UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 23/01/2022

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

1/23/22

ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ: ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ

ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ: ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ

Η κόπωση χαρακτηρίζεται από επίμονη, υποτροπιάζουσα κόπωση που διαρκεί πάνω από εξάμηνο και επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να ανταποκριθεί στις καθημερινές του υποχρεώσεις. H κόπωση δεν αποκαθίσταται με μέτρα ξεκούρασης, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν μείωση εργασιακών ρυθμών, αποχή από εργασία ή αύξηση ωρών ύπνου. Ορισμένες λανθασμένες αντιλήψεις απαντώνται συχνά στους πάσχοντες από χρόνια κόπωση ή ανθρώπους του περιβάλλοντός τους.

ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ 1

Η χρόνια κόπωση οφείλεται στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Η διάγνωση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης είναι διάγνωση αποκλεισμού που γίνεται όταν κατά την ενδελεχή ιατρική εξέταση δεν εντοπίζεται υποκείμενο νόσημα ή παράγοντας που ευθύνεται για την κόπωση σε συνδυασμό με ορισμένα συμπτώματα των πασχόντων όπως  διαταραχές της μνήμης και της συγκέντρωσης, μυϊκούς πόνους, πόνους αρθρώσεων, ύπνο που δεν ξεκουράζει, κακουχία μετά από άσκηση, πονοκέφαλο, ευαίσθητους τραχηλικούς ή μασχαλιαίους αδένες, πονόλαιμο. Δεν πρέπει να γίνεται καταχρηστικά η διάγνωση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης σε κάθε χρόνια κόπωση.

ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ 2

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης διαφέρει από το σύνδρομο μυαλγικής εγκεφαλομυελίτιδας.

Αυτή η αντίληψη είναι συχνή μεταξύ ανθρώπων που πάσχουν επί χρόνια από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και συνηθίζουν να ψάχνουν συχνά για νέες θεραπείες στο διαδίκτυο. Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης Chronic Fatigue Syndrome, CFS μετονομάστηκε πρόσφατα σε μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα Myalgic encephalomyelitis ΜΕ. Επομένως πρόκειται για ταυτόσημες οντότητες.

ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ 3

Η χρόνια κόπωση οφείλεται σε άγχος ή ψυχολογικά αίτια.

Παρά το γεγονός ότι η χρόνια κόπωση μπορεί να οφείλεται σε άγχος ή ψυχολογικά αίτια, συχνά η αιτία δεν είναι ψυχολογική ή αμιγώς ψυχολογική.  Συνήθεις παράγοντες που προκαλούν χρόνια κόπωση είναι η κατάχρηση αλκοόλ, η επίμονη αϋπνία, η χρήση ηρεμιστικών φαρμάκων, το άγχος, η υπερκόπωση. Τα νοσήματα που προκαλούν δευτεροπαθή χρόνια κόπωση είναι πολλά και περιλαμβάνουν την αναιμία, τις ορμονικές ανωμαλίες, την χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, τις χρόνιες φλεγμονές, ορισμένες λοιμώξεις, τα καρκινώματα, ορισμένες βιοχημικές διαταραχές, ορισμένα ψυχιατρικά σύνδρομα, την εργασιακή υπερκόπωση, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Αρκετοί πάσχοντες, πριν προσέλθουν στο ιατρείο επισκέπτονται ψυχιάτρους, αλλάζουν ψυχιατρικές θεραπευτικές αγωγές ποικίλλουσας βαρύτητας, χωρίς αποτέλεσμα, ακριβώς διότι αποδίδουν λανθασμένα τα συμπτώματά τους σε ψυχολογικά αίτια.

ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ 4

Οι πάσχοντες από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης πρέπει να ασκούνται σε τυπικά προγράμματα άσκησης.

Οι πάσχοντες από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης συχνά αδυνατούν να ενταχτούν σε προγράμματα άσκησης. Επειδή πιστεύουν ότι η άσκηση βοηθά, πολλές φορές πιέζουν τον εαυτό  τους και βιώνουν σημαντική επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά την ένταξή τους  σε τυπικά προγράμματα άσκησης. Βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθούν είναι:

Πριν την ένταξη σε πρόγραμμα άσκησης πρέπει απαραιτήτως να προηγείται σοβαρή ιατρική εξέταση, κατά την οποία αξιολογείται η ικανότητα άσκησης, ο βαθμός έντασης που μπορεί να έχει ένα πρόγραμμα άσκησης, το είδος της άσκησης και η περιοδικότητα της ιατρικής παρακολούθησης. Το πρόγραμμα άσκησης πρέπει να περιλαμβάνει σταδιακή ένταξη, προθέρμανση και αποθεραπεία με ασκήσεις χαλάρωσης.

Η άσκηση για υγεία μπορεί να μην είναι οργανωμένη άσκηση, αλλά ημερήσια βάδιση. Μην πιέζετε τον εαυτό σας, αυξήστε σταδιακά τα λεπτά της ημερήσιας βάδισης και προτιμήστε ήπιες ασκήσεις. Στις τυπικές περιπτώσεις συνδρόμων χρόνιας κόπωσης, ιδανικά προσεγγίστε βαθμιαία εφόσον με την σταδιακή αύξηση της ημερήσιας ποσότητας βάδισης δεν σας προκαλείται δυσφορία, το τρίωρο ήπιας βάδισης εβδομαδιαίως.

Χρησιμοποιήστε καλά αθλητικά παπούτσια. Μην ασκείστε μετά τα γεύματα.

·        Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν την άσκηση

·        Πείτε όχι στην ορθοστασία.

·        Για να ξεκουράζεστε επαρκώς από την άσκηση, συνιστάται καλό ανατομικό στρώμα κατά τον ύπνο, το οποίο πρέπει να το αλλάζετε μετά την ημερομηνία λήξης του προϊόντος με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή.

ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ 5

Για να αποκατασταθεί η χρόνια κόπωσή μου πρέπει να πάρω οπωσδήποτε ορμόνες.

Η ορμονοθεραπεία έχει σοβαρές απώτερες παρενέργειες και σπάνια συνιστάται με δεδομένο ότι ελάχιστα περιστατικά χρόνιας κόπωσης έχουν ως αμιγές αίτιο τα ορμονικά προβλήματα.


Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

 

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

 

https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ