UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟ ΖΕΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Search This Blog

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για το νέο κορονοϊό κάνετε click εδώ https://novelswineinfluenza.blogspot.com/

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που έχουν εισαχθεί στο ιατρείο για την αποτελεσματική προφύλαξη έναντι covid γρίπης και λοιπών αναπνευστικών λοιμώξεων με την έναρξη της πανδημίας covid 19 μπορείτε να κάνετε click εδώ https://drive.google.com/file/d/1U17FGdw8nj4B4VMMZTiy2W5cbbW8kOnL/view?usp=sharing

Μπορείτε να εκτυπώσετε το τρέχον ενημερωτικό δελτίο μου για τον κορονοϊό από το https://amoschovakineaprolipsi.blogspot.com/

Υπεύθυνα δίπλα σας: 29 χρόνια κλινικής εμπειρίας. 22 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου. Ευχαριστώ για τη στήριξή σας.

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

10/22/13

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟ ΖΕΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Οι ερωτήσεις που ακολουθούν ετέθησαν από  δημοσιογράφους του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ.
 Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε σήμερα στο ένθετο ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στις 19-10-2013.
•             Τι ακριβώς είναι το αρχαίο δημητριακό ζέα/ζεία και ποια είναι η διατροφική του αξία;
H ζέα είναι αρχαίο δημητριακό βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων.  Αναφέρεται και ως Ζειά, βρίζα, όλυρα, Emmer και ορισμένες φορές συγχέεται με το Dinkel ή την Σίκαλη, ή ακόμα και με το καλαμπόκι, μια και η λέξη Zea (Zea mais) είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου. Η ζέα υπερέχει των νεότερων ποικιλιών σε ορισμένα αντιοξειδωτικά και μέταλλα ( β καροτένιο, μαγνήσιο, βιταμίνη α). Επίσης έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε γλουτένη που προκαλεί δυσπεπτικά ενοχλήματα σε πολλά άτομα. Παρά ταύτα, λόγω της ευρείας αντικατάστασής της από το σταρένιο αλεύρι δεν υπάρχουν σήμερα πολλά άτομα που να την καταναλώνουν και δεν υπάρχουν μεγάλες μελέτες σε πληθυσμούς που να αποδεικνύουν την διατροφική της ανωτερότητα. Το γεγονός ότι δεν είναι ευρέως γνωστή σε πολίτες κεντροευρωπαϊκών κρατών και ΗΠΑ όπου κλασσικά σχεδιάζονται οι περισσότερες μελέτες που απαιτούν υλικοτεχνική υποδομή και διάρκεια παρακολούθησης επιδεινώνει τα προβλήματα του σχεδιασμού καλών κλινικών μελετών.

•             Το dinkel που εισάγεται σήμερα από τη Γερμανία και πλασάρεται ως ζέα, έχει καμιά σχέση με το αρχαίο δημητριακό; Καμία σχέση

•             Έχουν βάση κατά τη γνώμη σας τα όσα λέγονται περί διατροφικού σκανδάλου επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος φέρεται να κατήργησε τη ζέα και να την αντικατέστησε με το σιτάρι; Εάν η αντικατάσταση γηγενών ποικιλιών ζέας από το σιτάρι υπαγορεύτηκε κεντροευρωπαϊκές εταιρείες εισαγωγής ή άλλα οικονομικά συμφέροντα, δεν μπορούμε σήμερα να το γνωρίζουμε.               

•             Κατά μια εκδοχή αυτό έγινε για λόγους ελέγχου του βιοτικού επιπέδου και της ικανότητας σκέψης των ανθρώπων. Σύμφωνα με την ίδια εκδοχή η ζέα περιέχει μικρότερη ποσότητα γλουτένης, έχει άμεση απορροφητικότητα, μεγαλύτερη περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών και δεν λειτουργεί συγκολλητικά ως προς τις αρτηρίες τα κύτταρα και τις πρωτεΐνες των εγκεφαλικών κυττάρων. Ισχύει κάτι τέτοιο; Δεν υπάρχουν σήμερα πολλά άτομα που να καταναλώνουν ζέα ως βασικό στοιχείο στην διατροφική τους καθημερινότητα ώστε να καταστεί εφικτό  να σχεδιαστούν μεγάλες μελέτες σε πληθυσμούς που να αποδεικνύουν τα ανωτέρω. Η γλουτένη αυτή καθαυτή με βάση τις υπάρχουσες μελέτες δεν προκαλεί δυσμενή αποτελέσματα στον οργανισμό των ατόμων που δεν πάσχουν από τροφική δυσανεξία στην γλουτένη. Εάν η ζέα αποτελεί το αίτιο της ανάπτυξης του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού επίσης δεν μπορούμε σήμερα να το γνωρίζουμε.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
 https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

 http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ