριτα (clue cells). Οι δείκτες φλεγμονής στην γενική αίματος, μπορεί να είναι αυξημένοι.

Κατά την διάρκεια της παθολογικής εξέτασης, τα στοιχεία από το διατροφικό και επαγγελματικό ιστορικό, το ιστορικό των καθημερινών συνηθειών, τα συνoδά συμπτώματα, ορισμένα σημεία από την εξέταση (π.χ. εξέταση λαιμού, αρθρώσεων, διερεύνηση διογκωμένων αδένων) είναι σημαντικά για να διαπιστωθεί εάν η κολπίτιδα έχει αναπτυχθεί σε έδαφος κακών συνηθειών υγιεινής, καταστολής του ανοσοποιητικού, συστηματικού νοσήματος ή αμιγώς γυναικολογικού προβλήματος. Η σωστή παθολογική εξέταση είναι απαραίτητη ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που υποτροπιάζουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλονται εργαστηριακοί έλεγχοι. Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1


CANDIDA - ΚΑΝΤΙΝΤΑ

Στοματική καντιντίαση, ανθεκτική στο  αντιμυκητιασικό φάρμακο φλουκοναζόλη
Από το http://www.hivdent.org/_picturegallery_/FluconazoleResistantCandidaAlbicans37.htm
1996-2000 David Reznik, D.D.S.

H Candida αποτελεί γένος μύκητα.

Όλα τα παθογόνα για τον άνθρωπο είδη, ανευρίσκονται και ως σαπροφυτικοί οργανισμοί ειδικώς στο στόμα, στα κόπρανα, στον κόλπο. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις ευνοείται η τοπική ανάπτυξη της Candida και δημιουργούνται επιφανειακές λοιμώξεις στο δέρμα, στον κόλπο, στο στόμα, στον φάρυγγα. Η είσοδος του μύκητα στο αίμα ή η προσβολή οργάνων, που βρίσκονται βαθύτερα στο σώμα, αποκαλείται αντίστοιχα καντινταιμία και εν τω βάθει καντιντίαση.

Η candida albicans είναι η συνηθέστερη αιτία επιφανειακής καντιντίασης και ευθύνεται για τις μισές περίπου περιπτώσεις καντινταιμίας σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Τα μη albicans candida είδη (π.χ. candida guilliermondii, candida krusei, candida parapsilosis, candida tropicalis, candida kefyr, candida lusitaniae, candida dubliniensis, candida glabrata) ευθύνονται για τις μισές περίπου περιπτώσεις καντινταιμίας.

Παράγοντες κινδύνου για σοβαρές περιπτώσεις καντιντίασης και αιματογενή διασπορά είναι:

• Χρήση και κατάχρηση αντιβιοτικών

• Κακές συνθήκες υγιεινής

• Διαβήτης

• Χαμηλά λευκά

• Καταστολή του ανοσοποιητικού

• Εγκαύματα

• Χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών

• Κεντρικές ενδοφλέβιες γραμμές

• Μόνιμοι καθετήρες

• Υγρά υπερσίτισης

• Ενέσεις κορτιζόνης

• Αναπνευστήρες

• Κοιλιακές και θωρακικές εγχειρήσεις

• Κυτταροτοξική χημειοθεραπεία

• Μεταμόσχευση οργάνου

• Νεογνά με χαμηλό βάρος γέννησης

Η μυκητιασική στοματίτιδα χαρακτηρίζεται από λευκές, ανώδυνες κηλίδες στο στοματικό βλεννογόνο, γλώσσα ή στον οισοφάγο με πιθανή ανάπτυξη συνοδών ραγάδων στις γωνίες του στόματος. Άλλες δερματικές καντιντιάσεις είναι η παρωνυχία (διόγκωση δέρματος που περιβάλλει το νύχι), η ονυχομυκητίαση (λοίμωξη του νυχιού), το παράτριμμα (λοίμωξη δερματικών πτυχών με ερυθρότητα και φλύκταινες), η βαλανίτιδα (στην βάλανο του πέους), η μεσοδακτύλια διάβρωση (ανάμεσα στα δάκτυλα), η θυλακίτιδα (στα γένια), η περιεδρική καντιντίαση (γύρω από τον πρωκτό).

Η αιδοιοκολπική καντιντίαση εκδηλώνεται με αύξηση των κολπικών εκκρίσεων, εμφάνιση ασυνήθιστων εκκρίσεων (π.χ. σαν «κομμένο» γάλα), ανάπτυξη κολπικού ερεθισμού, τοπικής φαγούρας, πόνου ή αίσθησης «καψίματος».

Η εν τω βάθει καντιντίαση, προέρχεται είτε από αιματογενή διασπορά της candida, είτε από εισχώρηση του μικροοργανισμού από επιφανειακά όργανα. Έτσι η εν τω βάθει λοίμωξη του οισοφάγου μπορεί να οφείλεται στην εισχώρηση του οργανισμού από επιφανειακές διαβρώσεις του οισοφάγου, η λοίμωξη άρθρωσης σε εισχώρηση από το δέρμα, η λοίμωξη του νεφρού σε εισχώρηση μέσω καθετήρα, η λοίμωξη ενδοκοιλιακών οργάνων σε διάτρηση της γαστρεντερικής οδού, η λοίμωξη της χοληδόχου κύστης σε μετανάστευση του μικροοργανισμού από το έντερο. Εντούτοις, συχνότερα, η προσβολή εν τω βάθει οργάνων προκύπτει μέσω αιματογενούς διασποράς της candida και μεταφοράς της μέσω της κυκλοφορίας σε βαθύτερα όργανα. Ο εγκέφαλος, το μάτι, η καρδιά και οι νεφροί προσβάλλονται συχνότερα, ενώ ο σπλήνας και το ήπαρ σπανιότερα.

Κατά την διάρκεια της παθολογικής εξέτασης, τα στοιχεία από το διατροφικό και επαγγελματικό ιστορικό, το ιστορικό των καθημερινών συνηθειών, τα συνoδά συμπτώματα, ορισμένα σημεία από την εξέταση (π.χ. επισκόπηση δέρματος και λεμφαδένων, εξέταση λαιμού, μέτρηση θερμοκρασίας και πίεσης) είναι σημαντικά για να διαπιστωθεί:

1. Εάν η Candida έχει αναπτυχθεί σε έδαφος κακών συνηθειών υγιεινής, συστηματικού νοσήματος ή καταστολής του ανοσοποιητικού

2. Εάν πρόκειται για επιφανειακή καντιντίαση ή για προσβολή βαθύτερων οργάνων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλονται εργαστηριακοί έλεγχοι. Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτεί νοσοκομειακή νοσηλεία.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1

ΚΝΗΣΜΟΣ Η ΦΑΓΟΥΡΑ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Η φαγούρα των γεννητικών οργάνων είναι ένα συχνό και δυσάρεστο σύμπτωμα. Συνοδεύεται πολλές φορές από κάψιμο. Πόνος και αύξηση των εκκρίσεων μπορεί να συνοδεύουν τον κνησμό.

Το σύμπτωμα σε αρκετές περιπτώσεις έχει ως αίτιο κακές συνήθειες υγιεινής, που είναι αρκετά διαδεδομένες στον ελληνικό πληθυσμό (π.χ. χρήση ακατάλληλων αντισηπτικών, κακή χρήση ταμπόν).

Παθολογικές και γυναικολογικές παθήσεις που συνδέονται με το σύμπτωμα είναι:

1. Φλεγμονές από ιούς, μύκητες, παθογόνα

Τα νοσήματα αυτά μπορεί να είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα (π.χ. ιός aids), ενδέχεται όμως να οφείλονται σε τοπικό πολλαπλασιασμό παθογόνων και διαταραχή της μικροβιακής χλωρίδας του κόλπου (π.χ. κολπίτιδα από Candida).

2. Oρμονική ανεπάρκεια ή ορμονικές διαταραχές

Νοσήματα που συνοδεύονται από ορμονικές ανεπάρκειες προκαλούν κνησμό γεννητικών οργάνων. H μείωση των γυναικείων ορμονών μετά την εμμηνόπαυση προκαλεί φυσιολογικώς ατροφία κολπικού επιθηλίου και συχνά επεισόδια κνησμού.

3. Δερματίτιδα και τοπικός ερεθισμός

Δερματίτιδα από υλικό εσωρούχων και τοπικοί ερεθισμοί από προφυλακτικά και σπερματοκτόνα είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

4. Συστηματικά νοσήματα

Ο διαβήτης, οι αλλεργίες, το σύνδρομο BECHET είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Κατά την διάρκεια της παθολογικής εξέτασης, τα στοιχεία από το διατροφικό και επαγγελματικό ιστορικό, το ιστορικό των καθημερινών συνηθειών, τα συνoδά συμπτώματα, ορισμένα σημεία από την εξέταση (π.χ. εξέταση λαιμού, αρθρώσεων, διερεύνηση διογκωμένων αδένων) είναι σημαντικά για να διαπιστωθεί εάν ο κνησμός έχει αναπτυχθεί σε έδαφος κακών συνηθειών καθημερινότητας, συστηματικού νοσήματος ή αμιγώς γυναικολογικού προβλήματος.

Η σωστή παθολογική εξέταση είναι απαραίτητη ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κνησμού που υποτροπιάζει. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλονται εργαστηριακοί έλεγχοι. Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com/ FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1







ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ ΚΟΛΠΟΥ

Η φλεγμονή και η λοίμωξη του κόλπου από μύκητες αποτελούν συχνές καταστάσεις, που αντιμετωπίζει ο μαχόμενος παθολόγος.

Το ph του φυσιολογικού κόλπου είναι 4.5 ή χαμηλότερο και ο οργανισμός που επικρατεί είναι ο lactobacillus. O lactobacillus παράγει υπεροξείδιο του υδρογόνου και συντελεί στην προστασία από ορισμένα παθογόνα.

Η μυκητίαση του κόλπου αποτελεί συχνή κολπική λοίμωξη, η οποία συνηθέστερα οφείλεται στον μύκητα Candida.

Η άμυνα του οργανισμού απέναντι σε παθογόνους μικροοργανισμούς, εξαρτάται τόσο από την αμυντική κατάσταση του τοπικού επιθηλίου, όσο και από την άμυνα γενικότερα του οργανισμού. Η ταυτόχρονη λοίμωξη με ορισμένους ιούς, o διαβήτης, η μειωμένη επάρκεια του ανοσοποιητικού καθιστά τον οργανισμό επιρρεπή στην προσβολή από παθογόνα. Οι μυκητιάσεις ειδικότερα πυροδοτούνται και από άλλους παράγοντες, όπως είναι η κύηση, η κατάχρηση αντιβιοτικών, η ζέστη, η υγρασία.

Η νόσος εκδηλώνεται με αύξηση των κολπικών εκκρίσεων, εμφάνιση ασυνήθιστων εκκρίσεων (π.χ. σαν «κομμένο» γάλα), ανάπτυξη κολπικού ερεθισμού, τοπικής φαγούρας, πόνου ή αίσθησης «καψίματος». Γενικό αίσθημα κακουχίας μπορεί να συνυπάρχει.

Η μικροσκοπική εξέταση και η καλλιέργεια αναδεικνύει μύκητες.

Κατά την διάρκεια της παθολογικής εξέτασης, τα στοιχεία από το διατροφικό και επαγγελματικό ιστορικό, το ιστορικό των καθημερινών συνηθειών, τα συνoδά συμπτώματα, ορισμένα σημεία από την εξέταση (π.χ. εξέταση λαιμού, αναπνευστικό ψιθύρισμα, διερεύνηση διογκωμένων αδένων) είναι σημαντικά για να διαπιστωθεί εάν η μυκητίαση έχει αναπτυχθεί σε έδαφος ανοσοκαταστολής ή κακών συνηθειών υγιεινής. Η σωστή παθολογική εξέταση είναι απαραίτητη ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υποτροπιάζουσας μυκητίασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλονται εργαστηριακοί έλεγχοι.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1