UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Search This Blog

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για το νέο κορονοϊό κάνετε click εδώ https://novelswineinfluenza.blogspot.com/

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που έχουν εισαχθεί στο ιατρείο για την αποτελεσματική προφύλαξη έναντι covid γρίπης και λοιπών αναπνευστικών λοιμώξεων με την έναρξη της πανδημίας covid 19 μπορείτε να κάνετε click εδώ https://drive.google.com/file/d/1U17FGdw8nj4B4VMMZTiy2W5cbbW8kOnL/view?usp=sharing

Μπορείτε να εκτυπώσετε το τρέχον ενημερωτικό δελτίο μου για τον κορονοϊό από το https://amoschovakineaprolipsi.blogspot.com/

Υπεύθυνα δίπλα σας: 29 χρόνια κλινικής εμπειρίας. 22 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου. Ευχαριστώ για τη στήριξή σας.

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

6/7/13

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


 Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περισσότερους θανάτους από τον ιό HIV και  της ελονοσίας αθροιστικά. Τα περισσότερα θύματα από την εσωτερική ρύπανση, προέρχονται από καύση ξύλων και μαγκάλια. Στα θύματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πρέπει να συνυπολογιστούν και οι χρονίως πάσχοντες από νοσήματα που προκαλούνται ή επιδεινώνονται από τους ρύπους της ατμόσφαιρας. Τα προβλήματα υγείας που δημιουργεί η ρύπανση υποεκτιμήθηκαν  κατά το παρελθόν. Η αναθεώρηση του κινδύνου προς τα άνω απορρέει από την εισαγωγή νέων καλύτερων μεθόδων μέτρησης και την πραγματοποίηση μεγαλύτερων μελετών μέσω διεθνών συνεργασιών ανεξάρτητων ερευνητικών κέντρων. 

Συνοπτικά οι κύριες επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αφορούν:

1. Εμφράγματα και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Τα δεδομένα από επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με αυξημένη προσβολή από αγγειακές αποφράξεις κυρίως στην καρδιά και στον εγκέφαλο. Στον οργανισμό των ατόμων που διαβιούν σε περιοχές υψηλής ρύπανσης έχουν μετρηθεί υψηλά επίπεδα Ρ-σελεκτίνης (sCD62P), συνδέτη CD40 (sCD40L), παράγοντα νοη Willebrand, CRP, ινωδογόνου που αυξάνουν την πηκτική τάση του αίματος.

2. Στυτική δυσλειτουργία και κυκλοφορικά προβλήματα.

Αυτό πιθανώς οφείλεται σε μεγαλύτερη επίπτωση αθηρωμάτωσης σε άτομα που διαβιούν σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και ηχορύπανση. 

3. Άνοια και επιτάχυνση της βιολογικής πνευματικής εξασθένησης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Nurses' Health Study Cognitive Cohort που περιέλαβε 19409 γυναίκες (Arch Intern Med. 2012;172:219-236) κάθε επιπλέον 10 μg / m 3 της μέσης ετήσιας έκθεσης σε σωματιδιακούς ρύπους ισοδυναμεί με 2 χρόνια επιπλέον γνωστική γήρανση.

4. Καρκινώματα

Δεδομένα από αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την ατμοσφαιρική ρύπανση με αυξημένη επίπτωση καρκίνου (κυρίως καρκινώματα πνεύμονα.

5. Χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις

Η έκθεση σε ρύπους δε μειώνει μόνο την αναπνευστική εφεδρεία των ενηλίκων αλλά  συνδέεται και με ελλείμματα στην ανάπτυξη ων πνευμόνων κατά την ενηλικίωση

6. Βλαπτικές επιδράσεις κατά την κύηση

 Η έκθεση σε ρύπους κατά την κύηση έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη επίπτωση αναπνευστικών προβλημάτων μετά την γέννηση, προβλήματα κύησης, αυξημένη επίπτωση παιδιατρικών καρκίνων.

7. Ακουστικά προβλήματα

Συνδέονται κυρίως με την ηχορύπανση.

ΜΕΤΡΑ ΑΜΒΛΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΡΥΠΑΝΣΗ  

·       Το κάπνισμα, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερίνη, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή αυξάνουν τις δυσμενείς επιδράσεις της ρύπανσης.

·       Οι παράγοντες αυτοί πρέπει να αποφεύγονται/θεραπεύονται.

·       Η άσκηση πρέπει ιδανικά να επιτελείται σε εσωτερικούς σωστά κλιματιζόμενους χώρους ή σε περιβάλλον με καθαρή ατμόσφαιρα.

·       Συνιστάται αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων κατά τις ώρες κυκλοφορικής συμφόρησης και κατά το απόγευμα—βράδυ. Οι εσωτερικοί χώροι πρέπει να αερίζονται και οι εξωτερικές δραστηριότητες να γίνονται νωρίς το πρωί.

·       Συνιστάται η χρήση καλώς συντηρημένων κλιματιστικών συστημάτων, που φιλτράρουν τους ρύπους.

·       Συνιστάται διατροφή ενίσχυσης του οργανισμού χαμηλή σε ζωικά λιπαρά τυποποιημένα τρόφιμα αλάτι, καθημερινή κατανάλωση φρούτων λαχανικών, κατανάλωση ψαριού σε εβδομαδιαία βάση.

 

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

 

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

 

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK

 

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

 

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com  ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

 

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

 

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com  ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

 

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

 

 http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

 

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

 

http://systemichypertension.blogspot.com  ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

 

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

 

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com  ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

 

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com  ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ