UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ): ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Kυβερνητικά μέτρα για τον κορονοϊό: Ρωτάτε επίμονα ποια είναι η επιστημονική μου γνώμη.

Μετά την επιβολή έκτακτων μέτρων στην πατρίδα μας και στρατιωτικού νόμου σε πολλές χώρες του κόσμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας σας ενημερώνω

ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών από 24/03/2020 επιβάλλει πειθαρχικές και επιρρίπτει ποινικές ευθύνες στα μέλη του όταν εκφράζουν δημοσίως τυχόν διαφωνίες τους με τα μέτρα της Πολιτείας και του διορισμένου επιστημονικού συμβουλίου.

Υπακούμε στους νόμους του κράτους. Έχω στείλει επιστολή στον Ιατρικό Σύλλογο στις 30/03/2020 και τον ΕΟΔΥ στις 27/03/2020 σχετικά με τα μέτρα.

Επίσης δηλώνω προκαταβολικώς ότι συναινώ να κοινοποιηθεί η επιστολή μου σε οποιοδήποτε πολίτη ή φορέα το επιθυμεί ή τον ελληνικό λαό εφόσον ο Ιατρικός Σύλλογος ή ο ΕΟΔΥ αποφασίσουν να την κοινοποιήσουν.

Links

https://anastasiamoschovaki1.blogspot.com/2020/04/blog-post.html

https://anastasiamoschovaki1.blogspot.com/2020/03/blog-post.html

Σας εύχομαι υγεία και δύναμη! Η επιστήμη της ιατρικής παγκοσμίως αγωνίζεται για τον εφοδιασμό του ανθρώπου με τη μέγιστη δυνατή ψυχολογική πνευματική σωματική ευεξία και μακροζωία ανεξαρτήτως χώρας, φυλής, θρησκείας, αιτίου νοσηρότητας ή πολιτεύματος.

Υπεύθυνα δίπλα σας: 28 χρόνια κλινικής εμπειρίας. 21 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου. Ευχαριστώ για τη στήριξή σας.

Search This Blog

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.
Εκτυπώστε την εφημερίδα δελτίο πρόληψης του ιατρείου, το τεύχος Άνοιξη 2020, σε pdf,https://drive.google.com/file/d/1VIzsZRmyVgk2uJ24DcRXyIN1yJpboBVw/view?usp=sharing

10/26/11

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ): ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μία από τις συχνές λανθασμένες αντιλήψεις που επικρατούν μεταξύ των ασθενών, είναι ότι η «κακή» χοληστερόλη (ή "χοληστερίνη") LDL είναι πάντοτε το αποτέλεσμα κακής διατροφής. Είναι γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις η παχυσαρκία, η πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη διατροφή, η κατάχρηση κρέατος και γλυκών ευθύνονται για τις αυξήσεις της χοληστερόλης σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή. Ωστόσο σε ένα μεγάλο αριθμό ασθενών η αυξημένη χοληστερόλη δεν είναι διατροφικής αιτιολογίας. Αυτό καθίσταται περισσότερο αντιληπτό στο κοινό, όταν γίνονται κατανοητές ορισμένες αρχές, που διέπουν το μεταβολισμό της χοληστερόλης.
Η χοληστερόλη ή χοληστερίνη, όπως είναι ευρέως γνωστή, είναι μία χημική ουσία (στερόλη), που αυξάνει στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών. Το όχημα μεταφοράς της χοληστερόλης στο αίμα είναι οι λιποπρωτεΐνες, που αποτελούνται από υδρόφοβα λιπίδια (εστέρες χοληστερόλης, τριγλυκερίδια), υδρόφιλα λιπίδια (φωσφολιπίδια, μη εστεροποιημένη χοληστερόλη) και πρωτεΐνες. Οι λιποπρωτεΐνες ανάλογα με την πυκνότητά τους διαιρούνται σε χυλομικρά, VLDL (very low density lipoprotein-πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη), IDL(Intermediate density lipoprotein-ενδιάμεσης πυκνότητας λιποπρωτεΐνη), LDL (low density lipoprotein-χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) και HDL (high density lipoprotein-υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη). Το τμήμα της χοληστερόλης που συνδέεται με την LDL, είναι εκείνο που, υπό προϋποθέσεις, προκαλεί δυσλειτουργία του ενδοθηλίου και αθηρωμάτωση. Όταν μιλάμε για αναγκαιότητα μείωσης της υψηλής χοληστερόλης, μιλάμε πάντα για αναγκαιότητα μείωσης της LDL.
Το όχημα μεταφοράς της χοληστερόλης των τροφών είναι τα χυλομικρά μέσω των οποίων η εξωγενώς απορροφούμενη χοληστερόλη μεταφέρεται στο ήπαρ.
Εκτός όμως από την εξωγενή οδό απορρόφησης της χοληστερόλης το ήπαρ συνθέτει χοληστερόλη από πρώτες ύλες με μία καταιγίδα χημικών αντιδράσεων, οι οποίες συνοπτικά εκτίθενται παρακάτω:


Η ενδογενώς παραγόμενη χοληστερόλη αποτελεί και την κύρια ποσότητα της χοληστερόλης που χρησιμοποιεί ο οργανισμός.
Η ενδογενώς παραγόμενη και η εξωγενώς απορροφούμενη χοληστερόλη στη συνέχεια μεταφέρονται μέσω της λιποπρωτείνης VLDL στην περιφέρεια, όπως φαίνεται στο σχήμα:

Κατά την πορεία της από το ήπαρ στην περιφέρεια, η VLDL συναντά την υψηλής πυκνότητας (καλή) χοληστερόλη ΗDL, η οποία παράγεται κυρίως στο ήπαρ και το έντερο. H HDL απορροφά μέρος της VLDL και της χοληστερόλης που μεταφέρεται και εναποτίθεται στην περιφέρεια, ευθυνόμενη για την αντίστροφη μεταφορά της χοληστερόλης από τους ιστούς προς το ήπαρ, όπως φαίνεται στο σχήμα:

Στη συνέχεια η χοληστερόλη επιστρέφει στο ήπαρ για να απεκκριθεί στην χολή και στο έντερο, όπως φαίνεται στη συνέχεια της παραπάνω εικόνας:
Πολλά ένζυμα εμπλέκονται στην ενδογενή παραγωγή και το μεταβολισμό της χοληστερόλης. Πολλές φορές τα αυξημένα επίπεδα LDL, οφείλονται σε αλλοιωμένη λειτουργία των ενζύμων αυτών ή σε παράγοντες που επεμβαίνουν στον κύκλο της χοληστερόλης.
Έτσι αυξημένα επίπεδα LDL προκαλούν εκτός από την κακή διατροφή:
  1. Κληρονομικοί παράγοντες 
  2. Η φθορά του χρόνου  
  3. Ορμονικές διαταραχές (π.χ. υποθυρεοειδισμός) 
  4. Νεφρωσικό σύνδρομο 
  5. Παθήσεις ήπατος, χοληφόρων 
  6. Ορισμένες μορφές νευρικής ανορεξίας 
  7. Φάρμακα 
  8. Μεταβολικές διαταραχές (π.χ. διαβήτης).  
 Η σωστή παθολογική εξέταση έχει κομβική σημασία στη σωστή διαφορική διάγνωση και θεραπεία.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1