UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΛΙΠΩΔΗΣ ΔΙΗΘΗΣΗ: ΕΝΑ ΣΥΧΝΟ ΑΙΤΙΟ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΝΣΑΜΙΝΑΣΩΝ

Search This Blog

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για το νέο κορονοϊό κάνετε click εδώ https://novelswineinfluenza.blogspot.com/

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που έχουν εισαχθεί στο ιατρείο για την αποτελεσματική προφύλαξη έναντι covid γρίπης και λοιπών αναπνευστικών λοιμώξεων με την έναρξη της πανδημίας covid 19 μπορείτε να κάνετε click εδώ https://drive.google.com/file/d/1U17FGdw8nj4B4VMMZTiy2W5cbbW8kOnL/view?usp=sharing

Μπορείτε να εκτυπώσετε το τρέχον ενημερωτικό δελτίο μου για τον κορονοϊό από το https://amoschovakineaprolipsi.blogspot.com/

Υπεύθυνα δίπλα σας: 29 χρόνια κλινικής εμπειρίας. 22 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου. Ευχαριστώ για τη στήριξή σας.

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

11/23/11

ΛΙΠΩΔΗΣ ΔΙΗΘΗΣΗ: ΕΝΑ ΣΥΧΝΟ ΑΙΤΙΟ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΝΣΑΜΙΝΑΣΩΝ

Η σχέση της παχυσαρκίας με την λιπώδη διήθηση (hepatic steatosis), της λιπώδους διήθησης με τη στεατοηπατίτιδα (ΝΑSH), της στεατοηπατίτιδας με την κίρρωση (cirrhosis) και ντης κίρρωσης με το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC)
Οι τρανσαμινάσες (ασπαρτική τρανσαμινάση – AST – SGOT και αλανινική τρανσαμινάση – ALT – SGPT) είναι ηπατικά ένζυμα. Οι τρανσαμινάσες είναι παρούσες στο αίμα σε μικρές ποσότητες. Κάθε ηπατικό νόσημα ή βλάβη προκαλεί μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις των τρανσαμινασών. Η συνηθέστερη αιτία μικρής αύξησης των τρανσαμινασών σε μη αλκοολικά άτομα είναι η λιπώδης διήθηση ήπατος. Η λιπώδης διήθηση του ήπατος είναι ένα σύνδρομο που προσβάλλει πάνω από το 20% του συνολικού πληθυσμού και χαρακτηρίζεται από εναπόθεση λίπους στο συκώτι. Το σύνδρομο εμφανίζεται στα πλαίσια υποκείμενων νοσημάτων και παθολογικών καταστάσεων που διαταράσσουν τη σωστή διάθεση του λίπους στον οργανισμό.
Τα πιο συχνά αίτια του φαινομένου είναι:


• Η παχυσαρκία• Ο σακχαρώδης διαβήτης• Τα υψηλά τριγλυκερίδια του αίματος• Το μεταβολικό σύνδρομο• Χρήση τοξικών ουσιών (π.χ. αλκοόλ)• Οι απότομες αυξομειώσεις βάρους• Σύνδρομα άπνοιας στον ύπνο• Oι πολυκυστικές ωοθήκες• Η κύηση• Η χρήση ορισμένων φαρμάκων (π.χ. κορτικοειδή, διλτιαζέμη)• Ορισμένες ενδοκρινοπάθειες (π.χ. σύνδρομο cushing)• Ορισμένες μεταβολικές διαταραχές (π.χ. υποβηταλιποπρωτεΐναιμία)• Σύνδρομο REYE στα πλαίσια λοιμώξεωνΟ τρόπος της εναπόθεσης λίπους στο συκώτι διαφέρει ανάλογα με το νόσημα που προκαλεί την διαταραχή.

Συμπτώματα συχνά δεν υπάρχουν.

Ο μεταβολισμός των χημικών ενώσεων, τοξινών και η συνθετική λειτουργία του ήπατος, μπορεί να διαταραχτεί σημαντικά. Ένα μικρό ποσοστό των ασθενών αναπτύσσει κίρρωση, κατάσταση επικίνδυνη για την ζωή. Οξεία κεραυνοβόλος ηπατική ανεπάρκεια έχει συνδεθεί με οξεία λιπώδη διήθηση στα πλαίσια συνδρόμου REYE, χρήσης τοξικών ουσιών και φαρμάκων, κύησης.

Η σωστή ιατρική αξιολόγηση και αντιμετώπιση του πάσχοντα έχουν ζωτική σημασία.

Η εντόπιση και η ιατρική αποκατάσταση του υποκείμενου νοσήματος που προκαλεί την λιπώδη διήθηση, η εκρίζωση των παραγόντων κινδύνου και η έγκαιρη χορήγηση της ενδεικνυόμενης θεραπείας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποφευχθεί η εγκατάσταση σοβαρής στεατοηπατίτιδας και κίρρωσης.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1