UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΔΙΑΣΤΟΛΙΚΗ ΠΙΕΣΗ (ΥΨΗΛΗ "ΜΙΚΡΗ" ΠΙΕΣΗ) ΚΑΙ ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Search This Blog

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για το νέο κορονοϊό κάνετε click εδώ https://novelswineinfluenza.blogspot.com/

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που έχουν εισαχθεί στο ιατρείο για την αποτελεσματική προφύλαξη έναντι covid γρίπης και λοιπών αναπνευστικών λοιμώξεων με την έναρξη της πανδημίας covid 19 μπορείτε να κάνετε click εδώ https://drive.google.com/file/d/1U17FGdw8nj4B4VMMZTiy2W5cbbW8kOnL/view?usp=sharing

Μπορείτε να εκτυπώσετε το τρέχον ενημερωτικό δελτίο μου για τον κορονοϊό από το https://amoschovakineaprolipsi.blogspot.com/

Υπεύθυνα δίπλα σας: 29 χρόνια κλινικής εμπειρίας. 22 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου. Ευχαριστώ για τη στήριξή σας.

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

2/29/12

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΔΙΑΣΤΟΛΙΚΗ ΠΙΕΣΗ (ΥΨΗΛΗ "ΜΙΚΡΗ" ΠΙΕΣΗ) ΚΑΙ ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

H πίεση του αίματος στο φυσιολογικό άτομο, διατηρείται σε στενά όρια, υπακούοντας σε πολλά συστήματα ρύθμισης. Πολύπλοκοι νευρικοί και ορμονικοί υποδοχείς αντιδρούν ταχέως και σε βάθος χρόνου σε μικρές μεταβολές της πίεσης του αίματος. Όταν η πίεση του αίματος τείνει να μειωθεί, ποικίλοι νευροορμονικοί μηχανισμοί προκαλούν αγγειοσυστολή, με αποτέλεσμα την αποκατάσταση της πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Το αντίθετο φαινόμενο πραγματοποιείται, όταν η πίεση τείνει να αυξηθεί. Σημαντικό ρόλο έχει ο νεφρικός ηθμός, ο οποίος μέσω έκκρισης ορμονών και ελέγχου των υγρών του σώματος, συντελεί στην φυσιολογική διατήρηση της αρτηριακής πίεσης.

Αυξημένη διαστολική πίεση υπάρχει, σε κατά τα λοιπά υγιείς ανθρώπους, όταν ο μέσος όρος των μετρήσεων της διαστολικής πίεσης («μικρή» πίεση), είναι μεγαλύτερος ή ίσος από 90mmHg, όπως μετράται με ειδικά όργανα, τα επαγγελματικά ιατρικά πιεσόμετρα. Το φαινόμενο οφείλεται είτε σε υποκείμενο παθολογικό παράγοντα (π.χ. νεφρική ανεπάρκεια) που διαταράσσει του μηχανισμούς ομοιόστασης της αρτηριακής πίεσης (δευτεροπαθής διαστολική υπέρταση) είτε συνηθέστερα σε ένα σύνολο παραγόντων που περιλαμβάνουν την ηλικία, την δυσμενή κληρονομικότητα, την παχυσαρκία, το άγχος, η καθιστική ζωή, το μεταβολικό σύνδρομο (δευτεροπαθής υπέρταση).

Η συνήθης μεμονωμένη διαστολική υπέρταση εμφανίζεται κυρίως σε άτομα 35 - 65 ετών. Η αύξηση της πίεσης με την ηλικία, σχετίζεται με την ανάπτυξη αθηροσκλήρυνσης στο τοίχωμα των αγγείων και με την κόπωση των πολύπλοκων συστημάτων ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης. Με τη σκλήρυνση των αγγείων, ανεπαρκούν οι μηχανισμοί φυσιολογικής διαστολής συστολής του αγγείου, ενώ και τα νευροορμονικά και νεφρικά συστήματα λειτουργούν με μειωμένη επάρκεια. Στον ενήλικο η διαστολική πίεση παρουσιάζει μια μικρή φυσιολογική αύξηση έως το 55ο έτος περίπου μετά το οποίο παρουσιάζει τάσεις μείωσης. Οι παθοφυσιολογικές αυτές μεταβολές δεν πραγματοποιούνται σωστά ή πραγματοποιούνται πιο πρώιμα στους ασθενείς με συνήθη διαστολική υπέρταση.

Η μακροχρόνια αύξηση της διαστολικής πίεσης προκαλεί δυσλειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων, που εμπλέκονται στην φυσιολογική στύση. Κατά την διάρκεια της στύσης υπάρχει αυξημένη εισροή αίματος σε τοπικό σύστημα βοθρίων και παράλληλα πλήρης χαλάρωση του λείου μυός του σώματος του πέους. Ουσίες που εκκρίνονται από το άθικτο ενδοθήλιο (π.χ. μονοξείδιο του αζώτου ΝΟ, ενδοθηλίνη) είναι σημαντικές για την ομαλή χάλαση του μυός και την αιμάτωση της περιοχής. Οι μηχανισμοί με τους οποίους η αυξημένη αρτηριακή πίεση συντελεί στην εμφάνιση δυσλειτουργίας του ενδοθηλίου δεν έχουν περιγραφεί πλήρως. Ο κίνδυνος ωστόσο είναι μεγαλύτερος, εάν το άτομο καπνίζει, έχει υψηλή χοληστερόλη αίματος, καταναλώνει αυξημένη ποσότητα αλκοόλ ή πάσχει από ορισμένα νοσήματα όπως σακχαρώδη διαβήτη, αποφρακτική αγγειοπάθεια, μεταβολικό σύνδρομο.Τι πρέπει να γνωρίζετε επιπροσθέτως:• Η μεμονωμένη αύξηση της διαστολικής πίεσης δεν έχει συμπτώματα επί μακρόν, αφορά κυρίως νεώτερους ασθενείς (συγκριτικά με τη συστολική υπέρταση) χωρίς άλλα προβλήματα υγείας και δυστυχώς οδηγεί συχνά σε εφησυχασμό.

• Η αυξημένη διαστολική πίεση προκαλεί, προοδευτικά, βλάβες και σε άλλα ζωτικά όργανα. Στην καρδιά, η διαστολική υπέρταση συνδέεται με διαστολική δυσλειτουργία καρδιάς, υπερτροφία, αρρυθμίες, ισχαιμία μυοκαρδίου. Στην περίπτωση του εγκεφάλου η διαστολική υπέρταση σχετίζεται με νοητική έκπτωση, εγκεφαλικά επεισόδια, εγκεφαλοπάθεια με εμέτους ναυτία πονοκέφαλο διαταραχή της νοητικής λειτουργίας. Στο νεφρικό ιστό, η αυξημένη διαστολική πίεση προκαλεί νεφρική βλάβη, η οποία αφορά κυρίως τα προσπειραματικά αρτηρίδια.

• Η Ιατρική Επιστήμη σήμερα, συνιστά προληπτική τροποποίηση των συνηθειών διαβίωσης στις περιπτώσεις οριακά φυσιολογικών τιμών διαστολικής αρτηριακής πίεσης (80 - 89 mmHg).

• Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της διαστολικής υπέρτασης προκαλούν στυτική δυσλειτουργία και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε άτομα με σημαντική σεξουαλική δραστηριότητα.

Δρ. Αναστασία ΜοσχοβάκηΙατρός Eιδική ΠαθολόγοςΦραγκοπούλου 10 Κηφισιά24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά : 2106252770E mail amoschovaki@yahoo.gr.LINKShttp://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTERhttp://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣhttp://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗhttp://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣhttp://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣhttp://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣhttp://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗhttp://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗhttp://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑhttp://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ