UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: 07_12

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

7/17/12

ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ ΠΕΝΤΙΚΙΟΥΡ: ΟΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΧΝΕΣ



Oι επισκέψεις σε ινστιτούτα αισθητικής δεν είναι άμοιρες ιατρικών επιπλοκών.

 Ιδιαίτερα συχνές είναι οι λοιμώξεις και οι φλεγμονές άκρων ποδών από κακή εφαρμογή manicure pedicure. Η μετάδοση νοσημάτων όπως  ηπατίτιδας και  aids μέσω μολυσμένων εργαλείων δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η σχολαστική τήρηση ορισμένων κανόνων για την πρόληψη λοιμώξεων και φλεγμονών είναι απαραίτητη.

Οι κανόνες που πρέπει να τηρείτε είναι οι εξής:

1.Πρέπει να εξασφαλίζετε ότι καλή αποστείρωση των εργαλείων είναι εξασφαλισμένη στο ινστιτούτο αισθητικής που επισκέπτεστε.

2. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε προσωπικά εργαλεία(π.χ. ψαλιδάκια) που προσκομίζετε από το σπίτι σας και όχι κοινόχρηστα.

3. Καλό είναι να κλείνετε ραντεβού νωρίς το πρωί και να επιδιώκετε να είστε το πρώτο ραντεβού. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τήρηση των κανόνων αποστείρωσης ατονεί στα ινστιτούτα με την πάροδο της ημέρας.

4. Να είστε σε αυξημένη επιφυλακή εάν πάσχετε από ορισμένα χρόνια νοσήματα (διαβήτης, προβλήματα κυκλοφορίας) και να απευθύνεστε σε εξειδικευμένο προσωπικό για τα προβλήματα αυτά όταν πρόκειται για την περιποίηση των νυχιών σας.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη







Ιατρός Ειδική Παθολόγος






Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά






24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770






E mail: amoschovaki@yahoo.gr.






Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:


https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK






http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER






http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ






http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ






http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ






http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)






http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ






http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ






http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ






http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ






http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ






http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


ΕΛΟΝΟΣΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ - ΠΡΟΛΗΨΗ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ : ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΧΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ


1. Τι είναι η ελονοσία;

Η ελονοσία είναι μια σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από ένα παράσιτο που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών. Τα τέσσερα κύρια είδη των παρασίτων της ελονοσίας που προσβάλλουν παραδοσιακά τον άνθρωπο είναι: Το Plasmodium falciparum (βλέπετε στην εικόνα σε μολυσμένα ανθρώπινα ερυθρά αιμοσφαίρια), P. vivax, Ρ. ovale και Ρ. malariae. Πρόσφατα, έχουν αναγνωριστεί και άλλα είδη παρασίτων. Το Ρ.falciparum είναι πιθανότερο να οδηγήσει σε σοβαρή λοίμωξη.

2. Πώς μεταδίδεται η ελονοσία;

Η κύρια οδός μετάδοσης είναι το τσίμπημα θηλυκού μολυσμένου κουνουπιού του γένους Anopheles.

Το κουνούπι μολύνεται όταν τσιμπήσει μολυσμένο άτομο. Συγκεκριμένα όταν ένα κουνούπι δαγκώνει ένα μολυσμένο άτομο, η μικρή ποσότητα αίματος που λαμβάνεται περιέχει μικροσκοπικά παράσιτα της ελονοσίας. Περίπου 1 εβδομάδα αργότερα, όταν το κουνούπι τσιμπήσει ένα υγιές άτομο, τα παράσιτα αναμειγνυόμενα με το σάλιο του κουνουπιού εγχέονται μέσω του δήγματος.

Η ελονοσία μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω μετάγγισης αίματος, μεταμόσχευσης οργάνων ή κοινή χρήση βελονών ή συρίγγων που έχουν μολυνθεί με αίμα. Η ελονοσία μπορεί επίσης να μεταδοθεί από τη μητέρα στο αγέννητο παιδί της, πριν ή κατά τον τοκετό («συγγενής» ελονοσία).

3. Η ελονοσία μεταδίδεται με σεξουαλική ή κοινή επαφή;

Όχι δε μεταδίδεται.

4. Υπάρχει ελονοσία στην Ελλάδα;

Παρά το γεγονός ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για επιδημία ελονοσίας στην Ελλάδα, αρκετά κρούσματα ελονοσίας καταγράφονται κάθε χρόνο. Το φαινόμενο εν μέρει οφείλεται στην ύπαρξη μολυσμένων μεταναστών από ενδημικές περιοχές.

5. Ποια τα συμπτώματα της ελονοσίας;

Τα συμπτώματα της ελονοσίας περιλαμβάνουν πυρετό και συμπτώματα γρίπης όπως ρίγη, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και κόπωση. Ναυτία, εμετός, διάρροια μπορεί επίσης να εμφανιστούν. Η ελονοσία μπορεί να προκαλέσει αναιμία και ίκτερο (κίτρινο χρώμα του δέρματος και των ματιών).

Η κλασική ελονοσία περιλαμβάνει παροξυσμούς πυρετού που διαρκούν 6-10 ώρες και χαρακτηρίζονται από ένα κρύο στάδιο (αίσθηση του κρύου, ρίγη) ένα καυτό στάδιο (πυρετός, πονοκέφαλος) και τέλος, ένα στάδιο εφίδρωση (ιδρώτας, αποκατάσταση φυσιολογικής θερμοκρασίας). Η λοίμωξη μπορεί να γίνει σοβαρή και να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια, επιληπτικές κρίσεις, νοητική σύγχυση, κώμα και θάνατο.



6. Πότε εκδηλώνεται η νόσος, μετά το τσίμπημα;

Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα συμπτώματα αρχίζουν 10 ημέρες έως 4 εβδομάδες μετά την μόλυνση. Ωστόσο αυτό ποικίλει ανάλογα με το στέλεχος που προκαλεί την ελονοσία και την αμυντική ικανότητα του ατόμου. Στην περίπτωση των P. vivax και P. Ovale κάποια παράσιτα μπορεί να παραμείνουν αδρανή στο ήπαρ επί 4 χρόνια μετά το τσίμπημα. Όταν αυτά τα παράσιτα βγουν από τη χειμερία νάρκη και αρχίσουν επίθεση, το πρόσωπο θα αρρωστήσει. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις χρόνιας υποτροπιάζουσας ελονοσίας.

7. Πώς μπορώ να ξέρω εάν έχω ελονοσία;

Οι περισσότεροι άνθρωποι, κατά την έναρξη της νόσου, έχουν πυρετό, εφίδρωση, ρίγη, πονοκεφάλους, αίσθημα κακουχίας, πόνους των μυών, ναυτία και έμετο. Η ελονοσία μπορεί πολύ γρήγορα να γίνει μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Εάν κατά την ιατρική εξέταση τεκμηριωθεί υπόνοια ελονοσίας το διαγνωστικό τεστ αίματος είναι απαραίτητο.

8. Πόσο καιρό μετά την επιστροφή μου από μια περιοχή με ελονοσία θα μπορούσα να αναπτύξω ελονοσία;

Παρά το γεγονός ότι η ελονοσία μπορεί να εμφανιστεί χρόνια μετά την έκθεση, ο βασικός χρόνος επιφυλακής είναι το ένα έτος.

9. Σε ποιες περιοχές ενδημεί η ελονοσία;

Επειδή τα επιδημιολογικά δεδομένα λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, των μεταναστευτικών κινήσεων και άλλων παραγόντων αλλάζουν διαρκώς, μπορείτε κάθε στιγμή να ενημερώνεστε αναλυτικά στο http://www.cdc.gov/malaria/travelers/country_table/g.html

10. Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία σήμερα για την ελονοσία;

Ναι. Παρά ταύτα υπάρχουν ορισμένες ανθεκτικές μορφές στα υπάρχοντα φάρμακα.

11. Ποια η πρόληψη της ελονοσίας;

Α. ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

• Απομακρύνετε και αποφεύγετε χώρους με λιμνάζοντα ύδατα. Κουρεύετε γρασίδι θάμνους φυλλωσιές (είναι σημεία παραμονής κουνουπιών).



• Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά: Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών.



• Μην κυκλοφορείτε σε εξωτερικούς χώρους από το σούρουπο έως την αυγή. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν χρησιμοποιείστε μακριά ρούχα, που να σκεπάζουν τα χέρια και τα πόδια, παπούτσια κλειστά αντί για σανδάλια και πουκάμισα που να «μπαίνουν» μέσα στην φούστα ή το παντελόνι.



• Να χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά κατά τη νύχτα.



Β. ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΡΜΑ

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού οι νυχτερινές έξοδοι είναι συχνοί. Τα περισσότερα δήγματα κουνουπιών συμβαίνουν κατά την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους.

Η εφαρμογή εντομοαπωθητικών προϊόντων στο δέρμα καθίσταται απαραίτητη στις περιπτώσεις αυτές.

Οι δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σήμερα για τεκμηριωμένη αντικουνουπική προστασία είναι:

• DEET (χημική ονομασία: N,N-diethyl-m-toluamide or N,N-diethyl-3-methyl-benzamide).

• Picaridin (χημική ονομασία: 2-2-hydroxyethyl-1-piperidinecarboxylic acid 1-methylpropyl ester).

• Oil of lemon eucalyptus (φυσικό εντομοαπωθητικό OLE) ή PMD (χημική ονομασία: para-menthane-3,8-diol η χημική έκδοση του OLE).

• IR3535 (χημική ονομασία: 3-[N-butyl-N-acetyl]-aminopropionic acid, ethyl ester).

Σε γενικές γραμμές, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις των δραστικών συστατικών παρέχουν μεγαλύτερη διάρκεια της προστασίας, ανεξάρτητα από το δραστικό συστατικό. Προϊόντα με <10% ενεργό συστατικό προσφέρουν μόνο περιορισμένης προστασίας, συχνά 1-2 ώρες.. Μελέτες δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις του DEET πάνω από 50% δεν προσφέρουν μια αισθητή αύξηση του χρόνου προστασίας. Η αποτελεσματικότητα του DEET τείνει να σταθεροποιείται σε συγκέντρωση περίπου 50%. Επίσης η δραστικότητα των φυσικών εντομοαπωθητικών (OLE) δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς όταν πρόκειται για πολύωρη παραμονή σε περιβάλλον με κουνούπια.

Έτσι για παράδειγμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 30% DEET επί παραμονής έως 8 ωρών σε εξωτερικό περιβάλλον (ηλικία άνω των 2 μηνών) και Οil of lemon eucalyptus 30% επί παραμονής έως 4 ωρών σε εξωτερικό περιβάλλον (ηλικία άνω των τριών ετών).

Γ. ΧΡΗΣΗ ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΡΟΥΧΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΕΝΔΗΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Όταν πρόκειται για ταξίδια σε περιοχές όπου ενδημεί η ελονοσία, η ενισχυμένη προστασία προϋποθέτει την εφαρμογή ειδικών εντομοαπωθητικών προϊόντων (π.χ. permethrin) σε είδη ένδυσης. Αυτό αφορά είδη ένδυσης όπως καπέλα, παπούτσια, κουνουπιέρες, είδη κάμπινγκ, εργαλεία. Στην παγκόσμια αγορά εξάλλου υπάρχουν είδη ένδυσης προεπεξεργασμένα με permethrin, που είναι εμπορικά διαθέσιμα και διατίθενται στην αγορά για μανιώδεις ταξιδιώτες των τροπικών και υποτροπικών περιοχών. Το Permethrin παρέχει συνεχή προστασία ακόμα και μετά από επανειλημμένα πλυσίματα των ρούχων. Τα εντομοαπωθητικά προϊόντα που περιγράφονται παραπάνω (όπως το DEET) μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ρούχα, αλλά απαιτούν συχνές εφαρμογές.

Προφυλάξεις κατά την χρήση εντομοαπωθητικών:

• Εφαρμόστε εντομοαπωθητικά μόνο σε εκτεθειμένο δέρμα ή ρούχα, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του προϊόντος.

• Μην χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά κάτω από τα ρούχα.

• Ποτέ μην χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά σε πληγές, ή ερεθισμένο δέρμα.

• Μην εφαρμόζετε απωθητικά στα μάτια ή το στόμα και μέσα στα αυτιά.

• Κατά τη χρήση σπρέι, μην ψεκάζετε απευθείας στο πρόσωπο, αλλά στα χέρια και στη συνέχεια εφαρμόζετε στο πρόσωπο.

• Πλένετε τα χέρια σας μετά την εφαρμογή.

• Μετά την επιστροφή του στο σπίτι, πλύνετε το δέρμα με απαλό σαπούνι με ουδέτερο ph και νερό.

• Ελέγξτε την ετικέτα του προϊόντος και τις οδηγίες του κατασκευαστή εάν έχει γίνει επεξεργασία με το εντομοαπωθητικό στο ρούχο πριν την εμπορική του διάθεση.

• Το permethrin δεν πρέπει ποτέ να εφαρμόζονται στο δέρμα, αλλά μόνο στα ρούχα, κουνουπιέρες, ή άλλα υφάσματα σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα του προϊόντος.

• Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντηλιακά, όταν χρησιμοποιούνται αντηλιακά προϊόντα.

• Την πρώτη φορά εφαρμόστε το εντομοαπωθητικό σε μικρή περιοχή του δέρματος. Εάν εμφανίσετε εξάνθημα ή άλλη αντίδραση, όπως κνησμό ή πρήξιμο, από ένα εντομοαπωθητικό, πρέπει να ειδοποιήσετε τον θεράποντα ιατρό.

• Τα εντομοαπωθητικά δε συνιστώνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των δύο μηνών. Προστατέψτε τα μικρά βρέφη από τα κουνούπια, χρησιμοποιώντας κουνουπιέρες. Προϊόντα που περιέχουν OLE δεν χρησιμοποιούνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών.

• Τα παιδιά δεν πρέπει να χειρίζονται εντομοαπωθητικά. Οι ενήλικες θα πρέπει να εφαρμόζουν το εντομοαπωθητικό στα χέρια τους πρώτα, και στη συνέχεια απαλά στο εκτεθειμένο δέρμα του παιδιού. Αποφύγετε την απευθείας επάλειψη στα χέρια των παιδιών.



Δ. ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΕΝΔΗΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Η χημειοπροφύλαξη με ειδικά ανθελονοσιακά φάρμακα χορηγείται κατά τη μετάβαση σε ενδημικές περιοχές (μπορείτε να ενημερωθείτε για τις περιοχές αυτές στο http://www.cdc.gov/malaria/travelers/country_table/g.html).
 Η χημειοπροφύλαξη δεν είναι εντελώς αποτελεσματική.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη



Ιατρός Ειδική Παθολόγος



Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά



24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770



E mail: amoschovaki@yahoo.gr.



Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK



http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER



http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ



http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ



http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ



http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)



http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ



http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ



http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ



http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


1. Πώς οι άνθρωποι μολύνονται με τον ιό του Δυτικού Νείλου (WNV);

 Παρά το γεγονός ότι τα θηλαστικά είναι ξενιστές του ιού, η βασική δεξαμενή του παθογόνου είναι τα πουλιά. Τα κουνούπια μολύνονται κυρίως όταν τσιμπάνε μολυσμένα πτηνά. Η κύρια οδός μόλυνσης του ανθρώπου με τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι από το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού.

Οι έρευνες έχουν εντοπίσει επίσης μετάδοση μέσω μεταμοσχευμένων οργάνων και μέσω μεταγγίσεων αίματος. Η διαπλακούντια (τη μητέρα στο παιδί) μετάδοση και η μετάδοση μέσω του μητρικού γάλακτος είναι σπανιότερες.

2. Ποια τα συμπτώματα της νόσου;

Τα περισσότερα άτομα δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Τα συμπτώματα, όταν υπάρχουν, περιλαμβάνουν πυρετό, κεφαλαλγία, κόπωση, πόνους στο σώμα. Δερματικό εξάνθημα (στον κορμό του σώματος) και πρησμένοι λεμφαδένες ενδέχεται να εμφανιστούν. Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου (ονομάζεται επίσης νευροεπεκτατική νόσος) περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία του αυχένα, λήθαργο, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία, παράλυση. Στην περίπτωση της νευροεπεκτατικής νόσου ο ιός πολλαπλασιάζεται, διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και προκαλεί φλεγμονή του εγκεφαλικού ιστού.

Εκτιμάται ότι περίπου 1 στα 150 άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό του Δυτικού Νείλου θα αναπτύξει μια πιο σοβαρή μορφή της νόσου. Σοβαρή ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, ωστόσο οι ηλικιωμένοι και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ευρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

3. Πόσο καιρό διαρκούν τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα του πυρετού του Δυτικού Νείλου διαρκούν συνήθως μερικές ημέρες, αν και περιστασιακά η ασθένεια διαρκεί για αρκετές εβδομάδες. Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου (εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα) μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες. Οι νευρολογικές επιπτώσεις μπορεί να είναι μόνιμες.

Ορισμένα ευαίσθητα άτομα χωρίς συμπτώματα ή με ήπια νόσο μπορεί να παρουσιάσουν σύνδρομα κόπωσης μετά την λοίμωξη.

4. Ποια είναι η περίοδος επώασης (ο χρόνος από τη μόλυνση έως την εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου) για τη νόσο του Δυτικού Νείλου;

Συνήθως 2 έως 15 ημέρες.

5. Ποια τα μέτρα πρόληψης;

• Απομακρύνετε και αποφεύγετε χώρους με λιμνάζοντα ύδατα. Κουρεύετε γρασίδι θάμνους φυλλωσιές (είναι σημεία παραμονής κουνουπιών).

• Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά: Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών.

• Μην κυκλοφορείτε σε εξωτερικούς χώρους από το σούρουπο έως την αυγή. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν χρησιμοποιείστε μακριά ρούχα, που να σκεπάζουν τα χέρια και τα πόδια, παπούτσια κλειστά αντί για σανδάλια και πουκάμισα που να «μπαίνουν» μέσα στην φούστα ή το παντελόνι. Χρησιμοποιείστε επίσης ειδικά εντομοαπωθητικά σκευάσματα για το εκτεθειμένο δέρμα (π.χ. 30%-50% DEET επί παραμονής έως 8 ωρών σε άτομα άνω των 2 μηνών, Οil of lemon eucalyptus 30% επί παραμονής έως 4 ωρών σε εξωτερικό περιβάλλον και σε άτομα άνω των τριών ετών, επί μη υπάρξεως σοβαρής δερματικής αλλεργίας).

6. Ποιους κανόνες πρέπει να ακολουθώ κατά την επάλειψη των εντομοαπωθητικών;

• Εφαρμόστε εντομοαπωθητικά μόνο σε εκτεθειμένο δέρμα ή ρούχα, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του προϊόντος.

• Μην χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά κάτω από τα ρούχα.

• Ποτέ μην χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά σε πληγές, ή ερεθισμένο δέρμα.

• Μην εφαρμόζετε απωθητικά στα μάτια ή το στόμα και μέσα στα αυτιά.

• Κατά τη χρήση σπρέι, μην ψεκάζετε απευθείας στο πρόσωπο, αλλά στα χέρια και στη συνέχεια εφαρμόζετε στο πρόσωπο.

• Πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την εφαρμογή.

• Μετά την επιστροφή του στο σπίτι, πλύνετε το δέρμα με απαλό σαπούνι με ουδέτερο ph και νερό.

• Ελέγξτε την ετικέτα του προϊόντος και τις οδηγίες του κατασκευαστή εάν έχει γίνει επεξεργασία με το εντομοαπωθητικό στο ρούχο πριν την εμπορική του διάθεση.

• Το permethrin δεν πρέπει ποτέ να εφαρμόζονται στο δέρμα, αλλά μόνο στα ρούχα, κουνουπιέρες, ή άλλα υφάσματα σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα του προϊόντος.

• Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντηλιακά, όταν χρησιμοποιούνται αντηλιακά προϊόντα.

• Την πρώτη φορά εφαρμόστε το εντομοαπωθητικό σε μικρή περιοχή του δέρματος. Εάν εμφανίσετε εξάνθημα ή άλλη αντίδραση, όπως κνησμό ή πρήξιμο, από ένα εντομοαπωθητικό, πρέπει να ειδοποιήσετε τον θεράποντα ιατρό.

• Τα εντομοαπωθητικά δε συνιστώνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των δύο μηνών. Προστατέψτε τα μικρά βρέφη από τα κουνούπια, χρησιμοποιώντας κουνουπιέρες. Προϊόντα που περιέχουν OLE δεν χρησιμοποιούνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών.

• Τα παιδιά δεν πρέπει να χειρίζονται εντομοαπωθητικά. Οι ενήλικες θα πρέπει να εφαρμόζουν το εντομοαπωθητικό στα χέρια τους πρώτα, και στη συνέχεια απαλά στο εκτεθειμένο δέρμα του παιδιού. Αποφύγετε την απευθείας επάλειψη στα χέρια των παιδιών.

• Να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσεως του κατασκευαστή του προϊόντος που χρησιμοποιείτε και να χρησιμοποιείτε πάντα εγκεκριμένα προϊόντα.

• Στα μωρά και στο σπίτι, μην ανοίγετε τα παράθυρα μετά το σούρουπο και χρησιμοποιείτε σήτες και κουνουπιέρες. Eιδικά spray permethrin χρησιμοποιούνται για εμβάπτιση κουνουπιέρων και σητών με αποτελεσματική αντικουνουπική προστασία που διαρκεί για αρκετούς μήνες, εφόσον δεν πλυθούν.

7. Οι συσκευές υπερήχων είναι αποτελεσματικές για την απομάκρυνση των κουνουπιών;

Δεν έχει τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητά τους.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη



Ιατρός Ειδική Παθολόγος



Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά



24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770



E mail: amoschovaki@yahoo.gr.



Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK



http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER



http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ



http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ



http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ



http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)



http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ



http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ



http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ



http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ





ΔΑΓΚΕΙΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


1. Τι είναι ο δάγκειος πυρετός;

Ο δάγκειος πυρετός είναι ασθένεια που προκαλείται από τους ιούς του δάγκειου πυρετού (DENV 1, 2 DENV, DENV 3, ή DENV 4).Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται στον άνθρωπο από το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Παρά το γεγονός ότι το κουνούπι Aedes albopictus ευθύνεται για σημαντικό αριθμό κρουσμάτων της νόσου, το κουνούπι Aedes aegypti είναι ο πιο σημαντικός φορέας των ιών του δάγκειου πυρετού.

2. Τι είναι ο δάγκειος αιμορραγικός πυρετός (DHF);

Ο DHF είναι μια πιο σοβαρή μορφή του δάγκειου πυρετού. Προκαλείται από τους ίδιους ιούς που προκαλούν τη συνήθη μορφή του δάγκειου πυρετού. Με καλή ιατρική διαχείριση, η θνησιμότητα λόγω DHF είναι μικρότερη από 1%.

3. Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Στη συνήθη μορφή εμφανίζεται υψηλός πυρετός, έντονος πονοκέφαλος, έντονος πόνος πίσω από τα μάτια, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκός και οστικός πόνος, εξάνθημα, ήπια αιμορραγική τάση.

Ο δάγκειος αιμορραγικός πυρετός (DHF) χαρακτηρίζεται από πυρετό που διαρκεί από 2 έως 7 ημέρες, με γενικά σημεία και συμπτώματα όμοια με τη συνήθη μορφή του δάγκειου πυρετού. Ωστόσο ο ασθενής με DHF έχει χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και αιμορραγίες σε διάφορες εστίες του σώματος που μπορεί να απειλήσουν την ζωή. Μετά το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού, το άτομο μπορεί να έχει είτε τα συμπτώματα της συνήθους μορφής του δάγκειου πυρετού ή DHF ή μπορεί να μην έχει κανένα σύμπτωμα.

4. Πού υπάρχει δάγκειος πυρετός σήμερα;

Τα κρούσματα δάγκειου πυρετού συμβαίνουν κυρίως σε περιοχές της γης όπου ζουν τα κυρίως υπεύθυνα κουνούπια.

Οι περιοχές αυτές εκτίθενται στον χάρτη του δάγκειου πυρετού από την παγκόσμια οργάνωση υγείας (http://www.who.int/csr/disease/dengue/impact/en/).

Ο δάγκειος πυρετός προκαλούσε πριν το 1990 επιδημίες στην Ελλάδα και σήμερα αποτελεί μαζί με την ελονοσία τις δύο κύριες παγκόσμιες απειλές των κουνουπιών. Παρά το γεγονός ότι η νόσος έχει ελεγχθεί στην Ελλάδα, η εκτεταμένη διασπορά της νόσου στη Μέση Ανατολή, στην Ασία, στην Αφρική, σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές αλλαγές και τα υψηλά ποσοστά μεταναστών και προσφύγων από τις χώρες αυτές δημιουργεί φόβους επανεμφάνισης αρκετών κρουσμάτων στο μέλλον.

5. Ποια τα μέτρα πρόληψης;

Το καλύτερο προληπτικό μέτρο για τους κατοίκους που ζουν σε περιοχές μολυσμένες με Ae. aegypti είναι να απομακρύνουν τεχνητές δεξαμενές που συγκρατούν το νερό ή χώρους συλλογής νερού, όπου το κουνούπι γεννά τα αυγά του. Η ορθή εφαρμογή εντομοαπωθητικών (π.χ. 30% DEET στο εκτεθειμένο δέρμα και τα είδη ένδυσης) μειώνει τον κίνδυνο τσιμπημάτων. Ο κίνδυνος μόλυνσης για τους διεθνείς ταξιδιώτες είναι μικρός. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αν η επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη ή εάν ο ταξιδιώτης επισκέπτεται κατοικίες χωρίς κλιματισμό και αντικουνουπική προφύλαξη.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη



Ιατρός Ειδική Παθολόγος



Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά



24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770



E mail: amoschovaki@yahoo.gr.



Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK



http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER



http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ



http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ



http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ



http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)



http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ



http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ



http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ



http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΕΛΟΝΟΣΙΑ ΔΑΓΚΕΙΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ: ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ



1. ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Ο ιός του Δυτικού Νείλου απομονώθηκε το 1937, στην Ουγκάντα, σε περιοχή του Δυτικού Νείλου. Ο ιός ανήκει στην κατηγορία των αρμποϊών.Το βασικό στέλεχος κουνουπιού που μεταφέρει τη νόσο είναι το κουνούπι culex.  Στην εικόνα βλέπετε το κουνούπι από το http://www.btinternet.com
Κρούσματα από τον ιό, έχουν εμφανιστεί σε όλο τον κόσμο. Ο παγκόσμιος επιπολασμός σήμερα στο http://www.cdc.gov/ncidod/dvbid/westnile/Mapsactivity/surv&control12MapsAnybyCounty.htm

Παρά το γεγονός ότι θηλαστικά και πτηνά είναι ξενιστές του ιού, η βασική δεξαμενή του παθογόνου είναι τα πουλιά. Πολλά προσβεβλημένα άτομα δεν αναπτύσσουν συμπτώματα. Σε μικρότερο ποσοστό εμφανίζεται πυρετός με συμπτώματα ίωσης (π.χ. καταβολή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, διαταραχές γαστρεντερικού). Εξάνθημα ή ήπια νευρολογικά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν. Η σοβαρή μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα από τον ιό είναι σπανιότερες. Τα συχνότερα νευρολογικά σημεία στις περιπτώσεις αυτές είναι η αυχενική δυσκαμψία και η σοβαρή διαταραχή του πνευματικού επιπέδου. Σπασμοί, παραλύσεις, μυϊκή αδυναμία είναι σημεία νευρολογικής προσβολής. Η ηλικία άνω των 70 ετών και η καταστολή του ανοσοποιητικού αποτελούν κύριους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής μηνιγγοεγκεφαλίτιδας και θανάτου. Επιπλοκές της νόσου είναι η πνευμονία, η λοίμωξη του ουροποιητικού, μόνιμες νευρολογικές βλάβες, σύνδρομα κόπωσης, έλκη.

Η διάγνωση γίνεται κυρίως με ειδικό έλεγχο αντισωμάτων σε υγρά του σώματος (αίμα-εγκεφαλονωτιαίο υγρό).

Ιατρικώς χορηγείται υποστηρικτική αγωγή και ειδικά φάρμακα με ποικίλη ωστόσο ανταπόκριση κατά την θεραπεία.

2. ΕΛΟΝΟΣΙΑ

Παρά το γεγονός ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για επιδημία ελονοσίας στην Ελλάδα, αρκετά κρούσματα ελονοσίας καταγράφονται κάθε χρόνο. Το φαινόμενο εν μέρει οφείλεται στην ύπαρξη μολυσμένων μεταναστών από ενδημικές περιοχές. Ο παγκόσμιος επιπολασμός της ελονοσίας στο http://www.cdc.gov/malaria/travelers/country_table/g.html

Η κύρια οδός μετάδοσης είναι το τσίμπημα θηλυκού μολυσμένου κουνουπιού του γένους Anopheles, το οποίο εκτίθεται στην φωτογραφία (από το http://kibagusx.blogspot.gr).

Οι σποροζωίτες, που απελευθερώνονται, πηγαίνουν στο συκώτι, μολύνουν τα ηπατικά κύτταρα και στη συνέχεια ως μεροζωίτες από το συκώτι μολύνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος. Σημαντικοί αριθμοί κυκλοφορούντων παρασίτων αναπτύσσονται, ορισμένα εξελίσσονται σε σεξουαλικά γαμετοκύτταρα και επαναμολύνουν τα κουνούπια, επιτρέποντας τη συμπλήρωση του κύκλου ζωής του παρασίτου και τη μόλυνση νέων ατόμων.

Σε ενδημικές περιοχές και μετά από συνεχείς μολύνσεις το άτομο τελικώς, αποκτά ανοσία. Η ανοσία αυτή προστατεύει από θανατηφόρα έκβαση τα άτομα (ενηλίκους και εφήβους), που κατορθώνουν να επιβιώσουν από τις προσβολές της παιδικής ηλικίας στις περιοχές αυτές.

Τέσσερα είδη του γένους plasmodium κλασσικά προκαλούν ελονοσία στον άνθρωπο. Πρόσφατα, έχουν αναγνωριστεί και άλλα είδη παρασίτων. Το falciparum είναι υπεύθυνο σχεδόν για όλες τις πιο σοβαρές περιπτώσεις της νόσου. Κυριαρχεί σε πολλές ενδημικές περιοχές. Το vivax είναι εξίσου σύνηθες με το falciparum. Το ovale και το malariae είναι λιγότερο κοινά αίτια της νόσου. Το knowlesi είναι περιστασιακός πρόξενος μοιραίων περιστατικών της νόσου.

Η οξεία προσβολή χαρακτηρίζεται από πυρετό, ατονία, εφίδρωση που προσομοιάζει με ίωση. Τα εμπύρετα επεισόδια πολλές φορές ακολουθούνται από διαστήματα απυρεξίας, κατά την διάρκεια των οποίων ο ασθενής νοιώθει καλά. Πονοκέφαλος, κακουχία, μυαλγίες, αρθραλγίες, βήχας, θωρακικός πόνος, κοιλιακός πόνος, ανορεξία, ναυτία, πυρετός, διάρροια, είναι συχνά. Λόγω των αλλοιώσεων που προκαλεί στα ερυθροκύτταρα κυρίως το πλασμώδιο falciparum (αλλά όχι μόνο), ενδέχεται να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές με αναιμία, δυσλειτουργία όλων των οργάνων, νευρολογικές αλλοιώσεις και διαταραχές συνείδησης, σπασμοί, κώμα, υπόταση, πνευμονικό οίδημα, νεφρική ανεπάρκεια, αιμόλυση, υπογλυκαιμία, ηπατική δυσλειτουργία, ανωμαλίες πηκτικότητας, επιλοιμώξεις. Η ελονοσία μπορεί να εκδηλωθεί χρόνια μετά το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού.

Η διάγνωση γίνεται με ειδικές αιματολογικές εξετάσεις ανίχνευσης του παρασίτου στο αίμα και η θεραπεία γίνεται με ειδικά ανθελονοσιακά φάρμακα.

3. ΔΑΓΚΕΙΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

Ο δάγκειος πυρετός προκαλούσε πριν το 1990 επιδημίες στην Ελλάδα και σήμερα αποτελεί μαζί με την ελονοσία τις δύο κύριες παγκόσμιες απειλές των κουνουπιών.

Παρά το γεγονός ότι έχει ελεγχθεί στην Ελλάδα, η εκτεταμένη διασπορά της νόσου στη Μέση Ανατολή, στην Ασία, στην Αφρική σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές αλλαγές και τα υψηλά ποσοστά μεταναστών και προσφύγων από τις χώρες αυτές δημιουργεί φόβους επανεμφάνισης αρκετών κρουσμάτων στο μέλλον. Υπάρχουν τέσσερις κύριοι διαφορετικοί ιοί δάγκειου πυρετού. Ο παγκόσμιος επιπολασμός του δάγκειου πυρετού κάθε στιγμή στην παγκόσμια οργάνωση υγείας (http://www.who.int/csr/disease/dengue/impact/en/).

Το κουνούπι που προκαλεί τον δάγκειο πυρετό είναι κυρίως το aedes aegypti, το οποίο βλέπετε στην εικόνα. Το κουνούπι αυτό συνήθως αναπαράγεται κοντά σε κατοικίες χρησιμοποιώντας το γλυκό νερό που λιμνάζει σε δοχεία νερού, βάζα, τενεκέδες, φλούδες καρύδας, παλιά λάστιχα αυτοκινήτου. Τσιμπά και κατά την διάρκεια της ημέρας.

Μετά από περίοδο επώασης 2-7 ημερών εμφανίζεται ο πυρετός με κεφαλαλγία, οπισθοβολβικό άλγος και ισχυρή μυαλγία, οσφυαλγία, δερματική υπερευαισθησία, ανορεξία, ναυτία, έμετο. Συχνά κατά την πρώτη ημέρα εμφανίζεται εξάνθημα, λεμφαδενοπάθεια, φυσαλλίδες υπερώας, κοκκίνισμα ερεθισμός ματιών. Το εξάνθημα αρχίζει από τον κορμό και επεκτείνεται σε άκρα και πρόσωπο. Η νόσος μπορεί να διαρκέσει μία εβδομάδα. Σε σοβαρές περιπτώσεις ο πυρετός εξελίσσεται σε αιμορραγικό πυρετό με αιμορραγίες σε διάφορες εστίες του σώματος.

Υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση των σοβαρών μορφών της νόσου. Η διάγνωση γίνεται με ειδικές εξετάσεις αίματος.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη



Ιατρός Ειδική Παθολόγος



Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά



24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770



E mail: amoschovaki@yahoo.gr.



Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK



http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER



http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ



http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ



http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ



http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)



http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ



http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ



http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ



http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΑΛΟΙΦΕΣ ΚΑΙ ΛΟΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Το κουνούπι αποτελεί αίτιο τοπικών φλεγμονών, αλλεργιών και μέσο μετάδοσης σοβαρών συστηματικών νοσημάτων. Τα πιο σοβαρά νοσήματα που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών στην Ελλάδα είναι η εγκεφαλίτιδα του Νείλου και η ελονοσία. Οι σκνίπες είναι μέσο μετάδοσης κάλα αζάρ φλεβοιών και δυστυχώς τσιμπούν και κατά την διάρκεια της ημέρας. Σποραδικά κρούσματα δάγκειου πυρετού έχουν αναφερθεί επίσης στην Ελλάδα.

Νέοι μεταφερόμενοι ιοί μέσω κουνουπιών ανακαλύπτονται κάθε χρόνο σε παγκόσμια βάση. Ο ιός Chikungunya μεταφέρεται ταχέως κατά τα τελευταία χρόνια από τον Ινδικό Ωκεανό στην Ευρώπη.

Οι αλοιφές που υπάρχουν για την αντιμετώπιση των κουνουπιών είναι δύο ειδών.

1. ΑΛΟΙΦΕΣ ΚΑΙ ΛΟΣΙΟΝ ΓΙΑ ΕΠΑΛΕΙΨΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ

Μετά το τσίμπημα κουνουπιού συρρέουν τοπικά παράγοντες φλεγμονής, εκλύεται ισταμίνη με αποτέλεσμα την εμφάνιση κνησμού, πρηξίματος, ερυθρότητας. Οι αποτελεσματικές αλοιφές για μετά το τσίμπημα, περιέχουν ουσίες με αντισηπτική και αντιισταμινική δράση και παρέχουν ανακούφιση από τα συμπτώματα και αντισηψία. Εναλλακτικά μπορεί να εφαρμοστεί αυστηρά τοπικά καθαρό οινόπνευμα με χρήση μπατονέτας και να ακολουθήσει η εφαρμογή αλοιφής με αμιγή αντιισταμινική δράση. Παρά ταύτα εάν τα τοπικά συμπτώματα επιμείνουν ή εμφανιστούν συστηματικά συμπτώματα η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη.

Προφυλάξεις κατά την χρήση αλοιφών και λοσιόν για επάλειψη μετά το τσίμπημα:

• Εφαρμόστε μόνο αυστηρά τοπικά και όχι πάνω από τριήμερο χωρίς συνταγή του θεράποντος.

• Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τις αλοιφές σε πληγές.

• Μην εφαρμόζετε τις αλοιφές στα μάτια ή το στόμα και μέσα στα αυτιά.

• Μην εφαρμόζετε τις αλοιφές στο πρόσωπο, χωρίς ειδική ένδειξη.

• Ελέγξτε και εφαρμόστε την ετικέτα του προϊόντος και τις οδηγίες του κατασκευαστή του προϊόντος.

• Μην χρησιμοποιείτε αλοιφές με κορτιζόνη αντιβιοτικά ή σε βρέφη χωρίς εντολή ιατρού.



2. ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΕΣ ΑΛΟΙΦΕΣ ΚΑΙ ΛΟΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΩΝ



Οι δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σήμερα σε αλοιφές για τεκμηριωμένη αντικουνουπική προστασία είναι:

• DEET (χημική ονομασία: N,N-diethyl-m-toluamide or N,N-diethyl-3-methyl-benzamide).

• Picaridin (χημική ονομασία: 2-2-hydroxyethyl-1-piperidinecarboxylic acid 1-methylpropyl ester).

• Oil of lemon eucalyptus (φυσικό εντομοαπωθητικό OLE) ή PMD (χημική ονομασία: para-menthane-3,8-diol η χημική έκδοση του OLE).

• IR3535 (χημική ονομασία: 3-[N-butyl-N-acetyl]-aminopropionic acid, ethyl ester).

Σε γενικές γραμμές, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις των δραστικών συστατικών παρέχουν μεγαλύτερη διάρκεια της προστασίας, ανεξάρτητα από το δραστικό συστατικό. Επίσης η δραστικότητα των φυσικών εντομοαπωθητικών (OLE) δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς όταν πρόκειται για πολύωρη παραμονή σε περιβάλλον με κουνούπια.Έτσι για παράδειγμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 30% DEET επί παραμονής έως 8 ωρών σε εξωτερικό περιβάλλον (ηλικία άνω των 2 μηνών) και Οil of lemon eucalyptus 30% επί παραμονής έως 4 ωρών σε εξωτερικό περιβάλλον (ηλικία άνω των τριών ετών).

Προφυλάξεις κατά την Χρήση εντομοαπωθητικών:



• Εφαρμόστε εντομοαπωθητικά μόνο σε εκτεθειμένο δέρμα ή ρούχα, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του προϊόντος.

• Μην χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά κάτω από τα ρούχα.

• Ποτέ μην χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά σε πληγές, ή ερεθισμένο δέρμα.

• Μην εφαρμόζετε απωθητικά στα μάτια ή το στόμα και μέσα στα αυτιά.

• Κατά τη χρήση σπρέι, μην ψεκάζετε απευθείας στο πρόσωπο, αλλά στα χέρια και στη συνέχεια εφαρμόζετε στο πρόσωπο.

• Πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την εφαρμογή.

• Μετά την επιστροφή του στο σπίτι, πλύνετε το δέρμα με απαλό σαπούνι με ουδέτερο ph και νερό.

• Ελέγξτε την ετικέτα του προϊόντος και τις οδηγίες του κατασκευαστή εάν έχει γίνει επεξεργασία με το εντομοαπωθητικό στο ρούχο πριν την εμπορική του διάθεση.

• Το permethrin δεν πρέπει ποτέ να εφαρμόζονται στο δέρμα, αλλά μόνο στα ρούχα, κουνουπιέρες, ή άλλα υφάσματα σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα του προϊόντος.

• Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντηλιακά, όταν χρησιμοποιούνται αντηλιακά προϊόντα.

• Την πρώτη φορά εφαρμόστε το εντομοαπωθητικό σε μικρή περιοχή του δέρματος. Εάν εμφανίσετε εξάνθημα ή άλλη αντίδραση, όπως κνησμό ή πρήξιμο, από ένα εντομοαπωθητικό, πρέπει να ειδοποιήσετε τον θεράποντα ιατρό.

• Τα εντομοαπωθητικά δε συνιστώνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των δύο μηνών. Προστατέψτε τα μικρά βρέφη από τα κουνούπια, χρησιμοποιώντας κουνουπιέρες. Προϊόντα που περιέχουν OLE δεν χρησιμοποιούνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών.

• Τα παιδιά δεν πρέπει να χειρίζονται εντομοαπωθητικά. Οι ενήλικες θα πρέπει να εφαρμόζουν το εντομοαπωθητικό στα χέρια τους πρώτα, και στη συνέχεια απαλά στο εκτεθειμένο δέρμα του παιδιού. Αποφύγετε την απευθείας επάλειψη στα χέρια των παιδιών.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη



Ιατρός Ειδική Παθολόγος



Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά



24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770



E mail: amoschovaki@yahoo.gr.



Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK



http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER



http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ



http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ



http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ



http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)



http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ



http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ



http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ



http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ






























ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΑΠΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, υπάρχει έξαρση της δραστηριότητας των κουνουπιών στην Ελλάδα. Το κουνούπι δεν προκαλεί μόνο τοπικό ερεθισμό ή τοπική αλλεργική αντίδραση που ελέγχεται με απλή αντιισταμινική αλοιφή. Ορισμένες φορές αναπτύσσεται σοβαρός τοπικός φλέγμων.

Επίσης αποτελεί εστία μετάδοσης σοβαρών συστηματικών νοσημάτων. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και επιδημιολογικές παράμετροι έχουν τροποποιήσει και την επιδημιολογία των ιών. Νέοι μεταφερόμενοι ιοί μέσω κουνουπιών ανακαλύπτονται κάθε χρόνο σε παγκόσμια βάση. Ο Ιός Chikungunya μεταφέρεται ταχέως κατά τα τελευταία χρόνια από τον Ινδικό Ωκεανό στην Ευρώπη.

Τα πιο σοβαρά νοσήματα που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών στην Ελλάδα είναι η εγκεφαλίτιδα του Νείλου και η ελονοσία. Οι σκνίπες είναι μέσο μετάδοσης κάλα αζάρ φλεβοιών και δυστυχώς τσιμπούν και κατά την διάρκεια της ημέρας. Σποραδικά κρούσματα δάγκειου πυρετού έχουν αναφερθεί επίσης στην Ελλάδα.

Μετά το τσίμπημα κουνουπιού συρρέουν τοπικά παράγοντες φλεγμονής, εκλύεται ισταμίνη με αποτέλεσμα την εμφάνιση κνησμού, πρηξίματος, ερυθρότητας. Η τοπική εφαρμογή αντισηπτικού και αντιισταμινικής αλοιφής ανακουφίζει από τα συμπτώματα και παρέχει αντισηψία.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για τα τσιμπήματα των κουνουπιών:

• Να μην ξύνετε την περιοχή του τσιμπήματος. Έτσι αυξάνετε την πιθανότητα μολύνσεων.

• Εάν τα τοπικά συμπτώματα επεκταθούν ή επιμείνουν η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη.

• Εάν εμφανίσετε συστηματικά συμπτώματα (π.χ. πυρετό) η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη.

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΩΝ

Α. ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

• Απομακρύνετε και αποφεύγετε χώρους με λιμνάζοντα ύδατα. Κουρεύετε γρασίδι θάμνους φυλλωσιές (είναι σημεία παραμονής κουνουπιών).



• Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά: Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών.



• Μην κυκλοφορείτε σε εξωτερικούς χώρους από το σούρουπο έως την αυγή. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν χρησιμοποιείστε μακριά ρούχα, που να σκεπάζουν τα χέρια και τα πόδια, παπούτσια κλειστά αντί για σανδάλια και πουκάμισα που να «μπαίνουν» μέσα στην φούστα ή το παντελόνι.



• Να χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά κατά τη νύχτα.



Β. ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΡΜΑ

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού οι νυχτερινές έξοδοι είναι συχνοί. Τα περισσότερα δήγματα κουνουπιών συμβαίνουν κατά την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους.

Η εφαρμογή εντομοαπωθητικών προϊόντων στο δέρμα καθίσταται απαραίτητη στις περιπτώσεις αυτές.

Οι δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σήμερα για τεκμηριωμένη αντικουνουπική προστασία είναι:

• DEET (χημική ονομασία: N,N-diethyl-m-toluamide or N,N-diethyl-3-methyl-benzamide).

• Picaridin (χημική ονομασία: 2-2-hydroxyethyl-1-piperidinecarboxylic acid 1-methylpropyl ester).

• Oil of lemon eucalyptus (φυσικό εντομοαπωθητικό OLE) ή PMD (χημική ονομασία: para-menthane-3,8-diol η χημική έκδοση του OLE).

• IR3535 (χημική ονομασία: 3-[N-butyl-N-acetyl]-aminopropionic acid, ethyl ester).

Αποτελεσματικότητα εντομοαπωθητικών

Σε γενικές γραμμές, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις των δραστικών συστατικών παρέχουν μεγαλύτερη διάρκεια της προστασίας, ανεξάρτητα από το δραστικό συστατικό. Προϊόντα με <10% ενεργό συστατικό προσφέρουν μόνο περιορισμένης προστασίας, συχνά 1-2 ώρες. Προϊόντα που προσφέρουν βραδεία αποδέσμευση ή ελεγχόμενης αποδέσμευσης σκευάσματα, ακόμη και με χαμηλότερες συγκεντρώσεις της δραστικής ουσίας, μπορούν να παρέχουν μεγαλύτερη προστασία. Μελέτες δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις του DEET πάνω από 50% δεν προσφέρουν μια αισθητή αύξηση του χρόνου προστασίας. Η αποτελεσματικότητα του DEET τείνει να σταθεροποιείται σε συγκέντρωση περίπου 50%. Επίσης η δραστικότητα των φυσικών εντομοαπωθητικών (OLE) δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς όταν πρόκειται για πολύωρη παραμονή σε περιβάλλον με κουνούπια.

Έτσι για παράδειγμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 30% DEET επί παραμονής έως 8 ωρών σε εξωτερικό περιβάλλον (ηλικία άνω των 2 μηνών) και Οil of lemon eucalyptus 30% επί παραμονής έως 4 ωρών σε εξωτερικό περιβάλλον (ηλικία άνω των τριών ετών).

Ρούχα και εντομοαπωθητικά


Όταν πρόκειται για ταξίδια σε περιοχές όπου ενδημούν επικίνδυνα νοσήματα από κουνούπια, τσιμπούρια, κοριούς π.χ. ορισμένες περιοχές της Αφρικής, η ενισχυμένη προστασία προϋποθέτει την εφαρμογή ειδικών εντομοαπωθητικών προϊόντων (π.χ. permethrin) σε είδη ένδυσης. Αυτό αφορά είδη ένδυσης όπως καπέλα, παπούτσια, κουνουπιέρες, είδη κάμπινγκ εργαλεία. Στην παγκόσμια αγορά εξάλλου υπάρχουν είδη ένδυσης προεπεξεργασμένα με permethrin, που είναι εμπορικά διαθέσιμα και διατίθενται στην αγορά για μανιώδεις ταξιδιώτες των τροπικών και υποτροπικών περιοχών. Το Permethrin παρέχει συνεχή προστασία ακόμα και μετά από επανειλημμένα πλυσίματα των ρούχων. Τα εντομοαπωθητικά προϊόντα που περιγράφονται παραπάνω (όπως το DEET) μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ρούχα, αλλά απαιτούν συχνές εφαρμογές.

Προφυλάξεις κατά την Χρήση εντομοαπωθητικών


Εφαρμόστε εντομοαπωθητικά μόνο σε εκτεθειμένο δέρμα ή ρούχα, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του προϊόντος.

Μην χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά κάτω από τα ρούχα.

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά σε πληγές, ή ερεθισμένο δέρμα.

Μην εφαρμόζετε απωθητικά στα μάτια ή το στόμα και μέσα στα αυτιά.

Κατά τη χρήση σπρέι, μην ψεκάζετε απευθείας στο πρόσωπο, αλλά στα χέρια και στη συνέχεια εφαρμόζετε στο πρόσωπο.

Πλένετε τα χέρια σας μετά την εφαρμογή.

Μετά την επιστροφή του στο σπίτι, πλύνετε το δέρμα με απαλό σαπούνι με ουδέτερο ph και νερό.

Ελέγξτε την ετικέτα του προϊόντος και τις οδηγίες του κατασκευαστή εάν έχει γίνει επεξεργασία με το εντομοαπωθητικό στο ρούχο πριν την εμπορική του διάθεση.

Το permethrin δεν πρέπει ποτέ να εφαρμόζονται στο δέρμα, αλλά μόνο στα ρούχα, κουνουπιέρες, ή άλλα υφάσματα σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα του προϊόντος.

Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντηλιακά, όταν χρησιμοποιούνται αντηλιακά προϊόντα.

Την πρώτη φορά εφαρμόστε το εντομοαπωθητικό σε μικρή περιοχή του δέρματος. Εάν εμφανίσετε εξάνθημα ή άλλη αντίδραση, όπως κνησμό ή πρήξιμο, από ένα εντομοαπωθητικό, πρέπει να ειδοποιήσετε τον θεράποντα ιατρό.

Τα εντομοαπωθητικά δε συνιστώνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των δύο μηνών. Προστατέψτε τα μικρά βρέφη από τα κουνούπια, χρησιμοποιώντας κουνουπιέρες. Προϊόντα που περιέχουν OLE δεν χρησιμοποιούνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών.

Τα παιδιά δεν πρέπει να χειρίζονται εντομοαπωθητικά. Οι ενήλικες θα πρέπει να εφαρμόζουν το εντομοαπωθητικό στα χέρια τους πρώτα, και στη συνέχεια απαλά στο εκτεθειμένο δέρμα του παιδιού. Αποφύγετε την απευθείας επάλειψη στα χέρια των παιδιών.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη



Ιατρός Ειδική Παθολόγος



Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά



24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770



E mail: amoschovaki@yahoo.gr.



Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK



http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER



http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ



http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ



http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ



http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)



http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ



http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ



http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ



http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ