UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΔΑΓΚΕΙΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Search This Blog

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για το νέο κορονοϊό κάνετε click εδώ https://novelswineinfluenza.blogspot.com/

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που έχουν εισαχθεί στο ιατρείο για την αποτελεσματική προφύλαξη έναντι covid γρίπης και λοιπών αναπνευστικών λοιμώξεων με την έναρξη της πανδημίας covid 19 μπορείτε να κάνετε click εδώ https://drive.google.com/file/d/1U17FGdw8nj4B4VMMZTiy2W5cbbW8kOnL/view?usp=sharing

Μπορείτε να εκτυπώσετε το τρέχον ενημερωτικό δελτίο μου για τον κορονοϊό από το https://amoschovakineaprolipsi.blogspot.com/

Υπεύθυνα δίπλα σας: 29 χρόνια κλινικής εμπειρίας. 22 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου. Ευχαριστώ για τη στήριξή σας.

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

7/17/12

ΔΑΓΚΕΙΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


1. Τι είναι ο δάγκειος πυρετός;

Ο δάγκειος πυρετός είναι ασθένεια που προκαλείται από τους ιούς του δάγκειου πυρετού (DENV 1, 2 DENV, DENV 3, ή DENV 4).Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται στον άνθρωπο από το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Παρά το γεγονός ότι το κουνούπι Aedes albopictus ευθύνεται για σημαντικό αριθμό κρουσμάτων της νόσου, το κουνούπι Aedes aegypti είναι ο πιο σημαντικός φορέας των ιών του δάγκειου πυρετού.

2. Τι είναι ο δάγκειος αιμορραγικός πυρετός (DHF);

Ο DHF είναι μια πιο σοβαρή μορφή του δάγκειου πυρετού. Προκαλείται από τους ίδιους ιούς που προκαλούν τη συνήθη μορφή του δάγκειου πυρετού. Με καλή ιατρική διαχείριση, η θνησιμότητα λόγω DHF είναι μικρότερη από 1%.

3. Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Στη συνήθη μορφή εμφανίζεται υψηλός πυρετός, έντονος πονοκέφαλος, έντονος πόνος πίσω από τα μάτια, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκός και οστικός πόνος, εξάνθημα, ήπια αιμορραγική τάση.

Ο δάγκειος αιμορραγικός πυρετός (DHF) χαρακτηρίζεται από πυρετό που διαρκεί από 2 έως 7 ημέρες, με γενικά σημεία και συμπτώματα όμοια με τη συνήθη μορφή του δάγκειου πυρετού. Ωστόσο ο ασθενής με DHF έχει χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και αιμορραγίες σε διάφορες εστίες του σώματος που μπορεί να απειλήσουν την ζωή. Μετά το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού, το άτομο μπορεί να έχει είτε τα συμπτώματα της συνήθους μορφής του δάγκειου πυρετού ή DHF ή μπορεί να μην έχει κανένα σύμπτωμα.

4. Πού υπάρχει δάγκειος πυρετός σήμερα;

Τα κρούσματα δάγκειου πυρετού συμβαίνουν κυρίως σε περιοχές της γης όπου ζουν τα κυρίως υπεύθυνα κουνούπια.

Οι περιοχές αυτές εκτίθενται στον χάρτη του δάγκειου πυρετού από την παγκόσμια οργάνωση υγείας (http://www.who.int/csr/disease/dengue/impact/en/).

Ο δάγκειος πυρετός προκαλούσε πριν το 1990 επιδημίες στην Ελλάδα και σήμερα αποτελεί μαζί με την ελονοσία τις δύο κύριες παγκόσμιες απειλές των κουνουπιών. Παρά το γεγονός ότι η νόσος έχει ελεγχθεί στην Ελλάδα, η εκτεταμένη διασπορά της νόσου στη Μέση Ανατολή, στην Ασία, στην Αφρική, σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές αλλαγές και τα υψηλά ποσοστά μεταναστών και προσφύγων από τις χώρες αυτές δημιουργεί φόβους επανεμφάνισης αρκετών κρουσμάτων στο μέλλον.

5. Ποια τα μέτρα πρόληψης;

Το καλύτερο προληπτικό μέτρο για τους κατοίκους που ζουν σε περιοχές μολυσμένες με Ae. aegypti είναι να απομακρύνουν τεχνητές δεξαμενές που συγκρατούν το νερό ή χώρους συλλογής νερού, όπου το κουνούπι γεννά τα αυγά του. Η ορθή εφαρμογή εντομοαπωθητικών (π.χ. 30% DEET στο εκτεθειμένο δέρμα και τα είδη ένδυσης) μειώνει τον κίνδυνο τσιμπημάτων. Ο κίνδυνος μόλυνσης για τους διεθνείς ταξιδιώτες είναι μικρός. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αν η επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη ή εάν ο ταξιδιώτης επισκέπτεται κατοικίες χωρίς κλιματισμό και αντικουνουπική προφύλαξη.

Δρ. Αναστασία ΜοσχοβάκηΙατρός Ειδική ΠαθολόγοςΦραγκοπούλου 10, Κηφισιά24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770E mail: amoschovaki@yahoo.gr.Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOKhttp://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTERhttp://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣhttp://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗhttp://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣhttp://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣhttp://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑhttp://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ