UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΖΑΧΑΡΟ ΣΤΑ ΟΥΡΑ–ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΟΥΡΩΝ-ΑΛΑΤΑ ΣΤΑ ΟΥΡΑ–ΠΥΟΣΦΑΙΡΙΑ ΣΤΑ ΟΥΡΑ – ΑΦΘΟΝΟΙ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΟΥΡΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

9/23/11

ΖΑΧΑΡΟ ΣΤΑ ΟΥΡΑ–ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΟΥΡΩΝ-ΑΛΑΤΑ ΣΤΑ ΟΥΡΑ–ΠΥΟΣΦΑΙΡΙΑ ΣΤΑ ΟΥΡΑ – ΑΦΘΟΝΟΙ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΟΥΡΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Τα ερωτήματα που ακολουθούν είναι ερωτήματα, που υποβλήθηκαν από το κοινό σε μία σειρά διαλέξεων που έδωσα για το check up. Τα ερωτήματα απομαγνητοφωνήθηκαν από τους συνεργάτες μου και εκτίθενται στο παρόν άρθρο.

• Είμαι 50 ετών. Είναι σημαντικό να κάνω γενική ούρων στο check up;

Η γενική ούρων είναι σήμερα αναπόσπαστο στοιχείο του check up στην ηλικία σας. Το ούρο αποτελεί εκτός από ένα δείκτη καλής νεφρικής λειτουργίας και ένα σημαντικό δείκτη της μεταβολικής κατάστασης του οργανισμού. Αυτό είχε γίνει αντιληπτό από την αρχαιότητα: Στην εποχή του Ιπποκράτη, η μορφή, η συχνότητα, η όψη και η οσμή των ούρων ήταν βασικές παράμετροι στην αξιολόγηση των ασθενών. Σήμερα με την γενική ανάλυση ούρων, χαρτογραφούμε αδρά τον ανθρώπινο οργανισμό και μάλιστα με χαμηλό κόστος. Δεν είναι τυχαίο ότι η γενική ούρων όταν γίνεται σωστά και αξιολογείται από τον πεπειραμένο με κλινική εμπειρία παθολόγο, έχει αποκληθεί η βιοψία του φτωχού.

• Γιατί έχω ζάχαρο στα ούρα;

Ο διαβήτης είναι το πιο κοινό αίτιο ανίχνευσης σακχάρου στα ούρα. Όταν ο μεταβολισμός της γλυκόζης είναι φυσιολογικός, τα φυσιολογικά ούρα δεν περιέχουν γλυκόζη. Στον διαβήτη αναπτύσσεται άνοδος της γλυκόζης του αίματος και έξοδος του σακχάρου στα ούρα, με αποτέλεσμα την ανίχνευσή του στην γενική ούρων.

Το φαινόμενο προκαλείται σπανιότερα από νεφρική σακχαρουρία (παρατηρείται συνήθως στην κύηση), όπου ενώ δεν υπάρχει διαβήτης και αυξημένη γλυκόζη αίματος, το νεφρό έχει μειωμένη ικανότητα επαναρρόφησης της γλυκόζης και την εκκρίνει στα ούρα.

Πρέπει οπωσδήποτε, σε πρώτη φάση, να προβείτε σε ανάλυση αίματος για σάκχαρο.

• Το ειδικό βάρος στην γενική ούρων μου είναι 1021. Είναι φυσιολογικό;

Το φυσιολογικό ειδικό βάρος κυμαίνεται από 1,001 έως 1,035. Μία τιμή 1020 ή μεγαλύτερη δείχνει φυσιολογική ικανότητα συμπύκνωσης των ούρων.

• Γιατί έχω κρυστάλλους αλάτων στα ούρα, ενώ δεν έχω κανένα σύμπτωμα ή νόσημα;

Παρά το γεγονός ότι κρύσταλλοι υπάρχουν και στα φυσιολογικά ούρα, η εξέταση της μορφής και της ποσότητας των κρυστάλλων αυτών στο μικροσκόπιο μας δίνει σημαντικά συμπεράσματα για τον οργανισμό. Έτσι χαρακτηριστικά εξαγωνικοί κρύσταλλοι εκκρίνονται στην περίπτωση της κυστινουρίας, ενώ αφθονία κρυστάλλων εκκρίνεται σε περιπτώσεις λιθιάσεων ή αφυδάτωσης. Τα ευρήματα από τη σωστή ιατρική εξέταση του ασθενούς έχουν κομβικό ρόλο στην εξατομικευμένη αξιολόγηση.

• Γιατί έχω πυοσφαίρια στα ούρα;

Η ύπαρξη πυοσφαιρίων στα ούρα, υποδηλώνει φλεγμονή και συσσώρευση λευκών αιμοσφαιρίων. Στην καθημερινή κλινική πράξη, η ύπαρξη πυοσφαιρίων συχνά συνοδεύεται από ασυνήθιστη θολερότητα στα ούρα, παρουσία βλέννας ή δυσάρεστης οσμής που πανικοβάλλουν τους ασθενείς και τους οδηγούν στον έμπειρο παθολόγο.

Τα αίτια που προκαλούν πυουρία διακρίνονται σε:

1. Λοιμώδη αίτια (π.χ. κυστίτιδα από το μικρόβιο Escherichia coli)

2. Νοσήματα νεφρού (π.χ. διάμεση νεφρίτιδα)

3. Συστηματικά νοσήματα (π.χ. συστηματικός ερυθηματώδης λύκος).

Τα συχνότερα αίτια που προκαλούν μεμονωμένη πυουρία είναι τα μικρόβια. Η επαρκής λήψη υγρών είναι απαραίτητη στις περιπτώσεις αυτές. Ανάλογα με τα ευρήματα από τη σωστή ιατρική εξέταση του ασθενούς, καθορίζεται, περαιτέρω, η θεραπεία.


• Τι σημαίνει όταν στη γενική ούρων ανευρίσκονται άφθονοι μικροοργανισμοί;

Τα φυσιολογικά ούρα είναι στείρα μικροβίων. Στην περίπτωση εύρεσης μικροβίων ή μικροοργανισμών, ορισμένες φορές έχουν γίνει σφάλματα κατά την λήψη των ούρων. Eίναι πολύ σημαντικό να έχει προηγηθεί σωστός καθαρισμός της περιοχής και των χεριών και να έχει γίνει συλλογή ούρων σε αποστειρωμένο δοχείο.

Η ανίχνευση μικροοργανισμών στα ούρα χωρίς συμπτώματα ή άλλες αλλοιώσεις, είναι, πολλές φορές, ένα αθώο εύρημα σε ηλικιωμένες γυναίκες. Η ανεύρεση ειδικών μικροβίων και διαφόρων μικροοργανισμών στα ούρα ή άλλων αλλοιώσεων στις γενικές ούρων, σε υγιή κατά τα λοιπά άτομα, επιβάλλει συχνά την διενέργεια καλλιέργειας ή άλλων εξετάσεων.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:

http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://worlddiseasedays.blogspot.com ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

 http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1