UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ: ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

3/9/15

ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ: ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ



Το ουρικό οξύ αποτελεί σήμερα σύνηθες παθολογικό πρόβλημα. Στην κλινική πρακτική είναι συνήθεις ορισμένες λανθασμένες αντιλήψεις που δημιουργούν σύγχυση στο ευρύ κοινό.  Ιδιαίτερα συχνές είναι οι κάτωθι λανθασμένες αντιλήψεις.
1.    Το ουρικό οξύ αυξάνει λόγω κακής διατροφής.
Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που παράγεται στον οργανισμό από την διάσπαση των πουρινών. Οι πουρίνες αθροίζονται στο σώμα λόγω της ενδογενούς σύνθεσης των πουρινών που γίνεται ανεξάρτητα από την διαιτητική κατανάλωση πουρινών και λόγω εξωγενούς άθροισης μέσω τροφών (πχ. υπερκατανάλωση αλκοόλ, κρέατος, μανιταριών, οστρακοειδών). Το παραγόμενο από τις πουρίνες ουρικό οξύ αποβάλλεται κατά κύριο λόγο μέσω των νεφρών, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι ένα τμήμα του αποικοδομείται   κυρίως στο έντερο.
Το παραγόμενο από τις πουρίνες ουρικό οξύ αποβάλλεται κατά κύριο λόγο μέσω των νεφρών, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι ένα τμήμα του αποικοδομείται   κυρίως στο έντερο. Έτσι αυξημένο ουρικό οξύ μπορεί να υπάρχει λόγω κακής διατροφής και αυξημένης πρόσληψης πουρινών αλλά και λόγω ελαττωμένης αποβολής (π.χ. επί νεφρικής βλάβης) ή αυξημένης παραγωγής (π.χ. επί καρκινωμάτων). Κατά τη σωστή ιατρική εξέταση πρέπει να διερευνηθεί η αιτία της αύξησης του ουρικού οξέος, πριν χορηγηθούν αυστηρά διαιτητικά προγράμματα ή φάρμακα.
2.    Εάν έχω διατροφικής αιτιολογίας ουρικό οξύ πρέπει κυρίως να κόψω τα λιπαρά.
Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που παράγεται στον οργανισμό από την διάσπαση των πουρινών. Οι πουρίνες είναι μέρος της χημικής δομής των γονιδίων μας και γονιδίων φυτών και ζώων και υπάρχουν σε όλα τα κύτταρα του σώματος και σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα. Παρά το γεγονός ότι η μείωση των κορεσμένων λιπαρών της ζάχαρης και της φρουκτόζης, συνιστάται στην υπερουριχαιμία διατροφικής αιτιολογίας, η αποχή από το αλκοόλ, η σωστή ενυδάτωση και η ελάττωση της κατάχρησης τροφίμων πλούσιων σε πουρίνες όπως είναι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας ψάρι οστρακοειδή) και η σταδιακή μείωση των θερμίδων είναι τα βασικότερα μέτρα.
3.    Εάν έχω αυξημένο ουρικό οξύ πρέπει να πίνω πολύ νερό.
Εάν ο νεφρικός ηθμός λειτουργεί καλά και επομένως δεν υφίσταται πρόβλημα ελαττωματικής κάθαρσης λόγω κακής νεφρικής λειτουργίας, η καλή ενυδάτωση προσφέρει στα νεφρά την απαιτούμενη ποσότητα υγρών για να γίνει καλή διήθηση και διάλυση του ουρικού οξέος. Επίσης δίνεται η δυνατότητα της καλής έκπλυσης των ουροφόρων οδών ώστε να μη σχηματιστούν κρύσταλλοι και λίθοι ουρικού οξέος. Εάν ωστόσο υπάρχει νεφρική βλάβη η υπερπροσφορά υγρών μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών, οίδημα, κυκλοφορική ανεπάρκεια, επιβάρυνση νεφρικής λειτουργίας και αύξηση ουρικού οξέος. 
4.    Εάν έχω αυξημένο ουρικό οξύ πρέπει να χάσω άμεσα βάρος.
Η σύγχρονη διατροφή που περιέχει σε αφθονία διαιτητικές πηγές ουρικού οξέος λόγω της υπερκατανάλωσης ζωικών τροφίμων και αλκοόλ, η παχυσαρκία, η υπέρταση και το μεταβολικό σύνδρομο ενοχοποιούνται για τα αυξανόμενα ποσοστά της νόσου. Παρά το γεγονός ωστόσο ότι στην υπερουριχαιμία συνιστάται η ελάττωση του περιττού βάρους, η ένταξη σε προγράμματα δραστικής απώλειας βάρους συχνά αυξάνουν το ουρικό οξύ λόγω απελευθέρωσης μεγάλων ποσοτήτων πουρινών κατά την διάρκεια της ταχείας απίσχνασης. Έτσι πρέπει να αποφεύγεται η παρατεταμένη νηστεία και ο άμεσος δραστικός περιορισμός των θερμίδων. 
5.    Το αυξημένο ουρικό οξύ έχει συμπτώματα.
Στα αρχικά στάδια συμπτώματα από την αύξηση του ουρικού οξέος δεν υπάρχουν. Έτσι είναι σύνηθες η αύξηση του ουρικού οξέος να ευρίσκεται σε check up ρουτίνας. Τα παθολογικά συμπτώματα συνίστανται σε λίθους νεφρών, νεφρικές βλάβες, αρθρίτιδα, παθολογικές επιδράσεις από την υποκείμενη νόσο. Σε αρχικά στάδια βλαβών συμπτώματα επίσης μπορεί να μην υπάρχουν.  



Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά



24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770



E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK



http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER



http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ



http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ



http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ



http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)



 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ



http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ



http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ



http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ



http://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΕ VIDEO