UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΚΡΑΜΠΕΣ

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

6/3/10

ΚΡΑΜΠΕΣ

Πρόκειται για ακούσιες επώδυνες εντοπισμένες συσπάσεις των μυών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από απότομη έναρξη και μικρή διάρκεια. Η φυσιολογική σύσπαση των μυών προϋποθέτει την ομαλή λειτουργία του μυός αυτού καθεαυτού, την ομαλή λειτουργία παρακείμενων αρθρώσεων, την ομαλή λειτουργία της νευρομυϊκής σύναψης – νεύρων - κεντρικού νευρικού συστήματος που ρυθμίζουν την λειτουργία του μυός, την ομαλή τροφοδοσία με αίμα, τη σωστή περιεκτικότητα του αίματος σε ορισμένες ορμόνες, βιταμίνες και στοιχεία, με παράλληλη απουσία ορισμένων τοξινών, βλαπτικών αντισωμάτων, τοξικών παθογόνων. Ορισμένες κακές συνήθειες και απλοί παθολογικοί παράγοντες, μπορεί να προκαλέσουν λειτουργική διαταραχή των παραπάνω συστημάτων με αποτέλεσμα την εμφάνιση κραμπών. Τέτοιοι συνήθεις παράγοντες είναι η υπερκόπωση, η ορθοστασία, η κακή διατροφή, η υπερκατανάλωση καφέ. Οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από ορισμένα χρόνια νοσήματα είναι πιο ευαίσθητοι στους παράγοντες αυτούς. Η άρση των παθολογικών αυτών παραγόντων είναι απαραίτητη για την θεραπεία του ενοχλητικού συμπτώματος των κραμπών. Σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγούνται ορισμένα ενισχυτικά φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής και τοπικές κρέμες αποκατάστασης.

Τα νοσήματα και οι βλαπτικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία μυών και κράμπες, διαιρούνται αδρώς ανάλογα με την αιτία της βλάβης:

1. Σε νοσήματα από διαταραχές βιταμινών και σημαντικών ιχνοστοιχείων, όπως είναι η ανεπάρκεια μαγνησίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β, διαταραχές ασβεστίου κ.λπ. Η αφυδάτωση από υπερβολική εφίδρωση κατά το καλοκαίρι και η συστηματική κατάχρηση αλκοόλ, είναι συχνοί παράγοντες στον ελληνικό πληθυσμό που ευθύνονται για διαταραχές ιχνοστοιχείων και ηλεκτρολυτών με κράμπες και απαιτούν σε αρκετές περιπτώσεις ειδική θεραπεία.

2. Σε μεταβολικά νοσήματα όπως είναι ο διαβήτης, η ηπατοπάθεια, η νεφρική ανεπάρκεια κ.λπ.

3. Σε νοσήματα που συνοδεύονται από τοξική επίδραση παθογόνων μικροοργανισμών στο σώμα, όπως είναι η σύφιλη, το aids, η ηπατίτιδα κ.λπ.

4. Σε νοσήματα ή διαταραχές που συνοδεύονται από κυκλοφορία στο αίμα τοξινών, βλαπτικών αυτοαντισωμάτων, βλαπτικών κυττάρων, όπως συμβαίνει σε καρκινώματα, επί χρήσεως ορισμένων ναρκωτικών, τοξικών ουσιών και φαρμάκων, σύνδρομα GUILLAIN BARRE κ.λπ.

5. Σε νοσήματα με διαταραγμένα επίπεδα κυκλοφορούντων ορμονών, όπως είναι χαρακτηριστικά ο υποθυρεοειδισμός.

6. Σε νοσήματα με διαταραχές αιμάτωσης όπως είναι χαρακτηριστικά η αποφρακτική αγγειοπάθεια.

7. Σε αμιγή νοσήματα του νευρικού συστήματος (π.χ. ψυχιατρικές διαταραχές, πλάγια μυατροφική σκλήρυνση κ.λπ.).

8. Σε αμιγή ρευματολογικά νοσήματα, που επηρεάζουν τους παρακείμενους ιστούς, όπως είναι χαρακτηριστικώς η ρευματική πολυμυαλγία.

9. Σε νοσήματα των μυών και νευρομυϊκής σύναψης, όπως είναι η μυϊκή δυστροφία και η μυοπάθεια BETHLEM, η μυασθένεια κ.λπ.

10. Στο σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.

Ορισμένες διαταραχές έχουν μεικτό χαρακτήρα.

Σημαντικά για τη σωστή διάγνωση είναι τα ευρήματα της σωστής ιατρικής εξέτασης που θα κατευθύνουν τη σωστή εργαστηριακή διερεύνηση και θεραπεία.

Τι πρέπει να ξέρετε εσείς που πάσχετε από κράμπες:

• Να πίνετε αρκετό νερό και καταναλώνετε επαρκή ποσότητα άλατος, εάν δεν υπάρχουν σχετικές ιατρικές αντενδείξεις (π.χ. περιπτώσεις υπέρτασης) κατά τις ζεστές ημέρες του έτους. Μην ασκείστε σε θερμό περιβάλλον και μην εκτίθεστε στον ήλιο κατά τις ώρες της μέγιστης ηλιοφάνειας.

• Διακόψτε το αλκοόλ. Να τρώτε τουλάχιστον πέντε φρούτα ημερησίως.

• Πρέπει να κοιμάστε και να ξεκουράζεστε επαρκώς.

• Εάν κάνετε εντατική άσκηση μειώστε την ποσότητά της. Μην χρησιμοποιείτε υψηλά υποδήματα και αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία.

• Να αποφεύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες στο μπάνιο (καυτό-κρύο).

• Εάν οι κράμπες σας είναι έντονες, εμμένουν ή συνοδεύονται από επιπρόσθετα συμπτώματα μην αμελήσετε τη σωστή ιατρική παθολογική εξέταση.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.