UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ("ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ"): ΧΡΗΣΗ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΤΡΑΝΣΑΜΙΝΑΣΩΝ CPK

Kυβερνητικά μέτρα για τον κορονοϊό: Ρωτάτε επίμονα ποια είναι η επιστημονική μου γνώμη.

Μετά την επιβολή έκτακτων μέτρων στην πατρίδα μας και στρατιωτικού νόμου σε πολλές χώρες του κόσμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας σας ενημερώνω

ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών από 24/03/2020 επιβάλλει πειθαρχικές και επιρρίπτει ποινικές ευθύνες στα μέλη του όταν εκφράζουν δημοσίως τυχόν διαφωνίες τους με τα μέτρα της Πολιτείας και του διορισμένου επιστημονικού συμβουλίου.

Υπακούμε στους νόμους του κράτους. Έχω στείλει επιστολή στον Ιατρικό Σύλλογο στις 30/03/2020 και τον ΕΟΔΥ στις 27/03/2020 σχετικά με τα μέτρα.

Επίσης δηλώνω προκαταβολικώς ότι συναινώ να κοινοποιηθεί η επιστολή μου σε οποιοδήποτε πολίτη ή φορέα το επιθυμεί ή τον ελληνικό λαό εφόσον ο Ιατρικός Σύλλογος ή ο ΕΟΔΥ αποφασίσουν να την κοινοποιήσουν.

Links

https://anastasiamoschovaki1.blogspot.com/2020/04/blog-post.html

https://anastasiamoschovaki1.blogspot.com/2020/03/blog-post.html

Σας εύχομαι υγεία και δύναμη! Η επιστήμη της ιατρικής παγκοσμίως αγωνίζεται για τον εφοδιασμό του ανθρώπου με τη μέγιστη δυνατή ψυχολογική πνευματική σωματική ευεξία και μακροζωία ανεξαρτήτως χώρας, φυλής, θρησκείας, αιτίου νοσηρότητας ή πολιτεύματος.

Υπεύθυνα δίπλα σας: 28 χρόνια κλινικής εμπειρίας. 21 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου. Ευχαριστώ για τη στήριξή σας.

Search This Blog

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.
Εκτυπώστε την εφημερίδα δελτίο πρόληψης του ιατρείου, το τεύχος Άνοιξη 2020, σε pdf,https://drive.google.com/file/d/1VIzsZRmyVgk2uJ24DcRXyIN1yJpboBVw/view?usp=sharing

10/26/11

ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ("ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ"): ΧΡΗΣΗ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΤΡΑΝΣΑΜΙΝΑΣΩΝ CPK

Η χοληστερόλη ή χοληστερίνη, όπως είναι ευρέως γνωστή, είναι μία χημική ουσία (στερόλη), που αυξάνει στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών. Η χοληστερόλη έχει μια σειρά από λειτουργίες. Είναι δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Μετέχει σε σημαντικές για τον οργανισμό χημικές αντιδράσεις. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή σημαντικών ορμονών, όπως οι γυναικείες ορμόνες, οι ανδρικές ορμόνες και οι ορμόνες των επινεφριδίων.

Παρά την «δαιμονοποίηση» της χοληστερόλης, κατά τα παλαιότερα χρόνια, σήμερα έχει γίνει πλέον σαφές, ότι η μείωση της χοληστερόλης δεν είναι επιθυμητός στόχος σε κάθε περίπτωση αύξησης και δεν οδηγεί σε παράταση του προσδόκιμου επιβίωσης σε όλα τα άτομα. Ορισμένες μελέτες μάλιστα συνδέουν τα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης με αύξηση της θνησιμότητας από ορισμένα νοσήματα. Αυτό αντανακλά το σύνθετο ρόλο της χοληστερόλης στον οργανισμό.

Ήδη από το 1990, άρχισε να γίνεται σαφές ότι οι επιδράσεις της υψηλής χοληστερόλης δεν είναι ίδιες σε όλους τους πάσχοντες. Η HDL χοληστερόλη προστατεύει τους ιστούς απορροφώντας μέρος της χοληστερόλης που μεταφέρεται και εναποτίθεται στην περιφέρεια, συντελώντας στην αντίστροφη μεταφορά της χοληστερόλης από τους ιστούς προς το ήπαρ. Εξάλλου το τμήμα της χοληστερόλης που συνδέεται με την λιποπρωτεΐνη LDL κινδυνεύει, μόνο όταν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες, να προκαλέσει δυσμενείς επιδράσεις. Από το 1990 σταδιακά και έως σήμερα, άρχισε να γίνεται αντιληπτό στην επιστημονική κοινότητα ότι η υψηλή χοληστερόλη από μόνη της δεν αρκεί για να βλάψει τον οργανισμό, αλλά πρέπει να συντρέχουν και άλλοι παράγοντες που προκαλούν δυσλειτουργία του ενδοθηλίου και αθηρωμάτωση, ο κίνδυνος ανάπτυξης των οποίων πρέπει να υπολογίζεται πάντα κατά τον θεραπευτικό χειρισμό των πασχόντων από υψηλή χοληστερόλη.Τέτοιοι παράγοντες είναι η αυξημένη πίεση αίματος, η ηλικία, το κάπνισμα, το υψηλό σάκχαρο αίματος η χαμηλή HDL, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή, η αυξημένη CRP, η αυξημένη ομοκυστεΐνη, η αυξημένη LPA, το μεταβολικό σύνδρομο, η δυσμενής κληρονομικότητα για αγγειακή πάθηση, ορισμένοι παράγοντες φλεγμονής, ορισμένα λοιμογόνα αίτια, το αυξημένο ινωδογόνο, τα αυξημένα τριγλυκερίδια. Οι παράγοντες αυτοί έχουν διαφορετική βαρύτητα, ο καθένας, μπορούμε όμως σήμερα με την βοήθεια ειδικών εξισώσεων να υπολογίσουμε τον κίνδυνο δυσλειτουργίας του ενδοθηλίου για κάθε άτομο χωριστά.

Σήμερα η σύγχρονη Ιατρική μελετά την δυσλειτουργία του ενδοθηλίου και με ειδικές εξισώσεις υπολογίζει τον κίνδυνο εγκατάστασης δυσλειτουργίας του ενδοθηλίου. Τα φάρμακα έχουν σήμερα θέση, μόνο σε περιπτώσεις ήδη εγκατεστημένης δυσλειτουργίας ενδοθηλίου ή σε ασθενείς σημαντικού κινδύνου, στους οποίους η χοληστερόλη δεν είναι διατροφικής αιτιολογίας ή δεν απορρέει «δευτεροπαθώς» από υποκείμενο νόσημα.

Σήμερα συμπληρώματα διατροφής και ειδικοί διατροφικοί χειρισμοί, από τους οποίους αρκετά άτομα μπορούν να επωφεληθούν χωρίς να είναι αναγκαίο να καταφύγουμε στο χημικό φάρμακο.
Χορήγηση ψύλλιου: Ειδική διατροφική παρέμβαση, που γίνεται για την ρύθμιση της χοληστερόλης σε ασθενείςΤα χημικά φάρμακα που έχουμε στην φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης διαιρούνται σε σκευάσματα με δύο κύριους μηχανισμούς δράσης:

1. Επιδρούν στην εξωγενώς χορηγούμενη χοληστερόλη των τροφών αναστέλλοντας την απορρόφησή της από το έντερο. Οι κύριες παρενέργειες των φαρμάκων αυτών συνδέονται με επιδράσεις στο έντερο (δυσκοιλιότητα, διάρροια, κοιλιακά άλγη, απώλεια βιταμινών)

2. Επιδρούν στην ενδογενή χοληστερόλη, αναστέλλοντας ένζυμα, που αυξάνουν τη συγκέντρωσή της. Τα πιο δραστικά από τα φάρμακα που έχουμε, επιδρούν κυρίως στην ενδογενή οδό άθροισης της χοληστερόλης. Ως εκ τούτου οι κύριες παρενέργειες που προκαλούν συνδέονται κυρίως με το ήπαρ, με κίνδυνο ανάπτυξης βλάβης. Επίσης κινδυνεύουν να προκαλέσουν βλάβες στο μυϊκό ιστό.

Άλλες παρενέργειες των φαρμάκων για την χοληστερόλη είναι η ζάλη, οι μυαλγίες, αντιδράσεις υπερευαισθησίας.

Η χορήγηση φαρμάκων πρέπει να γίνεται μόνο όταν είναι αναγκαία. Η περιοδική παρακολούθηση ορισμένων αιματολογικών παραμέτρων (π.χ. τρανσαμινάσες, CPK) είναι απαραίτητη σε αρκετές περιπτώσεις
Βλάβη μυών από στατίνες: Αρ. ο φυσιολογικός μυς, δεξιά υπό χρόνια χορήγηση στατινών
Από το http://www.bidmc.orgΝέκρωση ήπατος από αντιλιπιδαιμικά φάρμακα σε αντιδιαστολή με το υγιές ήπαρ (πάνω)
Από τα http://www.cpmc.org και http://www.philzone.org

Δρ. Αναστασία ΜοσχοβάκηΙατρός Ειδική ΠαθολόγοςΦραγκοπούλου 10, Κηφισιά24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770E mail: amoschovaki@yahoo.gr.Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTERhttp://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣhttp://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣhttp://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣhttp://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑhttp://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑhttp://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1