Τα ερωτήματα που ακολουθούν ετέθησαν σε πρωινή μου συνέντευξη από τους δημοσιογράφους της ΝΕΤ στα πλαίσια της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του καναλιού, Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΝΕΤ στις 16-7-2012, ώρα 9.30π.μ.
Ευχαριστώ τους συντελεστές της εκπομπής για τη συμβολή τους στη μάχη της σοβαρής ιατρικής ενημέρωσης.
1.Η σημερινή ημέρα αναμένεται να είναι από τις θερμότερες ημέρες του έτους. Αυτή την περίοδο ακούμε και για περιστατικά θερμοπληξίας και για άτομα που νοσούν από τον ιό του Νείλου. Σχετίζονται οι παραπάνω περιπτώσεις;
Οι υψηλές θερμοκρασίες κινητοποιούν ομοιοστατικούς μηχανισμούς του ανθρώπινου σώματος, όπως η εφίδρωση και η αγγειοδιαστολή. Οι μηχανισμοί αυτοί αποσκοπούν στην διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας στο ανθρώπινο σώμα και στην αποβολή της πλεονάζουσας θερμότητας. Όταν η κινητοποίηση των ομοιοστατικών μηχανισμών δεν είναι η βέλτιστη, μια σειρά από παθολογικά συμπτώματα εμφανίζονται, τα οποία ενδέχεται να απειλήσουν ακόμα και την ζωή:
Ατονία
Ζάλη
Αδυναμία-κόπωση
Λιποθυμιία
Κράμπες
Σύγχυση- ευερεθιστότητα-υπνηλία-εγκεφαλική δυσλειτουργία
Πονοκέφαλος
Ναυτία-εμετός
Ουρολογικές διαταραχές
Άνοδος θερμοκρασίας-πυρετός
Ανακοπή.
Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι ασκούμενοι, οι παχύσαρκοι, τα μωρά, οι ηλικιωμένοι και ορισμένοι χρονίως πάσχοντες (π.χ. νοσήματα μεταβολισμού, καρδιοαναπνευστικά νοσήματα, υπόταση, άνοια).
Στις βλάβες από την υψηλή θερμοκρασία πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις βλάβες από τον ήλιο (έγκαυμα).
Όσον αφορά τον ιό του Νείλου, ο ιός του δυτικού Νείλου δεν είναι καινούριος ιός. Απομονώθηκε το 1937, στην Ουγκάντα, σε περιοχή του Δυτικού Νείλου, από όπου πήρε το όνομά του. Ο ιός ανήκει στην κατηγορία των αρμποϊών και μεταδίδεται με μολυσμένα κουνούπια. Κατά την διάρκεια ημερών καύσωνα και μάλιστα όταν συνυπάρχει άπνοια, υπάρχει έξαρση της δραστηριότητας των κουνουπιών. Αντίθετα ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητά τους.
Ο ιός του δυτικού Νείλου είναι μία μόνο από τις νόσους που μεταδίδουν στα κουνούπια. Τα κύρια νοσήματα που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών στην Ελλάδα είναι η εγκεφαλίτιδα του Νείλου και η ελονοσία. Οι σκνίπες είναι μέσο μετάδοσης κάλα αζάρ και δυστυχώς τσιμπούν και κατά την διάρκεια της ημέρας. Σποραδικά κρούσματα δάγκειου πυρετού έχουν αναφερθεί επίσης στην Ελλάδα.
1. Πώς θα προλάβουμε την θερμοπληξία;
Τα προληπτικά μέτρα είναι συνοπτικά τα εξής:
Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο
Αποφυγή άσκησης κατά την διάρκεια των ημερών καύσωνα
Συνεχής παραμονή σε καθαρό κλιματιζόμενο περιβάλλον όταν πρόκειται για ασθενείς υψηλού κινδύνου
Καπέλο και καλυπτικά ανοιχτόχρωμα ρούχα
Καλή ενυδάτωση
Αποφυγή μετακινήσεων
Πολλά δροσερά μπάνια
Αποφυγή αλκοόλ και βαρέων γευμάτων
Τροποποιήσεις σε φάρμακα μετά από επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό
2. Ποια τα συμπτώματα του ιού του Νείλου;
Αρκετά άτομα δεν αναπτύσσουν συμπτώματα.
Σε μικρότερο ποσοστό εμφανίζεται πυρετός με συμπτώματα ίωσης (π.χ. καταβολή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, διαταραχές γαστρεντερικού). Εξάνθημα ή ήπια νευρολογικά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν.
Η μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα από τον ιό είναι σπανιότερα. Επιπλοκές της νόσου είναι η πνευμονία, η λοίμωξη του ουροποιητικού, μόνιμες νευρολογικές βλάβες, σύνδρομα κόπωσης, έλκη, θάνατος. Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι τα μωρά οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
3. Ποια η πρόληψη της νόσου;
Η πρόληψη εστιάζεται στην αποφυγή των κουνουπιών.
Βασικά μέτρα:
Απομακρύνετε και αποφεύγετε χώρους με λιμνάζοντα ύδατα. Κουρεύετε γρασίδι θάμνους φυλλωσιές (είναι σημεία παραμονής κουνουπιών).
Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά: Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών.
Μην κυκλοφορείτε σε εξωτερικούς χώρους από το σούρουπο έως την αυγή. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν χρησιμοποιείστε μακριά ρούχα, που να σκεπάζουν τα χέρια και τα πόδια, παπούτσια κλειστά αντί για σανδάλια και πουκάμισα που να «μπαίνουν» μέσα στην φούστα ή το παντελόνι. Χρησιμοποιείστε επίσης ειδικά εντομοαπωθητικά σκευάσματα για το εκτεθειμένο δέρμα (πχ. 30%DEET επί παραμονής έως 8 ωρών σε άτομα άνω των 2 μηνών, Οil of lemon eucalyptus 30% επί παραμονής έως 4 ωρών σε εξωτερικό περιβάλλον και σε άτομα άνω των τριών ετών, επί μη υπάρξεως σοβαρής δερματικής αλλεργίας).
Να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσεως του κατασκευαστή του προϊόντος που χρησιμοποιείτε και να χρησιμοποιείτε πάντα εγκεκριμένα προϊόντα. Όταν μετά την παραμονή σας σε εξωτερικό χώρο επιστρέφετε στο σπίτι, να πλένετε το σώμα σας για να αποβληθεί το αντικουνουπικό προϊόν. Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντηλιακά, όταν χρησιμοποιούνται μαζί με αντηλιακά, ποτέ στα μάτια, πληγές αμυχές.
Στα μωρά και στο σπίτι, μην ανοίγετε τα παράθυρα μετά το σούρουπο και χρησιμοποιείτε σήτες και κουνουπιέρες. Eιδικά spray permethrin χρησιμοποιούνται για εμβάπτιση κουνουπιέρων και σητών με αποτελεσματική αντικουνουπική προστασία που διαρκεί για αρκετούς μήνες, εφόσον δεν πλυθούν.
4. Γιατί δεν μειώνονται τα κρούσματα του ιού του Νείλου από έτος σε έτος;
Ο έλληνας αποδέχεται δύσκολα την επάλειψη αλοιφών. Μετά από εκτενή ενημέρωση για τις βλαπτικές συνέπειες του ήλιου και μετά από χρόνια συνειδητοποίησε τη σημασία των αντηλιακών προϊόντων. Έτσι σήμερα ελάχιστα πλέον άτομα πάνε διακοπές χωρίς αντηλιακό προϊόν. Είναι θέμα χρόνου να συνειδητοποιήσει ότι και η αντικουνουπική κρέμα κατά την διάρκεια των νυχτερινών εξόδων στην ύπαιθρο είναι σημαντική συνιστώσα μιας πλούσιας καλοκαιρινής εμπειρίας χωρίς ιατρικά απρόοπτα.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr.
Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK
http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ