UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΚΑΚΗ ΜΝΗΜΗ ΕΛΑΤΤΩΜΕΝΗ ΜΝΗΜΗ ΜΕΙΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ: ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

7/25/14

ΚΑΚΗ ΜΝΗΜΗ ΕΛΑΤΤΩΜΕΝΗ ΜΝΗΜΗ ΜΕΙΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ: ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Η ελάττωση της μνημονικής ικανότητας αποτελεί παθολογική κατάσταση που μειώνει δραματικά το επίπεδο ζωής των πασχόντων. Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται  εάν πάσχουν από τη  νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλο νευρολογικό πρόβλημα όταν συνειδητοποιούν  ότι ξεχνάνε εύκολα ή έχουν προσωρινά κενά μνήμης. Σε πολλά από αυτά τα άτομα η νευρολογική εξέταση αποτυγχάνει να εντοπίσει το αίτιο και συν ακολούθως να βελτιώσει το πρόβλημα.
Συνήθεις μη νευρολογικοί παθολογικοί παράγοντες που προκαλούν διαταραχές μνήμης είναι:
Η κατάχρηση αλκοόλ
 Εάν καταναλώνετε περισσότερο από τη συνιστώμενη δόση αλκοόλ καθημερινά, μπορεί να παρουσιάσετε μειωμένη ικανότητα μνήμης. H μέγιστη επιτρεπόμενη κατανάλωση αλκοόλ γενικώς είναι δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας κάτω των 65 ετών, ένα ποτό την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω, ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες κάθε ηλικίας. Mία μερίδα ποτού είναι 355 ml μπύρας με συνήθη περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%, 148 ml κρασιού συνήθους περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% και 44ml ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%. Ανάλογα με την κληρονομικότητα του ατόμου, τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης και τα λαμβανόμενα φάρμακα τα όρια αυτά μπορεί να γίνουν πιο ελαστικά ή πιο αυστηρά.
Παρενέργειες φαρμάκων
Συνηθέστερα ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά και ορισμένα αντιυπερτασικά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τη μνήμη προκαλώντας καταστολή ή σύγχυση και έλλειψη συγκέντρωσης.
Οι ορμονικές διαταραχές
 Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της κατηγορίας είναι ο υποθυρεοειδισμός. Οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι απαραίτητες για την πραγματοποίηση ενεργών μεταβολικών αντιδράσεων και την διατήρηση πνευματικής και σωματικής εγρήγορσης.
Η εμμηνόπαυση αρκετές φορές προκαλεί ορμονικές διαταραχές που με την σειρά τους ευθύνονται για επίμονο stress και παροδική ελάττωση συγκέντρωσης-μνήμης. Ωστόσο εάν πρόκειται για επιμένουσα διαταραχή μνήμης δεν μπορεί να αποδοθεί αμιγώς στην εμμηνόπαυση.
Η αυπνία
Η έλλειψη ξεκούραστου και  καλής ποιότητας ύπνου είναι πολλές φορές το αίτιο της λήθης.  Ο θόρυβος, το φως, η επίπονη σωματική και πνευματική δραστηριότητα πριν τον ύπνο, τα "βαριά" γεύματα, ο καφές, οι ακραίες θερμοκρασίες στα σωματικά λουτρά, η κατάχρηση αλκοόλ, το stress, τα ακατάστατα ωράρια   είναι παράγοντες που συχνά προκαλούν αυπνίες και πρέπει να αποφεύγονται ιδιαίτερα πριν τον ύπνο. Οργανικά νοσήματα που προκαλούν επίμονες αϋπνίες είναι καρδιακά νοσήματα, πεπτικές διαταραχές, αναπνευστικές νόσοι, ορμονικές διαταραχές, νεφρικά και ηπατικά νοσήματα.
Η αρτηριοσκληρυντική νόσος
Στην αρτηριοσκλήρυνση αναπτύσσεται αρτηριοσκληρυντική πλάκα στο τοίχωμα των αρτηριών με αποτέλεσμα την κακή άρδευση των εγκεφαλικών κυττάρων.
Οι συνηθέστεροι από τους παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση της αρτηριοσκλήρυνσης είναι ο διαβήτης η υπερχοληστερολαιμία η υπέρταση το κάπνισμα η υψηλή ομοκυστείνη, η παχυσαρκία το μεταβολικό σύνδρομο. Στο μεταβολικό σύνδρομο υπάρχουν ταυτόχρονα τρεις ή περισσότερες από τις εξής διαταραχές:
•    Κοιλιακό λίπος
•    Υψηλά τριγλυκερίδια
•    Χαμηλά επίπεδα «καλής χοληστερίνης» HDL
•    Αυξημένη αρτηριακή πίεση αίματος 
•    Αυξημένο σάκχαρο αίματος.
Η έλλειψη βιταμινών ηλεκτρολυτών ιχνοστοιχείων
Η έλλειψη βιταμινών ιχνοστοιχείων και οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν επίμονες διαταραχές μνήμης. Η πιο συνήθης παθολογική κατάσταση που προκαλεί ανεπάρκεια μνήμης είναι η σιδηροπενία. Σιδηροπενία είναι η ύπαρξη χαμηλών επιπέδων σιδήρου στον οργανισμό. Ο σίδηρος είναι βασικό στοιχείο πολλών ενζύμων, που μετέχουν στο μεταβολισμό. Χωρίς σίδηρο, τα κύτταρα δεν θα μπορούσαν να μεταφέρουν ηλεκτρόνια και να μεταβολίσουν ενέργεια. Η σιδηροπενία είναι το πιο κοινό νόσημα που προκαλεί χαμηλά ερυθρά αιμοσφαίρια, χαμηλό αιματοκρίτη, ατονία, μειωμένη μνημονική ικανότητα.
Τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και η κακή παροχή αίματος στο εγκεφαλικό κύτταρο
Η επαρκής καρδιακή παροχή και η επαρκής οξυγόνωση των εγκεφαλικών κυττάρων είναι σημαντικοί προαπαιτούμενοι παράγοντες για τον εφοδιασμό των εγκεφαλικών κυττάρων με τα απαραίτητα για την λειτουργία τους συστατικά. Καρδιακά νοσήματα που συνοδεύονται από σοβαρή μείωση της καρδιακής παροχής στον εγκέφαλο ή αναπνευστικά νοσήματα που μειώνουν δραματικά το διαθέσιμο οξυγόνο μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές μνήμης. Παρομοίως στην αναιμία υπάρχει πτώση της μάζας των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος που είναι απαραίτητα για την μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς  με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η επαρκής εφεδρεία οξυγόνου στον εγκέφαλο και να εμφανίζεται συχνά διαταραχή μνήμης.
Κατά τη σωστή παθολογική εξέταση μπορεί να χρειαστούν ειδικοί εργαστηριακοί έλεγχοι για τον αποκλεισμό των νοσημάτων που προαναφέρονται. Εφόσον επιβάλλεται από τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης ενδέχεται να απαιτηθούν ειδικές εξετάσεις προς αποκλεισμό και άλλων σπανιότερων νοσημάτων.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
 https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ




http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ