UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΚΥΑΝΩΣΗ - ΜΕΛΑΝΟ ΜΠΛΕ ΜΩΒ ΧΡΩΜΑ ΧΕΙΛΙΩΝ Η ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Search This Blog

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για το νέο κορονοϊό κάνετε click εδώ https://novelswineinfluenza.blogspot.com/

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που έχουν εισαχθεί στο ιατρείο για την αποτελεσματική προφύλαξη έναντι covid γρίπης και λοιπών αναπνευστικών λοιμώξεων με την έναρξη της πανδημίας covid 19 μπορείτε να κάνετε click εδώ https://drive.google.com/file/d/1U17FGdw8nj4B4VMMZTiy2W5cbbW8kOnL/view?usp=sharing

Μπορείτε να εκτυπώσετε το τρέχον ενημερωτικό δελτίο μου για τον κορονοϊό από το https://amoschovakineaprolipsi.blogspot.com/

Υπεύθυνα δίπλα σας: 29 χρόνια κλινικής εμπειρίας. 22 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου. Ευχαριστώ για τη στήριξή σας.

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

10/13/11

ΚΥΑΝΩΣΗ - ΜΕΛΑΝΟ ΜΠΛΕ ΜΩΒ ΧΡΩΜΑ ΧΕΙΛΙΩΝ Η ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Μπλε δάκτυλα λόγω χαμηλής συγκέντρωσης οξυγόνου αίματος: Από το ιατρικό μου αρχείο
Η κυάνωση είναι ένα παθολογικό πρόβλημα, που χρήζει διερευνήσεως.
Πρόκειται για τη μελανή μπλε μωβ χρώση δέρματος ή βλεννογόνων (π.χ. χειλιών στόματος).

Ορισμένες φορές το πάχος και ο χρωματισμός της επιδερμίδας είναι τέτοιος που δίνει την ψευδή όψη κυάνωσης.

Η αληθής κυάνωση είναι αποτέλεσμα της χαμηλής οξυγόνωσης των ιστών και της αύξησης της αναγμένης αιμοσφαιρίνης ή των παραγώγων της.

Διακρίνουμε την κεντρική κυάνωση, όπου υπάρχει χαμηλή πρόσληψη οξυγόνου ή παρουσία παθολογικής αιμοσφαιρίνης, που αποτελεί το όχημα μεταφοράς οξυγόνου και την περιφερική κυάνωση, όπου η χαμηλή προσφορά οξυγόνου οφείλεται σε κακή άρδευση του δέρματος, παρά τη συνολική επάρκεια οξυγόνου στο αίμα. Στην πρώτη περίπτωση, δέρμα και βλεννογόνοι προσβάλλονται, ενώ στην δεύτερη περίπτωση η κυάνωση αφορά συνήθως μόνο το δέρμα. Αρκετές φορές ο μηχανισμός είναι μεικτός.

Τα κύρια αίτια της κυάνωσης είναι:

1. Περιπτώσεις ανεπάρκειας αναπνευστικού συστήματος, με αποτέλεσμα το οξυγόνο να μην προσλαμβάνεται και το διοξείδιο του άνθρακα να μην αποβάλλεται στην εντέλεια. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι το χρόνιο κάπνισμα και η χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια. Πρόκειται για κεντρική κυάνωση.

2. Περιπτώσεις κατά τις οποίες η ποσότητα του αίματος ή η δύναμη με την οποία η καρδιά εξωθεί το αίμα στην περιφέρεια είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα η αιμάτωση και η παροχή οξυγόνου στην περιφέρεια να είναι ελαττωμένη. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι η καρδιακή ανεπάρκεια και η αφανής ή εμφανής (εσωτερική ή εξωτερική) αιμορραγία. Πρόκειται για περιφερική κυάνωση αν και σε πολλές περιπτώσεις συνυπάρχει και κεντρική κυάνωση.

3. Περιπτώσεις κατά τις οποίες η αιμοσφαιρίνη, η ουσία που μεταφέρει το οξυγόνο, είναι ελαττωμένη ή διαταραγμένη. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι η μεθαιμοσφαιριναιμία καιν η θειοαιμοσφαιριναιμία. Πρόκειται για κεντρική κυάνωση.

4. Περιπτώσεις κατά τις οποίες η κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα ελαττώνεται. Πρόκειται για περιφερική κυάνωση. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι η έκθεση στο ψύχος, στην οποία η αγγειοσύσπαση και η πτώση της κυκλοφορίας στο δέρμα παρατηρείται φυασιολογικά ως αντιρροπιστικός μηχανισμός, ώστε το αίμα να εκτρέπεται από το δέρμα σε πιο ζωτικά όργανα, όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά και η αποφρακτική αρτηριοσκληρυντική αγγειοπάθεια των άκρων.

Η σωστή παθολογική εξέταση έχει κομβική σημασία στη σωστή διαφορική διάγνωση και θεραπεία.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ